Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Βουλευτής Έβρου, Αν.Δημοσχάκης: Κατάθεση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης των αναδρομικών των αποστράτων Στρατού.

 


                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

                                                       
                                                        Αλεξ/πολη, 07/01/2022 

ΘΕΜΑ : Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ!!

 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ!!

 Ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, προέβη σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, διαβιβάζοντας προς το Υπ .Οικονομικών την επιστολή του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ). 

Στο επίκεντρο αυτής, βρίσκεται η αναγκαιότητα πρόβλεψης νομοθετικής ρύθμισης της φορολόγησης 20% των αναδρομικών του γνωστού 11μήνου των αποστράτων Στρατού. 

Ακολουθεί αναλυτικά η Κοινοβουλευτική Παρέμβαση : 

                           ΑΝΑΦΟΡΑ 

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΘΕΜΑ : ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

Ο Βουλευτής Έβρου, Αν.Δημοσχάκης, καταθέτει στο Προεδρείο της Βουλής κοινοβουλευτική αναφορά, διαβιβάζοντας προς το Υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση και λοιπές τυχόν ενέργειες, την επιστολή του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ). 

Το θιγόμενο ζήτημα αφορά την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης αυτοτελούς φορολόγησης με 20% των αναδρομικών του γνωστού ενδεκάμηνου. Ακολουθεί αναλυτικά η Επιστολή: 

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, 

1. Γνωρίζετε ότι η Ένωση έχει έντονα δραστηριοποιηθεί για την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης αυτοτελούς φορολόγησης με 20% των αναδρομικών του γνωστού ενδεκαμήνου.

 Από το Υπ. Οικονομικών ο Υφυπουργός κ.Βεζυρόπουλος και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου έχουν θέσει τα παρακάτω προσχήματα/δικαιολογίες για τη μη ρύθμιση του θέματος: 

    α. Μια οριζόντια φορολόγηση 20% θα αδικούσε όσους λόγω επιπέδου συντάξεως δεν φορολογούνται σήμερα καθόλου. 

    β. Δεν υπάρχει χρόνος ώστε να γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών σε περίπτωση που ψηφίζονταν μια τέτοια ρύθμιση. 

    γ. Αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος η Πολιτική Ηγεσία δεσμεύτηκε να το λάβει υπόψιν, εφόσον τεθεί έγκαιρα, σε μελλοντικά αναδρομικά.

 2. Επί αυτών η Ένωση έχει τις ακόλουθες θέσεις: 

     α. Εφόσον υπάρχει η αναγνώριση του δικαίου του αιτήματος και παράλληλα η πολιτική βούληση δεν είναι κατανοητές και αποδεκτές δικαιολογίες τεχνικής φύσεως. 

    β. Το θέμα μπορεί να επιλυθεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να καλύψει τις διάφορες πτυχές του θέματος. 

   γ. Για την πρόφαση ότι μία τέτοια ρύθμιση θα δημιουργούσε αδικία σε όσους δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή φόρο είναι δεδομένο ότι: 

       (1) Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία άπαντες πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 22%. 

      (2) Στην προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να υπάρξει η φράση «…αποτελεί φορολογία μέχρι 20%...» οπότε δεν αδικείται κανείς. 

      (3) Με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει το θέμα, όπως υποδεικνύεται παραπάνω, μπορούν να ακυρωθούν τα εκδοθέντα φορολογικά σημειώματα και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τεχνικές υπηρεσίες να επιλύσουν τα όποια τεχνικά θέματα. Ακολούθως να εκδοθούν νέα σημειώματα την επόμενη χρονιά. 

3. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας λαμβάνοντας υπόψιν και τις παραπάνω θέσεις. 

4. Με την ευκαιρία ευχόμαστε και πάλι Καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2022