Στη διεθνή διπλωματία, ακόμα και μια ασαφής αποστροφή δήλωσης μπορεί να ανάψει σπίθα για μεγάλες πυρκαγιές. Πολλώ δε μάλλον μια σαφής δήλωση, όπως αυτή του Τζο Μπάιντεν για την Ταϊβάν. Η δέσμευση των ΗΠΑ για επέμβαση σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης για βίαιη κατάληψη του νησιού δεν μπορεί πια να θεωρηθεί «γκάφα».
Όπως έχει αναφερθεί ήδη στο CNN Greece, αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Μπάιντεν ασχολείται με την συγκεκριμένη περιοχή, στο πλαίσιο της απευθείας αντιπαράθεσης Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στην περιοχή.
Αυτή η δήλωση, αλλά και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ένθεν κακείθεν, έφεραν στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της Ταϊβάν και του διοικητικού της μέλλοντος. Ένα θέμα που φαινόταν «παγωμένο» και απασχολούσε τόσο λίγο, που οι διεθνείς αναλυτές έψαχναν άλλες εστίες αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα στον Ειρηνικό, όπως π.χ. οι εξελίξεις στα Νησιά του Σολομώντα. Μας θύμισε ότι αν οι δύο υπερδυνάμεις θα αποφάσιζαν κάποια στιγμή να περάσουν από τα λόγια στα έργα, δεν χρειάζεται να ψάξουν αλλού για την πιο καυτή περιοχή αντιπαράθεσης.
Φορμόζα, Ταϊβάν, Δημοκρατία της Κίνας, Ελεύθερη Κίνα, Εθνικιστική Κίνα, Λευκή Κίνα, Κινέζικη Ταϊπέι. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο δυτικός κόσμος τα τελευταία 70 χρόνια βρήκε επτά διαφορετικά ονόματα για να προσδιορίσει μια από τις πιο μπερδεμένες διοικητικά περιοχές του πλανήτη. Από το 1949 και μετά η περιοχή αυτή των 168 νησιών (εκ των οποίων το μεγαλύτερο, η Ταϊβάν, καλύπτει το 99,3% της έκτασης και το 99,4% του πληθυσμού) έχει περάσει από 40 κύματα. Κι αυτό, διότι στέγασε (προσωρινά υποτίθεται, αλλά τελικά μονίμως) την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας, του καθεστώτος δηλαδή που ανατράπηκε από την κομουνιστική επανάσταση του Μάο Τσε Τουνγκ.
πηγή:https://www.cnn.gr/kosmos/story/316015/taivan-epta-onomata-kai-mia-apeili-gia-pagkosmio-polemo