Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Να πάμε λίγο στα ελληνοτουρκικά. Στις 8 Νοεμβρίου, σε λίγες μέρες, είναι εδώ στην Αθήνα η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Fidan. Τι περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση, με δεδομένο ότι μιλάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Και τι λέτε και σε όλους αυτούς που ανησυχούν και μιλούν για «ενδοτισμό».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναρωτιέμαι αν σήμερα, κα Μαυραγάνη, η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν το 2019. Πιστεύω πως ναι και το τεκμηριώνω αυτό: εμείς ήμασταν αυτοί που σταματήσαμε την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, φτιάξαμε τον φράχτη, που περιορίσαμε σημαντικά τις μεταναστευστικές ροές στο Αιγαίο, που τελειώσαμε με το «κολαστήριο» της Μόριας και φτιάξαμε σύγχρονες δομές υποδοχής και ταυτοποίησης.
Εμείς είμαστε αυτοί που επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και που οριοθετήσαμε μερικώς Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο. Εμείς είμαστε αυτοί που αγοράσαμε 24 Rafale με πολύ γρήγορες διαδικασίες, τρεις καινούργιες φρεγάτες, η πρώτη εκ των οποίων θα παραλειφθεί του χρόνου, F-35 τα οποία θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία πριν το τέλος της δεκαετίας.
Η Ελλάδα, λοιπόν, σήμερα είναι ισχυρή, και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά. Και έχουμε μία υποχρέωση, με αυτοπεποίθηση και όχι από θέση αδυναμίας, να συνομιλούμε με τους γείτονες μας. Γιατί φαντάζομαι αυτοί οι οποίοι ανησυχούν, αναρωτιέμαι ποια είναι η εναλλακτική.
Προτιμούμε ήρεμα νερά ή ταραγμένα νερά; Προτιμώ ήρεμα νερά. Έχουμε υποχωρήσει, έστω και ελάχιστα, από πάγιες εθνικές θέσεις; Δεν το βλέπω πουθενά. Αλλά το να συζητούμε και να διερευνούμε τη δυνατότητα κυρίως να πείσουμε την Τουρκία ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά σε λύση, είναι υποχρέωση μου να το κάνω. Και να το κάνω με όρους ευπρέπειας και σεβασμού προς τον γείτονα μου, με τον οποίο είμαστε «καταδικασμένοι» από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί.
Να σας πω και κάτι ακόμα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι καλές. Γι’ αυτό και μερικές φορές όταν ακούω αντιτουρκικές «κορώνες»…
Φαίη Μαυραγάνη: Το βλέπουμε και στα νησιά αυτό που λέτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Κάποιοι οι οποίοι περίπου εισηγούνται να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Τα ακούσαμε αυτά, και στη Βουλή τα ακούσαμε. Αυτές είναι απαράδεκτες θέσεις.
Και επειδή αναφέρθηκα στη σχέση μεταξύ των δύο λαών, για δείτε λίγο τι έγινε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη βίζα-εξπρές την οποία δώσαμε. Γιατί έρχονται οι Τούρκοι στην Ελλάδα;
Φαίη Μαυραγάνη: Η Λέσβος γέμισε το καλοκαίρι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο η Λέσβος.
Φαίη Μαυραγάνη: Και άλλα νησιά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και η Χίος και η Σάμος και η Λέρος. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο. Έχουμε μια συνεργασία, που μπορεί να γίνει καλύτερη, στο προσφυγικό. Αυτά δεν είναι θετικά; Υπήρξε κάποια έκπτωση στις εθνικές γραμμές για να πετύχουμε αυτή την καλύτερη σχέση με την Τουρκία; Εγώ θέλω να έχω καλές σχέσεις με την Τουρκία.
Να σας πω και κάτι τελευταίο. Κι αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας γιατί προσερχόμαστε από πολύ διαφορετικές θέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία.
Ξέρετε, υπάρχουν πολλές χώρες σήμερα οι οποίες ακόμα έχουν συνοριακές διαφορές. Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα κάποιες συνοριακές διαφορές; Δεν τους βλέπω να είναι στα πρόθυρα του πολέμου, ούτε υποχωρεί κανείς από τις θέσεις του.
Φαίη Μαυραγάνη: Είναι σαφές αυτό πού λέτε. Να πω, βεβαίως, ότι ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν είναι και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μίλησε για «ήρεμα νερά τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μια φουρτούνα». Σας είδαμε και χθες και προχθές, συναντηθήκατε. Σας έθεσαν και το ερώτημα αν «ενώνει η ποίηση». Δεν ξέρω, ενώνει η ποίηση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ποίηση και ενώνει και προβληματίζει και δίνει πάντα και κάποια ενδιαφέροντα…
Φαίη Μαυραγάνη: Εσάς σας ένωσε χθες ή σας προβλημάτισε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ σέβομαι πάντα τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού. Έχει ο ίδιος τη δική του εμπειρία. Ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά, έχει συναντήσει τον κ. Erdoğan και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές. Άρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της εξουσίας μάς υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία.
Τώρα, ως προς την ουσία, σας είπα, εγώ προτιμώ πάντα τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα ήρεμα νερά δεν μπορούν να ξαναγίνουν ταραγμένα αν φυσήξει ένας γερός άνεμος. Αλλά όσο μπορώ να διασφαλίζω τα ήρεμα νερά, πιστεύω ότι αυτό είναι και η προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινής γνώμης.
Φαίη Μαυραγάνη: Τα ήρεμα νερά στις σχέσεις σας, τις δικές σας με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Καραμανλή, θα συνεχιστούν ή θα φυσήξει περίεργος άνεμος; Και το ρωτώ γιατί έχετε μπροστά σας και ψηφοφορίες, για Προϋπολογισμό, Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια αντίδραση, κάποια κλιμάκωση της αντίδρασης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε και την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Και υπάρχει μία πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του να εκφράζει κάποιος μία άποψη -έστω και αν διαφωνώ με αυτή, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα- και να προβαίνει σε ενέργειες που να τραυματίζουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας