Ένα νέο «κύμα» προσφυγών αναμένεται να προκληθεί, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει αναδρομικά σε ισχύ το νέο πλαφόν των 3.725,11 ευρώ τον μήνα, καθαρά (4.608 ευρώ, μεικτά) στις κύριες συντάξεις, από τους δικαιούχους και τις δικαιούχες μεγαλύτερων ποσών και δη όσων κατέβαλλαν αντίστοιχα «παχυλές» εισφορές, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους.
Όπως αναφέρουν έγκυροι νομικοί, το γεγονός ότι ο νέος «κόφτης» έχει αναδρομική ισχύ, εγείρει σημαντικά νομικά ζητήματα, τα οποία, όπως φαίνεται, θα επιλυθούν μέσω της δικαστικής οδού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, σε πρόσφατο επιστημονικό άρθρο του με αφορμή τις «χρυσές» συντάξεις, έχει υποστηρίξει ότι «είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανακοπεί (και μάλιστα αναδρομικά) η χορήγηση ιδιαίτερα υψηλών ή και πολύ χαμηλών συντάξεων».
Οι νομίμως υπολογισμένες συντάξεις που είναι σύμφωνες με τις ρυθμίσεις περί ανταποδοτικής σύνταξης και έχουν κριθεί με βάση τα ισχύοντα κατά το χρόνο εξόδου από την ασφάλιση, σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλαμπρο, «πολύ δύσκολα, από νομικής απόψεως, μπορούν να θιγούν δια της επιβολής ανωτάτου ορίου με αναδρομική ισχύ, η οποία είναι πιθανόν να κινείται μάλλον εκτός συνταγματικής νομιμότητας. Πρόκειται περί μεμονωμένων περιπτώσεων, που δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη διατηρησιμότητα του ασφαλιστικού κεφαλαίου, ενώ εν όψει του ύψους των καταβληθεισών εισφορών, βασίμως μπορεί να υποστηριχθεί ότι παραβιάζεται η αρχή της προστατευομένης εμπιστοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται νομικοί (όπως, για παράδειγμα, η συμβολαιογράφος που έχει δικαιωθεί μηνιαία κύρια σύνταξη 24.000 ευρώ, επειδή κατέβαλλε υπέρογκες εισφορές για το σύνολο των μεγάλων αμοιβών που είχε από τη δραστηριότητα της και ήδη έχει προσφύγει δικαστικά), μηχανικοί, υγειονομικοί, «golden boys» επιχειρήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη δημόσιων και κρατικού ενδιαφέροντος φορέων, αλλά και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Οι συμβολαιογράφοι, για παράδειγμα, ήταν η μοναδική κατηγορία ασφαλισμένων (με το προϊσχύον καθεστώς) που κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό επί του συνόλου των αμοιβών τους, τόσο στο Ταμείο Νομικών, όσο και στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων.
Πλέον, αρκετές δεκάδες από τους θιγόμενους, λόγω της αναδρομικής ισχύος του νέου πλαφόν, θα πράξουν όπως και η συμβολαιογράφος – δικαιούχος της «χρυσής» σύνταξης των 24.000 ευρώ τον μήνα και θα κινηθούν, αντίστοιχα, δικαστικά, διεκδικώντας το σύνολο των ποσών που τους αναλογεί με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.
Σημειώνεται ότι, με βάση τη χθεσινή εγκύκλιο Μηταράκη, η «οροφή» για την κύρια σύνταξη –ή το άθροισμα των συντάξεων, σε περιπτώσεις πολυσυνταξιούχων– μπαίνει, με αναδρομική ισχύ, στα 4.608 ευρώ το μήνα, μεικτά.
Όμως, τα καθαρά θα είναι λιγότερα. Επί του ακαθάριστου ποσού των 4.608 ευρώ θα εφαρμόζεται η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (όπου αυτή επιβάλλεται), η οποία αντιστοιχεί στα 645,12 ευρώ. Από την εναπομείνασα σύνταξη, μετά την αφαίρεση της ΕΑΣ, θα παρακρατείται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης (6%).
Έτσι, το καθαρό ποσό σύνταξης –ή αθροίσματος συντάξεων– δεν θα υπερβαίνει τα 3.725,11 ευρώ (από το συγκεκριμένο «πλαφόν» εξαιρούνται μόνο τα επιδόματα αναπηρίας).
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.newsbreak.gr/oikonomia/erchetai-omovrontia-prosfygon-gia-ton-neo-kofti-stis-syntaxeis/#ixzz5xK2qvoAX