Περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ θα πάρουν πίσω οι δικαστικοί, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακολουθώντας τα «ίχνη» παλαιότερων αποφάσεων του Μισθοδικείου ανοίγει το δρόμο, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, για την επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά πλειοψηφία, έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, δημιουργώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση που αγωνιά για την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.
Και αυτό γιατί, εκτιμάται πως θα αποτελέσει «ισχυρό χαρτί» στα χέρια άλλων κατηγοριών συνταξιούχων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.
Ήδη, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΣτΕ, εξέδωσε σαφή απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των Στρατιωτικών και ενστόλων, είναι προφανές πως θα ακολουθήσει ανάλογη απόφαση και για τους συνταξιούχους Στρατιωτικούς και ενστόλους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οι αποφάσεις αυτές είναι σχεδόν αδύνατον να μην επεκταθούν και για τους άλλους υπαλλήλους- εν ενεργεία και συνταξιούχους- των ειδικών μισθολογίων (γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ κλπ), κάτι που ουσιαστικά «τινάζει» στον αέρα την μπάγκα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κι αυτό γιατί ήσδη τα αναδρομικά και η διόρθωση του μισθολογίου των Στρατιωτικών και ενστόλων αγγίζει τα 500 εκατομμύρια, μόνο τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών τα- εκτιμάται- τα 150 εκατομμύρια κλπ.
Τη στιγμή δε που οι μειώσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, πολύ χαμηλότερων κλιμάκων, παραμένουν σταθερές και αμετάβλητες με δικαστική βούλα.
Όσον αφορά στους συνταξιούχους δικαστές , σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των Στρατιωτικών και ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.
Οι δικαστές έκριναν δηλαδή ότι οι περικοπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Αναγνώρισαν παράλληλα το δικαίωμα του Κράτους να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.
Οι δικαστές όμως έδωσαν κι ένα παράθυρο στο Υπουργείο Οικονομικών αφού ανέστρεψαν την νομολογία του δικαστηρίου άρδην, κρίνοντας ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών. Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών