ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
Σάββατο 5 Απριλίου 2025
Καταπέλτης η κ. Καρυστιανου κατά του πραγματογνώμονα κ. Δέδε για Τέμπη: - Γιατί μιλάτε ως απόλυτος παντογνώστης για ζητήματα Χημείας, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν κατέχετε;;
Συντάξεις: - Αναδρομικά τον Μάϊο σε 45.000 σε απαστράτους - Από που προέρχονται τα πληρωτέα ποσά των 1.296 έως 2.169 ευρώ
Τον Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σχετικό λογισμικό και να ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των αναδρομικών των απόστρατων. Ο ΕΦΚΑ θα προσπαθεί, σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης, να καταβάλλει τα αναδρομικά σε περίπου 45.000 απόστρατους εντός του Μαΐου.
Πρόκειται για αναδρομικά 27 μηνών από τη μείωση των κρατήσεων που επιβάλλονταν σε συντάξεις και μερίσματα με άθροισμα πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Ειδικότερα, τα αναδρομικά προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση που είχε επιβληθεί με το νόμο 4093/2012 έπαψε να ισχύει από τον Απρίλιο του 2023 στα μερίσματα που λαμβάνουν οι απόστρατοι από τα μετοχικά τους ταμεία και έμεινε μόνον στις κύριες συντάξεις.
Αυτή η μεταβολή προκάλεσε αυξήσεις σε πολλούς συνταξιούχους, καθώς στον υπολογισμό της κλίμακας μειώσεων δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το μέρισμα, αλλά μόνον η σύνταξη.
Πολλοί απόστρατοι είδαν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους από τον Απρίλιο του 2023 και μετά, λόγω της μείωσης των κρατήσεων από αυτόν τον μήνα και εφεξής, αλλά μένουν σε εκκρεμότητα τα αναδρομικά.
Από 1.296 έως 2.169 ευρώ τα αναδρομικά
Τα ποσά που θα λάβουν κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.296 ευρώ έως 2.619 ευρώ καθώς η κατάργηση εφαρμόστηκε αναδρομικά από 1/1/2021 και ως εκ τούτου τα αναδρομικά για τις συντάξεις από την επιστροφή κρατήσεων είναι για 27 μήνες και αφορούν την περίοδο, από1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.
Ετσι, για παράδειγμα, απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.940 ευρώ και άθροισμα 2.528 ευρώ μαζί με το μέρισμα είχε μείωση 15% και έχανε 291 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Χωρίς το μέρισμα, η μείωση του νόμου 4093/12 πέφτει στο 10% αντί 15% για την κύρια σύνταξη και έχει αύξηση 97 ευρώ, με αναδρομικά 2.619 ευρώ.
πηγή: https://www.imerisia.gr/syntaxeis/108038_anadromika-syntaxioyhon-pliromes-ton-maio-gia-toys-apostratoys-ta-posa
Υπουργείο εργασίας: Ο «χάρτης»πληρωμών για την περίοδο 7 έως 11 Απριλίου - 149.400.000 ευρώ σε 340.655 δικαιούχους
Κατά την περίοδο 7 έως 11 Απριλίου, θα καταβληθούν συνολικά 149.400.000 ευρώ σε 340.655 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
• Από 7 έως 11 Απριλίου θα καταβληθούν 16.000.000 ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
• 120.000.000 ευρώ σε 300.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων και προκαταβολών.
• 11.000.000 ευρώ σε 21.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
• 2.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
• 400.000 ευρώ σε 5 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
Υπουργός εργασίας: - Δεν είναι πανάκεια οι αυξήσεις που δώσαμε στους μισθούς
Απαντήσεις στο ερώτημα που κατέθεσαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας αναφορικά με το πρόγραμμα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για άνεργους 55 ετών και άνω παρείχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 5 Απριλίου στον ΣΚΑΪ.
«Πρώτα απ’ όλα έχουμε μία πολύ δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία αφουγκράζεται την κοινωνία. Θέτει σημαντικά πολιτικά ζητήματα και είναι πολύ σημαντικός αυτός ο ρόλος που επιτελεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Και εν προκειμένω έπιασε ένα ζήτημα το οποίο πράγματι είναι σοβαρό. Έχει να κάνει με ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» δήλωσε η υπουργός.
Διευκρίνισε δε, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους συμπολίτες μας 55 ετών και άνω για επιδοτούμενη απασχόληση σε Δήμους, σε Περιφέρειες, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και βοηθάει ανθρώπους που βρίσκονται σε μία ευαίσθητη ηλικία, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση αναδεικνύει τη σημασία αυτού του προγράμματος ζητώντας την επέκτασή του, και τόνισε ότι, ακριβώς λόγω αυτής της σημασίας, έχουν ήδη δοθεί 32.500 θέσεις, ενώ λίγες ημέρες πριν δόθηκαν 1.000 πρόσθετες θέσεις, φτάνοντας συνολικά τις 33.500.
Σημείωσε ωστόσο ότι το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους, καθώς έχει υπερβεί ήδη τα 800 εκατομμύρια ευρώ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αυτό το πρόγραμμα δεν αποτελεί την κανονική οδό στελέχωσης των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά έρχεται να τους στηρίξει με μία εμβαλωματική λύση με απασχόληση έως δύο ετών και μία συγκεκριμένη στόχευση.
«Ο κανονικός δρόμος στελέχωσης είναι μέσα από αιτήματα που πηγαίνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, εμπεριστατωμένα αιτήματα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πάντοτε προσπαθεί να διαθέτει ολοένα και περισσότερους πόρους σε επιτυχημένα προγράμματα απασχόλησης.
Αναφερόμενη στον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τονίζοντας ότι από εκεί και πάνω οι κοινωνικοί εταίροι είναι ελεύθεροι να συμφωνήσουν σε καλύτερες αποδοχές.
«Υπεγράφη πολύ πρόσφατα μία συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Αφορά πάρα πολύ κόσμο όπως καταλαβαίνετε. Πόσο κατώτατο μισθό προβλέπει στη χαμηλότερη κατηγορία; 950 ευρώ. Άρα λοιπόν, 70 ευρώ πάνω από αυτό που προβλέπει ο νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός. Είναι έμπρακτο παράδειγμα αυτό».
Επιπλέον, αποκάλυψε ότι αυτή την εβδομάδα υπεγράφη επίσης η συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ για τον τραπεζικό κλάδο η οποία προβλέπει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της τάξης του έως 25%.
«Αυτό που ακριβώς λέγαμε είναι ότι υπάρχει ένας κατώτατος μισθός. Πάνω από αυτόν οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάθε δυνατότητα να συνάψουν πιο ευνοϊκές συμβάσεις και εγώ σας το λέω με το χέρι στην καρδιά ότι θέλουμε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις».
Σημείωσε δε, ότι το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι χαμηλό, επισημαίνοντας ότι για να βελτιωθεί χρειάζονται δύο πράγματα.
«Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να ευνοεί τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων και εκεί είμαστε σε μια διαδικασία που το επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τρόπους για να θεσπίσουμε και νέα κίνητρα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αλλά χρειάζεται και κάτι άλλο: Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών».
Σε ό,τι αφορά τον μέσο μισθό, η υπουργός παρατήρησε ότι έχει μία ανοδική πορεία παράλληλη με τον κατώτατο.
«Μέχρι προχτές, πριν τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί κατά 27,8%. Ο μέσος μισθός είχε αυξηθεί κατά 28,3%, δηλαδή λίγο πολύ παράλληλες διαδρομές. Αυξάνει ο κατώτατος, συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό. Ο μέσος μισθός στη χώρα μας σήμερα, πλήρους απασχόλησης, είναι κοντά στα 1.500 ευρώ, είναι 1.478 ευρώ».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα αλλά έρχεται να μειώσει κάποιες δυσκολίες.
«Είναι καλύτερα να έχεις περισσότερα 600 ευρώ καθαρά το χρόνο; Νομίζω είναι καλύτερο το να έχεις περισσότερα 600 ευρώ καθαρά το χρόνο. Είναι πανάκεια; Όχι είναι η απάντηση. Είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με εκεί που παραλάβαμε τη χώρα το 2019.» ανέφερε.
Μιλώντας για την εκδήλωση εξωστρέφειας του Υπουργείου Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το προηγούμενο Σάββατο με τη συμμετοχή 26 σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές, η υπουργός δήλωσε ότι «θεωρούμε χρέος μας να αποτελέσουμε τη γέφυρα μεταξύ, αφενός εκείνων που έχουν τη σκέψη μήπως επιστρέψουν, και επιχειρήσεων που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό».
Επικαλούμενη μάλιστα τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την τελευταία δεκαετία, 420.000 από τους 660.000 Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό, έχουν επιστρέψει στη χώρα μας.
Υπενθύμισε δε, ότι ανάλογες δράσεις έχουν γίνει στην Ολλανδία και τη Γερμανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σήμερα που μιλάμε, αυτή τη στιγμή, γίνεται Ημέρα Καριέρας στη Χαλκίδα για παράδειγμα. Αυτή η σύζευξη γίνεται και εντός της χώρας και εκτός. Πάνω από 9.000 συμπολίτες μας έχουν βρει δουλειά μέσα από τις Ημέρες Καριέρας».
Παρασκευή 4 Απριλίου 2025
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: - Το διαρκές έγκλημα της προσωπικής διαφοράς - Ο ΕΝΑΣ εξαπατητής, Οι ΔΥΟ εμπνευστές και η ΤΡΙΤΗ Συνταγματική εκτροπή!!
Οι συνεχείς και ακραίες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων οδήγησαν στην παρούσα διαφορά
Οι συνταξιούχοι «απολαμβάνουν» πλέον το επίδομα προσωπικής διαφοράς καθώς καταβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε περίπου 1,1 εκατ. από αυτούς που είτε δεν είδαν αυξήσεις στη σύνταξη είτε αυτές ήταν ισχνές. Στην πράξη τα… ψίχουλα αυτά είναι το «εξαγορά pass» της ψήφου των συνταξιούχων αν οι εκλογές γίνονταν στις 9 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί αν δεν μεσολαβούσε το δυστύχημα των Τεμπών– οι εγκληματικές ευθύνες για το οποίο βαραίνουν τους Μητσοτάκη – Καραμανλή.
Εδώ όμως εισέρχεται το ζήτημα του θεσμού της προσωπικής διαφοράς που εμπνεύστηκαν το 2016 οι Γιώργος Κατρούγκαλος – Τάσος Πετρόπουλος και χρησιμοποίησε τα μέγιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης για να εξαπατήσει τους συνταξιούχους ώστε να πάρει την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Ηταν τότε, ήδη από το 2016, που ο Κυρ. Μητσοτάκης κατακεραύνωνε τον θεσμό της προσωπικής διαφοράς, στηλιτεύοντας τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Ηταν το ίδιο πρόσωπο, ο νυν πρωθυπουργός, που χωρίς ντροπή επτά μήνες μετά όχι μόνο διατηρούσε τον θεσμό της προσωπικής διαφοράς με τον νόμο Βρούτση που τέθηκε σε ισχύ 28 Φεβρουαρίου 2020 αλλά μείωνε επιπρόσθετα τις αποδοχές των συνταξιούχων. Ήρθε λοιπόν τελευταίος να προστεθεί στη μακρά λίστα των πρωθυπουργών που θεωρούν ότι το να συντρίψουν το εισόδημα των συνταξιούχων είναι η λύση για τα δεινά που έχουν προκληθεί στην ελληνική οικονομία κυρίως από τη δράση των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες.
2010-12: Οι συνταρακτικές μειώσεις
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως αρχή εννοούμε βέβαια τη μνημονιακή εποχή. Όταν το 2009 άρχισε η σπέκουλα γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία το παλιό ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (βάσει προϋπολογισμού) είχε πλεόνασμα 2.268.365.606 ευρώ! Όμως ο στόχος ήταν το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο ταμείο της χώρας να επωμιστεί τα βάρη των υπολοίπων.
Συγκεκριμένα:
(α) των 800.000 συντάξεων του ΟΓΑ με βάρη 3,6 δισ. ευρώ
Από το 2010 οι συνταξιούχοι υπέστησαν συντριπτική απώλεια στο εισόδημά τους. Eίναι αυτοί που έβαλαν περισσότερο… πλάτη για να «σωθεί η οικονομία»
(β) των 450.000 του δημοσίου με βάρη 5,7 δισ. ευρώ
(γ) των 70.000 του ΝΑΤ (μετά το δώρο στους εφοπλιστές να μην ασφαλίζουν το προσωπικό) με βάρη 1 δισ. ευρώ.
