[Χαιρετισμός στο Πανεπιστήμιο Πειραιά]
Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το σαράκι του εθνικισμού -που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τους λαούς στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στη βαλκανική- θα πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση, στην επιστήμη, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που θα πρέπει να δημιουργήσουν μια διαφορετική κουλτούρα. Να γνωρίζουν καλά τις υπαρκτές διαφορές μας, να καταπολεμούν τις ανύπαρκτες και να χτίζουν γέφυρες.
Σήμερα είναι για εμένα μια σημαδιακή ημέρα. Ξεκινάει αυτός ο θεσμός και το βραβείο δίνεται 17η Ιουνίου. Στις 17 Ιουνίου 2018, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, βρεθήκαμε στις Πρέσπες με τον τότε Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, για να υπογράψουμε μια Συμφωνία, μετά από 30 χρόνια.
Το Βραβείο Ειρήνης που μοιραστήκαμε πέρυσι με τον Ζόραν Ζάεφ, είχε και ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 70.000 ευρώ. Δεν το αισθάνομαι ως ιδιωτικό έπαθλο. Αισθάνομαι ότι είναι εθνικό αυτό το βραβείο και ότι αυτό το έπαθλο -δεν είναι και τόσο σημαντικό χρηματικό ποσό, δεν είναι και αγροτική αποζημίωση να την έχω τόσο ανάγκη- είναι ένα ποσό το οποίο θεωρώ ότι δεν μου ανήκει.
Γι' αυτό και σκεφτήκαμε να δημιουργηθεί αυτό το βραβείο για τη συνεργασία των λαών της βαλκανικής σε πέντε πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα για τα έξι επόμενα χρόνια, ώστε να βραβεύεται η καλύτερη διπλωματική εργασία προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών.
Σήμερα βραβεύεται η κυρία Τσιτιλάκου. Η διπλωματική της εργασία αφορά το παράνομο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο και έχει μια ιδιαίτερη επικαιρότητα καθώς βρισκόμαστε σε μια διαρκή ένταση με τους γείτονές μας, αλλά και γιατί το μήνυμα του βραβείου Συνεργασίας είναι ότι βασικό αγκωνάρι για την ειρηνική συμβίωση των λαών στην περιοχή είναι το διεθνές δίκαιο.
Πρόκειται για ένα Σύμφωνο το οποίο αποτελεί μονομερή ενέργεια, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η ρητορική από την πλευρά της γείτονος είναι μια διαρκής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Το μήνυμα λοιπόν που πρέπει να στέλνουμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική στην περιοχή μας αν δεν σεβαστούμε το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Μήνυμα για διάλογο και συνεργασία, αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα αποφασιστικότητας.
[