Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ομολογία Πρωθυπουργού: - Είμαστε οι δεύτεροι φτωχότεροι Χώρα στην Ευρώπη - Προφανώς δεν το κρύψει ότι έχω κάνει λάθη αυτά τα πέντε χρόνια -



Δημήτρης Κοτταρίδης: Λοιπόν, να καλημερίσουμε εδώ στο στούντιο τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Kαλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, κ. Κοτταρίδη.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο και στην…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η είδηση κι εγώ την πληροφορήθηκα τώρα από το ρεπορτάζ. Εξαιρετικά στενάχωρο να καταστρέφεται ένα πνευματικό κέντρο με πολύ σημαντική συνεισφορά στην τοπική ιστορία και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κοιτάξουμε να βοηθήσουμε.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ωραία. Λοιπόν, να ξεκινήσω λίγο από τα πιο πρόσφατα, γιατί σας άκουσα και χθες από την περιοδεία σας εκεί στη βόρεια Ελλάδα να στέλνετε ένα σαφέστατο μήνυμα στα Σκόπια, στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία δεν ξεκίνησε καλά.

Γιατί είχαμε δύο αναφορές σε «Μακεδονία» και από την Πρόεδρο και από τον Πρωθυπουργό και θα ήθελα να μου πείτε αν θεωρείτε πως πλέον μιλάμε για μία ουσιαστική και ριζική αλλαγή της στάσης των Σκοπίων στο θέμα αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς θέλω να είμαστε πολύ σαφείς και προσεκτικοί σε αυτά τα οποία λέμε. Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου Πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά.

Στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε «Mακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία.

Στο ζήτημα όμως του ονόματος, υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω για ακόμα μία φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση: να αλλάξει από τώρα την γραμμή της, να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στο βόρειο γείτονά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία. Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες -αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας- υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Άρα, θα ασκηθεί πιστεύω μία συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Αν συνεχιστεί αυτή η στάση, εσείς θα την καταγγείλετε τη συμφωνία, σκέφτεστε να την καταγγείλετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη Συμφωνία. Τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δική μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση.

Διότι, κ. Κοτταρίδη, εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε ότι το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε και εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν.

Και θεωρώ αδιανόητο, στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού, να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που εν πάση περιπτώσει μας «φόρτωσε» αυτή τη Συμφωνία με τα προβλήματά της, και να ζητάει, τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ.

Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε, ήδη το έχουμε κάνει: θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος, σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος.


Δημήτρης Κοτταρίδης: Λοιπόν, τώρα μου δώσατε μια καλή πάσα για τα θέματα της υγείας, θα σας ρωτούσα μετά, αλλά είναι ευκαιρία μιας και το θέσατε.

Έχουμε και καλά, έχουμε και στραβά. Είδα, για παράδειγμα, ότι ξεκίνησαν οι προληπτικές εξετάσεις, έχουν σταλεί τα πρώτα μηνύματα για το τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες.

Είχα ενημερωθεί γιατί είχα πάει στο «Αττικό» για μια υπόθεση. Το «Αττικό» σε ημέρα εφημερίας, πριν μια-δυο εβδομάδες, είχε 1.300 άτομα. Ξεπέρασε το ρεκόρ, είχε τους περισσότερους ανθρώπους που μπήκαν, κατάφεραν οι άνθρωποι και διαχειρίστηκαν με πολύ κόπο όλη αυτή την ιστορία. Από την άλλη, υπάρχουν προβλήματα αντικειμενικά, υπάρχουν κενά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τα πάρουμε με τη σειρά, λοιπόν. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα αλλά έχει και πολλά προβλήματα. Τα προβλήματα προέκυψαν από μια υπερδεκαετή υποχρηματοδότηση τα χρόνια της κρίσης και από το γεγονός ότι στην πανδημία έμειναν πράγματα πίσω. Η προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της κατεπείγουσας υγειονομικής κρίσης την οποία τότε αντιμετωπίσαμε.

Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα του τα επίπεδα ως κεντρική προτεραιότητα τετραετίας. Τονίζω το «τετραετίας». Διότι αυτή τη στιγμή γίνονται μία σειρά από παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας και στα κέντρα υγείας που δεν έχουν φανεί ακόμα γιατί τώρα ολοκληρώνονται. Θα φανούν, όμως, σε 18 με 24 μήνες…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τι; Με προσλήψεις ας πούμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα έρθω στις προσλήψεις, 156 κέντρα υγείας ξαναφτιάχνονται. Ξαναφτιάχνονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε πολλά νοσοκομεία, σε 80.

Μιλήσατε για το «Αττικό». Στο «Αττικό» πήγα και επισκέφτηκα το εργοτάξιο. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Αττικό» θα γίνει το πιο σύγχρονο στη χώρα για να μπορεί να υποδεχθεί και τα πιο βαριά περιστατικά τραύματος. Δεν θα το δείτε ακόμα, τώρα θα δείτε ένα εργοτάξιο. Σε 12 μήνες θα το δείτε έτοιμο, όμως.

Λοιπόν, επειδή όλα αυτά είναι έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πολίτες θα τα δουν σε 12 με 18 μήνες. Κάποια τα βλέπουν ήδη. Πήγα, ας πούμε, στο «Τζάνειο» και επισκέφθηκα τους νέους θαλάμους.

Μετά θα επισκεφτώ το ΚΑΤ, μια μικρή κλινική μικροχειρουργικής του χεριού, η καλύτερη στη χώρα, ίσως και από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Δημόσιο νοσοκομείο, εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, για περιστατικά τα οποία απαιτούν μικροχειρουργική στον ώμο, στον αγκώνα και ειδικά στο χέρι. Δημόσια δομή, ξαναέγινε και είναι καινούρια αυτή τη στιγμή σε σχέση με το πώς ήταν στο παρελθόν. Αυτές οι παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο.

Γίνονται προσλήψεις αυτή τη στιγμή στην υγεία. Έχουμε θέματα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες; Βεβαίως και έχουμε. Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, νησιά, απομακρυσμένες περιοχές. Φροντίζουμε και κοιτάμε να δούμε τι πρόσθετα κίνητρα, ακόμα περισσότερα, μπορούμε να δώσουμε στους γιατρούς για να πάνε σε αυτές τις θέσεις.

Όμως, είναι λάθος να αφορίζουμε συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και, ξέρετε, για κάθε παράπονο το οποίο ακούω, για κάθε προβληματική εικόνα εφημερίας, διότι είδα και τέτοιες φωτογραφίες, υπάρχουν και οι εφημερίες εκείνες, όπως αυτή που αναφερθήκατε, όπου τα νοσοκομεία μας καταφέρνουν και ανταποκρίνονται.

Και να σας πω και κάτι; Δεν το λέω για δικαιολογία αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο παντού στον κόσμο που σε κρίση εφημερίας να μην έχει αναμονές και δυσκολία διαχείρισης.

Αλλά θέλω να πω και κάτι ακόμα, το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό: η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Αν κάτι αλλάζουμε στη φιλοσοφία μας είναι ότι δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στις προληπτικές εξετάσεις.

Πάντα ο κόσμος όταν ακούει υγεία σκέφτεται το νοσοκομείο. Και τα νοσοκομεία μας πρέπει να φτιάξουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, και προσωπικό χρειάζονται, και επενδύσεις σε υποδομές χρειάζονται.

Αλλά τι κάνουμε για να μην φτάσουμε στο νοσοκομείο; Οι προληπτικές εξετάσεις είναι μία τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την δημόσια υγεία.

Από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει 20.000 γυναίκες, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν, γιατί πήγε το κράτος, τους έστειλε ένα μήνυμα και τους είπε «πηγαίνετε και κάνετε μία προληπτική εξέταση».

Επεκτείνουμε τα όρια, πάμε τώρα στις γυναίκες 45-49 και 70-74. Κάνω έκκληση στις γυναίκες που μας ακούν: αν πάρετε αυτό το μήνυμα μην το αγνοήσετε. Πηγαίνετε και κάνετε αυτή τη δωρεάν εξέταση. Ξέρω ότι πάντα μπορεί να υπάρχει φόβος του αγνώστου, αλλά μπορεί πραγματικά να σας σώσει τη ζωή.

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα στο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εκεί θέλω να κάνω και μία ειδική έκκληση στους γονείς. Έχετε παιδί είπατε;

Δημήτρης Κοτταρίδης: 15 χρονών και 15 μηνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει κάνει το εμβόλιο;

Δημήτρης Κοτταρίδης: Όχι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγόρι είναι; Και τα αγόρια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του HPV. Αγόρια και κορίτσια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αυτό. Μπορούμε να εξαφανίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV εάν επιμείνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Και τα κορίτσια και τα αγόρια.

Προχωράμε σε προληπτικές εξετάσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου και μετά θα πάμε στον καρκίνο του πνεύμονα και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα κάνουμε επίσης μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα βασικά της υγιεινής ζωής -μπορεί να φαίνονται απλά: την άθληση, τη διαχείριση του βάρους, την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος, αλκοόλ πολύ λελογισμένα.

