Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Καταπέλτης η κ. Καρυστιανου κατά του πραγματογνώμονα κ. Δέδε για Τέμπη: - Γιατί μιλάτε ως απόλυτος παντογνώστης για ζητήματα Χημείας, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν κατέχετε;;


 

Κύριε Δέδε,
Με αφορμή την επίμονη τοποθέτηση σας σε ότι αφορά την πυρόσφαιρα, αναρωτιέμαι ποιά είναι τα αληθινά σας κίνητρα.
Προφασίζεστε ότι η πυρόσφαιρα, δηλαδή το τεράστιο μανιτάρι που είδαμε όλοι στις οθόνες μας και κατέκαψε τα παιδιά μας, προκλήθηκε δήθεν από έλαια σιλικόνης. Επιμένετε μάλιστα ότι δεν υπήρχαν χημικά – αρωματικοί υδρογονάνθρακες πάνω στην μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών.
ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ στα εύλογα ερωτήματά μας και να σταματήσετε τη διασπορά ελλιπών και άρα ανακριβών ειδήσεων, οι οποίες οδηγούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη διαστρέβλωση της αλήθειας.
Εμείς αγαπάμε την αλήθεια και με ακρίβεια προσεγγίζουμε την έρευνα που μας οδηγεί σε αυτήν. Συγκεκριμένα λοιπόν, σας θέτουμε
τα παρακάτω, από τα οποία βέβαια αποδεικνύεται ανάγλυφα το έωλο των τοποθετήσεων σας:
1. Υπό ποιά ακριβώς ιδιότητα τοποθετήστε επί ζητημάτων, τα οποία υπάγονται στο γνωστικό αντικείμενο του Χημικού Μηχανικού και όχι Μηχανολόγου Μηχανικού, όπως είστε εσείς;
2. Πώς υιοθετείτε τις παρωχημένες και αναληθείς όπως αποδείχθηκε εμπεριστατωμένα, στα τέλη του 2024 - απόψεις των ορισθέντων από τον καταγγελθέντα Ανακριτή των Τεμπών, Σ. Μπακαίμη, Δικαστικών Πραγματογνωμόνων περί πρόκλησης της τεράστιας πυρόσφαιρας από έλαια σιλικόνης! Την ίδια στιγμή που πολύ καλά γνωρίζετε, διότι έτυχε μεγάλης δημοσιότητας το «Πείραμα Καρώνη». Το πείραμα αυτό διεξήγαγε στα τέλη του 2024, με την ομάδα του, ο Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κ. Δημήτριος Καρώνης, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, και από αυτό έχουν συναχθεί σημαντικά συμπεράσματα, που ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ το ενδεχόμενο η μοιραία φωτιά που κόστισε τη ζωή των αγαπημένων μας να προκλήθηκε από έλαια σιλικόνης!
3. Για ποιον λόγο αποσιωπάτε εν γνώσει σας αυτά τα ξεκάθαρα συμπεράσματα του πειράματος , τα οποία έδωσαν τέλος στο αφήγημα περί ελαίων σιλικόνης, το οποίο εσείς παρά ταύτα επαναφέρετε;
4. Για ποιον λόγο αποσιωπάτε τα όσα (έστω και ελλιπή) αναφέρει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο πρόσφατο πόρισμά του, δηλαδή
459…. Το σχήμα της αρχικής ανάφλεξης και της επακόλουθης πύρινης σφαίρας συνάδει με υγρό πτητικό καύσιμο και όχι με υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα δημιουργούσε πυρκαγιά πίδακα και όχι πύρινο σύννεφο. Η πυρκαγιά πίδακα είναι «μια φλόγα υψηλής θερμοκρασίας από καύσιμο που καίγεται και απελευθερώνεται υπό πίεση σε συγκεκριμένο προσανατολισμό», πράγμα που σημαίνει ότι μια πυρκαγιά πίδακα θα είχε διαφορετικό σχήμα και τυχαίο προσανατολισμό (όχι μόνο προς τα πάνω). Περαιτέρω ένδειξη αυτού, είναι η ύπαρξη των δευτερευουσών πυρκαγιών σε λίμνη που συνέχισαν να καίγονται και οι οποίες δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από αέριο. Η πολύ γρήγορη αρχική ανάφλεξη και το σχήμα και η ανύψωση της μορφής "μανιταριού" δείχνουν επίσης προς ένα πτητικό, υγρό καύσιμο (μια φωτιά πετρελαίου θα έπεφτε γρήγορα στο έδαφος).
474.. Το γεγονός ότι ο πύρινος πίδακας #1 άφησε δύο διαφορετικά κατάλοιπα αποτελεί άμεση ένδειξη ότι στο συμβάν φαίνεται να εμπλέκονται δύο διαφορετικά καύσιμα: 1) λευκό υπόλειμμα, που είναι διοξείδιο του πυριτίου (SiO2), χαρακτηριστικό για την καύση λαδιού σιλικόνης, και 2) μαύρο υπόλειμμα με ίχνη ξυλενίου, που συνάδει με καύσιμα υδρογονανθράκων. Η μικρή ποσότητα διοξείδιο του πυριτίου (SiO2), που παρατηρήθηκε στο σημείο της σύγκρουσης συνάδει με την τοπική πυρκαγιά μετά την αρχική εκτόνωση, αλλά όχι με την ποσότητα που μπορεί να αναμένεται αν είχε καεί μεγάλη ποσότητα καυσίμου.
477... Ακόμα και έτσι, μια παρατήρηση που μπορεί να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν ίχνη διαφόρων υδρογονανθράκων, μεταξύ των οποίων κυρίως ίχνη ξυλενίου που βρέθηκαν στο δείγμα με αριθμό EMP12-21 σε δείγμα εδάφους στην πλευρά των γραμμών. Όταν πραγματοποιήθηκε δεύτερη δειγματοληψία και ανάλυση τον Οκτώβριο του 2023, δύο δείγματα εδάφους που ελήφθησαν από την ίδια ακριβώς περιοχή (δείγματα με αριθμούς EMP51-5 και EMP51-6) δεν περιείχαν ξυλόλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ξυλόλιο ΔΕΝ υπάρχει συνήθως ως αποτέλεσμα ρύπανσης ή άλλων φυσικών αιτιών. Αυτό ενισχύει την ασυνήθιστη παρουσία ξυλολιου στο πρώτο δείγμα.
478 … Εάν γινόταν μια σωστή δειγματοληψία και ανάλυση στον τόπο του ατυχήματος την 1η Μαρτίου 2023 (10-12 ώρες μετά το ατύχημα), θα υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για να προσδιοριστεί ο τύπος και η θέση της πηγής για το άγνωστο καύσιμο δηλαδή…. επιτόπια αυτοψία.
489…. Χρησιμοποιώντας τις παραδοχές της RI.SE εκτελέστηκε μια επιπλέον προσομοίωση υπολογιστικής ρευστοδυναμικής με τη χρήση της μικρότερης διαμέτρου σταγονιδίων που αναφέρθηκε (0,5 mm) και πλήρη ψεκασμό ολόκληρης της μάζας του καυσίμου, η οποία κατέληξε στα ακόλουθα ευρήματα: - Το έλαιο σιλικόνης του τύπου που χρησιμοποιείται στους μετασχηματιστές ισχύος των μηχανών ΔΕΝ μπορούσε να εκραγεί και να δημιουργήσει μεγάλη πύρινη σφαίρα με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα και αν προστέθηκαν μεγάλες πηγές θερμότητας και ανοικτές φλόγες ως πιθανή πηγή ανάφλεξης και ακόμα και αν το λάδι σιλικόνης ψεκάζονταν με διάφορους τρόπους σε έναν τοίχο για να δημιουργηθεί διασπορά και μικρότερα σταγονίδια, το μόνο δυνατό αποτέλεσμα ήταν μια πολύ σύντομη ανάφλεξη 0,3-0,4 δευτερολέπτων που δεν μεταδόθηκε στην υπόλοιπη ποσότητα του λαδιού.
4.4.3.3. Συμπέρασμα
... Η παρουσία εύφλεκτης ουσίας με τα χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν στις προηγούμενες αναλύσεις ΔΕΝ αναφέρεται στα έγγραφα μεταφοράς της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας 63503. Επίσης, τα πρόσφατα δημοσιευμένα βίντεο της αμαξοστοιχίας 63503, αν και δεν έχουν τεθεί ακόμη στη διάθεση της ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τη δικαστική έρευνα, δεν καθιστούν ορατή καμία μεταφορά αντιπροσωπευτικής ποσότητας εύφλεκτης ύλης σε θέση που να συνάδει με τα ανωτέρω ευρήματα. Η ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναγνωρίζει το γεγονός αυτό, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις παραπάνω παρατηρήσεις (4.4.3.1) που είναι σαφώς τεκμηριωμένες.
5. Για ποιον λόγο επίσης, αποσιωπάτε τις κρίσιμες διαπιστώσεις των Τεχνικών Συμβούλων, κ. Μάρκου Χρυσού και κ. Βασίλειου Κοκοτσάκη ,αλλά και την Τεχνική Έκθεση του εγνωσμένου κύρους Kαθηγητή Πανεπιστημίου στην έδρα Mike O’Connor II του ArtieMcFerrin Department of Chemical Engineering (Τμήμα Χημικής Μηχανικής Artie McFerrin) του Πανεπιστημίου Texas A&M University, Αμερικής, και Διευθυντή του Mary Kay O’Connor Process Safety Center [Κέντρου Ασφάλειας Διαδικασιών Mary Kay O’Connor] (MKOPSC), κ. Faisal Khan, ο οποίος στην Έκθεσή του αναφέρει:
«23. Από τη χημική ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν από την περιοχή του ατυχήματος, υπολειμμάτων που βρέθηκαν στα θύματα καθώς και κατεστραμμένων υποδομών προκύπτει η παρουσία βενζολίου, τολουολίου και ξυλολίου.
24. Το βενζόλιο, το τολουόλιο και το ξυλόλιο είναι πτητικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών,συμπεριλαμβανομένων βαφών, καλλυντικών και άλλων.
25. Είναι πολύ πιθανό ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Λόγω της σύγκρουσης, οι ουσίες αυτές εκλύθηκαν από τα κοντέινερ που τις περιείχαν και έτσι σχηματίστηκε το νέφος ατμών.
26. Το νέφος ατμών αναμείχθηκε επαρκώς με τον ατμοσφαιρικό αέρα και προκλήθηκε η πύρινη σφαίρα.»
6. Κατ’ εξακολούθηση στις δημόσιες εμφανίσεις σας διαδίδετε μόνο παρωχημένα συμπεράσματα, τα οποία έχουν ήδη από καιρό διαψευστεί, ΓΙΑΤΙ, λοιπόν, αποφεύγετε να ενημερώσετε στις δημόσιες εμφανίσεις σας τους ακροατές και τους αναγνώστες για όλες τις παραπάνω εξελίξεις;
7. Αναρωτιέμαι λοιπόν, βάσει των παραπάνω στοιχείων που σίγουρα γνωρίζετε πολύ καλά, καίτοι αναρμόδιος για ζητήματα ειδικότητας Χημικού Μηχανικού, ΓΙΑΤΙ δεν έχετε αναθεωρήσει τις απόψεις σας;
Έστω διατηρώντας όποιες επιφυλάξεις κρίνετε, μέχρι την άντληση απόλυτης βεβαιότητας, ποιος είναι ο λόγος που επιμένετε; Πως επιλέγετε να εμμένετε σε παρωχημένα αποτελέσματα του Φεβρουαρίου του 2024, ενώ αποδεδειγμένα αυτά έχουν αποδομηθεί από επίσημο πείραμα της ανακριτικής διαδικασίας και από τους ειδικούς επί του θέματος;
Τι συμβαίνει λοιπόν κ. Δέδε;
Εξηγήστε στην κοινωνία που βγήκε στους δρόμους για τη δικαίωση και που σας ακούει να μιλάτε ως απόλυτος παντογνώστης για ζητήματα Χημείας, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν κατέχετε, ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;;
Για ποιον λόγο δεν σέβεστε τον πόνο των χαροκαμένων συγγενών, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, που τολμούν πλέον να διεκδικούν την αλήθεια;




Συντάξεις: - Αναδρομικά τον Μάϊο σε 45.000 σε απαστράτους - Από που προέρχονται τα πληρωτέα ποσά των 1.296 έως 2.169 ευρώ


 

Τον Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σχετικό λογισμικό και να ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των αναδρομικών των απόστρατων. Ο ΕΦΚΑ θα προσπαθεί,  σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης,  να καταβάλλει τα αναδρομικά σε περίπου 45.000 απόστρατους εντός του Μαΐου.

Πρόκειται για αναδρομικά 27 μηνών από τη μείωση των κρατήσεων που επιβάλλονταν σε συντάξεις και μερίσματα με άθροισμα πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα, τα αναδρομικά προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση που είχε επιβληθεί με το νόμο 4093/2012 έπαψε να ισχύει  από τον Απρίλιο του 2023 στα μερίσματα που λαμβάνουν οι απόστρατοι από τα μετοχικά τους ταμεία και έμεινε μόνον στις κύριες συντάξεις. 

Αυτή η μεταβολή προκάλεσε αυξήσεις σε πολλούς συνταξιούχους, καθώς στον υπολογισμό της κλίμακας μειώσεων δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το μέρισμα, αλλά μόνον η σύνταξη.

Πολλοί απόστρατοι είδαν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους από τον Απρίλιο του 2023 και μετά, λόγω της μείωσης των κρατήσεων από αυτόν τον μήνα και εφεξής, αλλά μένουν σε εκκρεμότητα τα αναδρομικά.

Από 1.296 έως 2.169 ευρώ τα αναδρομικά

Τα ποσά που θα λάβουν κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.296 ευρώ έως 2.619 ευρώ καθώς η κατάργηση εφαρμόστηκε αναδρομικά από 1/1/2021 και ως εκ τούτου τα αναδρομικά για τις συντάξεις από την επιστροφή κρατήσεων είναι για 27 μήνες  και αφορούν την περίοδο, από1η  Ιανουαρίου του  2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Ετσι, για παράδειγμα, απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.940 ευρώ και άθροισμα 2.528 ευρώ μαζί με το μέρισμα είχε μείωση 15% και έχανε 291 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Χωρίς το μέρισμα, η μείωση του νόμου 4093/12 πέφτει στο 10% αντί 15% για την κύρια σύνταξη και έχει αύξηση 97 ευρώ, με αναδρομικά 2.619 ευρώ. 









πηγή: https://www.imerisia.gr/syntaxeis/108038_anadromika-syntaxioyhon-pliromes-ton-maio-gia-toys-apostratoys-ta-posa










Υπουργείο εργασίας: Ο «χάρτης»πληρωμών για την περίοδο 7 έως 11 Απριλίου - 149.400.000 ευρώ σε 340.655 δικαιούχους



 Κατά την περίοδο 7 έως 11 Απριλίου, θα καταβληθούν συνολικά 149.400.000 ευρώ σε 340.655 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
• Από 7 έως 11 Απριλίου θα καταβληθούν 16.000.000 ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
• 120.000.000 ευρώ σε 300.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων και προκαταβολών.
• 11.000.000 ευρώ σε 21.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
• 2.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
• 400.000 ευρώ σε 5 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Υπουργός εργασίας: - Δεν είναι πανάκεια οι αυξήσεις που δώσαμε στους μισθούς


 Απαντήσεις στο ερώτημα που κατέθεσαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας αναφορικά με το πρόγραμμα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για άνεργους 55 ετών και άνω παρείχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 5 Απριλίου στον ΣΚΑΪ.

«Πρώτα απ’ όλα έχουμε μία πολύ δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία αφουγκράζεται την κοινωνία. Θέτει σημαντικά πολιτικά ζητήματα και είναι πολύ σημαντικός αυτός ο ρόλος που επιτελεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Και εν προκειμένω έπιασε ένα ζήτημα το οποίο πράγματι είναι σοβαρό. Έχει να κάνει με ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» δήλωσε η υπουργός.

Διευκρίνισε δε, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους συμπολίτες μας 55 ετών και άνω για επιδοτούμενη απασχόληση σε Δήμους, σε Περιφέρειες, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και βοηθάει ανθρώπους που βρίσκονται σε μία ευαίσθητη ηλικία, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση αναδεικνύει τη σημασία αυτού του προγράμματος ζητώντας την επέκτασή του, και τόνισε ότι, ακριβώς λόγω αυτής της σημασίας, έχουν ήδη δοθεί 32.500 θέσεις, ενώ λίγες ημέρες πριν δόθηκαν 1.000 πρόσθετες θέσεις, φτάνοντας συνολικά τις 33.500.

