Από τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking»:
Έχουμε μιλήσει πολύ για την ενέργεια. Ήμουν ο πρώτος που διατύπωσα την άποψή μου πολύ ηχηρά. Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας τώρα. Έχουμε κάτι που παριστάνει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με 26 διαφορετικές στρατηγικές.
- Αν δείτε τις διαφορές στις τιμές, ειδικά όταν πρόκειται για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι απαράδεκτο, εντελώς απαράδεκτο σε μια λεγόμενη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι οι λιγότερο ευημερούσες χώρες, να τιμωρούνται επειδή υπάρχει ένας παράξενος αλγόριθμος που δεν στέλνει αρκετή ενέργεια στην Ανατολική Ευρώπη ή από την Ανατολική Ευρώπη στην Κεντρική Ευρώπη, για να προστατεύσει τα πιο ευημερούντα μέρη της Ευρώπης. Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό. Δεν μιλάμε για στρέβλωση που διαρκεί μία ημέρα, την οποία θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε. Αυτό είναι ένα μοτίβο.
- Θα καταστήσουμε τις θέσεις μας απόλυτα ξεκάθαρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι και η επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής συμφωνεί στη μείωση των τιμών της ενέργειας, αλλά για όλους, όχι μόνο για κάποιους.
- Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση αλλά δεν έχουμε επωφεληθεί ακόμη όσον αφορά στις τιμές από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει.
Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που η ευρωπαική ενιαία αγορά δεν λειτουργεί. Το βρίσκω δύσκολο να εξηγήσω γιατί ένα προϊόν, για παράδειγμα, μιας πολυεθνικής εταιρείας, ένα απορρυπαντικό ή ένα σαμπουάν, μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι κοστίζει σε μια κύρια αγορά της Ευρώπης. Είναι μόνο η μεταφορά; Όχι. Είναι τεχνικοί κανονισμοί, που ονομάζουμε «Γεωγραφικούς Εφοδιαστικούς Περιορισμούς», οι οποίοι επιτρέπουν στις πολυεθνικές να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους στις μεγαλύτερες αγορές. Αυτή δεν είναι μια ενιαία αγορά. Αυτό είναι άδικο για τις μικρότερες χώρες. Κάποια από αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, διότι στο τέλος της ημέρας η προώθηση της ενιαίας αγοράς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας σε όλους τους τομείς θα είναι ζωτικής σημασίας για τον χειρισμό των θεμάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν θα έλεγα ότι θα ακολουθήσουν περισσότερο πολιτικές απομονωτισμού, αλλά η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» θα κυριαρχήσει σαφώς.