Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος.




Άγκυρα: Το πραξικόπημα απέτυχε



Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τα ξημερώματα ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ήταν μια πράξη εσχάτης προδοσίας και διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι για αυτή θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Η Τουρκία δεν είναι πια η παλιά Τουρκία, είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα είναι ένας λόγος για να υπάρξει κάθαρση στις τάξεις του στρατού.
Ορισμένοι στις ένοπλες δυνάμεις παίρνουν διαταγές από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος προφανώς στον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του και επισήμανε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.
Εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος, τόνισε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι θα μείνει «με τον λαό του» και δεν θα πάει πουθενά.
Η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε νωρίτερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Πάντως η μη κυβερνητική οργάνωση ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες, που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλένκαταδίκασε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 120 συλλήψεις προσώπων τα οποία πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι την οριστική νίκη επί των πραξικοπηματιών.
Ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι έχει δώσει τη διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να καταρρίψουν τα εναέρια μέσα—αεροσκάφη και ελικόπτερα—που χρησιμοποιούν οι πραξικοπηματίες, επισημαίνοντας ότι οι στασιαστές στρατιωτικοί συνεχίζουν να βάλλουν από αέρος.
Πηγή: Α’Πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου