Όπως έχει γράψει και το economico.gr, μπορεί οι ΗΠΑ να άναψαν το πράσινο φως για την εξαγωγή των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, ωστόσο, από αυτό το σημείο μέχρι την ώρα που το πρώτο αεροσκάφος με τα ελληνικά σήματα θα πατήσει σε αεροπορική βάση στη χώρα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ενδιαφέρον ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στις χώρες εκείνες που διαθέτουν το υπερσύγχρονο -και πανάκριβο- μαχητικό της Lockheed Martin. Αντιθέτως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ειδικευμένα σε θέματα άμυνας, η Ουάσινγκτον θα ήθελε η Ελλάδα να αποκτήσει F-35 και οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι και σχετίζονται με την ευρύτερη στρατηγική των ΗΠΑ όχι μόνο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και πέρα από αυτή.
Τα Rafale και τα F-35
Όπως σημειώνει το National Interest, η Ελλάδα, στις 19 Ιανουαρίου 2022, παρέλαβε τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία. Παρ΄ όλα αυτά, η χώρα έχει στείλει επίσημο αίτημα στο Πεντάγωνο να αγοράσει έως και είκοσι τέσσερα F-35. Εδώ και κάποια χρόνια, το ζήτημα μιας αγοράς F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις που κυρίως επικεντρώνονται στην οικονομική δυνατότητα της Ελλάδας για μια τέτοια κίνηση, αλλά και στο αν η Lockheed Martin έχει αυτήν τη στιγμή την ικανότητα να τα κατασκευάσει.
Μια αναφορά του 2020 στο περιοδικό Air Force Magazine ανέδειξε την πιθανότητα η Ελλάδα να αγοράσει μεταχειρισμένα F-35 προκειμένου να τα αποκτήσει πιο γρήγορα ή να εξοικονομήσει χρήματα. Ανεξάρτητα από το πώς ή πότε θα διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, η προοπτική ενός στόλου ελληνικών F-35 εγείρει πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη στάση και τις δυνατότητες του NATO. Και ο λόγος για τα ερωτήματα αυτά είναι δύο άσχετες μεταξύ τους χώρες: η Φινλανδία και η Τουρκία.
Φινλανδία και Τουρκία
Από την μία, η Φινλανδία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επέλεξε τα F-35 για την ανανέωση του στόλου της. Η χώρα, η οποία προσεγγίζει όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ, κάνει μια πιθανή ελληνική δύναμη F-35 να φαίνεται πιο πιθανή και «ελκυστική». Για παράδειγμα, μια δύναμη φινλανδικών, πολωνικών και ελληνικών stealth μαχητικών θα μπορούσε να σχηματίσει μια αμυντική περίμετρο γύρω από την Ανατολική Ευρώπη και να συμβάλλει στην αποτροπή εκδήλωσης επιθετικότητας από την πλευρά της Ρωσίας.
Όσον αφορά στην Τουρκία, είναι γνωστό ότι αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35, όταν αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Ωστόσο, η στρατηγική θέση της Τουρκίας εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά στη Ρωσία, όσο και στη Μέση Ανατολή. Με την Τουρκία εκτός πλάνου και με δεδομένες τις πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει F-35, αλλά και μετά το «πάγωμα» της προμήθειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών στα ΗΑΕ, κάνουν το ενδεχόμενο απόκτησης από την Ελλάδα των stealth μαχητικών ακόμα πιο θελκτικό.
Τα ζητήματα
Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι, ξαφνικά, μέσα σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα αποκτήσει το -θεωρητικά- πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Πρώτον, η τιμή του και το κόστος συντήρησής του παραμένουν… στη στρατόσφαιρα. Δεύτερον, η διαδικασία πώλησης ενός τόσο εξελιγμένου οπλικού συστήματος -όπως διαπίστωσε το Άμπου Ντάμπι…- είναι μακρά και περίπλοκή και με πάρα πολλές προϋποθέσεις. Τρίτον, ο ρυθμός παραγωγής των F-35 από την κατασκευάστρια εταιρεία παραμένει αργός.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια τέτοια εξέλιξη δείχνει αν μη τι άλλο τον αναβαθμισμένο στρατηγικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την εμπιστοσύνη που η χώρα έχει ανακτήσει διεθνώς, μετά από μια δύσκολη περίοδο κρίσης. Όλα αυτά είναι υποθήκες που η χώρα μπορεί στο μέλλον να κεφαλαιοποιήσει με σημαντικά οφέλη, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά ευρύτερα στον ρόλο που θα κληθεί να παίξει.
πηγή:https://economico.gr/amerikanika-mme-giati-mia-elliniki-moira-f-35-tha-allaze-ta-dedomena-stin-evryteri-periochi-kai-pos-afto-borei-na-ginei/