Επί Παπανδρέου και Σαμαρά
Έτσι εισήλθαμε στη μνημονιακή εποχή και καταγράφηκαν οι εξής μειώσεις:
01 Μειώσεις (35%) στο σύνολο των συντάξεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ: (α) μείωση (7,1%) από το πάγωμα των συντάξεων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, όπου αντί για αυξήσεις (5,5% του 2009 + 1,6% του 2010) χορηγήθηκε ένα… επίδομα, (β) μείωση (16,7%) από την κατάργηση 13ης – 14ης σύνταξης, ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
02 Μειώσεις (5-45%) σε συντάξεις άνω των 800 ευρώ, ύψους 4,6 δισ. ευρώ: (α) μείωση 3-14% στις άνω των 1.400 ευρώ, (β) μείωση 20% στις άνω των 1.200 ευρώ, (γ) μείωση 12% στις άνω των 1.300 ευρώ, (δ) μείωση 5-20% στις άνω των 800 ευρώ.
03 Μειώσεις (έως 50%) στις επικουρικές ύψους 1,2 δισ. ευρώ: (α) μείωση 3-10% στις άνω των 300 ευρώ, (β) μείωση 30% στις πάνω από 150 ευρώ, (γ) μείωση 10-20% σε όλες (δ) μείωση 5-20% στις άνω των 1.000 ευρώ (κύρια + επικουρική), (ε) μείωση 5,2% σε όλες τις συντάξεις.
04 Μειώσεις 6,9 δισ. + 20 δισ. ευρώ: (α) έμμεση μείωση 18% από την αύξηση των ορίων ηλικίας (μ.ό.) τρία έτη, ύψους 6,9 δισ. ευρώ ετησίως και (β) αρπαγή 20 δισ. ευρώ (PSI) από τα αποθεματικά των ταμείων.
2015: Διορθώσεις και επιστροφές
Όλα αυτά έφεραν προσφυγές επί προσφυγών. Τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώνονται οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων 4051/2012 (Κουτρουμάνης) & 4093/2012 (Βρούτσης). Το ΣτΕ έλαβε υπόψη: (α) τις υποχρεώσεις του κράτους και την επαρκή χρηματοδότηση των συντάξεων βάσει των νόμων 2084/92 & 3029/02, (β) τις μεγάλες μειώσεις που προηγήθηκαν – συμμετοχή των συνταξιούχων για λόγους δημόσιου συμφέροντος, (γ) τις αναλογιστικές μελέτες του ν. 3863/2010, ο οποίος αναφορικά με τις συντάξεις τίθεται σε εφαρμογή από 1.1.2015 και που οι συντάξεις, σύμφωνα με αυτόν δεν πέφτουν κάτω από το 60% του μισθού (με 35 έτη) και τα 503 ευρώ.
2016: Και νέες μειώσεις
Η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία εκλέχτηκε με το αίτημα διόρθωσης των συντάξεων, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά επιπρόσθετα δεν συμμορφώνεται ούτε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αναφερόμαστε στον νόμο Κατρούγκαλου, που ουσιαστικά φέρνει νέα αντισυνταγματική εκτροπή με νέες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών ύψους 4,7 + 5,6 δισ. ευρώ!
Συγκεκριμένα:
(α) Καταργείται ο ν. 3863/2010 (προτού ακόμη εφαρμοστεί) και εισάγεται ο νέος 4387/2016 με νέους συντελεστές όπου: οι πετσοκομμένες συντάξεις πέφτουν ακόμη παρακάτω (-10%), με τις κατώτατες να διολισθαίνουν παραπάνω (-141 ευρώ) καθώς και τα επιδόματα συζύγου & τέκνων, που καταργούνται. Δηλαδή μειώσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
(β) Εισάγονται κρατήσεις για την υγεία 2% και 6% στις επικουρικές, ύψους, 900 εκατ. ευρώ.
(γ) Οι αγρότες γίνονται «ελεύθεροι επαγγελματίες» και τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 700 εκατ. ευρώ.
(δ) Κατάργηση του ΕΚΑΣ, ύψους 1 δισ. ευρώ.
(ε) Αυθαίρετες μειώσεις (100 ευρώ) σε 240.000 επικουρικές, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετεξελίσσεται σε ΕΦΚΑ και σε αυτόν φορτώνονται τα επιπλέον βάρη του κράτους, ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι υποχρεώσεις του κράτους: 9,3 δισ. ευρώ (ΟΓΑ – ΝΑΤ – συντάξεις δημοσίου) ήταν 10,3 δισ. και μειώθηκαν στα 9,3 δισ. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ παρέμεναν στο κράτος, τα 700 εκατ. μεταφέρθηκαν στους αγρότες, ενώ τα 5,6 δισ. ευρώ φορτώθηκαν στο τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έγινε ΕΦΚΑ.
Οι μειώσεις βάσει των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις παλαιές (όσες είχαν δηλαδή ήδη απονεμηθεί) δεν φάνηκαν τότε καθόσον αφορούσαν τις νέες από 13/5/2016, ενώ για τις παλαιές παρέμεναν… ως «προσωπική διαφορά» και εξισώνονται σήμερα σταδιακά.
2019: Νέα ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ
Τον Οκτώβριο του 2019 ανακοινώνονται (νέες) αποφάσεις του ΣτΕ και:
(α) Αποκαθιστούν την έννομη τάξη, ακυρώνοντας όλους τους συντελεστές αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και προκλητικά άνισα σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές
(β) Επιβάλλουν τη διόρθωση των συντελεστών και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η οποία βασίζεται στην προηγούμενη απόφαση του 2015 και ουσιαστικά υιοθετεί τους συντελεστές του ν. 3863/2010, δηλαδή καμία σύνταξη κάτω από τα 503 ευρώ και 60% (με 35 έτη) του συντάξιμου μισθού.
2020: Νόμος Βρούτση. Η μεγάλη εξαπάτηση
Ο νόμος Βρούτση (4670/2020) που ακολούθησε όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, ούτε βέβαια και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι δήθεν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά αντίθετα διατηρεί στο ακέραιο τους ίδιους παράνομους συντελεστές, με μικροδιαφορές στα 35 με 40 έτη, μάλιστα σε βάρος των πάνω από τα 40 έτη, όπου τα ποσοστά αναπλήρωσης μηδενίζονται. Επιπροσθέτως, καταργείται και το επίδομα (μ.ό.) 400 ευρώ συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί ως 13η σύνταξη! Στην ουσία έχουμε τρίτη συνταγματική εκτροπή.
Καταγγελία Νοτοπούλου : - Γίνεται προσπάθεια εξίσωσης του Προέδρου της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας με την εγκάθετη μαριονέτα της Άγκυρας. - ΒΙΝΤΕΟ
Γίνεται προσπάθεια εξίσωσης του Προέδρου της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας με την εγκάθετη μαριονέτα της Άγκυρας.
Η Ε.Ε. θα αποδείξει ότι είναι μια ισχυρή ένωση όταν η Κυπριακή και η Ελληνική σημαία ατενίζουν στην Αμμόχωστο.
O Επίλογος της Μάχης των Οχυρών - Το σχέδιο "Μαρίτα" - Η "Γραμμή Μεταξά" - Το πολυβολείο Π8, ο Ταγματάρχης Δουράτσος και ο Λοχίας Ίτσιος Δημήτριος
Του Υπτγου ε.α. Χρήστου Μπολώση
Πριν από 83 χρόνια, την Κυριακή 6 Απριλίου του 1941, οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, προκειμένου να «ξεμπερδεύουν» με την υπόθεση Βαλκάνια, εκεί που οι σύμμαχοί τους οι Ιταλοί, απέτυχαν οικτρά ακόμα και με την πολυδιαφημισμένη «Εαρινή επίθεσή» τους, τον Μάρτιο του 1941.
Για τον σκοπό αυτό οι Γερμανοί και μετά τη σύσκεψη της 27ης Μαρτίου στο Βερολίνο, μέσα σε 24 ώρες εκπόνησαν σχέδιο με την κωδική ονομασία «Μαρίτα», το οποίο προέβλεπε παράλληλη επίθεση σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία (Γ/Β
Η γερμανική δύναμη, που θα υλοποιούσε το σχέδιο «Μαρίτα», ήταν η 12η Στρατιά του στρατάρχη Φον Λιστ οι δυνάμεις της οποίας, κατανεμήθηκαν ως εξής:
α. Η 1η Τεθωρακισμένη Ομάδα Μεραρχιών (ΤΟΜ), θα ενεργούσε προς Γ/Β (Νύσσα – Βελιγράδι). Η 2α Στρατιά θα εκινείτο ταυτοχρόνως από Βορρά (Αυστρία- Ουγγαρία) προς Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι, για να υποβοηθήσει την ενέργεια της πρώτης ΤΟΜ.
β. Για τις επιχειρήσεις προς Ελλάδα, οι Γερμανοί διέθεσαν το 18ο Ορεινό Σώμα Στρατού (βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, στην περιοχή Πετριτσίου – Νευροκοπίου) και το 30ο Σώμα Στρατού (απέναντι από τη Θράκη).
γ. Άλλες δυνάμεις, όπως το 40ο Τεθωρακισμένο Σώμα Στρατού, βρίσκονταν αναπτυγμένες βορειότερα έτοιμες να επέμβουν, όπου οι εξέλιξη του αγώνα το απαιτούσε.
Στις δυνάμεις αυτές, το μέγεθος των οποίων απεκάλυπτε ότι οι Γερμανοί δεν διακύβευαν την παραμικρή περίπτωση αποτυχίας, θα πρέπει να προστεθεί και το 8ο Σώμα Αεροπορίας, με 650 αεροσκάφη διαφόρων τύπων.
Η Ελληνική Γραμμή Αμύνης, βρισκόταν στη φύσει ισχυρά τοποθεσία Μπέλλες – Άγκιστρο – Ροδόπη, η οποία είχε ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την κατασκευή 21 Οχυρών (μερικά από τα οποία, είχαν τρεις ορόφους υπό τη γη και 4.500 μέτρα διαδρόμους), τα οποία αποτελούσαν τη «Γραμμή Μεταξά».
Η Αμυντική Γραμμή, είχε ενισχυθεί με διάφορα Αντιαρματικά κωλύματα, όπως Οδόντος Δράκοντος (κώνοι από μπετόν πακτωμένοι στο έδαφος), Εχίνους (σιδηροτροχιές) και συρματοπλέγματα.
Λεπτομερής περιγραφή του όλου έργου της «Οχυρώσεως της Παραμεθορίου Ζώνης» περιλαμβανόταν στην ομώνυμη έκδοση της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού (έκδοση 1956), την οποία όμως ο ενδιαφερόμενος ερευνητής, δεν θα βρει εύκολα, διότι η «δημοκρατία» του 1974 την… κατέστρεψε, επειδή αναφερόταν στο έργο του Μεταξά! Αθλιότητες αθλίων ανθρώπων.
Οι δυνάμεις που διέθετε η Ελλάδα ήταν:
α. Μία Μεραρχία τη 18η (7 Τάγματα Πεζικού), από το Τριεθνές επί του όρους Μπέλλες (περίπου βορείως Κιλκίς), μέχρι τη Δυτική όχθη του ποταμού Στρυμόνα (περίπου 40 χιλιόμετρα)
β. Μία μεραρχία τη 14η (7 ΤΠ), από την ανατολική όχθη του Στρυμόνα, μέχρι το Υψίπεδο του Κάτω Νευροκοπίου (μέτωπο περίπου 80 χιλιομέτρων)
γ. Μία Μεραρχία, την 7η (7 ΤΠ) από Κάτω Νευροκόπι μέχρι του όρους Κουσλάρ (περίπου βορείως Παρανεστίου Δράμας, σε μέτωπο περίπου 85 χιλιομέτρων)
δ. Μία Ταξιαρχία (7 Λόχοι) στην περιοχή Θράκης.
Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονισθεί, ήταν η έλλειψη δυνάμεων επιφανείας που θα υποστήριζαν τα οχυρά και τούτο οφείλετο στο γεγονός ότι το μείζον μέρος του στρατού μας, βρισκόταν στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, αντιμετωπίζοντας τους Ιταλούς.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, η σύγκριση των αντιμαχομένων δυνάμεων ήταν συντριπτική υπέρ των Γερμανών.
