Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: - Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κυβέρνηση: - "Δεν ερμηνεύσατε σωστά την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά" - "Δώστε τα 2 δις ευρώ που χρωστάτε στους συνταξιούχους!!" - Τι έκανε η κυβέρνηση για να αποφύγει τις πληρωμές!!!

 





Δημοσιονομικό κίνδυνο ύψους 2 δισ. ευρώ κρύβει σύμφωνα με την Κομισιόν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους, αφήνοντας εκτός τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων αλλά και στις περικοπές των δώρων και επιδομάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως με τον νόμο 4714/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, προχώρησε στον αποκλεισμό των επικουρικών και των δώρων από τις αναδρομικές επιστροφές, κάτι που «συνεπάγεται δημοσιονομικούς κινδύνους», καθώς "δεν έχει γίνει σαφές εάν η υποχρέωση της κυβέρνησης για αναδρομική αποζημίωση περιορίζεται στις κύριες συντάξεις". Και επισημαίνει πως ενώ το 0,8% του ΑΕΠ το οποίο αντιστοιχεί στο 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφεί (1,3 δισ. καθαρά) ως μια εφάπαξ αποζημίωση δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα λειτουργία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ούτε στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε περίπτωση που η δαπάνη συμπεριλάβει και τις επικουρικές και τα δώρα, θα αύξανε την επιβάρυνση κατά  2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης σύμφωνα με την Ε.Ε.  θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δικαστικές αξιώσεις από συνταξιούχους.

Στον τομέα των εργασιακών, η Κομισιόν στην έκθεσή της χαρακτηρίζει "παγωμένη" την εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς αφενός η προσωρινή διάσταση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας, αφετέρου η επίδραση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας, περιόρισαν την έκταση της μείωσης των θέσεων εργασίας. 

Παράλληλα, η Ε.Ε. αναφέρεται και στην επικείμενη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επισημαίνοντας ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί εντός του Οκτωβρίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει επανεξέταση και εκσυγχρονισμό ορισμένων πτυχών της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Σε αυτές τις πτυχές, περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ρυθμίζει νέες μορφές εργασίας (όπως η τηλεργασία) και οι αλλαγές στον ρόλο της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων Εργασίας αλλά και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τριμερούς διαβούλευσης στον ΟΜΕΔ. Η έκθεση και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας που θα ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως  τον Νοέμβριο του 2020.

Τι έκανε η κυβέρνηση για να αποφύγει τις πληρωμές  των δώρων και την επιστροφή των περικοπών στα μερίσματα και στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 

α. Προσέφυγε, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο(ΑΕΔ)για την ακύρωση των αναδρομικών. 

 β. Η απόφαση του ΣτΕ , τόνιζε στην  κυβέρνηση πως:

    (1)  Ξέχασε(;) πως ήδη έχει εκδώσει ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων που επιβλήθηκε στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και πως η προσφυγή της αφορά μόνο τις ΔΕΚΟ και τους τραπεζικούς υπαλλήλους

    (2) Η απόφαση του ΑΕΔ έλεγε στην κυβέρνηση πως οι αποφάσεις του ΣτΕ ισχύουν στο ακέραιο και πως θα εκδικάσει μόνο το τμήμα που αφορά  τις ΔΕΚΟ και τους τραπεζικούς υπαλλήλους