Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί



Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί


Του Παναγιώτη Στάθη 
Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί τους οποίους ζητούσε η γειτονική χώρα για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, αποφάνθηκαν οριστικά και αμετάκλητα οι αρεοπαγίτες και των τριών ποινικών τμημάτων του ανωτάτου δικαστηρίου που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
Το σκεπτικό των δικαστών συμπυκνώθηκε σε μια παράγραφο που ανέγνωσε στους Τούρκους αξιωματικούς η πρόεδρος της μιας σύνθεσης, αναφέροντας πως ουσιαστικά απειλούνται τα δικαιώματά τους.
"...η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού".
Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι, ωστόσο προς το παρόν θα κρατηθούν καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου που ακολουθεί.
Οι αποφάσεις και των 3 τμημάτων για τους 8 αξιωματικούς ήταν ομόφωνη.  Να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι οριστική καθώς δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο ούτε έχει δικαίωμα εμπλοκής ο υπουργός Δικαιοσύνης. 
O κ. Χρήστος Μυλωνόπουλος, συνήγορος των Τούρκων αξιωματικών δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης: "Ηταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων".
Από την πλευρά του ο κ. Όμηρος Ζέλιος, επίσης συνήγορος των Τούρκων αξιωματικών τόνισε: "Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα". 
Η έκβαση της υπόθεσης συνιστά μεγάλη επιτυχία και για το Κίνημα Αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί και στη χώρα μας, με πρωτοβουλία γνωστών προσωπικοτήτων, προκειμένου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφές ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης θα προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο καθεστώς της γείτονος που μέσα από διάφορους διαύλους ασκούσε πιέσεις προς την Αθήνα για την έκδοσή τους. Χαρακτηριστικά, η βελγική εφημερίδα Le Soir, σε δημοσίευμά της, εμφανίζει την Άγκυρα να απειλεί με κάθε είδους αντίμετρα όπως η επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών.
Σημειώνεται ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει άσυλο Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούσαν σε στρατηγεία ή βάσεις του ΝΑΤΟ.
πηγή:http://www.capital.gr/story/3186646/areios-pagos-den-ekdidontai-oi-8-tourkoi-axiomatikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου