Δεν υπάρχει μέρα που το καθεστώς της Άγκυρας δεν καταφέρεται πλέον εναντίον της Ελλάδας ή δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.
Του Κώστα Στούπα
Η Τουρκία μέσω του ισλάμ όπως και η Ρωσία μέσω της ενεργειακής εξάρτησης έχουν βάλει σαν στόχο την φαλκίδευση και αποδόμηση της Ευρώπης. Για την Τουρκία η Ελλάδα βρίσκεται στην "αυλή" της και ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα πρώτα αναγκαία βήματα διεύρυνσης της ισχύος της.
Πριν λίγες μέρες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και διαταράσσουν την περιφερειακή ειρήνη.
Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ο ίδιος ανέφερε το πρωτοφανές πως οι Ελληνικές προσπάθειες "είναι άδικος κόπος".
Αποτελεί πρωτοφανές γεγονός ένας επίσημος αξιωματούχος μιας χώρας να καταφέρεται με αυτόν τον τρόπο για γειτονική και σύμμαχο χώρα, η οποία κινούμενη εντός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας πράττει όσα θεωρεί αναγκαία προκειμένου να εξασφαλίσει την αμυντική της θωράκιση.
Στις διεθνείς εξελίξεις τέτοιου είδους δηλώσεις που αφορούν την αμυντική θωράκιση μιας χώρας είχαμε να ακούσουμε από τη δεκαετία του ’30 όταν τα ναζιστικά και φασιστικά καθεστώτα της εποχής επιβουλεύονταν εδάφη σε γειτονικές χώρες.
Με ανάλογο ύφος ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν (ΑKP), Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στο "Φόρουμ Φιλίας", κάνοντας λόγο για "μαξιμαλιστικά σχέδια", αλλά και κατηγόρησε τη χώρα μας ότι... βυθίζει βάρκες με μετανάστες ως συνήγορος του ρεύματος της "ισλαμοριστεράς" που κονιορτοποιεί τη συνοχή των δυτικών κοινωνιών.
Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως ύστερα από την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσω των διερευνητικών επαφών του Ιανουαρίου, ότι η Άγκυρα θα μετατρέψει "σε εφιάλτες τα όνειρα των Ελλήνων".
"Εκφράσαμε τη σωστή αξιολόγησή μας για την έναρξη των συμβουλευτικών συνομιλιών σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έγινε μια συνάντηση με την επωνυμία ''Φόρουμ Φιλίας''. Το ερώτημα είναι: γιατί η Τουρκική Δημοκρατία, μια χώρα της Μεσογείου στο επίκεντρο αυτών των προβλημάτων, δεν προσκλήθηκε σε αυτήν τη συνάντηση; Γιατί δεν υπήρχε εκεί η ''ΤΔΒΚ'' όπου ήταν παρούσα η Ελληνοκυπριακή πλευρά;..."
Μοιάζει προφανές πως η Τουρκία δεν περίμενε τη διπλωματική και αμυντική αντίδραση της Ελλάδας (και των άλλων χωρών της περιοχής) απέναντι στα σχέδια του Ερντογάν για ανασύσταση της οθωμανικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή από τον Καύκασο μέχρι την Κεντρική Αφρική με το Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο να καθίστανται υπό τουρκική επικυριαρχία...
Το καθεστώς Ερντογάν υπολόγιζε πως η διαφορά ισχύος θα "παρέλυε" την Ελλάδα, η οποία θα αποδεχόταν υποτακτικά, μέσω συνεχών υποχωρήσεων σε συνέργεια με γερμανικές πιέσεις, την τουρκική επικυριαρχία σε μια χώρα της Ε.Ε.
Οι δεσμοί που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σ. Αραβία και τα Εμιράτα ακυρώνουν τις βλέψεις του Ερντογάν για απόκτηση επιρροής και ισχύος στις περιοχές που άλλοτε απλωνόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Παρά την παρουσία στη Συρία και τη Λιβύη που βρίσκονται σε κατάσταση εμφυλίου, τα κέρδη της Τουρκίας στην Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν είναι πενιχρά αφού η χώρα βρίσκεται περισσότερο απομονωμένη από ποτέ στην περιοχή της αλλά και από τη Δύση της οποίας αποτελούσε μακρύ στρατιωτικό και οικονομικό μοχλό στην περιοχή.
Η απομόνωση της Τουρκίας από τον περίγυρο των φιλοδυτικών χωρών της περιοχής την αποδυναμώνει σαν πόλο ισχύος της Δύσης. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ αν επιμείνουν να κάνουν τα "στραβά μάτια" σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας κινδυνεύουν να χάσουν την εμπιστοσύνη των άλλων συμμάχων της περιοχής όπως είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος...
Το μέτωπο του "Φόρουμ της Φιλίας" (για το οποίο υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης) αποτελεί ένα σαφές μήνυμα και προς τη Δύση για τα όρια των υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της γείτονος, όπου το ψωμί έχει αρχίσει να γίνεται σπάνιο αγαθό για τα φτωχά στρώματα, έχουν εκνευρίσει το καθεστώς με αποτέλεσμα να κλιμακώνει συνεχώς την επιθετική του ρητορική.
Τούτο φυσικά κρύβει τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης η οποία πολύ σύντομα και εύκολα θα προκαλούσε αλυσιδωτές και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.
Οι Τούρκοι έχουν κόψει την άλυσο... όπως ο λυσσασμένος σκύλος που τριγυρίζει γρυλίζοντας και δαγκώνοντας.
Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...
πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3527424/kapoios-prepei-na-tous-mazepsei