Υπεγράφη στις Πρέσπες, η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες.
Παρόντες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλο.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αναφέροντας ότι η συνάντηση είναι ένα ραντεβού με την ιστορία. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Απευθυνόμαστε στους λαούς των Βαλκανίων, που είναι βασανισμένοι από το δηλητήριο του σοβινισμού και του εθνικιστικού μίσους, από αλυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο Α. Τσίπρας, η συμφωνία είναι πατριωτικό καθήκον των δύο ηγετών και από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν μόνο νικητές στο δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας. Χαρακτήρισε την συμφωνία αμοιβαία επωφελή και ζήτησε από τους λαούς των δύο χωρών να την στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.
Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, τον ΟΗΕ μέσω της εκπροσώπου Ντι Κάρλο, τον Ειδικό Απεσταλμένο Μ. Νίμιτς που εργάστηκε ακατάπαυστα για την λύση του θέματος, καθώς και την εκπρόσωπο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και τον Επίτροπο για την Διεύρυνση Γ. Χαν.
Αναφέρθηκε σε κοινή προσπάθεια για να καταστεί βιώσιμη η συμφωνία και να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών. Αναφέρθηκε επίσης σε έργα υποδομών όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Σκοπίων – Βελιγραδίου, η νέα συνοριακή διάβαση και τα άλλα έργα οικοδόμησης εμσπιστοσύνης, ως μέσο στήριξης της κοινής πορείας των δύο χωρών. Τέλος ευχήθηκε οι δύο λαοί να αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης και γεωπολιτικών συγκρούσεων.
«Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προκλήσεων είναι μια στρατηγική διασυνοριακής, περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Ζόραν Ζάεφ στην αντιφώνησή του ευχήθηκε «καλή τύχη» αναφερόμενος σε αποφθέγματα του Αριστοτέλη. Χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνία «στρατηγικής σημασίας» που βάζει τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές που ύψωναν τείχος και επιδείνωναν τις φιλικές σχέσεις.
«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».
«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».
«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία».
Με μια συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσφερε.
Ο Αλέξης Τσίπρας την πήρε και την έβαλε στην τσέπη του, όμως ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αντιλήφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τοποθετήσει καλά τη γραβάτα στην τσέπη του, την πήρε, την δίπλωσε προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί και την τοποθέτησε ξανά στην τσέπη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Οι δύο αντιπροσωπείες μεταβαίνουν στην κωμόπολη Οτέσοβο της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.
Εν τω μεταξύ, συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πραγματοποιείται στο Πισοδέρι Φλώρινας.