Η επίθεση των Γερμανών εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου του 1941 χωρίς να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι ίδιοι στο πρωθυπουργό Αλ. Κορυζή. Η Κυρία Προσπάθεια, εκδηλώθηκε προς το Οχυρό Ρούπελ και τούτο για να επιτευχθεί η διάνοιξη της οδού που οδηγεί προς την κοιλάδα της Ροδοπόλεως και από εκεί στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι τις 8 Απριλίου (τρίτη ημέρα της Γερμανικής επιθέσεως) ο αγώνας των Οχυρών συνεχιζόταν με μεγάλη επιτυχία. Όμως από την πρώτη κιόλας μέρα που εκδηλώθηκε η επίθεση, η γιουγκοσλαβική αντίσταση κατέρρευσε, με αποτέλεσμα οι Γερμανικές δυνάμεις να προελάσουν προς Νότο και την 06.00 ώρα της 8ης Απριλίου η 2α Τεθωρακισμένη Μεραρχία, να εισβάλει στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή της λίμνης Δοϊράνης, λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικώς της Ειδομένης.
Τις απογευματινές ώρες της 8ης Απριλίου ο αντιστράτηγος Μπακόπουλος Κωνσταντίνος, διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ), έλαβε διαταγή να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον διοικητή τον Γερμανικών δυνάμεων, για σύναψη συνθηκολόγησης.
Έτσι, ακόμα να Έπος των ελληνικών όπλων είχε περάσει στην ιστορία.
Στα Οχυρά γράφτηκαν μοναδικές σελίδες δόξας, ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Ο ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, διοικητής του Οχυρού Ρούπελ, απαντάς στο Γερμανό στα στρατάρχη Φον Λιστ, σε σχετική παραγγελία του για παράδοση στον Οχυρών: «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται».
Στην Ομορφοπλαγιά, ένα μικρό οροπέδιο πάνω από το χωριό Πορρόια στο όρος Μπέλλες (σήμερα ονομάζεται Κερκίνη), ο Λοχίας Ίτσιος Δημήτριος, υπερασπίζεται το πολυβολείο Π8. Μόλις τελειώνουν τα 38.000 φυσίγγια που είχε, οι Γερμανοί τον συλλαμβάνουν.
Ο στρατηγός Schoerner επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό πληροφορήθηκε ότι ο διοικητής του πολυβολείου ήταν ένας απλός έφεδρος Λοχίας, θίχτηκε ο εγωισμός του και αφού συναντήθηκε με τον αιχμάλωτο πλέον Ίτσιο, τον ρώτησε:
– Ποιος είναι ο διοικητής του πολυβολείου;
– Εγώ είμαι, απάντησε ο Ίτσιος.
– Δεν υπάρχει αξιωματικός;
– όχι.
– Ξέρεις ότι για χάρη σου έχασα ένα συνταγματάρχη και 232 στρατιώτες;
– Λυπάμαι στρατηγέ, αλλά υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου.
Μετά από αυτό ο Schoerner, έδωσε εντολή σε μία διμοιρία Γερμανών στρατιωτών να παρουσιάσουν όπλα προς τιμήν του και αμέσως μετά έδωσε διαταγή να εκτελεστεί ο Ίτσιος, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει την εκτέλεση αιχμαλώτων, αλλά να μην πειραχθούν οι δύο στρατιώτες που ήταν μαζί του και τους οποίους απελευθέρωσε.
Αργότερα ο Schoerner θα δηλώσει: «Μάχομαι από ενός και ηµίσεως έτους και πολέμησα σε όλα τα μέτωπα, αυτού του πολέµου. Οφείλω να οµολογήσω, ότι την γενναιότητα του Έλληνα στρατιώτη, δεν την συνάντησα πουθενά. ∆εν το λέω αυτό σαν φιλοφρόνηση, αλλά επειδή είναι η πραγματικότητα».
Έτσι γράφτηκε ο επίλογος της Μάχης των Οχυρών.
πηγή:https://www.antinews.gr/52466/ellada/i-machi-ton-ochyron/