Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ: "Η καθεστωτική τρομακτική Κυβέρνηση πρέπει να τελειώνει." - "Μη με ρωτήσετε πως αλλά εμείς θα επιβάλαμε πλαφόν στην τιμές ενέργειας" - Είναι αναγκαία η σύμπραξη της αντιπολίτευσης για να γίνω Πρωθυπουργός


 Η καθεστωτική δυστοπία, πρέπει να τελειώνει. Και για να τελειώνει, πέραν της λαϊκής ετυμηγορίας, είναι αναγκαία και η κοινή στάση όλων των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, προφανώς και εντός της συντηρητικής παράταξης. Γιατί δεν είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι θέμα Δημοκρατίας.

Σε ποια άλλη χώρα θα υπήρχαν επιβεβαιωμένες καταγγελίες για παρακολούθηση τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών από παράνομο λογισμικό και δε θα γινόταν πολιτικός σεισμός;

Σε ποια άλλη χώρα η κυβέρνηση θα απέρριπτε έτσι στεγνά, χωρίς κανένα επιχείρημα, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την εποπτεία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Ταμείο Ανάκαμψης;

Σε ποια άλλη χώρα θα είχε τη δυνατότητα μια κυβέρνηση να επιλέξει διαδικασίες απευθείας αναθέσεων για δαπάνες ύψους 7,5 δισ. σε ενάμιση χρόνο;

Σε ποια άλλη χώρα η κυβέρνηση θα διπλασίαζε τους μετακλητούς υπαλλήλους από τη μέρα που ανέλαβε την εξουσία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και προσλαμβάνοντας 50 «γαλάζια» παιδιά το μήνα;

Αυτά γίνονται μονάχα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, που έταξε «επιτελικό κράτος» και έφτιαξε τελικά ένα κράτος-τσιφλίκι και λάφυρο. Ιδιωτικό και κομματικό.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα, δεν είναι σε θέση όχι να ταυτιστεί, αλλά ούτε να κατανοήσει την κοινωνία και τις ανάγκες της, να νιώσει τα συναισθήματα των απλών ανθρώπων. Με την πανδημία πήγαινε ανέμελες βόλτες στην Πάρνηθα και διασκέδαζε στην Ικαρία, την ίδια στιγμή καταδίωκε με την αστυνομία τους νέους με μεγάλη αγριότητα. Πριν λίγο καιρό συμβούλευε από το ύψος του πλούτου του, τους νέους της ανεργίας και της εργασιακής γαλέρας να μη δίνουν σημασία στα χρήματα, αλλά στην ολιστική ζωή. Και πριν λίγες μέρες διαπίστωνε ότι οι νέοι εθελοντικά προτιμούν τη μαύρη εργασία, αγνοώντας πλήρως την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Σπάμε το ένα μετά το άλλο, όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Στην πανδημία με πάνω από 30.000 νεκρούς, είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Η τιμή του ρεύματος είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Οι τιμές της βενζίνης και των ειδών πρώτης ανάγκης επίσης, μας χαρίζουν το ευρωπαϊκό μετάλλιο ακρίβειας.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ε.Ε από τον Μάη του ‘21 έως τον Μάη του ‘22 καταγράφηκε στο 39% και στην Ελλάδα στο 62%. Ε, αυτό το επιπλέον 23% που μας δίνει την αρνητική πρωτιά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Και η δίδυμη αδελφή της, η αισχροκέρδεια, είναι επίσης αισχροκέρδεια Μητσοτάκη. Δείτε τα υπερκέρδη των παραγωγών της ενέργειας. Από τον Ιούλη του ‘21 έως τον Ιούνη του ‘22 είναι 2,2 δις. Εις υγείαν των κορόιδων…

Η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα των ημερών, που απασχολεί εκατομμύρια νοικοκυριά. Δεν είναι θέμα ποσοστών, εικόνας, προπαγάνδας. Δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, αυτό είναι το θέμα. Κόβουν όχι μόνο από την ψυχαγωγία και τα "περιττά" αλλά και από τα απαραίτητα και παρ’ όλα αυτά τα χρήματα τελειώνουν την τρίτη εβδομάδα.
«Ματώνουν» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να είναι ψηλά στο ταμπλό του χρηματιστηρίου η μετοχή της ΔΕΗ και να αποκομίζουν τεράστιους μισθούς και μπόνους τα «γαλάζια» παιδιά. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί τελικά σαν το μακρύ χέρι της αισχροκέρδειας στην κοινωνία.