Όλα αυτά κάνουν τελικά τεράστια διαφορά στη δημόσια υγεία του πληθυσμού. Άρα, ναι, μεγάλη έμφαση στα νοσοκομεία μας, αλλά η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, είναι και όλα τα υπόλοιπα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Πάμε λίγο στα των εκλογών τώρα, γιατί πλησιάζουν οι εκλογές. Ξέρετε, μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι όλα τα κόμματα καλείτε τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει φέτος, το διακύβευμα ότι είναι η Ευρώπη, οι πολιτικές της Ευρώπης ή μια ισχυρή φωνή της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, να συνδιαμορφώσει πολιτικές. Από την άλλη, όμως…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας διορθώσω; Όχι, δεν είναι όλα τα κόμματα που το κάνουν αυτό. Είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία. Εγώ δεν έχω ακούσει κουβέντα ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ ακούω μόνο: «στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση για να είναι πιο αδύναμη την επόμενη μέρα». Κουβέντα δεν έχω ακούσει για την Ευρώπη. Ενώ οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Άρα, και εσείς όμως καλείτε τον κόσμο να ψηφίσει για να δώσει μία ισχυρή λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία. Να είναι μία ισχυρή κυβέρνηση, λέτε, την επόμενη μέρα. Πάλι με όρους εσωτερικούς και εσείς πάτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρωτίστως καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μία ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Aν παρακολουθήσετε τις ομιλίες μου, τα τρία τέταρτα του χρόνου μου επεξηγώ τι πετύχαμε στην Ευρώπη αυτά τα πέντε χρόνια και τι θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα πέντε και γιατί μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη μπορεί τελικά να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες, είτε μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης… Ανοίγω μία παρένθεση: οι διαδραστικοί πίνακες που έχουν μπει ήδη στα σχολεία, 20.000 σχολεία -τους είδα και στα Ριζώματα-, 36.000 σχολεία μέχρι τέλος του χρόνου, είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα σετ ρομποτικής που πάνε στα σχολεία είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να μη νομίζουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο κάποιους λίγους, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η αντιπολίτευση.

Θα έχουμε, λοιπόν, επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Και αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Ποια ευρωομάδα και ποια ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρή νομιμοποίηση;

Θα έχουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο, όταν έχουμε μεγάλες προκλήσεις, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ζητήματα απολύτως γεωπολιτικά, κρίσιμα για την Ευρώπη;

Εγώ έχω καταθέσει την πρόταση και θα την εξειδικεύσω κιόλας περισσότερο, ότι ένα κοινό αμυντικό ταμείο, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μία κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome, το οποίο προφανώς και θα ωφελήσει πολύ την Ελλάδα. Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που θα τα διαπραγματευτεί όλα αυτά, έχοντας το κύρος και τις γνώσεις;

Τι θα κάνουμε μέχρι και για τα ζητήματα ακρίβειας. Διότι θα μου πείτε, πώς σχετίζεται η ακρίβεια με την Ευρώπη; Μα έχουμε ενιαία αγορά και σήμερα διαπιστώνουμε μετά από πολλή και παρατεταμένη έρευνα ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν «παιχνιδάκια» και τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες.

Σε αυτό δεν αρκεί μόνο μία εθνική απάντηση, χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση κι εγώ απέστειλα επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της, εφόσον ξαναείναι Πρόεδρος -που θα ξαναείναι λογικά και απολαμβάνει και της στήριξής μας-, να προτάξει αυτό το ζήτημα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Επειδή το είδα αυτό, πραγματικά τι περιμένετε να κάνουν οι Βρυξέλλες; Δηλαδή αν μια μεγάλη πολυεθνική κερδοσκοπεί εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή, τι περιμένετε να κάνουν οι Βρυξέλλες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν κερδοσκοπούν μόνο εις βάρος μας. Γιατί υπάρχει ενιαία αγορά και υπάρχουν κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες και τιμολογούν και κάνουν το λεγόμενο transfer pricing.

Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες. Εγώ θέτω το ζήτημα και ζητώ περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες για πολυεθνικές εταιρείες που μπορεί να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή αγορά, να μην έχει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, παραδείγματος χάρη, και μια πολυεθνική να πουλάει πιο ακριβά.

Βεβαίως υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Τι ενιαία αγορά είναι αυτή όταν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις, το τονίζω. Μικρές αποκλίσεις μπορεί να έχει, αλλά πολύ συχνά έχουμε μεγάλες αποκλίσεις σε προϊόντα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί μια χώρα μόνη της να το αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, γιατί αυτό τροφοδοτεί σε έναν βαθμό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, βλέπετε ότι όλα αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν την Ευρώπη κι εγώ πρωτίστως γι’ αυτό μιλώ.

Όμως με ρωτήσατε για τις εθνικές προεκτάσεις της κάλπης των ευρωεκλογών…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ναι, και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν δεν νιώθετε ήδη ισχυρός έχοντας ένα 41% από τις εθνικές εκλογές…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή, έχοντας μία λαϊκή νομιμοποίηση η οποία θέλω να σας θυμίσω ότι μας γεμίζει πρώτα απ’ όλα με ευθύνη και όχι με αλαζονεία.

Γιατί, να σας πω κάτι; Όταν κάνει και η αντιπολίτευση αναφορά στο 41%, τον ελληνικό λαό προσβάλλει τελικά. Οι πολίτες μάς έδωσαν το 41%, δεν πήγαμε να το πάρουμε εμείς. Και από την πρώτη μέρα που μας το έδωσαν, είπα «τα κεφάλια κάτω». Δεν αντιμετωπίζουμε το ποσοστό αυτό με αλαζονεία, έχουμε έναν ορίζοντα τετραετίας να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες είχαμε μιλήσει προεκλογικά.

Όμως, μία εθνική κάλπη παραμένει μία εθνική κάλπη, και τι δεν θέλω; Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, η οποία μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.

Γι’ αυτό και έβαλα και έναν σαφή στόχο, τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, το αντίστοιχο εκλογικό ποσοστό που πετύχαμε το 2019, όταν όλοι προεξοφλούσαν ότι θα γίνουμε κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορούμε…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Το 33%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, εγώ δεν κρύφτηκα από τον στόχο τον οποίο…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Αν δεν το πιάσετε αυτό το ποσοστό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα το έχουμε πιάσει. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το πιάσουμε, ενδεχομένως και να το ξεπεράσουμε, αλλά εμένα μου αρέσει σε κάθε εκλογή να μπορώ να ξέρω ακριβώς σε τι στοχεύω.

Και βέβαια, είναι το ποσοστό και είναι και ο αριθμός των ευρωβουλευτών. Άλλο να εκλέξουμε 7 ευρωβουλευτές, άλλο να εκλέξουμε 8. Είναι ένας ευρωβουλευτής παραπάνω. Άρα, και ο αριθμός των ευρωβουλευτών, που είναι το τελικό ζητούμενο σε αυτή την κάλπη, έχει τη σημασία του.

Και βέβαια, η συμμετοχή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις ευρωεκλογές όχι ως εθνικές εκλογές, ας μην κρυβόμαστε, αλλά πρέπει να τους εξηγήσουμε, για τους λόγους που προανέφερα, γιατί είναι σημαντικό να πάνε να ψηφίσουν.

Και βέβαια, να σταθώ και στην επιστολική ψήφο, η οποία καθώς φαίνεται είχε τελικά μεγάλη επιτυχία και φαίνεται…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Θέλω να σας πω, επειδή το χρησιμοποίησε, θα ψηφίσει ο πατέρας μου με αυτό, είναι χρηστικό και εύκολο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη τομή, είναι τομή δημοκρατίας και όταν βλέπω τα μηνύματα από το εξωτερικό -μπορεί να μας ακούν συμπολίτες μας από το εξωτερικό σήμερα-, μας λένε «γίναμε Ευρώπη, επιτέλους». Κάναμε το αυτονόητο. Αλλά το κάναμε μόνοι μας, μόνο η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την επιστολική ψήφο.

Το λέω γιατί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναπάμε στη Βουλή για τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να επεκτείνουμε την επιστολική στις εθνικές εκλογές του 2027, για τους διαμένοντες εκτός Ελλάδας. Φαντάζομαι ότι τότε τα κόμματα θα αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια, θα αντιληφθούν τη σημασία της επιστολικής ψήφου και θα μας στηρίξουν ώστε το εργαλείο αυτό να είναι διαθέσιμο και στις εθνικές εκλογές του 2027.

Αλλά βλέπετε πόσο μεγάλη ευκολία είναι, ειδικά για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να μη θέλουν να μετακινηθούν, για νέα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές ψηφίζουν και πάλι οι 17αρηδες, άρα ψηφίζει η γενιά του 2007 για πρώτη φορά, τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2007. Πολλά από αυτά μπορεί να είναι στη Β’ Λυκείου ή παιδιά στη Γ’ Λυκείου, τα οποία δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, ξερω τέτοια παιδιά. Ή παιδιά που είναι φοιτητές και δεν θέλουν να μετακινηθούν εντός της εξεταστικής και να γυρίσουν στον τόπο της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Είναι μια μεγάλη δημοκρατική τομή συμμετοχής και ενίσχυσης τελικά της δημοκρατίας μας η επιστολική ψήφος.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο: σας προβληματίζει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών που παίρνουν τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας; Δεν θα αναφερθώ σε ακροδεξιά, απαραίτητα, δεν μιλάω τώρα για χρυσαυγίτικα μοντέλα, αλλά γενικά υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος ο οποίος επιλέγει δεξιότερα της…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν το βλέπω, σε σχέση τουλάχιστον με τις εθνικές εκλογές του 2023. Είχαμε πολλά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τρία συγκεκριμένα τον αριθμό.

Το ένα δεν υπάρχει πια ουσιαστικά. Το δεύτερο -αναφέρομαι στη Νίκη- νομίζω ότι αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης την οποία έκανε. Για το μεν τρίτο, για την «Ελληνική Λύση» δεν έχω να πω πολλά. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μία κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φθηνό λαϊκισμό.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Το ρωτώ αυτό γιατί, ξέρετε, είναι πολλοί που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται προς το κέντρο σιγά-σιγά, βάζει στόχο το κέντρο και αφήνει ένα μεγάλο κομμάτι δεξιά και μπορεί να το πληρώσει αυτό κάποια στιγμή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές του 2023 να κάνει μία μεγάλη σύνθεση: και να καλύψει παραδοσιακούς ψηφοφόρους με ενδεχομένως, θα έλεγα, πιο πατριωτικές ευαισθησίες. Γιατί το έκανε αυτό; Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, φύλαξε τα σύνορα, διαχειρίστηκε μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις με επάρκεια, ενίσχυσε το κύρος της χώρας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, όμως, υπηρέτησε και μία φιλελεύθερη οικονομικά πολιτική αλλά και φιλελεύθερη κοινωνικά πολιτική. Και δεν το κρύβουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη η οποία θέλει να εκφράσει σήμερα τους ψηφοφόρους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Αλλά αυτό δεν έρχεται κατ’ ανάγκη σε καμία σύγκρουση με παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εξακολουθούν να μας στηρίζουν.

Να σας μεταφέρω και την εμπειρία μου από τις περιοδείες που έκανα στον βορρά. Βρέθηκα στη Θράκη πριν από μέρες, χθες στην Ημαθία, στην Πιερία και στην Πέλλα. Τη Δευτέρα θα είμαι πάλι στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία. Το κλίμα το οποίο εγώ εισπράττω είναι ένα πολύ καλό κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία. Βλέπω μία συσπείρωση των ψηφοφόρων μας καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές και είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Μάλιστα. Λοιπόν, ξέρετε, επειδή αναφερθήκαμε λίγο στα θέματα της οικονομίας, θέλω να εστιάσουμε σε δύο-τρία πράγματα, γιατί καταλαβαίνετε, ένα κριτήριο το οποίο θα έχει ο πολίτης στο μυαλό του όταν πάει να ψηφίσει θα είναι και το θέμα της οικονομίας. Η κατάσταση που βιώνει στην καθημερινότητά του.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν -το έκαναν και προεκλογικά, το κάνουν και τώρα, εννοώ πριν από τις εθνικές εκλογές- ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία. Λένε «μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, έχουμε πανάκριβα τρόφιμα», είμαστε δεύτεροι, νομίζω, στην Ευρώπη σε φόρους, ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι πολύ υψηλός. Γιατί δεν το κάνετε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, καταρχάς να πούμε ότι η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι το πρώτο πράγμα το οποίο απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες, ειδικά τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Το ξέρουμε, το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Μπορεί όχι πάντα να καλύπτουμε τις προσδοκίες των πολιτών, εκεί είναι όμως στραμμένη όλη μας η προσοχή.

Δεν αναφέρομαι μόνο στους ελέγχους, στα πρόστιμα, στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, στο πώς θα απλοποιούμε τις τιμές στο σούπερ μάρκετ. Και αυτή είναι μία διαρκώς, θα έλεγα, προσαρμοζόμενη πολιτική.

Να δώσω ένα παράδειγμα, διότι δυστυχώς και οι εταιρείες δεν συνεργάζονται πάντα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ναι, αποδίδει αυτή η πολιτική, όμως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι σε έναν βαθμό αποδίδει. Με ποια έννοια; Ότι έχουμε φρενάρει τις αυξήσεις και βλέπουμε κάποιες μειώσεις, αλλά ακόμα, ειδικά στα τρόφιμα, μην κοροϊδευόμαστε, οι τιμές είναι, η βάση των τιμών πια είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Και οι μισθοί είναι υψηλότεροι, όμως. Θα έρθω στους μισθούς στη συνέχεια γιατί δεν θέλω να παραγνωρίζω το θέμα των τιμών.

Τι αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάνουν πολλές εταιρείες; Αλλάζουν συσκευασίες. Το ίδιο προϊόν εκεί που ήταν 200 γραμμάρια τώρα είναι 180. Αυτό είναι καινούργια πρακτική, σχετικά. Θα παρέμβουμε, με ακόμα πιο έντονο τρόπο.

Αλλάζεις συσκευασία; Θα το λες με μεγάλη ένδειξη στο ράφι, να ξέρει ο καταναλωτής ότι αυτό το οποίο φαίνεται ότι είναι το ίδιο με αυτό το οποίο αγόραζε, αγοράζει τελικά λιγότερο, άρα η πραγματική τιμή μονάδος έχει αυξηθεί.

Γι’ αυτό και λέω ότι είναι μία συνεχής μάχη αυτή, διότι και η αγορά προσαρμόζεται στα μέτρα τα οποία εμείς λαμβάνουμε. Όμως, η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών. Έχουν αυξηθεί οι μισθοί στη χώρα και οι συντάξεις; Αναντίρρητα έχουν αυξηθεί. Αρκεί αυτό για να καλύψει τον πληθωρισμό; Όχι πλήρως, αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό ανάχωμα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ο Έλληνας δεν τις έχει δει όμως στην καθημερινότητά του. Ξέρετε γιατί; Μπορεί να τις βλέπει στο λογαριασμό, αλλά τα χρήματα αυτά φεύγουν την πρώτη φορά που θα πάει στο σούπερ μάρκετ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτό το λέω, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι φόροι έχουν μειωθεί και ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Και να πω και κάτι; Το σημαντικό είναι να αυξάνεται όχι μόνο ο κατώτατος μισθός, αλλά και ο μέσος μισθός.

Και να μιλήσουμε και για κάτι για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά συχνά, κι αυτό είναι η μείωση της ανεργίας. Ήταν η πρώτη προτεραιότητα που είχαμε θέσει το 2019. Η ανεργία από το 17% προσεγγίζει το 9%. Αυτό είναι 400.000 και πλέον θέσεις εργασίας.

