Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Έγκλημα Τεμπών: -Δημοσιεύθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση, που δικαιώνει, τους συγγενείς του θανόντα στα Τέμπη - Τα επίμαχα σημεία της απόφασης


 Στην αποκάλυψη ότι δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες η πρώτη απόφαση που υποχρεώνει τις εταιρίες «Ηellenic Τrain ΑΕ» και «ΟΣΕ ΑΕ» στην καταβολή αποζημίωσης σε συγγενείς θύματος των Τεμπών, προέβη ο Αλέξης Μητρόπουλος σήμερα στην πρωινή εκπομπή του OPEN TV «Τώρα Μαζί».

https://www.tvopen.gr/watch/232501/apokleistikohprothdikastikhapofashapozhmioshsgianekrotontempon

Η υπ’αριθ. 966/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, είναι η πρώτη απόφαση που αφορά θάνατο από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28-2-2023. Ο θανών ήταν υπάλληλος της Ηellenic Τrain (ελεγκτής) και η αγωγή είχε στραφεί κατά των δύο ανωτέρω εταιριών από τις οποίες είχε απαιτηθεί αποζημίωση από την οικογένεια τού θανόντος υπαλλήλου της Ηellenic Τrain.


Η πολύ σημαντική αυτή απόφαση, που δικαιώνει κατά μεγάλο μέρος τους συγγενείς τού θανόντος εργαζομένου εν ώρα υπηρεσίας, χαρακτηριστικά αναφέρει:















Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://enypekk.gr/2025/02/01/dimosiefthike-i-proti-dikastiki-apofasi-gia-thanonta-sta-tebi


Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του εκδότη και οπωσδήποτε χωρίς την αναφορά της πηγής προέλευσης του περιεχομένου.


Ο «χάρτης» πληρωμών για την περίοδο 3 έως 7 Φεβρουαρίου - 73.234.932 ευρώ σε 81.923 δικαιούχους


 Κατά την περίοδο 3 έως 7 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν συνολικά 73.234.932 ευρώ σε 81.923 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
• Στις 3 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 299.932 ευρώ σε 398 δικαιούχους για εξωιδρυματικά επιδόματα του ΤΑΥΤΕΚΩ.
• Στις 6 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 15.235.000 ευρώ σε 32.600 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, εξόδων κηδείας, ασθενείας και ατυχημάτων).
• Από 3 έως 7 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 18.000.000 ευρώ σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
• 17.000.000 ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
• 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
•20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
• 2.000.000 ευρώ σε 25 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Υπουργός εργασίας: - «Ο κατώτατος μισθός θα προστατεύει και τους δημοσίους υπαλλήλους!!» - «Το ΔΝΤ δεν αρνείται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά ....!!!»


 Να χυθεί άπλετο φως, να προχωρήσει γρήγορα η Δικαιοσύνη και να μη μείνει «καμία σκιά στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, κανένα ερώτημα αναπάντητο γεγονός που θα βοηθήσει καταλυτικά στην κάθαρση», δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Αναφορικά με τα γεγονότα της τραγωδίας, η κα Κεραμέως τόνισε ότι είναι αντικείμενο διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη. Ερωτηθείσα σχετικά με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού επί του συμβάντος, υπογράμμισε ότι ο ίδιος μπορεί να απαντήσει μόνο σε όσα μπορεί να απαντήσει ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας. Διευκρίνισε δε ότι όταν ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ήταν περίπου δυο εβδομάδες μετά το δυστύχημα, απάντησε στη βάση των στοιχείων που είχε μπροστά του και τα οποία στοιχεία με καταλυτικό, με κατηγορηματικό τρόπο, απαντούσαν στο ερώτημα.

«Όταν ερωτήθηκε αργότερα, θυμάμαι ενδεικτικά μια συνέντευξή του την έβλεπα τις προάλλες που ήταν το Απρίλιο αν θυμάμαι πέρυσι, πριν από κάποιους μήνες. Αρκετά μετά, πάνω από ένα χρόνο μετά την τραγωδία. Εκεί λοιπόν είχε πει για το συγκεκριμένο θέμα, για το τι ακριβώς μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, είχε πει ρητά ότι αυτό θα το κρίνει εν τέλει η Δικαιοσύνη».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο ερώτημα είχε απαντηθεί μέσω εγγράφου στο ελληνικό κοινοβούλιο από τους αρμόδιους, δηλαδή από τη Hellenic Train.

