Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Τι βρίσκεται στο τραπέζι για το πακέτο της ΔΕΘ


 Του Τάσου Δασόπουλου 

Η αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ακρίβειας αλλά και μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων, είναι ο διπλός στόχος της οικονομικής πολιτικής όπως θα αναλυθεί στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023.

  Οι δύο αυτοί στόχοι ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν κατά περίπτωση αν δεν εκτρέπουν την χώρα από τους δημοσιονομικούς της στόχους και παράλληλα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα διαθέσιμα εισοδήματα. 

Σε πρώτη φάση και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, σε προτεραιότητα μπαίνουν μέτρα αναπλήρωσης μέρους του εισοδήματος. "Κορμός" των μέτρων αυτών θα είναι η συνέχιση της στήριξης των εισοδημάτων μέσω της απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ποσοστό ακόμη και 90%, καθώς θεωρείται ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα , πιέζουν περισσότερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το αρχικό σχέδιο της Κυβέρνησης είχε προϋπολογισμό 2 δισ. μέχρι και τα μέσα του 2023. Ωστόσο, το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου με τις οποίες συνδέονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και δύο μήνες, προμηνύει ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες

Το δεύτερο μέτρο στήριξης θα είναι μια τρίτη επιδότηση στα καύσιμα, ανάλογη αυτής που εφαρμόζεται αυτές τις μέρες. Το fuel pass 3 θα επανεξεταστεί καθώς με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από τα περίπου 2.000.0000 των δικαιούχων που έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής την δεύτερη επιδότηση (fuel pass 2), τα 2/3 προτίμησαν να χάσουν το μπόνους των 15 ευρώ, για να πάρουν τα χρήματα στο τραπεζικό τους λογαριασμό αντί να τα "φορτώσουν" σε κάποιο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, από όπου θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για την αγορά υγρών καυσίμων.

Το τρίτο μέτρο στήριξης που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια δεύτερη … "επιταγή ακρίβειας". Οι εξελίξεις έδειξαν ότι τα 200 ευρώ που δόθηκαν σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους τον Απρίλιο δεν είναι αρκετά. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι είτε το επίδομα να αυξηθεί οριζόντια για όλους ή να υπάρξει κλίμακα με τους λιγότερους ευάλωτους να λαμβάνουν 200 ευρώ ή λιγότερα και τα πιο μικρά εισοδήματα να παίρνουν 300 ευρώ ή και περισσότερα , ανάλογα με τα χρήματα που θα υπάρχουν.

Ένα τέταρτο μέτρο στήριξης θα είναι και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023. 

Οι μόνιμες παρεμβάσεις 

Περισσότερο δύσκολο είναι το σχέδιο για τις μόνιμες παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν για τον επόμενο χρόνο.'

Η πιο γνωστή είναι η επέκταση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στο δημόσιο και τις συντάξεις. Ένα μέτρο που θα κοστίσει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο 

Το δεύτερο πιο γνωστό είναι η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι διπλή, αφού θα ισούται με το μισό του ρυθμού ανάπτυξης και το μισό του ετήσιου πληθωρισμού. Και αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400-450 εκατ. ευρώ 

Το τρίτο είναι η οριακή λύση για τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012, για τα οποία το ΣτΕ δικαίωσε όλους όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ψάχνουν μια μόνιμη λύση για όλους, ώστε το θέμα να μην επηρεάσει και τους επόμενους προϋπολογισμούς. Το κόστος θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ αν επιλεγεί να πληρωθούν μόνο όσοι έχουν προσφύγει και 2,5 δισ. αν πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι 

Ένα μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου είναι οι αποφάσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν από τις αρχές του 2023. 

Τα μέτρα υπό αίρεση 

Πέρα από αυτά, εξετάζονται και πρόσθετα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2023.

Ένα από αυτά είναι η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3.9% από το 2019 ( συγκεκριμένα 0,9% το 2019 και 3% από το 2020 ) να αυξηθεί στο 4,9% το 2023. Αυτό θα γίνει μειώνοντας επιπλέον 1% της ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να υλοποιηθεί πλήρως η σχετική προεκλογική Κυβερνητική εξαγγελία.

Επίσης, εξετάζεται η περαιτέρω μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%. Και αυτό το μέτρο θα εφαρμόσει την σχετική προεκλογική εξαγγελία, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα μέσα στο 2023 . 


πηγή: https://www.capital.gr/oikonomia/3652858/ti-brisketai-sto-trapezi-gia-to-paketo-tis-deth