Ο γιος του Ευρυδήμου του Μαλιέως άγνωστος μέχρι τότε, έγινε γνωστός μόνο για την προδοσία του. Εμφανίζεται στα κείμενα του Ηροδότου για να ανατρέψει την Ιστορία. Η οικογένειά του κατοικούσε στην ανατολική κοιλάδα του Σπερχειού Ποταμού, γύρω από τον Μαλιακό Κόλπο και οι Μαλιείς είχαν συμμαχήσει με τους Σπαρτιάτες από το 426 π.Χ.
Το 480 π.Χ. βρίσκει τον Ξέρξη να προελαύνει στον ελλαδικό χώρο. Ο βασιλιάς Λεωνίδας με τους ηρωικούς άντρες του, Σπαρτιάτες Θεσπιείς και Φωκείς, θα επιχειρήσει να τους σταματήσει στα στενά των Θερμοπυλών. Οι ηρωικοί Έλληνες ήταν αποφασισμένοι να δώσουν μια μάχη μέχρι εσχάτων στο στενό πέρασμα των Πυλών - όπως έλεγαν την τοποθεσία οι ντόπιοι (Θερμοπύλες τις ανέφεραν οι υπόλοιποι Έλληνες).
Ο μεγάλος και τρανός Ξέρξης δεν περίμενε να βρει τέτοια αντίσταση από τον Λεωνίδα και τους άντρες του. Μετά από τέσσερις ημέρες μαχών και απανωτές ήττες του εχθρού, ο πέρσης βασιλιάς έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του. Αποφασίζει να στείλει το πιο επίλεκτο τάγμα του, τους Αθάνατους. Η αφρόκρεμα της βασιλικής φρουράς δεν πέτυχε τίποτα. Ο Λεωνίδας με τους άντρες του δεν πέφτουν.
Η γεωγραφία της περιοχής ευνοούσε τα σχέδια των Ελλήνων, οι οποίοι πετύχαιναν απανωτά χτυπήματα κατά του κατακτητή. Οι Πέρσες μετρούσαν σημαντικές απώλειες δίχως να κερδίζουν εκτατοστό από τα χώματα των Θερμοπυλών. Τότε εμφανίστηκε ο Εφιάλτης για να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο άσημος Έλληνας πήγε στο στρατόπεδο του Ξέρξη και ζήτησε ακρόαση από τον βασιλιά. Ο Εφιάλτης ήταν ντόπιος και γνώριζε την μορφολογία του εδάφους αλλά και τα περάσματα, κρυφά ή φανερά, των βουνών. Θα οδηγούσε το επίλεκτο τάγμα των Αθανάτων στα νώτα των Ελλήνων και το μόνο που ζήτησε ήταν να τον χρυσώσει ο Ξέρξης.
Η συμφωνία έκλεισε και ο Εφιάλτης μαζί με τους Πέρσες έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Ο Ηρόδοτος έχει γράφει πως Πέρσες που αυτομόλησαν ειδοποίησαν τον Λεωνίδα για τις κινήσεις του Ξέρξη, με τον βασιλιά της Σπάρτης και τον στρατό του να ντοπάρονται ακόμη περισσότερο και να περιμένουν να δώσουν την πιο ένδοξη μάχη της ζωής τους. Το σχέδιο του Εφιάλτη δεν είχε κενά και ήταν εύκολο να υλοποιηθεί. Το τέλος των Ελλήνων ήταν προδιαγεγραμμένο. Έπεσαν στη μάχη με δόξα και τιμή. Όπως τους άρμοζε. Και ο Εφιάλτης έγινε ο μεγαλύτερος προδότης των αρχαίων χρόνων. Όπως του άρμοζε.
πηγή:https://exploringgreece.tv/destinations/anatoliki-makedonia/ochyro-lisse-drama-ochyro-grammis-metaxa/56036/