Σημείωσε ωστόσο ότι το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους, καθώς έχει υπερβεί ήδη τα 800 εκατομμύρια ευρώ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αυτό το πρόγραμμα δεν αποτελεί την κανονική οδό στελέχωσης των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά έρχεται να τους στηρίξει με μία εμβαλωματική λύση με απασχόληση έως δύο ετών και μία συγκεκριμένη στόχευση.

«Ο κανονικός δρόμος στελέχωσης είναι μέσα από αιτήματα που πηγαίνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, εμπεριστατωμένα αιτήματα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πάντοτε προσπαθεί να διαθέτει ολοένα και περισσότερους πόρους σε επιτυχημένα προγράμματα απασχόλησης.

Αναφερόμενη στον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τονίζοντας ότι από εκεί και πάνω οι κοινωνικοί εταίροι είναι ελεύθεροι να συμφωνήσουν σε καλύτερες αποδοχές.

«Υπεγράφη πολύ πρόσφατα μία συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Αφορά πάρα πολύ κόσμο όπως καταλαβαίνετε. Πόσο κατώτατο μισθό προβλέπει στη χαμηλότερη κατηγορία; 950 ευρώ. Άρα λοιπόν, 70 ευρώ πάνω από αυτό που προβλέπει ο νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός. Είναι έμπρακτο παράδειγμα αυτό».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι αυτή την εβδομάδα υπεγράφη επίσης η συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ για τον τραπεζικό κλάδο η οποία προβλέπει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της τάξης του έως 25%.

«Αυτό που ακριβώς λέγαμε είναι ότι υπάρχει ένας κατώτατος μισθός. Πάνω από αυτόν οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάθε δυνατότητα να συνάψουν πιο ευνοϊκές συμβάσεις και εγώ σας το λέω με το χέρι στην καρδιά ότι θέλουμε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις».

Σημείωσε δε, ότι το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι χαμηλό, επισημαίνοντας ότι για να βελτιωθεί χρειάζονται δύο πράγματα.

«Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να ευνοεί τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων και εκεί είμαστε σε μια διαδικασία που το επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τρόπους για να θεσπίσουμε και νέα κίνητρα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αλλά χρειάζεται και κάτι άλλο: Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών».

Σε ό,τι αφορά τον μέσο μισθό, η υπουργός παρατήρησε ότι έχει μία ανοδική πορεία παράλληλη με τον κατώτατο.

«Μέχρι προχτές, πριν τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί κατά 27,8%. Ο μέσος μισθός είχε αυξηθεί κατά 28,3%, δηλαδή λίγο πολύ παράλληλες διαδρομές. Αυξάνει ο κατώτατος, συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό. Ο μέσος μισθός στη χώρα μας σήμερα, πλήρους απασχόλησης, είναι κοντά στα 1.500 ευρώ, είναι 1.478 ευρώ».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα αλλά έρχεται να μειώσει κάποιες δυσκολίες.

«Είναι καλύτερα να έχεις περισσότερα 600 ευρώ καθαρά το χρόνο; Νομίζω είναι καλύτερο το να έχεις περισσότερα 600 ευρώ καθαρά το χρόνο. Είναι πανάκεια; Όχι είναι η απάντηση. Είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με εκεί που παραλάβαμε τη χώρα το 2019.» ανέφερε.

Μιλώντας για την εκδήλωση εξωστρέφειας του Υπουργείου Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το προηγούμενο Σάββατο με τη συμμετοχή 26 σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές, η υπουργός δήλωσε ότι «θεωρούμε χρέος μας να αποτελέσουμε τη γέφυρα μεταξύ, αφενός εκείνων που έχουν τη σκέψη μήπως επιστρέψουν, και επιχειρήσεων που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό».

Επικαλούμενη μάλιστα τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την τελευταία δεκαετία, 420.000 από τους 660.000 Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό, έχουν επιστρέψει στη χώρα μας.

Υπενθύμισε δε, ότι ανάλογες δράσεις έχουν γίνει στην Ολλανδία και τη Γερμανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σήμερα που μιλάμε, αυτή τη στιγμή, γίνεται Ημέρα Καριέρας στη Χαλκίδα για παράδειγμα. Αυτή η σύζευξη γίνεται και εντός της χώρας και εκτός. Πάνω από 9.000 συμπολίτες μας έχουν βρει δουλειά μέσα από τις Ημέρες Καριέρας».

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: - Το διαρκές έγκλημα της προσωπικής διαφοράς - Ο ΕΝΑΣ εξαπατητής, Οι ΔΥΟ εμπνευστές και η ΤΡΙΤΗ Συνταγματική εκτροπή!!


  Οι συνεχείς και ακραίες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων οδήγησαν στην παρούσα διαφορά


Οι συνταξιούχοι «απολαμβάνουν» πλέον το επίδομα προσωπικής διαφοράς καθώς καταβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε περίπου 1,1 εκατ. από αυτούς που είτε δεν είδαν αυξήσεις στη σύνταξη είτε αυτές ήταν ισχνές. Στην πράξη τα… ψίχουλα αυτά είναι το «εξαγορά pass» της ψήφου των συνταξιούχων αν οι εκλογές γίνονταν στις 9 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί αν δεν μεσολαβούσε το δυστύχημα των Τεμπών– οι εγκληματικές ευθύνες για το οποίο βαραίνουν τους Μητσοτάκη – Καραμανλή.

Εδώ όμως εισέρχεται το ζήτημα του θεσμού της προσωπικής διαφοράς που εμπνεύστηκαν το 2016 οι Γιώργος Κατρούγκαλος – Τάσος Πετρόπουλος και χρησιμοποίησε τα μέγιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης για να εξαπατήσει τους συνταξιούχους ώστε να πάρει την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

Ηταν τότε, ήδη από το 2016, που ο Κυρ. Μητσοτάκης κατακεραύνωνε τον θεσμό της προσωπικής διαφοράς, στηλιτεύοντας τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Ηταν το ίδιο πρόσωπο, ο νυν πρωθυπουργός, που χωρίς ντροπή επτά μήνες μετά όχι μόνο διατηρούσε τον θεσμό της προσωπικής διαφοράς με τον νόμο Βρούτση που τέθηκε σε ισχύ 28 Φεβρουαρίου 2020 αλλά μείωνε επιπρόσθετα τις αποδοχές των συνταξιούχων. Ήρθε λοιπόν τελευταίος να προστεθεί στη μακρά λίστα των πρωθυπουργών που θεωρούν ότι το να συντρίψουν το εισόδημα των συνταξιούχων είναι η λύση για τα δεινά που έχουν προκληθεί στην ελληνική οικονομία κυρίως από τη δράση των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες.

2010-12: Οι συνταρακτικές μειώσεις

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως αρχή εννοούμε βέβαια τη μνημονιακή εποχή. Όταν το 2009 άρχισε η σπέκουλα γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία το παλιό ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (βάσει προϋπολογισμού) είχε πλεόνασμα 2.268.365.606 ευρώ! Όμως ο στόχος ήταν το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο ταμείο της χώρας να επωμιστεί τα βάρη των υπολοίπων.

Συγκεκριμένα:

(α) των 800.000 συντάξεων του ΟΓΑ με βάρη 3,6 δισ. ευρώ

Από το 2010 οι συνταξιούχοι υπέστησαν συντριπτική απώλεια στο εισόδημά τους. Eίναι αυτοί που έβαλαν περισσότερο… πλάτη για να «σωθεί η οικονομία»

(β) των 450.000 του δημοσίου με βάρη 5,7 δισ. ευρώ

(γ) των 70.000 του ΝΑΤ (μετά το δώρο στους εφοπλιστές να μην ασφαλίζουν το προσωπικό) με βάρη 1 δισ. ευρώ.





Επί Παπανδρέου και Σαμαρά

Έτσι εισήλθαμε στη μνημονιακή εποχή και καταγράφηκαν οι εξής μειώσεις:

01 Μειώσεις (35%) στο σύνολο των συντάξεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ: (α) μείωση (7,1%) από το πάγωμα των συντάξεων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, όπου αντί για αυξήσεις (5,5% του 2009 + 1,6% του 2010) χορηγήθηκε ένα… επίδομα, (β) μείωση (16,7%) από την κατάργηση 13ης – 14ης σύνταξης, ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

02 Μειώσεις (5-45%) σε συντάξεις άνω των 800 ευρώ, ύψους 4,6 δισ. ευρώ: (α) μείωση 3-14% στις άνω των 1.400 ευρώ, (β) μείωση 20% στις άνω των 1.200 ευρώ, (γ) μείωση 12% στις άνω των 1.300 ευρώ, (δ) μείωση 5-20% στις άνω των 800 ευρώ.