Αυτοί οι άνθρωποι ήταν άνεργοι, με επίδομα ανεργίας, και τώρα έχουν έναν μισθό, καλό μισθό κατά κανόνα. Έχει βελτιωθεί πολύ η θέση τους σε σχέση με το πού βρίσκονταν. Και όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων.

Ακούω γκρίνια από πολλούς εργοδότες στον τουρισμό: «δεν βρίσκουμε -λέει- εργαζόμενους». Αυξήστε τους μισθούς και θα βρείτε. Και υπάρχουν ουκ ολίγοι ξενοδόχοι που το έχουν κάνει και προσελκύουν τους καλύτερους εργαζόμενους. Έτσι δουλεύει και η αγορά εργασίας στα ζητήματα των μισθών.

Άρα, δεν λέω ότι οι αυξήσεις των μισθών καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, αλλά και για τις αυξήσεις να θυμηθούμε ότι τώρα μιλάμε βασικά για τι; Μιλάμε για το σούπερ μάρκετ πρωτίστως και τα τρόφιμα, δεν μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια, γιατί το λύσαμε το θέμα και οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι ήταν μερικές φορές και από τα προ κρίσης επίπεδα. Όμως, το νοικοκυριό έχει δαπάνες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, δεν είναι μόνο το σούπερ μάρκετ.

Θέλω να απαντήσω για το θέμα για τους φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση για μειώσεις φόρων παντού. Επειδή κατέθεσε πρόταση νόμου, αυτή η πρόταση θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο και το Γενικό Λογιστήριο θα την κοστολογήσει.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να δούμε, λοιπόν, πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι -θα το πω με πολύ απλά λόγια- λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα Πρωθυπουργό. Το να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία. Τώρα, λοιπόν, που κατέθεσαν την πρόταση δεν μπορούν να κρυφτούν.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Εντάξει, αυτό που λέει η αντιπολίτευση όμως, σε γενικές γραμμές κιόλας, είναι «κόψτε από τα επιδόματα»…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια επιδόματα;

Δημήτρης Κοτταρίδης: Και τα «pass» και τα «καλάθια» και τα λοιπά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια επιδόματα; Να μας πει. Δεν λέει αυτό. Ποια επιδόματα; Το επίδομα γέννας, να το κόψουμε; Το πήγαμε 2.300 ευρώ, θυμίζω. Τα επιδόματα τέκνων; Να τα κόψουμε; Να κόψουμε τα γεύματα τα οποία δίνουμε στα σχολεία; Ποια επιδόματα να κόψουμε;

Να έρθει να μας το πει η αντιπολίτευση. Αν θέλει να κόψουμε στοχευμένα επιδόματα τα οποία δίνουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, να έχει το θάρρος να το πει.

Δεν νοείται σήμερα σ’ ένα περιβάλλον δημοσιονομικής αυστηρότητας από την Ευρώπη να συζητούμε για οποιαδήποτε περικοπή φόρων αν δεν μας πει η αντιπολίτευση ποιους άλλους φόρους θα αυξήσει ή ποιες δαπάνες θα περικόψει.

Και τώρα μας έκαναν, θα έλεγα, τη χάρη να καταθέσουν πρόταση νόμου. Τώρα αυτή η πρόταση νόμου θα πάει, λοιπόν, στο Γενικό Λογιστήριο, θα κοστολογηθεί, για να δούμε όλοι το επίπεδο, το μέγεθος του λαϊκισμού, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, ο οποίος εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν ειδικό στα θέματα της οικονομίας, αλλά στα θέματα των δημόσιων οικονομικών προφανώς φαίνεται να μην έχει ιδέα τι προτείνει ή, αν έχει ιδέα, τότε είναι παντελώς ανεύθυνος.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Να σας ρωτήσω τώρα, εσείς γενικά είστε ικανοποιημένος από το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο; Γιατί υπάρχουν και αυτά τα σενάρια και η λογική που λέει ότι μετά τις ευρωεκλογές είναι πολύ πιθανό να προχωρήσετε σε κάποιες αλλαγές, σ’ έναν μικρό ανασχηματισμό. Προφανώς δεν θα μου το πείτε εμένα σήμερα εδώ, αλλά γενικά θα σκεφτόσασταν ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στο πώς κινείται η κυβέρνηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάντα θέλω να γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε καλύτερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά αυτή ήταν η αρχή μου πάντα. Δεν συμβιβάζομαι με το καλό, θέλω το καλύτερο και πάντα και για τον εαυτό μου κάθε μέρα αναμετρώμαι με αυτά τα οποία έχω κάνει, με τα λάθη μου και σκέφτομαι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι.

Γιατί το λέω αυτό; Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη, δεν κάθομαι πίσω, θα έλεγα, να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για εμένα αυτό το 41%, το οποίο πήραμε.

Και βεβαίως, πιέζω και εγώ τους Υπουργούς και όλη την κυβερνητική μηχανή μονίμως να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Θέλω να βάλω όμως και ένα πλαίσιο ως προς την υλοποίηση αποφάσεων. Δεν πατάμε ένα κουμπί και αλλάζει η Ελλάδα. Είδατε, οι παρεμβάσεις στην υγεία για τις οποίες σας μίλησα, αν θέλουμε παραδείγματος χάρη να φτιάξουμε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ένα νοσοκομείο θέλουμε 18 μήνες. Δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να γίνει αύριο. Γι’ αυτό και μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας.

Τρέχουν, όμως, πολλά πράγματα. Και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη σε μια μεταρρυθμιστική λογική μεγάλων αλλαγών, χωρίς να λογαριάζουμε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Τώρα, είστε πέντε χρόνια στην εξουσία. Αν ξεκινούσατε από την αρχή έχοντας την εμπειρία και έχοντας βιώσει αυτά που έχετε βιώσει ως Πρωθυπουργός, τι θα κάνατε διαφορετικό; Τι θα αλλάζατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας το πω γιατί κανείς δεν εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζοντας κατ’ ανάγκη αυτά τα οποία μπορεί να γνωρίζω σήμερα.

Όμως η εμπειρία έχει μια αξία γι’ αυτό και θεωρώ ότι, ναι, σήμερα είμαι σίγουρα πιο αποτελεσματικός απ’ ό,τι ήμουν πριν από πέντε χρόνια. Θα έλεγα ακόμα καλύτερη προτεραιοποίηση στόχων, μεγαλύτερη επιμονή στην παρακολούθηση των πολιτικών -δεν αρκεί μερικές φορές να ψηφίζεται κάτι, πρέπει να είναι κανείς από πάνω για να είναι σίγουρος ότι αυτή η πολιτική τελικά θα υλοποιηθεί-, μεγαλύτερη λογοδοσία των Υπουργών, αλλά και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους Υπουργούς, άπαξ και δίνεται μία κατεύθυνση, να μπορούν να υλοποιούν την πολιτική και στη συνέχεια το κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί το αποτέλεσμα και τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική αυτή υλοποιείται.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Λάθη κάνατε αυτά τα πέντε χρόνια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς. Μα δεν τα έχω κρύψει. Και μερικές φορές κατηγορήθηκα γιατί ζήτησα συγγνώμη. Μα για λάθη ζήτησα συγγνώμη, δεν ζήτησα συγγνώμη για κάτι το οποίο κάναμε καλά.

Αλάνθαστος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Αλλά, θα έλεγα, πρόχειρος είναι αυτός που δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Λοιπόν, ερώτηση η οποία σας έχει γίνει πολλές φορές: αν θα επιδιώξετε και τρίτη θητεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί με ρωτάτε;

Δημήτρης Κοτταρίδης: Γιατί μήπως λάβω μια πιο σαφή απάντηση, γιατί ποτέ δεν έχω κάτι ξεκάθαρο. Να το πάμε αλλιώς: θα εξαντλήσετε αυτή τη δεύτερη θητεία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Θα εξαντλήσω τη δεύτερη θητεία.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ωραία. Θα επιδιώξετε και τρίτη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επιδιώξουμε και τρίτη, ως Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξουμε και τρίτη θητεία και στον βαθμό που είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία Πρωθυπουργός, η απάντηση είναι: γιατί όχι;

Αλλά γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα; Γιατί με βλέπετε διστακτικό να μιλήσω για κάτι το οποίο μπορεί στην πορεία να είναι απολύτως προφανές; Γιατί το βρίσκω και λίγο αλαζονικό δέκα μήνες μετά τις εκλογές να συζητούμε για το «τι θα κάνει ο Μητσοτάκης το 2027». Λοιπόν, είμαι Πρωθυπουργός εν ενεργεία, είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Έχει να κάνει με το αν έχετε θέσει κάποιους στόχους και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό και αν θεωρείτε πως θα κλείσετε έναν κύκλο, αν θα έχετε ολοκληρώσετε έναν κύκλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι μία κουραστική δουλειά και δύσκολη δουλειά, δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό, είναι για εμένα η πιο τιμητική θέση που μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Γι’ αυτό και απέκρουσα από την πρώτη στιγμή οποιοδήποτε σενάριο με ήθελε να μετακινούμαι στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό διότι τιμώ την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες.

Τιμητικό είναι να ακούγεται το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για μία μεγάλη ευρωπαϊκή θέση, αλλά δεν με αφορά το θέμα αυτό. Θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες.

Άρα, το 2027 είναι ακόμα μακριά και αυτή τη στιγμή η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πώς θα υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ωραία, κάτι τελευταίο. Απ’ ό,τι κατάλαβα έχουμε δρόμο βέβαια, όταν κλείσει αυτός ο κύκλος σας για τι θα θέλατε να μείνετε στην ιστορία; Τι θα θέλατε να θυμάται ο κόσμος από εσάς και την κυβέρνησή σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με βάζετε να προβάλλω στο μέλλον τις δυσκολίες του παρόντος. Θα σας πω ποιοι είναι οι στόχοι τους οποίους έχω θέσει: να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να έχουμε ποιότητα ζωής αντίστοιχη αυτής των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, να πρωταγωνιστούμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη, εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Δεν θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε παντού, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να πρωταγωνιστούμε.

