Η μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ συνεχίζεται, με στόχο, όπως υποστηρίζει ο Ζελένσκι τη δημιουργία ασφαλούς ουδέτερης ζώνης για να προστατευθούν οι παραμεθόριες περιοχές. Το Κίεβο κατέστρεψε και τρίτη γέφυρα στο ποταμό Σέιμ, σε μια προσπάθεια να αποκόψει την τροφοδοσία του Ρωσικού στρατού. Από την άλλη, η Μόσχα συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά Ουκρανικών πόλεων, έχοντας στο πλευρό της τη Λευκορωσία που συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία.
Δύο εβδομάδες από την αιφνιδιαστική εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων στη Ρωσία, το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει 80 οικισμούς και έκταση μεγαλύτερη από 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ένας από τους στόχους της επιχείρησης είναι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης μέσα στο ρωσικό έδαφος για την προστασία της ουκρανικής παραμεθορίου.
Όπως είπε «το πρωταρχικό καθήκον των αμυντικών μας επιχειρήσεων συνολικά είναι να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ρωσικό πολεμικό δυναμικό και να διεξάγουμε τις περισσότερες δυνατές αντεπιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει η επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ, τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στο έδαφος του επιτιθέμενου».
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανοί ανατίναξαν και τρίτη γέφυρας στον ποταμό Σέιμ και σε απάντηση οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πόλη της ουκρανικής επαρχίας Σούμι κοντά στα σύνορα.
Το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ υποστηρίζει ότι Ρώσοι πεζοναύτες αιχμαλώτισαν Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή του Κούρσκ. Σύμφωνα πάντως με όσα μεταδίδει το Κίεβο επίλεκτα τμήματα του ουκρανικού στρατού με σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό συνεχίζουν σχεδόν χωρίς αντίσταση τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Κουρσκ οι οποίες φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί από στρατό και αμάχους. Στις πόλεις Σαμάρα και Σαράτοφ της νότιας Ρωσίας μεταφέρονται κάτοικοι από το Κουρσκ επιβεβαιώνοντας τη συνεχή εκκένωση χωριών και πόλεων της ρωσικής μεθορίου που έχουν ήδη εγκαταλείψει σχεδόν 200 χιλιάδες κάτοικοι μετά την ουκρανική εισβολή.
Ρεπορτάζ του BBC από τη ρωσική ενδοχώρα κατέγραψε την ανησυχία των Ρώσων πολιτών για τις εξελίξεις. Οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν ότι με νίκη του ρωσικού στρατού θα επικρατήσει ειρήνη και εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στο Μπακού για συνομιλίες με τον κοινό σύμμαχο Ρωσίας και Τουρκίας Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας.
Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ καθησυχάζει τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι η βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί
Σύμφωνα με το σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ, η εισβολή της Ουκρανίας εμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο αλλά η Μόσχα δεν θα αποσύρει τις ειρηνευτικές της προτάσεις.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ σε Μόσχα και Μίνσκ αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του Ινδού ομολόγου του Μόντι στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.
Η νέα στρατηγική του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία
Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται οι τρεις τοποθεσίες στις οποίες οι Ουκρανοί έπληξαν τρεις γέφυρες στον ποταμό Σέιμ: Είναι το Γκλούσκοβο, το Ζβάνοε και το Καρίζ. Καταστρέφοντας εν μέρει ή ολοσχερώς τις γέφυρες στα σημεία αυτά, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέφεραν ένα μείζον πλήγμα στις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού.
Στο χάρτη φαίνονται επίσης οι περιοχές στις οποίες έχουν προωθηθεί τα ουκρανικά στρατεύματα γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούτζα.
Με βάση της δηλώσεις της ουκρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ένας βασικός στόχος της επιχείρησης στην περιφέρεια του Κουρσκ είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας για την προστασία των κατοίκων της μεθορίου από τις ρωσικές επιθέσεις ιδίως στην περιφέρεια της Σούμι που από την αρχή του καλοκαιριού έχει δεχτεί πάνω από 2.000 διασυνοριακά πλήγματα.
Οι εξελίξεις στο πεδίο θα κρίνουν εάν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτή τη ζώνη, απώτερος στόχος άλλωστε είναι η απόκτηση ενός ισχυρού εδαφικού διαπραγματευτικού χαρτιού σε μελλοντικές συνομιλίες με τη Μόσχα για εκεχειρία.
Εκείνο που μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει η επιχείρηση στο Κουρσκ είναι η εκτροπή ρωσικών δυνάμεων από το ανατολικό μέτωπο, από το Ντονέτσκ, όπου οι Ρώσοι συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος καταλαμβάνοντας μέρα με τη μέρα περισσότερους οικισμούς και πλησιάζοντας στη στρατηγικής σημασία πόλη Ποκρόφσκ, κόμβο ανεφοδιασμού των Ουκρανών.
Στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει αισιόδοξος ως προς την επίτευξη ενός άλλου στόχου της επιχείρησης που είναι σύλληψη αιχμαλώτων πολέμου για ανταλλαγή με Ουκρανούς στρατιώτες που κρατά η Ρωσία. Ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί μάλιστα τον όρο «Ταμείο Ανταλλαγών» και σήμερα υποστήριξε ότι αυτό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.
Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ιβάν Χαβριλιούκ δήλωσε στο FORBES UKRAINE ότι το Κίεβο αναμένει αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από περίπου 600.000 σε 800.000 χιλιάδες άνδρες μέχρι το τέλος του χρόνου.
ΕΡΤΝews: Χριστίνα Ποπόρου, Λήδα Παπαδοπούλου