03 Μειώσεις (έως 50%) στις επικουρικές ύψους 1,2 δισ. ευρώ: (α) μείωση 3-10% στις άνω των 300 ευρώ, (β) μείωση 30% στις πάνω από 150 ευρώ, (γ) μείωση 10-20% σε όλες (δ) μείωση 5-20% στις άνω των 1.000 ευρώ (κύρια + επικουρική), (ε) μείωση 5,2% σε όλες τις συντάξεις.

04 Μειώσεις 6,9 δισ. + 20 δισ. ευρώ: (α) έμμεση μείωση 18% από την αύξηση των ορίων ηλικίας (μ.ό.) τρία έτη, ύψους 6,9 δισ. ευρώ ετησίως και (β) αρπαγή 20 δισ. ευρώ (PSI) από τα αποθεματικά των ταμείων.

2015: Διορθώσεις και επιστροφές

Όλα αυτά έφεραν προσφυγές επί προσφυγών. Τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώνονται οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων 4051/2012 (Κουτρουμάνης) & 4093/2012 (Βρούτσης). Το ΣτΕ έλαβε υπόψη: (α) τις υποχρεώσεις του κράτους και την επαρκή χρηματοδότηση των συντάξεων βάσει των νόμων 2084/92 & 3029/02, (β) τις μεγάλες μειώσεις που προηγήθηκαν – συμμετοχή των συνταξιούχων για λόγους δημόσιου συμφέροντος, (γ) τις αναλογιστικές μελέτες του ν. 3863/2010, ο οποίος αναφορικά με τις συντάξεις τίθεται σε εφαρμογή από 1.1.2015 και που οι συντάξεις, σύμφωνα με αυτόν δεν πέφτουν κάτω από το 60% του μισθού (με 35 έτη) και τα 503 ευρώ.

2016: Και νέες μειώσεις

Η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία εκλέχτηκε με το αίτημα διόρθωσης των συντάξεων, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά επιπρόσθετα δεν συμμορφώνεται ούτε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αναφερόμαστε στον νόμο Κατρούγκαλου, που ουσιαστικά φέρνει νέα αντισυνταγματική εκτροπή με νέες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών ύψους 4,7 + 5,6 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα:

(α) Καταργείται ο ν. 3863/2010 (προτού ακόμη εφαρμοστεί) και εισάγεται ο νέος 4387/2016 με νέους συντελεστές όπου: οι πετσοκομμένες συντάξεις πέφτουν ακόμη παρακάτω (-10%), με τις κατώτατες να διολισθαίνουν παραπάνω (-141 ευρώ) καθώς και τα επιδόματα συζύγου & τέκνων, που καταργούνται. Δηλαδή μειώσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

(β) Εισάγονται κρατήσεις για την υγεία 2% και 6% στις επικουρικές, ύψους, 900 εκατ. ευρώ.

(γ) Οι αγρότες γίνονται «ελεύθεροι επαγγελματίες» και τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

(δ) Κατάργηση του ΕΚΑΣ, ύψους 1 δισ. ευρώ.

(ε) Αυθαίρετες μειώσεις (100 ευρώ) σε 240.000 επικουρικές, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετεξελίσσεται σε ΕΦΚΑ και σε αυτόν φορτώνονται τα επιπλέον βάρη του κράτους, ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι υποχρεώσεις του κράτους: 9,3 δισ. ευρώ (ΟΓΑ – ΝΑΤ – συντάξεις δημοσίου) ήταν 10,3 δισ. και μειώθηκαν στα 9,3 δισ. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ παρέμεναν στο κράτος, τα 700 εκατ. μεταφέρθηκαν στους αγρότες, ενώ τα 5,6 δισ. ευρώ φορτώθηκαν στο τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έγινε ΕΦΚΑ.

Οι μειώσεις βάσει των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις παλαιές (όσες είχαν δηλαδή ήδη απονεμηθεί) δεν φάνηκαν τότε καθόσον αφορούσαν τις νέες από 13/5/2016, ενώ για τις παλαιές παρέμεναν… ως «προσωπική διαφορά» και εξισώνονται σήμερα σταδιακά.

2019: Νέα ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ

Τον Οκτώβριο του 2019 ανακοινώνονται (νέες) αποφάσεις του ΣτΕ και: 

(α) Αποκαθιστούν την έννομη τάξη, ακυρώνοντας όλους τους συντελεστές αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και προκλητικά άνισα σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές

(β) Επιβάλλουν τη διόρθωση των συντελεστών και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η οποία βασίζεται στην προηγούμενη απόφαση του 2015 και ουσιαστικά υιοθετεί τους συντελεστές του ν. 3863/2010, δηλαδή καμία σύνταξη κάτω από τα 503 ευρώ και 60% (με 35 έτη) του συντάξιμου μισθού.

2020: Νόμος Βρούτση. Η μεγάλη εξαπάτηση

Ο νόμος Βρούτση (4670/2020) που ακολούθησε όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, ούτε βέβαια και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι δήθεν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά αντίθετα διατηρεί στο ακέραιο τους ίδιους παράνομους συντελεστές, με μικροδιαφορές στα 35 με 40 έτη, μάλιστα σε βάρος των πάνω από τα 40 έτη, όπου τα ποσοστά αναπλήρωσης μηδενίζονται. Επιπροσθέτως, καταργείται και το επίδομα (μ.ό.) 400 ευρώ συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί ως 13η σύνταξη! Στην ουσία έχουμε τρίτη συνταγματική εκτροπή.


Καταγγελία Νοτοπούλου : - Γίνεται προσπάθεια εξίσωσης του Προέδρου της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας με την εγκάθετη μαριονέτα της Άγκυρας. - ΒΙΝΤΕΟ


             



Γίνεται προσπάθεια εξίσωσης του Προέδρου της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας με την εγκάθετη μαριονέτα της Άγκυρας.

Η Ε.Ε. θα αποδείξει ότι είναι μια ισχυρή ένωση όταν η Κυπριακή και η Ελληνική σημαία ατενίζουν στην Αμμόχωστο.




O Επίλογος της Μάχης των Οχυρών - Το σχέδιο "Μαρίτα" - Η "Γραμμή Μεταξά" - Το πολυβολείο Π8, ο Ταγματάρχης Δουράτσος και ο Λοχίας Ίτσιος Δημήτριος


 Του Υπτγου ε.α. Χρήστου Μπολώση

Πριν από 83 χρόνια, την Κυριακή 6 Απριλίου του 1941, οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, προκειμένου να «ξεμπερδεύουν» με την υπόθεση Βαλκάνια, εκεί που οι σύμμαχοί τους οι Ιταλοί, απέτυχαν οικτρά ακόμα και με την πολυδιαφημισμένη  «Εαρινή επίθεσή» τους, τον Μάρτιο του 1941.

Για τον σκοπό αυτό οι Γερμανοί και μετά τη σύσκεψη της 27ης Μαρτίου στο Βερολίνο, μέσα σε 24 ώρες εκπόνησαν σχέδιο με την κωδική ονομασία «Μαρίτα», το  οποίο προέβλεπε παράλληλη επίθεση σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία (Γ/Β



Η γερμανική δύναμη, που θα  υλοποιούσε  το σχέδιο «Μαρίτα», ήταν η 12η Στρατιά του στρατάρχη Φον Λιστ οι δυνάμεις της οποίας, κατανεμήθηκαν ως εξής:

α. Η 1η Τεθωρακισμένη Ομάδα Μεραρχιών (ΤΟΜ),  θα ενεργούσε προς Γ/Β (Νύσσα – Βελιγράδι). Η 2α  Στρατιά θα εκινείτο ταυτοχρόνως από Βορρά (Αυστρία- Ουγγαρία) προς Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι, για να υποβοηθήσει την ενέργεια της πρώτης ΤΟΜ.

β. Για τις επιχειρήσεις προς Ελλάδα, οι Γερμανοί διέθεσαν το 18ο Ορεινό Σώμα Στρατού (βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, στην περιοχή Πετριτσίου – Νευροκοπίου) και το 30ο Σώμα Στρατού (απέναντι από τη Θράκη).

γ. Άλλες δυνάμεις, όπως το 40ο Τεθωρακισμένο Σώμα Στρατού, βρίσκονταν αναπτυγμένες βορειότερα έτοιμες να επέμβουν, όπου οι εξέλιξη του αγώνα το απαιτούσε.

Στις δυνάμεις αυτές, το μέγεθος των οποίων απεκάλυπτε ότι οι Γερμανοί δεν διακύβευαν την παραμικρή περίπτωση αποτυχίας, θα πρέπει να προστεθεί και το 8ο Σώμα Αεροπορίας, με 650 αεροσκάφη διαφόρων τύπων.

Η Ελληνική Γραμμή Αμύνης, βρισκόταν στη φύσει ισχυρά τοποθεσία Μπέλλες – Άγκιστρο – Ροδόπη, η οποία είχε ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την κατασκευή 21 Οχυρών (μερικά από τα οποία, είχαν τρεις ορόφους υπό τη γη και 4.500 μέτρα διαδρόμους), τα οποία αποτελούσαν τη «Γραμμή Μεταξά».

Η Αμυντική Γραμμή, είχε ενισχυθεί με διάφορα Αντιαρματικά κωλύματα, όπως Οδόντος Δράκοντος (κώνοι από μπετόν πακτωμένοι στο έδαφος), Εχίνους (σιδηροτροχιές)  και συρματοπλέγματα.

Λεπτομερής περιγραφή του όλου έργου της «Οχυρώσεως της Παραμεθορίου Ζώνης» περιλαμβανόταν στην ομώνυμη έκδοση της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού (έκδοση 1956),  την οποία όμως ο ενδιαφερόμενος ερευνητής, δεν θα βρει εύκολα, διότι η «δημοκρατία» του 1974 την… κατέστρεψε, επειδή αναφερόταν στο έργο του Μεταξά!  Αθλιότητες αθλίων ανθρώπων.

Οι δυνάμεις που διέθετε η Ελλάδα  ήταν:

α.  Μία Μεραρχία τη 18η (7 Τάγματα Πεζικού), από το Τριεθνές επί του όρους Μπέλλες (περίπου βορείως Κιλκίς), μέχρι τη Δυτική όχθη του ποταμού Στρυμόνα (περίπου 40 χιλιόμετρα)

β. Μία μεραρχία τη 14η (7 ΤΠ), από την ανατολική όχθη του Στρυμόνα, μέχρι το Υψίπεδο του Κάτω Νευροκοπίου (μέτωπο περίπου 80 χιλιομέτρων)

γ. Μία Μεραρχία, την 7η (7 ΤΠ) από Κάτω Νευροκόπι μέχρι του όρους Κουσλάρ (περίπου βορείως Παρανεστίου Δράμας, σε μέτωπο περίπου 85 χιλιομέτρων)

δ. Μία Ταξιαρχία (7 Λόχοι) στην περιοχή Θράκης.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονισθεί, ήταν η έλλειψη δυνάμεων επιφανείας που θα υποστήριζαν τα οχυρά και τούτο οφείλετο στο γεγονός ότι το μείζον μέρος του στρατού μας, βρισκόταν στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, αντιμετωπίζοντας τους Ιταλούς.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, η σύγκριση των αντιμαχομένων δυνάμεων ήταν συντριπτική υπέρ των Γερμανών.

Η επίθεση των Γερμανών εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου του 1941 χωρίς να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι ίδιοι στο πρωθυπουργό Αλ. Κορυζή. Η Κυρία Προσπάθεια, εκδηλώθηκε προς το Οχυρό Ρούπελ και τούτο για να επιτευχθεί η διάνοιξη της οδού που οδηγεί προς την κοιλάδα της Ροδοπόλεως και από εκεί στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι τις 8 Απριλίου (τρίτη ημέρα της Γερμανικής επιθέσεως) ο αγώνας των Οχυρών συνεχιζόταν με μεγάλη επιτυχία. Όμως από την πρώτη κιόλας μέρα που εκδηλώθηκε η επίθεση, η γιουγκοσλαβική αντίσταση κατέρρευσε, με αποτέλεσμα οι Γερμανικές δυνάμεις να προελάσουν προς Νότο και την 06.00 ώρα της 8ης Απριλίου η 2α Τεθωρακισμένη Μεραρχία, να εισβάλει στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή της λίμνης Δοϊράνης, λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικώς της Ειδομένης.

Τις απογευματινές ώρες της 8ης Απριλίου ο αντιστράτηγος Μπακόπουλος Κωνσταντίνος, διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ), έλαβε διαταγή να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον διοικητή τον Γερμανικών δυνάμεων, για σύναψη συνθηκολόγησης.

Έτσι, ακόμα να Έπος των ελληνικών όπλων είχε περάσει στην ιστορία.

Στα Οχυρά γράφτηκαν μοναδικές σελίδες δόξας, ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Ο ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, διοικητής του Οχυρού Ρούπελ,  απαντάς στο Γερμανό στα στρατάρχη Φον Λιστ, σε σχετική παραγγελία του για παράδοση στον Οχυρών: «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται».

Στην Ομορφοπλαγιά, ένα μικρό οροπέδιο πάνω από το χωριό Πορρόια στο όρος Μπέλλες (σήμερα ονομάζεται Κερκίνη), ο Λοχίας Ίτσιος Δημήτριος, υπερασπίζεται το πολυβολείο Π8. Μόλις τελειώνουν τα 38.000 φυσίγγια που είχε, οι Γερμανοί τον συλλαμβάνουν.

Ο στρατηγός Schoerner επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό πληροφορήθηκε ότι ο διοικητής του πολυβολείου ήταν ένας απλός έφεδρος Λοχίας, θίχτηκε ο εγωισμός του και αφού συναντήθηκε με τον αιχμάλωτο πλέον Ίτσιο, τον ρώτησε:

– Ποιος είναι ο διοικητής του πολυβολείου;

– Εγώ είμαι, απάντησε ο Ίτσιος.

– Δεν υπάρχει αξιωματικός;

– όχι.

–  Ξέρεις ότι για χάρη σου έχασα ένα συνταγματάρχη και 232 στρατιώτες;

– Λυπάμαι στρατηγέ, αλλά υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου.

Μετά από αυτό ο Schoerner, έδωσε εντολή σε μία διμοιρία Γερμανών στρατιωτών να παρουσιάσουν όπλα προς τιμήν του και αμέσως μετά έδωσε διαταγή να εκτελεστεί ο Ίτσιος, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει την εκτέλεση αιχμαλώτων, αλλά να μην πειραχθούν οι δύο στρατιώτες που ήταν μαζί του και τους οποίους απελευθέρωσε.

Αργότερα ο Schoerner θα δηλώσει: «Μάχομαι από ενός και ηµίσεως έτους και πολέμησα σε όλα τα μέτωπα, αυτού του πολέµου. Οφείλω να οµολογήσω, ότι την γενναιότητα του Έλληνα στρατιώτη, δεν την συνάντησα πουθενά. ∆εν το λέω αυτό σαν φιλοφρόνηση, αλλά επειδή είναι  η πραγματικότητα».

Έτσι γράφτηκε ο επίλογος της Μάχης των Οχυρών.




πηγή:https://www.antinews.gr/52466/ellada/i-machi-ton-ochyron/

Πρωθυπουργός: - Νικήσαμε κατά κράτος τους αντιπάλους μας - Η εκλογική μας επικράτηση σε δύο χρόνια είναι απολύτως, μα απολύτως ορατή και εφικτή



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας κι εγώ με τη σειρά μου τον Σταύρο Καλαφάτη για τον ρόλο τον οποίον επιτέλεσε ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Νομίζω του αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα, καθώς και τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο νέο αξίωμα το οποίο αναλαμβάνει.
 
Θα επιχειρήσω να είμαι πιο σύντομος σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί ο σκοπός της συνεδρίασης δεν είναι μόνο να εκλέξουμε τον καινούργιο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αλλά να ακούσω και όσο περισσότερους από εσάς θέλετε να εκφραστείτε, για να έχουμε -όπως πάντα- μία γόνιμη και διαδραστική συζήτηση, όπως αρμόζει εξάλλου στους κανόνες δημοκρατίας του κόμματός μας.
 