Αυτό το μέρος το έχουμε ήδη πετύχει: να μην υπάρχει ποτέ, να μην ξαναγυρίσει ποτέ το φάσμα μίας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Να είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοσιονομικά χώρα, η οποία πορεύεται στο μέλλον με ασφάλεια.

Να έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες υπάρχουν σήμερα, και να δίνουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ασθενέστερους να μπορούν να διακριθούν, να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους.

Έχω μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτούς τους στόχους, δεν τους έχουμε υλοποιήσει προφανώς ακόμα, μπορεί να προσεγγίζουμε σε κάποιους, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Και, βέβαια, ποτέ δεν κλείνει ένας κύκλος μίας χώρας. Οι χώρες προοδεύουν, συγκρίνονται με άλλες χώρες…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Εξελίσσονται, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξελίσσονται, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Εμείς κάναμε ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα. Δεν θέλω ποτέ να ξεχνούν οι Έλληνες, επειδή λέμε τώρα ότι είμαστε οι δεύτεροι φτωχότεροι κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, μα γίναμε οι δεύτεροι φτωχότεροι επειδή χρεοκοπήσαμε, δεν γίναμε επί Νέα Δημοκρατίας.

Ξεχνάμε τι πάθαμε. Χάσαμε το 25% του πλούτου μας. Η μεγαλύτερη απώλεια πλούτου μεταπολεμικά σε οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ έγινε στην Ελλάδα -και έγινε για συγκεκριμένους λόγους.

Και δυστυχώς η κρίση παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στο λαϊκισμό. Και ένας από τους λόγους που δίνω πολιτικό πρόταγμα σε αυτή τη μάχη είναι γιατί δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός. Διότι όλα αυτά τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από τη δήθεν πατριωτική γιαλατζί αντιπολίτευση στα δεξιά μας είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά μας, είναι όλα ένα déjà vu αυτών τα οποία ζήσαμε και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Γι’ αυτό και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών έχει μια μεγάλη σημασία. Ο λαϊκισμός, και ειδικά αυτός ο τοξικός λαϊκισμός, ο ακοστολόγητος λαϊκισμός, ο λαϊκισμός των προσωπικών επιθέσεων, δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Τον πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Στον κ. Κασσελάκη αναφέρεστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε όποιον νομίζετε.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ναι, όχι διότι ο κ. Κασσελάκης είναι και θα ήθελα να μου πείτε λίγο και να κλείσουμε με αυτό, ο κ. Κασσελάκης αυτή τη στιγμή είναι ο βασικός σας πολιτικός αντίπαλος, μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη, έτσι; Γιατί είναι κοντά τα ποσοστά τους. Πώς τον κρίνετε μέχρι τώρα ως αρχηγό της αντιπολίτευσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα τον σχολιάσω καθόλου. Ας τον κρίνει ο ελληνικός λαός γι’ αυτά τα οποία λέει και γι’ αυτά τα οποία κάνει. Εξάλλου, οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη ευκαιρία να κριθεί.

Εγώ αντιμετωπίζω πολιτικά πάντα τους αντιπάλους μου, χωρίς καμία προσωπική αιχμή ή επίθεση. Η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται στη Βουλή, θα είμαστε στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή για να συζητήσουμε ουσιαστικά εφ’ όλης της ύλης ενόψει των ευρωεκλογών.

Τώρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος δεν είναι στη Βουλή για να μπορούμε να έχουμε μία απευθείας αντιπαράθεση -χρήσιμη θα ήταν, πιστεύω-, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου θέμα, είναι δικό τους θέμα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Μάλιστα, λοιπόν, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μήπως τώρα, επειδή πάλι ο γιος μου με έβαλε να σας ρωτήσω, αν μπορούμε να βρούμε κανένα εισιτήριο για τον τελικό του Conference. Αν έχετε καμιά άκρη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μείνει πολύ μακριά από τέτοιου είδους αιτήματα. Διότι αν κάνουμε οποιαδήποτε απόπειρα να τα ικανοποιήσουμε -δεν έχουμε πρόσβαση σε εισιτήρια- θα δυσαρεστούσαμε πάρα, πάρα πολλούς. Αν και καταλαβαίνω ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.

Και να πω ότι είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό να έχουμε μια ομάδα στον τελικό του Conference και δύο ομάδες στο Final Four. Και μακάρι και οι δύο ομάδες στο Final Four να μπορέσουν να πάνε στον τελικό.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Και να επικρατήσει και ηρεμία κιόλας, να μην έχουμε παρατράγουδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και βέβαια, να το πω και αυτό γιατί τελειώνει το πρωτάθλημα αύριο, ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα: ηρεμία και στο πρωτάθλημα και τελικά το αποτέλεσμα για το πρωτάθλημα να κριθεί στα γήπεδα και όλοι τελικά να χειροκροτήσουν τον πρωταθλητή και το νικητή, γιατί ο πρωταθλητής κρίνεται μέσα στα γήπεδα.