Για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση ως κυβέρνηση, δεν θα κλείναμε άρον άρον τους λιγνίτες για να κάνουμε τα επενδυτικά χατίρια ορισμένων εις βάρος της ενεργειακής ασφάλειας. Δεν θα παραδίναμε τη ΔΕΗ στην κερδοσκοπία, όταν η κρίση χτυπούσε ήδη την πόρτα της χώρας. Θα επιβάλαμε πλαφόν στην τιμές ενέργειας, θα περνάγαμε άμεσα υπό Δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ, και μη με ρωτήσετε πώς. Όπως πρέπει και όπως γίνεται. Ακόμη κι αν έπρεπε να κρατικοποιήσουμε, θα το κάναμε.
Τόσο για τη κυβέρνηση, όμως, όσο και για την «ενημέρωση 108» είναι σα να ζούμε σε άλλη χώρα, η οποία βρίσκεται στον αστερισμό πολλαπλών success stories. Εκείνο που θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε είναι πόσα τέτοια success stories μπορεί να αντέξει ακόμα η κοινωνία μας.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για την έκπτωση της ενημέρωσης, της ψυχής της δημοκρατίας, σε προπαγάνδα κομματική αλλά και προσωπική. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του ΕΣΡ για την προβολή των κομμάτων από τα εθνικής εμβέλειας κανάλια, που παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Και δεν είναι μόνο θέμα ισότητας στην προβολή.

Ο μακάβριος λαϊκισμός του κ. Μητσοτάκη για φέρετρα και στρέμματα, η πολιτική τυμβωρυχία και οι απόπειρες τεχνητού διχασμού, αποδεικνύουν ότι ούτε κατάλαβε, ούτε θέλει να καταλάβει, ότι με την κλιματική κρίση και τις πυρκαγιές διακυβεύεται το αύριο της πατρίδας μας.


Να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της πατρίδας και τη διεθνή της θέση. Με ψυχραιμία όμως και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Αυτό απαιτεί ομοψυχία στα βασικά, στις κόκκινες γραμμές που έχουμε καθορίσει. Εκεί δεν χωρούν κομματικές διαμάχες και αμφισβητήσεις. Ο κ Μητσοτάκης ασκεί ΙΧ εξωτερική πολιτική. Ανέτρεψε την πάγια θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα ειρήνης στην περιοχή, καθιστώντας την μέρος του πολέμου, με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, εισπράττει τώρα την καταστροφή των ελληνορωσικών σχέσεων που με τόσο κόπο χτίζονταν για δεκαετίες, αλλά και τις σκληρές καταγγελίες της ουκρανικής ηγεσίας. Η Ρωσία μας κατέταξε στις μη φιλικές χώρες, ο Ζελένσκι μας καταγγέλλει ότι βοηθάμε τον Πούτιν, αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα.

Αυτό που έχει σημασία για μας και πιστεύω για την πλειοψηφία του λαού μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνάει ο κ. Μητσοτάκης σωρεύει καταστροφές στη χώρα, διαχέει ένα κλίμα φθοράς και διαφθοράς στην κοινωνία, διαβρώνει το κράτος δικαίου, διασπά την ταλαιπωρημένη κοινωνική συνοχή. Να φύγουν πριν είναι πολύ αργά, αυτή είναι η θέση μας. Και να αναλάβει την ανάταξη της χώρας μια προοδευτική κυβέρνηση με στόχο και όραμα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αναγέννηση. Με διαφάνεια, εντιμότητα και προσήλωση στο λαό και την αλήθεια.