Διότι δεν είναι μυστικό ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνέρχεται σήμερα με την ολοκλήρωση, θα έλεγα, μιας δύσκολης περιόδου στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η οποία μεσολάβησε από την ψήφιση του Προϋπολογισμού έως και τις μέρες μας. Μία περίοδος στην οποία μονοπώλησε σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η τραγωδία των Τεμπών. Και μία περίοδος, θα έλεγα, στην οποία η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, πιστεύω ότι έσπειραν μία σύγχυση σε πολλούς πολίτες, γύρω από αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία.
 
Θα πω μόνο ότι τώρα πιστεύω ότι έχει έρθει η σειρά της αλήθειας πια να αντεπιτεθεί. Και νομίζω ότι όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ υπήρξε, πράγματι, μία οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης πάνω σε ένα θέμα εξαιρετικά φορτισμένο. Κάποιοι επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για να εκμεταλλευτούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.
 
Το μόνο που θα πω είναι ότι τώρα πια πλησιάζει η ώρα της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι, αργά ή γρήγορα, όλοι θα μάθουμε όλη την αλήθεια γύρω από αυτή τη μεγάλη τραγωδία. Και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
 
Αξίζει όμως να θυμηθούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι όλο αυτό το διάστημα στο οποίο συζητείτο πολύ έντονα το ζήτημα των Τεμπών, έγιναν πολλά πράγματα στη χώρα μας. Υλοποιήσαμε πολύ σημαντικούς άξονες του κυβερνητικού μας προγράμματος και δυστυχώς τα ζητήματα αυτά σε έναν βαθμό περιήλθαν σε δεύτερη μοίρα. Και νομίζω ότι είναι χρέος μας να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να τα αναδείξουμε πιο συστηματικά.
 
Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, την 1η Απριλίου, αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη φορά ο βασικός μισθός στη χώρα μας. Τον παραλάβαμε -θυμίζω- στα 650 ευρώ, είναι σήμερα στα 880 ευρώ. Και βέβαια, δεν έχει αυξηθεί μόνο ο βασικός μισθός, έχει υπάρξει και μια σημαντικότατη αύξηση του μέσου μισθού στη χώρα μας. Ο μέσος μισθός, θέλω να θυμίσω, για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης έχει ξεπεράσει σήμερα τα 1.400 ευρώ.
 
Πρέπει, νομίζω, να τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα μας σήμερα έχει μια ανεργία η οποία είναι χαμηλότερη από την ανεργία της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας. Παραλάβαμε την ανεργία στο 17,8% και σήμερα είναι στο 8,6%. Έχουμε δημιουργήσει αυτά τα 5,5 χρόνια 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Ήταν, θέλω να θυμίσω, ο κεντρικός στόχος τον οποίο είχαμε θέσει την πρώτη τετραετία, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων, νέων θέσεων εργασίας.
 
Θέλω να θυμίσω ενδεικτικά ότι πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε ο τέταρτος κύκλος των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, αυτή τη φορά για καρδιολογικά νοσήματα. Η μεγάλη επανάσταση την οποία κάνουμε συνολικά στη δημόσια υγεία και στη φροντίδα την οποία δίνουμε και στην έμφαση την οποία δίνουμε στις προληπτικές εξετάσεις.
 
Στο μέτωπο της παιδείας, ο εμβληματικός νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αρχίζει πια και τίθεται σε εφαρμογή. Δώδεκα ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αιτήσεις για να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στην πατρίδα μας. Ήταν μία εμβληματική, ταυτοτική μεταρρύθμιση για την παράταξή μας.
 
Πριν από λίγες μέρες, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Βουλή το 12ετές σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και λίγες μέρες πριν, είχαμε κάνει σχετικές ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στις απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε τρεις φάσεις. Η πρώτη και η δεύτερη είναι ζητήματα τα οποία είχαν ήδη ανακοινωθεί: η αύξηση των 30 ευρώ που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, τα 100 ευρώ -θέλω να θυμίσω- επίδομα επικινδυνότητας που θα λάβουν όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την 1η Ιουλίου. Και μία νέα, σημαντική αύξηση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2026.
 
Πριν από λίγες μέρες, ο ενεργειακός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε και επίσημα το ενδιαφέρον του για έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτίως της Κρήτης, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.
 
Και αυτός μόνο είναι ένας απολογισμός μερικών εβδομάδων, αλλά, δυστυχώς, δεν κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο. Θα έλεγα, μάλιστα, πολλές φορές ούτε και στον προβληματισμό αρκετών από εμάς, κάτι το οποίο, πέρα από την κοινωνική κόπωση και την επιρροή των εύκολων εντυπώσεων, νομίζω ότι δηλώνει και το μέτρο των προσπαθειών που μας περιμένουν.
 
Είναι μία αντιπαράθεση με τον μηδενισμό που τρέφει τον νέο λαϊκισμό της αμφισβήτησης των πάντων, αλλά κυρίως των κατακτήσεων της πατρίδας μας, κατακτήσεων οι οποίες δεν είναι καθόλου, μα καθόλου δεδομένες.
 
Πολύ περισσότερο όταν στον πλανήτη μας σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές, σε επίπεδο γεωπολιτικής αλλά και οικονομικών συσχετισμών. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αβεβαιότητα των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και στην πρωτοφανή για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα απόφαση των ΗΠΑ ουσιαστικά να κηρύξουν έναν εμπορικό πόλεμο κατά πάντων, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει μία τεράστια παγκόσμια οικονομική αναστάτωση, όχι μόνο στις αγορές αλλά συνολικά και στις εμπορικές σχέσεις.
 
Τη Δευτέρα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, συγκαλούμε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, προκειμένου να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ποια πρέπει να είναι η εθνική μας αντίδραση, πώς πρέπει να τοποθετηθούμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή τη μεγάλη διαφαινόμενη οικονομική κρίση, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε την εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας.
 
Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στον πλανήτη μας προσθέτουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις εθνικές μας προτεραιότητες ένα ακόμα κρίσιμο μέγεθος για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές, αλλά σήμερα καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρο σε σχέση με το τι λέγαμε πριν από κάποιους μήνες. Και αυτό δεν είναι άλλο από το κρίσιμο μέγεθος της πολιτικής αλλά και της οικονομικής σταθερότητας.
 
Για να το πω διαφορετικά, αν κάποιος με ρωτούσε να σχολιάσω πριν από κάποιους μήνες, ας πούμε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ποιες είναι οι μεγάλες εθνικές μας προτεραιότητες, θα του απαντούσα απλά: μα τι άλλο από το να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα; Αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023, σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, με ποσοστά τα οποία ξεπέρασαν το 40%.
 
Οι πολίτες μάς έδωσαν μια εντολή τότε: να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα, να στηρίξουμε τις επενδύσεις, να μειώσουμε τους φόρους, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίες, ώστε με συνετές παροχές, με δημοσιονομική ισορροπία, αυτή η συλλογική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία.
 
Σήμερα, ωστόσο, θα προσέθετα σε αυτή την κεντρική προτεραιότητα και κάτι ακόμα. Θα τόνιζα ότι, δίπλα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, οφείλουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος της πατρίδας μας σε αυτά τα ταραγμένα νερά και να δυναμώσουμε την αμυντική, τη διπλωματική αλλά και την οικονομική μας θωράκιση.
 
Να βρούμε τη θέση της πατρίδας μας σε αυτούς τους νέους οικονομικούς και ενεργειακούς δρόμους. Να μείνουμε σταθερά στην τροχιά της διατηρήσιμης ανάπτυξης, όταν ενδεχομένως μεγάλες οικονομίες να βυθιστούν σε ύφεση, διότι αυτή αποτελεί τελικά τον μόνο βραχίονα ασφάλειας.
 
Κυρίως, όμως, σε αυτή τη συγκυρία, να διατηρήσουμε ακλόνητη την εσωτερική μας σταθερότητα. Και αυτό αφορά και όλους εμάς, όχι μόνο σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, αλλά και απέναντι σε ένα εγχώριο κύμα χειραγώγησης της κοινωνίας.
 
Επιμένω σε αυτό, καθώς, νομίζω το βλέπετε κι εσείς μέσα από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις σας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καραδοκούν, που είναι έτοιμοι να διαστρεβλώσουν τα πάντα.
 
