Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία: - Το υπερόπλο που έφερε την "Αποκάλυψη" στην καρδιά της Ρωσίας και τρομοκράτησε τον Πούτιν


 

Ονομάζεται Palianytsia, χαρακτηρίζεται ως drone, αλλά μοιάζει πολύ περισσότερο με πύραυλο τύπου cruise. Με αυτό πυρπόλησαν οι Ουκρανοί το ρωσικό μεγα-οπλοστάσιο στο Τόροπετς. Οι συνέπειες αυτής της καταστροφικής για τη ρωσική πολεμική μηχανή επίθεσης θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στο πεδίο τις επόμενες εβδομάδες 

Στα δυόμισι χρόνια που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ποτέ δεν σημειώθηκε κάτι τόσο συγκλονιστικό εντός της ρωσικής επικράτειας. Κάνοντας λόγο για «σκηνές Αποκάλυψης», ο Τζανλούκα ντι Φέο της Repubblica γράφει ότι η νύχτα φωτίστηκε από γιγάντιες στήλες φωτιάς, που υψώθηκαν στον ουρανό. Και, όπως συμβαίνει με τις πυρηνικές εκρήξεις, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν έκλυση ενέργειας αντίστοιχης με εκείνη ενός σεισμού 2,8 βαθμών, ενώ έπειτα από λίγα λεπτά σημειώθηκε μια δεύτερη ισχυρή δόνηση: το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιφέρεια του Τβερ, λίγο έξω από το Τόροπετς, περί τα 400 χλμ. βορειοδυτικά της Μόσχας, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια της Ρωσίας. 

Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, πριν ξημερώσει η αυγή, ένα σμήνος από νέα ουκρανικά drones έπεσε πάνω στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, συνολικής έκτασης 13 τετραγωνικών χλμ., με δεκάδες μπούνκερ στο εσωτερικό της, όπου πριν το ξέσπασμα του πολέμου φυλάσσονταν έως και 19.000 τόνοι πυρομαχικών, με τα αποθέματα να αυξάνονται έκτοτε σταθερά, έχοντας φτάσει, σύμφωνα με κάποιες πηγές, τις 30.000 τόνους κατά το τρέχον έτος. 

Σε δορυφορικές εικόνες των τελευταίων εβδομάδων διακρίνονται κιβώτια με πυρομαχικά στοιβαγμένα σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς την παραμικρή προστασία. Μετά από την επίθεση, ωστόσο, οι δορυφόροι από το διάστημα κατέγραψαν μια «κόλαση»: διάσπαρτες εστίες φωτιάς, αλλεπάλληλες εκρήξεις και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να απλώνεται στην ατμόσφαιρα, «ωσάν να ξύπνησε ξαφνικά ένα ηφαίστειο στην καρδιά της Ρωσίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της Repubblica.

 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντική στρατιωτική επιτυχία που σημειώθηκε σε ρωσικό έδαφος». Ευχαρίστησε επίσης την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GUR) και τις ειδικές δυνάμεις, γεγονός που υποδηλώνει πως η επιχείρηση ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ανδρών κοντά στον στόχο. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute 

Οσον αφορά τη στρατηγική του Κιέβου, μόλις μία μέρα νωρίτερα ο ουκρανός ηγέτης είχε αποστείλει στον Λευκό Οίκο το σχέδιό του για να «κερδίσει τον πόλεμο και να αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί»: όπως εξηγεί ο Τζανλούκα ντι Φέο, η επίθεση στο Τόροπετς θα μπορούσε να είναι η αφετηρία ενός κύματος επιδρομών βαθιά εντός της Ρωσίας, με ουκρανικά οπλικά συστήματα, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εκείνα που οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν επιτρέπουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πέρα από τα σύνορα. 

Σχετικά με τα νέα ουκρανικά οπλικά συστήματα με τα οποία οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να καταφέρουν βαριά πλήγματα στους Ρώσους εντός της επικράτειάς τους, ο δημοσιογράφος της Repubblica γράφει ότι στα βίντεο της επίθεσης ακούγεται ο θόρυβος κινητήρων αεριώθησης (turbojet), γεγονός που υποδηλώνει την πιθανή χρήση Palianytsia, ενός προηγμένου οπλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκε από τους Ουκρανούς υπό άκρα μυστικότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Χαρακτηρίζεται ως drone, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει πολύ περισσότερο σε πύραυλο τύπου cruise, ενώ «Palianytsia» είναι η συνθηματική λέξη που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί για να ξεσκεπάζουν πιθανούς ρώσους πράκτορες στις τάξεις τους, καθώς συνήθως δυσκολεύονται να την προφέρουν σωστά. 

Ο πύραυλος-drone παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα, την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας (24 Αυγούστου), από τον ίδιο τον πρόεδρο Ζελένσκι, ως το πρώτο «μιας νέας κατηγορίας όπλων» που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν και είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων. 

Η αποκάλυψη έγινε αφού οι ουκρανικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιφέρεια του Βορονέζ, την οποία διάφορα ΜΜΕ συνέδεσαν με τη χρήση Palianytsia, ενώ μια παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της επίθεσης στην έκβαση του πολέμου, αλλά σίγουρα θα είναι σημαντικός. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη Ρωσία κατασκευάστηκαν 13 μεγα-οπλοστάσια. Εκείνο του Τόροπετς είναι το μοναδικό που ανακαινίστηκε πλήρως μεταξύ 2015-2018, με στόχο να φυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πρόκλησης από το ΝΑΤΟ στο πιο καυτό από τα πιθανά μέτωπα, στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. 

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία η σημασία του αυξήθηκε σημαντικά, καθώς κατά το δεύτερο έτος του πολέμου μετατράπηκε σε κέντρο διαλογής του συνόλου της ρωσικής πολεμικής παραγωγής, με στόχο την υποστήριξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». 


Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εκεί φυλάσσονταν επίσης πυρομαχικά και πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου υποστηρίζουν ότι κατά την επιδρομή καταστράφηκαν τα αποθέματα των πυραύλων Iskander και των τηλεκατευθυνόμενων βομβών Kab, δηλαδή των δύο όπλων που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν περισσότερο όταν βάζουν στο στόχαστρό τους ουκρανικές πόλεις. 

Πάντως σίγουρα καταστράφηκαν τεράστιες ποσότητες σφαιρών για Καλάζνικοφ, ρουκετών, βλημάτων πυροβολικού και ναρκών, με τον Τζανλούκα ντι Φέο να προβλέπει πως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι Ουκρανοί θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στο πεδίο τις επόμενες εβδομάδες. 

Τα μέσα ενημέρωσης της Μόσχας επιχείρησαν να αποσιωπήσουν την είδηση, αλλά βίντεο της καταστροφής άρχισαν να κυκλοφορούν αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το τεράστιο σύννεφο καπνού ήταν ορατό από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Ορισμένοι μπλόγκερ θύμισαν επίσης ότι στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου οπλοστασίου, το 2018, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ δήλωνε πως οι εγκαταστάσεις του ήταν ανθεκτικές σε πυραυλικές επιθέσεις, ακόμη και σε πυρηνική έκρηξη. 

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Μπουλγκάκοφ επαύθη από τα καθήκοντά του λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων επιμελητείας που αντιμετώπισαν οι ρωσικές δυνάμεις στην πρώτη φάση του πολέμου, ενώ τον περασμένο Ιούλιο συνελήφθη κατηγορούμενος για διαφθορά: ο Ντι Φέο να αναφέρει ότι το 1/3 των κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Τόροπετς κατέληξαν στις τσέπες πολιτικών και στρατιωτικών.




 Πηγή: Protagon.gr