«Είχε απαντηθεί, είχε προσκομιστεί επίσημη απάντηση. Τι έπρεπε, να την αποσιωπήσει; Να μην πει ενώ είναι στο δημόσιο διάλογο; Κάτι το οποίο κατατίθεται στη Βουλή είναι δημόσια διαδικασία έτσι; Είναι ανοιχτό σε όλους. Τι έπρεπε, να μην αναφέρει αυτό το επίσημο έγγραφο;» διερωτήθηκε η υπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσο προχωράει αυτή η διαδικασία, όσο χύνεται φως, όσο ανοίγουν περισσότερα στοιχεία, και είναι πολύ σημαντικό να ανοίγουν περισσότερα στοιχεία, προφανώς εμπλουτίζεται το υλικό που έχουμε όλοι στη διάθεσή μας μέσα από το δημόσιο διάλογο».

Η κα Κεραμέως τόνισε ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα «η κυβέρνηση έχει προβεί σε μία σειρά από ενέργειες προκειμένου ακριβώς να συνδράμει όσο μπορεί τη Δικαιοσύνη, γιατί μιλάμε για την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική που έρχεται να συνδράμει τη δικαστική» επισημαίνοντας ότι αν δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν τα κινητά των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

«Η κυβέρνηση λοιπόν πήγε στη Βουλή και πρότεινε στη Βουλή των Ελλήνων μία διάταξη βάσει της οποίας άνοιξαν όλα τα κινητά. Αυτό τι σημαίνει; Περισσότερη πληροφορία για το ανακριτικό υλικό».

Επανέλαβε δε ότι το μείζον είναι να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος ο απαραίτητος για να ολοκληρώσει γρήγορα το έργο της η Δικαιοσύνη, αλλά και να μη μείνει καμία σκιά.

«Εκτός του ότι είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης, είναι και θέμα σεβασμού προς τις οικογένειες των θυμάτων».

Υπενθύμισε ότι από την πλευρά των συγγενών κατατέθηκαν 300 αιτήματα τα οποία, πολλές φορές συνοδεύονται από σημαντικό όγκο υλικού και τα οποία έπρεπε να διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε, αποσαφήνισε ότι πρόκειται για μία κοινοβουλευτική διαδικασία, ανεξάρτητη από τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης.

«Κάθε διεργασία λοιπόν που γίνεται στη Βουλή και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, όχι για να το μειώσουμε, όχι για να το εξυψώσουμε αλλά να το βάλουμε στο σωστό πλαίσιο, έχει αν θέλετε μια κομματική σκοπιά» ανέφερε χαρακτηριστικά δεδομένου ότι συμμετέχουν οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ως μέλη συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων, προσθέτοντας ότι «και η κοινοβουλευτική διαδικασία χρειάζεται και η δικαστική χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, η κα Κεραμέως απάντησε:

«Ποιο είναι το μείζον εδώ πέρα; Το μείζον είναι ότι αν υπάρξει το παραμικρό στοιχείο εκ μέρους της δικαιοσύνης για οποιοδήποτε πρόσωπο, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο».

«Όλα αυτά τα οποία συζητάμε, μα όλα αυτά, για τα βαγόνια, για το τι υλικό μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, για το τι έγινε στον τόπο συγκεκριμένα της τραγωδίας εν συνεχεία, τα διερευνά η δικαιοσύνη και ορθώς τα διερευνά η δικαιοσύνη».

Για τον κατώτατο μισθό η υπουργός προανήγγειλε αύξηση. «Θυμίζω ότι σήμερα που μιλάμε είμαστε στα 830 ευρώ, δηλαδή είμαστε συν 28% από το 2019. Θα υπάρξει μια αύξηση η οποία τώρα είναι στη διαδικασία συζητήσεων. Οι κοινωνικοί εταίροι καταθέτουν τις προτάσεις τους. Θα συζητηθεί τους επόμενους δυο μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο τέλος Μαρτίου να εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Όπως επεσήμανε η υπουργός την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ η ίδια αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής το οποίο για πρώτη φορά φέτος θα γίνει μέσα από ένα συγκροτημένο όργανο που λέγεται Επιτροπή Διαβούλευσης.

«Για πρώτη φορά φέτος ο κατώτατος μισθός θα προστατεύει και τους δημοσίους υπαλλήλους», σημείωσε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκρινίζοντας ότι δεν αρνείται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά επισημαίνει ότι «θα πρέπει να είναι μετρημένες ας το πούμε έτσι, να είναι εντός πλαισίων για να θωρακίσουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι μια σύνθετη άσκηση. Από τη μια είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους, από την άλλη πρέπει να προσέξει κανείς αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού να μην αποβεί εις βάρος συνολικά της οικονομίας και άρα των εργαζομένων».

Ως προς το μέγεθος αύξησης του κατώτατου μισθού είπε: «Το 950 είναι για το 2027. Άρα είμαστε μεταξύ των δύο. Είμαστε μεταξύ του 830 και του 950. Να πω το εξής όμως, είναι πολύ σημαντικό. Από τη μια το γεγονός ότι αυξάνει ο κατώτατος μισθός και από την άλλη ότι μειώνεται συστηματικά το μη μισθολογικό κόστος συνολικά στην αγορά εργασίας των επιχειρήσεων. Ξέρετε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές. Και η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής».

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» τα οποία καταδεικνύουν αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες, στους κλάδους που εφαρμόζεται το μέτρο. «Τα τελευταία στοιχεία που πήραμε από όλους τους κλάδους στους οποίους έχει ήδη ενταχθεί η κάρτα που είναι οι τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι εταιρίες σεκιούριτι, η βιομηχανία, το λιανεμπόριο είναι ότι έχουμε 815.000 παραπάνω υπερωρίες οι οποίες δηλώνονται τώρα μετά τη χρήση της κάρτας. Αυτές οι 815.000 κάπου ήταν πριν, προφανώς ένα κομμάτι έχει να κάνει με τη μεγέθυνση της οικονομίας αλλά δεν μπορεί να είναι όλο αυτό μεγέθυνση της οικονομίας».

Η υπουργός ανέδειξε μάλιστα τα οφέλη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

«Πρώτον στηρίζει τον εργαζόμενο και φροντίζει ούτως ώστε να αμείβεται, τον θωρακίζει, τον προστατεύει για τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Και ταυτόχρονα όμως προστατεύει και τις επιχειρήσεις και τον υγιή ανταγωνισμό».

Η υπουργός μίλησε και για την ανάγκη ενίσχυση της απασχόλησης. «Μια από τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι το γεγονός ότι μας λείπει ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ έχει μειωθεί πολύ η ανεργία το νέο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι πλέον, και όχι μόνο εμείς παντού στην Ευρώπη, ψάχνουμε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Για να πετύχουμε ακριβώς την εξεύρεση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας κινούμαστε με πολλούς τρόπους. Ο ένας είναι πάμε και βλέπουμε που έχουμε περιθώρια βελτίωσης, που έχουμε δεξαμενές να το πω απλά. Γυναίκες, νέοι, συμπολίτες μας με αναπηρία, συμπολίτες μας πιο ηλικιωμένοι, να κάποιες δεξαμενές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερον, Ημέρες Καριέρας στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Προχθές ήμασταν στο Περιστέρι. Περάσανε τις πύλες του εκθεσιακού κέντρου πάνω από 8000 συμπολίτες μας, 240 επιχειρήσεις προσφέρανε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τι κάνουμε εμείς; Τη γέφυρα μεταξύ των δύο. Βοηθούμε επιχειρήσεις και υποψηφίους για να βρει ο ένας τον άλλον». Η υπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επαναπατρισμού συμπολιτών μας που έφυγαν στο εξωτερικό. «Πόσα λαμπρά μυαλά έχουμε κυρία Μαυραγάνη που φύγανε κυρίως τα χρόνια της κρίσης, πήγαμε στην Ολλανδία κατέκλυσαν την αίθουσα πάνω από 1100 συμπατριώτες μας. Πήγαμε στη Γερμανία. Πλέον δεν γυρνάς μόνο γιατί έχουμε μια υπέροχη χώρα αλλά γυρνάς και γιατί έχουμε καταπληκτικές, πάρα πολύ σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Έχουμε από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, άρα πλέον η χώρα μας δεν έχει να προσφέρει μόνο τον καταπληκτικό της φυσικό πλούτο, την πολύ ωραία ποιότητα ζωής, έχει να προσφέρει και πολύ σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμήσει την Ελλάδα ή την Τουρκία ως προμηθευτή ενέργειας;


 Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη στην ΕΕ, ότι η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, εκμεταλλευόμενη τη διακοπή ροής φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ο Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της αξιοποίησης των υποδομών που έχουν γίνει στην Ελλάδα και μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Συγκεκριμένα ο Γ. Μανιάτης υπογραμμίζει ότι επενδύσεις, όπως είναι το νέο FSRU Αλεξανδρούπολης και ο νέος Κάθετος Διάδρομος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που επεκτείνεται σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία, παρά τις αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο δεν αξιοποιούνται πλήρως. Παράλληλα, στην παρατήρηση του Τούρκου αξιωματούχου, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Γ. Μανιάτης επισημαίνει το έργο του East Med που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου και της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κι έχει ενταχθεί στον κατάλογο Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος από το 2013. Σημειώνεται πως όταν ολοκληρωθεί, ο East Med θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου κατευθείαν τόσο με τον Κάθετο Διάδρομο όσο και με τον αγωγό ΤΑΡ.

Για τον λόγο αυτό ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι σκοπεύει να κάνει για την υπέρβαση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμα στον Κάθετο Διάδρομο, για την διαφοροποίηση των διαδρομών και προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά και αν σκοπεύει να ζητήσει την επανέναρξη του ενεργειακού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας, παρά το γεγονός  ότι η τελευταία χρησιμοποιείται για να παρακάμψει τις Ευρωπαϊκές πολιτικές απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της Τουρκικής κυβέρνησης, «η Τουρκία αποτελεί μια από τις κύριες οδεύσεις φ.α. για την ΕΕ», προτείνει «την επανέναρξη του ενεργειακού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας» (τον οποίο μπλοκάρει, κατά τα λεγόμενά του, μόνο η Κύπρος), καθώς και «τη διασύνδεση των κοιτασμάτων της Μεσογείου με τον Νότιο Διάδρομο».  

Ταυτόχρονα, παρά τις εκτεταμένες επενδύσεις που ανέλαβαν η Ελλάδα (π.χ. αναβάθμιση Ρεβυθούσας και μεταφορικής ικανότητας εθνικού δικτύου, νέο FSRU Αλεξανδρούπολης) και η Βουλγαρία (αναβάθμιση εθνικού δικτύου), ο Κάθετος Διάδρομος δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως, παρά τις αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή ο αγωγός East Μed, ενταγμένος στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος από το 2013, θα μπορέσει να συνδέσει απευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου τόσο με τον Κάθετο Διάδρομο, όσο και με τον αγωγό ΤAP.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει για την ολοκλήρωση του Κάθετου Διαδρόμου με την άρση των τελευταίων εκκρεμοτήτων, όπως την αναβάθμιση του IGB, την αναβάθμιση του δικτύου στη Ρουμανία και την αντιμετώπιση των υψηλών τελών δικτύου μεταξύ Ρουμανίας – Μολδαβίας;
  • Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών προμήθειας φυσικού αερίου, προωθώντας π.χ. την υλοποίηση του East Μed;
  • Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για παράκαμψη των Ευρωπαϊκών κυρώσεων, εξετάζεται η επανέναρξη του ενεργειακού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας: - Ο πλούτος στην Ελλάδα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς!! - Η Ελλάδα είναι η δικαιότερη Χώρα της Ευρωζώνη στο μοίρασμα του πλούτου!!


 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, σχετικά με τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν δυο σημαντικά στοιχεία:

  • Πρώτον, ότι, παρά το γεγονός ότι πρέπει να καλύψουμε αρκετή απόσταση ακόμα, ο πλούτος των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, και ταχύτερους σε σχέση με ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα, για την τριετία 2022 – 2024 η σωρευτική ποσοστιαία αύξησή του στην Ελλάδα (28,5%) είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.
  • Και δεύτερον, ότι η κατανομή του πλούτου είναι δικαιότερη στην Ελλάδα σε σχέση με την πλειονότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αφού τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, ανήκουν σε περισσότερα νοικοκυριά. Δηλαδή, σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πλούτος στην Ελλάδα συγκεντρώνεται σε περισσότερα χέρια.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΚΤ, για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, προκύπτει ότι:

  1. Ο συνολικός καθαρός πλούτος των νοικοκυριών (που περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, μείον το ιδιωτικό χρέος) στην Ελλάδα έφθασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 στα 963 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 28,5% σε σχέση με το 2022 και 40,1% σε σχέση με το 2020.
  2. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν όλες οι επιμέρους συνιστώσες, καθώς στο εν λόγω διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, οι καταθέσεις και η αξία των οικιστικών ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες – από το 2020 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 57 δισ. ευρώ, από τα οποία το 56% προέρχεται από τα νοικοκυριά.
  3. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αύξηση του καθαρού πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση των αξιών αλλά και στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών κατά 9,7% σε σχέση με το 2022.
  4. Τα ελληνικά νοικοκυριά κατατάσσονται (με βάση τη διάμεσο τιμή) στην 11η θέση μεταξύ 18 χωρών – μελών της ευρωζώνης ως προς την αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν. Έτσι, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν ισχύει η συνήθης καταστροφολογία που κατατάσσει τους Έλληνες στην τελευταία θέση της Ευρώπης, καθώς εκτός από τα εισοδήματα (για τα οποία επίσης πρέπει να ανακτηθεί ακόμη αρκετό έδαφος), αυξάνεται και η αξία της περιουσίας των νοικοκυριών. Βελτιώνεται επίσης και η θέση των ελληνικών νοικοκυριών στην σχετική κατάταξη των χωρών της ευρωζώνης.
  5. Ο δείκτης ανισότητας όπως μετριέται με τον συντελεστή Gini, είναι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο τέταρτος χαμηλότερος μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα στη χώρα μας κατέχουν το 12% του πλούτου έναντι 5% στην ευρωζώνη, ενώ το πλουσιότερο 10% στην Ελλάδα κατέχει το 45% του πλούτου έναντι 57% στην ευρωζώνη.

Συμπερασματικά, τα στοιχεία για την εξέλιξη του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών στην Ελλάδα  επιβεβαιώνουν αφενός την πρόοδο της χώρας την τελευταία πενταετία και την βελτίωση της θέσης της χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και αφετέρου την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής η οποία αυξάνει την περιουσία των Ελλήνων και εξασφαλίζει την δικαιότερη κατανομή της.

ΥΦΕΘΑ: - Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρέπει να βασίζονται περισσότερο στις δικές τους ικανότητες



 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συμμετείχε χτες, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, στο 3ο Delphi Brussels Forum, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προοπτικές ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε (απόδοση σε ελεύθερη μετάφραση):

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού με τον Πολωνό ομόλογό του για τη δημιουργία κοινής ασπίδας αεράμυνας της Ευρώπης και το όραμα της χώρας μας για την αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, με το ζήτημα των εξοπλισμών να έχει αποκτήσει κεντρική σημασία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση με το 2021, οι συνολικές δαπάνες αντιστοιχούν περίπου στο 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 102 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις στον τομέα της άμυνας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με αναλυτές, η ρωσική στρατιωτική παραγωγή υπερβαίνει εκείνη της Δύσης, έχοντας ουσιαστικά μεγαλύτερη ικανότητα απ’ ό,τι στην αρχή του πολέμου το 2022, παρά τις σημαντικές ρωσικές απώλειες. Συνεπώς, το κρίσιμο ερώτημα εδώ είναι: Πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε αυτή την ασυμμετρία;

Γνωρίζουμε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να ενισχύσουν την καινοτομία μέσω της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσης στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας που μπορεί να παρέχει λειτουργικά και ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα στους στρατούς των χωρών της ΕΕ. Συμφωνώ πλήρως με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην προώθηση της απλής αρχής για την άμυνα, ότι η Ευρώπη πρέπει να «δαπανά περισσότερα, καλύτερα και ευρωπαϊκά» ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί «στις πιο ακραίες στρατιωτικές απειλές».

Η αύξηση της ζήτησης για όπλα που αναπτύσσονται και παράγονται στην ΕΕ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία, ιδιαίτερα εάν το ΝΑΤΟ βρεθεί υπό πίεση κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας Τραμπ. Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε ακόμα πολύ από αυτόν τον στόχο. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή αμυντική αγορά παραμένει κατακερματισμένη. Η έλλειψη κοινών προμηθειών και η εθνική προτίμηση στις αμυντικές δαπάνες μεταφράζονται σε μικρές αγορές με χαμηλά επίπεδα παραγωγής, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για το σχετικά υψηλό κόστος ανά μονάδα παραγωγής.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Κατά την άποψή μου, έχει καταστεί επείγον να καθοριστεί πώς θα αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα, πώς θα μειωθεί το κόστος, πώς η Ευρώπη θα ενισχύσει τις βασικές στρατιωτικο-τεχνολογικές της δυνατότητες και πώς θα κινητοποιηθούν οι αναγκαίοι δημοσιονομικοί πόροι. Η επίτευξη κλίμακας και αποδοτικότητας απαιτεί κεφάλαια, τόσο για τη ζήτηση όσο και για την προσφορά. Από την πλευρά της ζήτησης, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί των ευρωπαϊκών χωρών επηρεάζουν την αξιοπιστία των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων των κυβερνήσεων. Αυτό ισχύει για τον μεσοπρόθεσμο αμυντικό προγραμματισμό της Γερμανίας, καθώς και για άλλες χώρες της ΕΕ με αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές (π.χ. Γαλλία και Ισπανία). Η εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς ορισμένων δαπανών για συμφωνημένες αμυντικές προτεραιότητες της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει μια λύση. Από την πλευρά της προσφοράς, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για αυτές τις εταιρείες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα πρέπει να επανεξετάσουν την απαγόρευση παροχής χρηματοδοτικής υποστήριξης σε έργα αποκλειστικά για την άμυνα. Αυτό θα έστελνε επίσης θετικό μήνυμα για επενδύσεις στην άμυνα. Επιπλέον, το αρνητικό στίγμα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μεταξύ επενδυτών και της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα, ώστε η χρηματοδότηση να φτάσει όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και στις μεσαίου μεγέθους εταιρείες και startups, που είναι σημαντικές για την καινοτομία και τη μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων anti-drone, ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών.

Το όραμα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι μια ενιαία αμυντική πολιτική. Από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης έως τον νότο, αντιμετωπίζουμε αναθεωρητικές ατζέντες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αυτές οι προκλήσεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Κανένα κράτος-μέλος δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα ανεξάρτητα. Για την Ελλάδα, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αμυντικός πυλώνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού Πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας. Αυτό θα ενσωματώσει συμμαχικές και εθνικές προσεγγίσεις, αυξάνοντας τη συνοχή των διάφορων κατακερματισμένων και διαφορετικών εσωτερικών συστημάτων. Μπροστά σε πολλαπλές τρέχουσες και μελλοντικές απειλές απαιτείται ένας ολοκληρωμένος αμυντικός σχεδιασμός για την ευρωπαϊκή αεράμυνα και η ανάπτυξη ενός συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις πανευρωπαϊκές ανάγκες. Ήδη προχωρούμε στην ανάπτυξη της δικής μας ασπίδας αεράμυνας, αντι-drone και αντιπυραυλικής προστασίας, και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει πολλά να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.

Για την προσπάθεια ενίσχυσης της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω της ίδρυσης του ΕΛΚΑΚ.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από εισαγωγές οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό. Είναι πιο ακριβό, λιγότερο παραγωγικό και μερικές φορές πιο ριψοκίνδυνο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρέπει να βασίζονται περισσότερο στις δικές τους ικανότητες. Η στρατηγική αυτονομία μιας χώρας εξαρτάται από αυτή την ικανότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως, αλλά το πρώτο βήμα είναι καθοριστικό. Δεν είμαστε μια χώρα που στερείται ιδεών και διάθεσης ώστε να εμπλακούν ταλαντούχοι νέοι στην επιχειρηματικότητα. Το ερώτημα είναι πώς θα προσανατολίσουμε αυτές τις ιδέες στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι, επομένως, κρίσιμο να βρεθεί ένας θεσμικός τρόπος ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επικοινωνούν τον μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό τους σχεδιασμό και τις ανάγκες τους για νέα συστήματα. Αυτό είναι που κάνει το ΕΛΚΑΚ.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρήσεις startups και εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούν να αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια και να κατευθύνουν τις επενδύσεις και τις υποδομές τους στις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσω του ΕΛΚΑΚ, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τις θεσμικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας που παράγεται στη χώρα μας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το ΕΛΚΑΚ είναι ένας καινοτόμος οργανισμός που προωθεί την τεχνολογία διττής χρήσης και την αμυντική καινοτομία στην Ελλάδα. Οι κύριες δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών, καθώς και την καλλιέργεια ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που να ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες.

Αναμφίβολα, το όραμά μας είναι ότι το ΕΛΚΑΚ θα αποτελέσει σύντομα κρίσιμο στοιχείο για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Οι προοπτικές είναι θετικές. Μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το ΕΛΚΑΚ κατάφερε να αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα αντι-drone για πολεμικά πλοία με την ονομασία «Κένταυρος», το οποίο είναι ήδη επιχειρησιακό στην αποστολή της ΕΕ “ASPIDES” στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Πλοιάρχου ΠΝ Έκτορα Γιαλοψού στο Ίλιον - Η Ελλάδα, Οφείλει να Τιμά τους Νεκρούς της


  Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ίλιον.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, και κατάθεση στεφάνων.

Στην τελετή παρευρέθησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, οι Βουλευτές Δημήτριος Καλογερόπουλος, Ιωάννης ΛοβέρδοςΝικόλαος ΒλαχάκοςΝάντια Γιαννακοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής Βασίλειος Λώλος, η Δήμαρχος Ιλίου Ανδριάνα Αλεβίζου – Κουκουβίνου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, η οικογένεια του αείμνηστου Πλοιάρχου ΠΝ Έκτορα Γιαλοψού, συγγενείς των πεσόντων στα Ίμια και πλήθος κόσμου.

Εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας, παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης,  ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΜΥΝ Υποπλοίαρχος (Ε) ε.α. Παύλος Σοφικίτης ΠΝ, καθώς και απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε σε χαιρετισμό που απηύθυνε:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Ίλιον, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Έκτορα Γιαλοψού. Είκοσι εννέα χρόνια μετά το βράδυ των Ιμίων.

Μαζί με τη μνήμη του Έκτορα Γιαλοψού, τιμάμε τη μνήμη του Υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ και του Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ. Αναφέρομαι στους βαθμούς που είχαν το βράδυ που έπεσαν.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, τιμά τους νεκρούς της. Οφείλει να τιμά τους νεκρούς της.

Όχι με πανηγυρικούς μόνο, αλλά με ενσωμάτωση του παραδείγματος το οποίο έδωσαν με τη ζωή τους στο εθνικό μας αφήγημα και στην απόδειξη μιας ιστορικής συνέχειας και παράδοσης.

Η θυσία υπέρ της Πατρίδας κατά την άσκηση του καθήκοντος αποδεικνύει ότι όπως συνέβαινε στο παρελθόν, συμβαίνει και σήμερα, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Και έτσι διατηρείται υπόδειγμα και παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Διότι στο τέλος της ημέρας πρόκειται για μια αξιακή στάθμιση.

Τι προέχει; Το άτομο, η επιβίωσή του ή η επιβίωση του διαχρονικού συνόλου του έθνους;

Η πρώτη επιλογή, η επιλογή του ατόμου οδηγεί στο “pourquoi?”.

Η δεύτερη επιλογή, η σωστή όπως θα έλεγε ο Καβάφης, οδηγεί στον Καραθανάση, στον Βλαχάκο και στον Γιαλοψό.

Πριν από 10 ημέρες, είχα την επίσης μεγάλη τιμή να παρίσταμαι στην ονοματοδοσία ενός περιπολικού ISLAND, ενός καινούργιου περιπολικού του Πολεμικού μας Ναυτικού, το οποίο φέρει ήδη το όνομα του Έκτορα Γιαλοψού και σε λίγες ημέρες θα πλέει στο Αιγαίο.

Είναι ένα από τα προγράμματα της «Ατζέντας 2030» που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Μιας προσπάθειας για ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο να ασκεί την αποτροπή που η επιβίωση της Πατρίδας απαιτεί, μαζί με τα υπόλοιπα προγράμματα.

Διότι δημιουργούμε και πρέπει να έχουμε ένα Στόλο, ένα Πολεμικό Ναυτικό ισχυρό για να εγγυάται τα εθνικά μας δίκαια. Και γενικά την ύπαρξη της Πατρίδας μας στα σημερινά της γεωγραφικά όρια. Τελικά, αν μου επιτρέψετε να πω, την ύπαρξη όλων μας.

Κύριοι και κύριοι, στο τέλος της ημέρας, το μεγαλύτερο στοιχείο υπεροχής του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και της Ελλάδας γενικά, είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Απαιτείται, λοιπόν, από την καθεμιά, από τον καθένα από εμάς, κυρία Δήμαρχε όπως σήμερα εσείς το κάνετε, η αναγνώριση της συνδρομής στην υπεράσπιση της Πατρίδας. Στέρεα και έμπρακτα.

Πρώτα από όλα, με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών. Επίσης, θέλω να προσθέσω, με αναγνώριση της υπηρεσίας των ζώντων σήμερα υπηρετούντων.

Το παράδειγμα του Έκτορα Γιαλοψού συνοδεύει αυτούς και το Πολεμικό Ναυτικό».

ΥΕΘΑ: - Ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως η Κρήτη, θα έπρεπε να ανήκει στην Τουρκία! - Ο Τραμπ πρέπει να «ψιθυρίσει» στο αυτί του κ. Ερντογάν ότι .....!!!


 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και στη δημοσιογράφο Caitlin McFall κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σχετικά με το γεωπολιτικό στίγμα της Ελλάδας και τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε στη συνέντευξή του η οποία προβλήθηκε σήμερα, Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2025:

  • «Αυτή η νέα τουρκική νέο-ιμπεριαλιστική, νέο-Οθωμανική προσέγγιση, την οποία ονομάζουν “Mavi Vatan”, δηλαδή «Γαλάζια Πατρίδα», δεν υπήρχε παλαιότερα. Εμφανίστηκε κάπου στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Είναι μια ξεκάθαρη νέο-ιμπεριαλιστική, νέο-Οθωμανική προσέγγιση, η οποία στην ουσία ισχυρίζεται πως τα μισά νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία. Επίσης, μερικές φορές πηγαίνουν και ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίζονται πως η Κρήτη, ένα πελώριο νησί με πολύ σημαντική παρουσία του ΝΑΤΟ και μια αμερικάνικη βάση στην Σούδα, θα έπρεπε να ανήκει στην Τουρκία. Επομένως, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην Τουρκία – και δεν πιστεύω πως αυτό είναι κοινό αίσθημα στην τουρκική κοινωνία – που πιστεύουν πως η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει ξανά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσαρτώντας περιοχές της Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, τον μισό Καύκασο κλπ. Ελπίζω πως είναι μόνο όνειρα, αλλά όπως και να έχει δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, καθώς και εσωτερικά στο ΝΑΤΟ».

  • «Το γεγονός του ότι ίσως να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Τούρκο και τον Αμερικανό Πρόεδρο θα έπρεπε να αποτελεί παράγοντα ο οποίος θα το καταστήσει ευκολότερο για τον Αμερικανό Πρόεδρο να «ψιθυρίσει» στο αυτί του κ. Ερντογάν, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης είναι πλέον δεδομένα στο σύγχρονο κόσμο».

  • «Επαναλαμβάνω, τα πήγαμε πολύ καλά στην πρώτη θητεία του Προέδρου Τραμπ. Δε βλέπω το λόγο να μην ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι θα τα πάμε πολύ καλά και στη δεύτερη. Αυτό εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Υποθέτω ότι δε θα ήταν καθόλου καλό για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δημιουργήσει προβλήματα στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Λάβετε υπόψη αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία».

  • «Η Συρία έχει ακτογραμμή στην Μεσόγειο και είναι γείτονάς μας. Ας είμαστε ειλικρινείς, ο ISIS έχει νικηθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί. Η ιδεολογία πίσω από τον ISIS και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ακόμη εκεί και είναι ισχυρή. Οπότε, εάν το αμελήσουμε αυτό, θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον και θα είναι μεγάλης έκτασης. Και οφείλω να πω πως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνεις στη ζωή σου είναι να ξεχάσεις τους συμμάχους σου. Εκείνους που πολέμησαν στο πλάι σου την ώρα που το είχες ανάγκη και να στραφείς εναντίον τους ή να τους ξεχάσεις. Μιλώ για τους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούσαν τον ISIS για χρόνια. Η Δύση δεν πρέπει να τους ξεχάσει. Ακόμη και αν είναι για τον απλό λόγο ότι μπορεί να τους χρειαστούμε στο μέλλον».

  • «Δεν θα μιλήσω μόνο για την Ελλάδα. Γενικά, η μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλεια είναι οι χώρες που δεν συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Χώρες που πιστεύουν πως τα σύνορα είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αψηφήσει και ότι οι Διεθνείς Συνθήκες πρέπει να ισχύουν μόνο όταν είναι προς το συμφέρον σου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για την Ελλάδα».