Το είδαμε, εξάλλου, αυτό και στις πρόσφατες ανακοινωθείσες αυξήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν μια γενναία πρωτοβουλία, κινδύνευσε όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, να χάσει τον δρόμο της. Από τη μία πλευρά, διότι οι όποιες επιτυχίες, θα το ξαναπώ, δεν μπορούν να οδηγούν αυτόματα σε καινούργιες και μάλιστα ακοστολόγητες προσδοκίες, ενώ, από την άλλη, η αναγκαία ενίσχυση κάθε επαγγελματικής ομάδας δεν γίνεται κάθε φορά να τίθεται αντιπαραθετικά με τις ανάγκες κάποιας άλλης.
 
Και να ξαναπώ ότι οι κεντρικές μας επιλογές είναι τελικά υπόθεση όλων και το ίδιο αφορά και την ευθύνη της εφαρμογής τους. Σας μιλώ τολμηρά και ανοιχτά, διότι απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που τελικά είναι η γέφυρα με τους πολίτες και γνωρίζουν, συνεπώς, ότι στα μάτια της κοινωνίας πολιτική δεν είναι μόνο οι θέσεις, είναι και οι καθημερινές συμπεριφορές, είναι και η υποχρέωση τα λόγια μας να είναι πάντα καλά ζυγισμένα, σε ένα τοπίο όπου, θα το επαναλάβω, κυριαρχεί η υπερβολή και η διαστρέβλωση.
 
Αυτό το οποίο ζητούν οι πολίτες, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι την αλήθεια και την ουσία όσων έχουμε πετύχει. Ξέρετε, πολλές φορές χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να πετύχει κανείς κάτι. Μετά αυτό θεωρείται κεκτημένο και δεδομένο και ξεχνιέται εύκολα.
 
Θέματα όπως, παραδείγματος χάρη, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ένα θέμα το οποίο κυριάρχησε σε εθνικές και ευρωεκλογές σε πολλές άλλες χώρες, εδώ όμως δεν ήταν ουσιαστικό ζήτημα, ακριβώς γιατί μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε.
 
Ζητήματα όπως η επιμονή μας στην πολιτική μείωσης των φόρων. Έχουμε μειώσει 73 φόρους. Αντί, λοιπόν, να κεφαλαιοποιούμε πολιτικά και να θυμίζουμε τους φόρους τους οποίους έχουμε μειώσει, αυτόματα το μυαλό μας πηγαίνει στους επόμενους φόρους που θα μειώσουμε.
 
Ας κάνουμε μία παύση και ας σκεφτούμε λίγο όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει, τα οποία δεν είναι και λίγα. Όπως, θα το επαναλάβω, η υποχώρηση της ανεργίας, οι συνεχείς μας παρεμβάσεις για τη βελτίωση του εισοδήματος.
 
Πολιτικές οι οποίες σήμερα θεωρούνται αυτονόητες: η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το gov.gr έχει γίνει μέρος, έχει γίνει κτήμα της καθημερινότητας του πολίτη. Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι. Και φροντίζουμε διαρκώς να το ενισχύουμε και να το αναβαθμίζουμε.
 
Ο νέος ΕΦΚΑ. Επισκέφτηκα το Υπουργείο Εργασίας και μου υπενθύμισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι σήμερα οι συντάξεις βγαίνουν σε λιγότερο από 50 μέρες. Μα ήθελαν 500 μέρες για να βγαίνουν και αυτό έγινε με πολύ συστηματική δουλειά. Και σήμερα είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει λυθεί και μας επιτρέπει να μπορούμε να πάμε στο επόμενο.
 
Ο νέος δικαστικός χάρτης, μία μεταρρύθμιση για την οποία ίσως δεν έχουμε μιλήσει αρκετά, η οποία, όμως, έχει βάλει τα θεμέλια για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε πολύ σύντομα.
 
Το νέο Κτηματολόγιο. Για σκεφτείτε, πόσες δεκαετίες η χώρα αγωνιζόταν να αποκτήσει Κτηματολόγιο; Και αυτό το εθνικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
 
Η πρόοδος η οποία γίνεται σε μεγάλα έργα υποδομής. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Οι Θεσσαλονικείς συνάδελφοί μας ξέρουν πόσο έχει αλλάξει η όψη της πόλης και πόσο πραγματικά ανακουφισμένοι και υπερήφανοι είναι οι Θεσσαλονικείς από αυτό το έργο, το οποίο ήταν σαν το γιοφύρι της Άρτας και δεν τελείωνε. Το Flyover, το οποίο κατασκευάζεται. Οι νέοι οδικοί άξονες οι οποίοι θα παραδοθούν μέχρι το 2027.
 
Τα πολλά, δεκάδες νοσοκομεία, τα οποία ανακαινίζονται και δείχνουμε την εικόνα του πώς ήταν πριν και το πώς είναι τώρα. Κέντρα Υγείας σε όλη την περιφέρεια τα οποία ανακατασκευάζονται, με χρήματα πολλά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Το ψηφιακό φροντιστήριο. Σήμερα που μιλάμε, μαθητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν να μπουν στην ψηφιακή εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικούς καθηγητές και να μπορούν να κάνουν τις επαναλήψεις οι οποίες απαιτούνται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.  
 
Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, τον οποίο στο νομοσχέδιο της κεφαλαιαγοράς θέλουμε να επεκτείνουμε. Τον ανοίγουμε, τον διευρύνουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να μπορέσουν να τον αξιοποιήσουν.
 
Όλα αυτά είναι κεκτημένα τα οποία πρέπει να τα θυμίζουμε, διότι αποτελούν την ουσία της πολιτικής και είναι και τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για τα επόμενα δύο χρόνια.
 
Για την υλοποίηση, ναι, των κεντρικών μας στόχων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί εκλεγήκαμε: για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο, πρώτα και πάνω απ’ όλα, έθετε ως προτεραιότητα τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιούμε σήμερα.
 
Ναι, δεσμευθήκαμε για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και ξέρω ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι πάντα εύκολες και δημιουργούν και κάποια αναταραχή, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι που δημιούργησαν τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μπορούμε να στηρίξουμε κι άλλο το εισόδημα των πολιτών.
 
Και δεν πρέπει να διστάζουμε να μιλάμε γι’ αυτές, να τις εξηγούμε και κυρίως να προσφέρουμε στους πολίτες έναν οδικό χάρτη για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. Γιατί, τονίζω, αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί η πολιτική μας για τους υπόλοιπους 26, 27 μήνες έως τις εθνικές εκλογές του 2027.
 
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έκανα αυτή τη σύντομη ανασκόπηση; Γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό, και με την ευκαιρία της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδος, να κλείσουμε έναν κύκλο προβληματισμού, ενδεχομένως, θα έλεγα, και αμηχανίας κυβέρνησης και κόμματος.
 
Θέλω να θυμίσω ότι και άλλες φορές συναντήσαμε δυσκολίες. Ωστόσο, συνόδευσα αυτή την ανασκόπηση και με τα καθήκοντα τα οποία έχουμε μπροστά μας, ώστε να είναι ξεκάθαρος ο δρόμος προς τις εκλογές.
 
Θα το ξαναπώ, λοιπόν, όσο πιο καθαρά μπορώ: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, και θα είναι νικηφόρες, με εμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι ξανά κυβέρνηση. Αλλά και εμείς εδώ, στον ίδιο αριθμό και γιατί όχι και περισσότεροι. Αρκεί να το πιστέψουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι.
 
Αυτό επιβάλλει σήμερα η εθνική ανάγκη. Και αυτό το οποίο σας λέω δεν είναι, θα έλεγα, ούτε προσωπικό στοίχημα ούτε νομοτελειακό κομματικό καθήκον. Αυτό επιβάλλει σήμερα η εθνική ανάγκη: η πατρίδα να ακολουθήσει την πορεία της με σταθερά βήματα μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.
 
Να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, εν μέσω προβλέψεων για διεθνή ύφεση, και πολύ περισσότερο, θα το ξαναπώ, να παραμείνει σταθερή σε ένα περιβάλλον τελείως, μα τελείως αχαρτογράφητων νερών ενός νέου εμπορικού πολέμου.
 
Και μια τέτοια εξέλιξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναδεικνύει τις υποχρεώσεις όλων μας, κυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευσης. Μια αντιπολίτευση η οποία, νομίζω το έχετε δει και μέσα από τη δική σας έντονη κοινοβουλευτική παρουσία, αδυνατεί να εκφράσει την παραμικρή θέση για τα προβλήματα του σήμερα και του αύριο. Αποτελούμενη από δυνάμεις που διαφωνούν μεταξύ τους, σπαράσσονται στο εσωτερικό τους, είναι ουσιαστικά μία αντιφατική πανσπερμία που ενώνεται σε ένα μόνο σκοπό: πώς θα πλήξει την κυβέρνηση, πώς θα ρίξει την κυβέρνηση, χωρίς να παρουσιάζει καμία εναλλακτική για το τι θα ακολουθούσε ενδεχομένως μετά, ευνοώντας προφανώς και την πολυδιάσπαση και τη γενική απαξίωση, αλλά κυρίως τα δύο άκρα του πιο απεχθούς λαϊκισμού.
 
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι είναι ένα πρόσθετο καθήκον το οποίο έχουμε όλοι μας, όχι μόνο δικό μου αλλά και δικό σας, του κάθε βουλευτή, του κάθε στελέχους, να αποδομούμε με στοιχεία τις αστήρικτες διαβολές εναντίον μας, αναδεικνύοντας την προγραμματική ανεπάρκεια των αντιπάλων μας. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, εν προκειμένω.
 
Και νομίζω ότι διαπιστώσαμε το τελευταίο διάστημα πώς οι θεωρίες συνομωσίας μπορούν πράγματι να ριζώσουν, να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οποιοδήποτε επιχείρημα, όσο ακραίο και αν ακούγεται, να απαντιέται πάντα πολιτικά σε πρώτο χρόνο.
 
Δεν αρνηθήκαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποτέ τα δικά μας λάθη. Αλλά πρέπει να απαντάμε τεκμηριωμένα στον εύκολο μηδενισμό όσων δεν έχουν τίποτα απολύτως να προτείνουν. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η παράταξή μας χρειάζεται αυτόν τον ενιαίο λόγο, την υπεύθυνη προσωπική στάση αλλά και την κομματική συνέπεια.
 
Ταυτόχρονα, και έχοντας απέναντί μας μία αντιπολίτευση χωρίς αρχές, σε ένα πολιτικό παιχνίδι συχνά χωρίς κανόνες, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είμαστε σε μία διπλή επιφυλακή.
 
Νομίζω ότι κανείς Υπουργός δεν θέλει ή δεν πρέπει να βλέπει το Υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο. Όπως και κανείς βουλευτής -και επιτρέψτε μου να το πω πράγματι όπως το αισθάνομαι- δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης, την επιλογή των πολιτών στο πρόσωπό του, ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε. Γιατί, πρώτα και πάνω απ’ όλα, μας δεσμεύουν το πρόγραμμά μας και οι αξίες μας. Οι ατομικές επιδιώξεις έπονται.
 
Ξέρετε πολύ καλά ότι συζητούμε ελεύθερα στις εσωτερικές μας διαδικασίες. Θα το κάνουμε και σήμερα, με άνεση, όταν οι κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι θα αποχωρήσουν της αιθούσης.
 
Καμία άποψη, όμως, δεν είναι ελεύθερη αν δεν είναι ανοιχτή. Ό,τι έχουμε να το πούμε να το λέμε ανοιχτά και δημόσια. Είναι μια μεγάλη παθογένεια του πολιτικού συστήματος οι ψίθυροι, οι διαρροές, οι σιωπηλές διαφοροποιήσεις.
 
Είμαστε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Εγώ είμαι πάντα προσβάσιμος και ανοιχτός. Νομίζω το ξέρετε όλες και όλοι σας. Ποτέ δεν έχω αρνηθεί να δω κανέναν συνάδελφο. Και νομίζω ότι αυτό τελικά είναι δύναμη και υγεία.
 
Δεν επιδιώκουμε την απόλυτη ομοιομορφία. Επιδιώκουμε τις διαφορετικές απόψεις που θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Άλλο, όμως, η διαφορετική άποψη, η οποία είναι επιβεβλημένη, και άλλο η, θα έλεγα, παθολογική εσωστρέφεια, η οποία σε αυτές τις συγκυρίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
 
Οι πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν τρεις φορές, με βάση όχι μόνο την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, η οποία υπερβαίνει τα παλιά κομματικά σύνορα, αλλά και με βάση το ανθρώπινο δυναμικό, την ηγεσία, την ηγετική ομάδα, όλες και όλους εσάς, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, για να μπορούμε να εκφράσουμε νικηφόρα αυτή την προσδοκία των πολιτών για μια μεγάλη αλλαγή.
 
Ανανεώσαμε και διευρύναμε την εμβέλεια του κόμματος. Νικήσαμε κατά κράτος τους αντιπάλους μας. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο κεκτημένο της παράταξης. Ας το θυμόμαστε πάντα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Και πάντα δυσκολεύουν, αναπόφευκτα, στην πολιτική.
 
Και το δεύτερο είναι, θα έλεγα, αρκετά αυτονόητο. Όλοι έχουν εύλογες φιλοδοξίες. Όλοι θέλουν να προσφέρουν περισσότερα από αυτά που σας επιτρέπει κάθε φορά η θέση σας. Ξέρετε πολύ καλά, όμως, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών. Οι βουλευτές του κόμματος ευτυχώς είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτός είναι ο λόγος, και το έχω αποδείξει αυτό, που η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική.
 
Και αυτό -επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά, ως ένας πια από τους παλαιότερους βουλευτές- σας το λέει και ένας βουλευτής ο οποίος ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα εννιά χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή στο κοινοβούλιο.
 
Οδηγοί μας, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι παρά οι ακλόνητες παραδοχές που διδάσκει η ίδια η ζωή: ότι, δηλαδή, σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και προοπτική στον Έλληνα πολίτη, ειδικά σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται.
 
Απέναντι σε αυτούς που ανησυχούν το λέω ξεκάθαρα: η εκλογική μας επικράτηση σε δύο χρόνια είναι απολύτως, μα απολύτως ορατή και εφικτή, εάν βασιστεί πάνω στην ενότητά μας και στην παραγωγή χειροπιαστού πολιτικού έργου.
 
Προφανώς και έχουμε φθορά και θα έλεγα ότι είναι και αναμενόμενο μετά από σχεδόν έξι χρόνια στην εξουσία. Όμως, στην τελευταία δημοσκόπηση -και να μην ξεχνάμε και τα πραγματικά δεδομένα- μας χωρίζουν 12 μονάδες από το δεύτερο κόμμα.
 
Όμως, πάνω σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να χτίσουμε αυτή τη συστράτευση και σε αυτή τη συστράτευση χρειαζόμαστε την καθεμία και τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Και το λέω και προσωπικά, όπως το έχω πει πολλές φορές.
 
Έχω την τύχη να είμαι επικεφαλής μιας εξαιρετικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δείτε μόνο το έργο το οποίο παράγουμε, τις τοποθετήσεις σας στην Ολομέλεια, στις Επιτροπές. Τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, παραπάνω από 2.000, τα οποία έχετε ασκήσει, όπως πρέπει να το κάνετε. Την ενεργή σας παρουσία σε όλα τα νομοσχέδια τα οποία έχουμε ψηφίσει. Είμαστε, θα έλεγα, πρώτοι. Αγωνιστήκαμε, πετύχαμε αυτόν τον «κοινοβουλευτικό πρωταθλητισμό». Είμαστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα που αντιμετώπισε αποτελεσματικά και χάρη στις δικές σας παρεμβάσεις δύο προτάσεις δυσπιστίας.
 
Και βέβαια, η δική σας η δουλειά δεν είναι μόνο να συμφωνείτε. Είναι και να αγωνιάτε. Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε κάνει δεκτές τροπολογίες τις οποίες έχετε καταθέσει. Και θέλω να θυμίσω, επίσης, ότι πάντα -και εγώ προσωπικά, αλλά και οι Υπουργοί- είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που βελτιώνουν το νομοθετικό έργο.
 
Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: πριν από λίγες μέρες, 11 συνάδελφοί μας κατέθεσαν μία ερώτηση σχετικά με τις αγορές ακινήτων στην παραμεθόριο. Είναι ένα σημαντικό θέμα αυτό το οποίο εγείρεται και καλώς κατετέθη αυτή η ερώτηση. Μάλιστα, έχοντας επικοινωνήσει μεμονωμένα με κάποιους από εσάς, ζήτησα συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό θέμα, το οποίο ενδεχομένως να χρήζει νομοθετικής αντιμετώπισης. Αυτή είναι η δουλειά σας.