Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Έρχονται από το 2021 τα ατομικά μερίσματα - επικουρικές! Οι νέες επικουρικές θα είναι υποχρεωτικές για τους μισθωτούς που.....




■ Προχωρά το σχέδιο της ιδιωτικής ασφάλισης. Πώς θα λειτουργεί
■ Ο Μηταράκης επιβεβαίωσε το νέο (υποχρεωτικό) καθεστώς. Θετικοί οι εργαζόμενοι, στο παιχνίδι και η Τράπεζα της Ελλάδος

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος
Στην καθιέρωση των νέων ατομικών επικουρικών συντάξεων για όσους ασφαλιστούν ως μισθωτοί για πρώτη φορά από το 2021 και μετά, στη βάση ενός ακραιφνώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος (με ατομικούς «κουμπαράδες»), θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με ένα μεγάλο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. 
Οι νέες επικουρικές, όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», θα ακολουθούν τις νόρμες του σχεδίου ΠΕΣΠ ή PEPP (Πανευρωπαϊκά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα ή Pan-Εuropean Personal Pension Products), το οποίο έχουν επεξεργαστεί στις Βρυξέλλες, με στόχο βραχυπρόθεσμα να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, χθες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο στο Ασφαλιστικό, το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Ο πρώτος θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη, η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον ΕΦΚΑ. β) Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά τη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία -σε πρώτη φάση, τουλάχιστον- θα είναι υποχρεωτική για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από το 2021 και μετά. γ) Ο τρίτος πυλώνας, ως έχει και σήμερα, θα αφορά επί της ουσίας συνταξιοδοτικά προγράμματα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία.
Το νομοσχέδιο για τις νέες επικουρικές συντάξεις, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Μέχρι τις 4 του ίδιου μήνα, στα χέρια του κ. Μηταράκη θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα μέλη της επιτροπής, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με απόφασή του, το πόρισμα για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης.
Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσαν, χθες, στη «δημοκρατία» ότι για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη οι νόρμες του σχεδίου ΠΕΣΠ, όπως άλλωστε η εφημερίδα μας έχει αποκαλύψει με αποκλειστικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά της.
Οι νέες επικουρικές συντάξεις, με βάση το PEPP, που προωθείται για να εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά από τις Βρυξέλλες, θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Θα προσφέρονται από φορείς που θα απαρτίζονται από ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, σωματεία και επενδυτικές εταιρίες. Το ύψος του ποσού της επικουρικής για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται βάσει ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος καθορισμένων εισφορών (με «ατομικές μερίδες»).
Ευρύτερα, οι παροχές που θα αποδίδουν τα Ταμεία τα οποία θα χορηγούν τις νέες επικουρικές θα προκύπτουν με βάση τις καταβληθείσες εισφορές και τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται από τις επενδύσεις.
Υποχρεωτικές
Στην Ελλάδα, οι νέες επικουρικές θα είναι υποχρεωτικές για τους μισθωτούς που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από τις αρχές του 2021 και μετά.
Τη χορήγησή τους αναμένεται να αναλάβει ένα νέο επαγγελματικό ταμείο «μαμούθ», το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων, όπως συμφωνήθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2018.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου