Συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη στην «Μακεδονία της Κυριακής»*
«Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για εκλογές» δηλώνει στον Βαγγέλη Στολάκη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης.
- Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα πως δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Κατ’ επέκταση έχει λήξει ο συναγερμός στην Κουμουνδούρου;
Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη πλέον δεν έχουν αξία, αφού ο ίδιος έχασε την «έξωθεν καλή μαρτυρία» μετά τον Ιούνιο και την πυροδότηση και τροφοδότηση, από τον ίδιο, των σεναρίων για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Σε μία δυστοπική, όμως, πραγματικότητα, όπου τις ανάγκες της πλειονότητας του ελληνικού λαού -πανδημία, ακρίβεια, πληθωρισμός, διεύρυνση των ανισοτήτων- επιτείνει ο αυταρχισμός και η αναλγησία του κ. Μητσοτάκη, αγκαζέ με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις απευθείας αναθέσεις ημετέρων, κανείς δεν δικαιούται να εφησυχάζει.
Ο συναγερμός, λοιπόν, δεν πρόκειται να λήξει αν δεν φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, επιτομή του νεποτισμού και της παλιννόστησης του πελατειακού κράτους.
- Πότε θεωρείτε ότι θα γίνουν εκλογές και πόσο έτοιμοι είστε για τις κάλπες;
Ζούμε, ήδη, όλοι σε προεκλογικό κλίμα και ο λαός μας είναι εδώ και καιρό έτοιμος να δώσει στην κάλπη την απάντησή του, με την ελπίδα να φύγουν οι δήθεν άριστοι, που, εδώ και τρία χρόνια με τις πολιτικές τους, γυρίζουν την Ελλάδα, πολλές δεκαετίες πίσω και διευρύνουν τις ανισότητες. Θα σας απαντούσα ανά πάσα στιγμή, ή την στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης θα θεωρήσει ότι θα έχει την μικρότερη συντριβή.
Εμείς, με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, με τα 5+1 σημεία άμεσων κυβερνητικών μέτρων, με τον υπερδιπλασιασμό των μελών μας, είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, στις πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής να δώσουμε ξανά φωνή, ελπίδα και αισιοδοξία για μία καλύτερη Ελλάδα με σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που θα σέβεται και θα διασφαλίζει τα δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε όλους.
- Στον απόηχο της μηνυτήριας αναφοράς Ανδρουλάκη για επιχείρηση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του θέσατε στο στόχαστρο την κυβέρνηση. Γιατί;
Η αλαζονεία και η μετάθεση ευθυνών στον διεθνή παράγοντα για ό,τι στραβό κάνει ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει κοινός τόπος των δήθεν αρίστων.
Έτσι, μετά την πανδημία με το αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε όλη την Ευρώπη, μετά την ενεργειακή κρίση και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη, τα καύσιμα με την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είπε πως και για τις παρακολουθήσεις η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη, γιατί «όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την απειλή των παρακολουθήσεων». Όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, η κυβέρνηση προτείνει είτε την ατομική ευθύνη είτε το «συμβαίνουν και εις Παρισίους»… για να βγει λάδι.
Όμως, το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τεράστιο, καθώς αφορά παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών και ενός πολιτικού αρχηγού και οφείλει επιτέλους να δώσει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων, όπως: γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ έναν οικονομικό συντάκτη -τον Θανάση Κουκάκη- που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας; Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτοί;
Αν η παρακολούθηση όπως είπε ο κ. Κοντολέων, έγινε μετά από αίτημα ξένης υπηρεσίας, ποια είναι αυτή; Η ΕΥΠ ανταποκρίνεται άκριτα στα αιτήματα ξένων υπηρεσιών που θέλουν να παρακολουθούν Έλληνες πολίτες;
Μετά δε και τις παραιτήσεις των κυρίων Δημητριάδη και Κοντολέων, ο μίτος των υποκλοπών οδηγεί αναπόφευκτα στο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, τόσο η παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η άμεση προσφυγή στις κάλπες καθίστανται, πλέον, επιβεβλημένες.
- Επιμένετε σε εκλογές, έχετε καταθέσει το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον περασμένο Δεκέμβριο δια στόματος Τσίπρα, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν διαφορά που δεν μειώνεται όλο αυτό το διάστημα, παρά τις πολλές κρίσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Σας προβληματίζουν οι αριθμοί;
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για αριθμούς. Τα στοιχεία και οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ μαρτυρούν αύξηση του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και σε κοινωνικό αποκλεισμό. Διακόσιες χιλιάδες επιπλέον συμπολίτες μας αντιμετώπισαν τον κίνδυνο φτώχειας εξαιτίας των δεξιών κυβερνητικών επιλογών, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας, όπως και οι εργαζόμενοι σε κίνδυνο φτώχειας.
Επιπλέον, μειώθηκε το μέσο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα και αυξήθηκε η κοινωνική ανισότητα. Και τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μέρος, μόνο της δραματικής πραγματικότητας, καθώς δεν αφορούν τα έτη 2021 και 2022, όπου συνεχίστηκε πιο επιθετικά η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και η εξάντληση του εισοδήματος των πολιτών λόγω της εκρηκτικής ακρίβειας. Πρόσθετα σε όλα αυτά έρχονται να επιβαρύνουν την κατάσταση η κυβερνητική αλαζονεία και αυταρέσκεια. Είναι πλέον σαφές ότι κάθε μέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνιστά μία ακόμη μέρα επιδείνωσης των όρων ζωής για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Η πραγματικότητα αυτή, νομίζω ότι αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών δημοσκοπήσεων και ότι υπάρχει πλέον η σταθερότητα στην μείωση των ποσοστών της ΝΔ και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα η μείωση στα όρια του στατιστικού λάθους της διαφοράς, καθώς και η δυναμική της προεκλογικής περιόδου, εκτιμώ πως θα αποτυπωθεί εντέλει αδρά και στη λαϊκή ετυμηγορία με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως επί ημερών της έχουν «ξεπαγώσει» έργα δεκαετιών τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα ή έχουν δρομολογηθεί να γίνουν. Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης αξιολογείτε θετικά ή αρνητικά τις συγκεκριμένες ενέργειες;
Η Θεσσαλονίκη είναι παντελώς απούσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα ωραία και μεγάλα λόγια αποδείχτηκαν γρήγορα ψεύτικα, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επί τρία χρόνια η κυβέρνηση επιδίδεται στην επικοινωνιακή ωραιοποίηση των όσων θα κάνει, ενώ η πραγματικότητα βρίθει καθυστερήσεων και αδράνειας. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της στην απορροφητικότητα των κονδυλίων είναι αποκαλυπτικές: Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της. Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση. Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021. Τα δε έργα, που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν, μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022