Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Πρωθυπουργός: - Για ακρίβεια, το παλεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε!! - Η Ευρώπη θα καθορίσει και το μέλλον μας για τα επόμενα πέντε χρόνια



 Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας,

 
Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο ζεστή, γι’ αυτή την τόσο όμορφη υποδοχή σήμερα στο Φάληρο, έναν Δήμο τον οποίον τόσο αγαπώ, έναν Δήμο ο οποίος εμπιστεύθηκε την παράταξή μας με ποσοστό το οποίο ξεπέρασε το 50% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Στο γαλάζιο Φάληρο, εδώ που το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας συναντιέται με το γαλάζιο της θάλασσας, το γαλάζιο του ουρανού, το γαλάζιο της σημαίας μας, για μία Ελλάδα ισχυρή, για μία Ελλάδα υπερήφανη στην Ευρώπη. Γι’ αυτό θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
 
Ευρωεκλογές έχουμε, λοιπόν, σε λίγες μέρες από τώρα, ευρωεκλογές οι οποίες έχουν την ιδιαιτερότητα, αυτή τη φορά, να διεξάγονται σε έναν χρόνο σχετικά ουδέτερο, χωρίς να συμπίπτουν με εθνικές εκλογές, χωρίς να συμπίπτουν με αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό όμως, φίλες και φίλοι, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τη σημασία τους.
 
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή διάσταση αυτών των εκλογών, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, για την εκπροσώπησή μας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο και θέλουμε να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό Νεοδημοκρατών ευρωβουλευτών που θα συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη, αφενός για να διατηρήσουμε τα πρωτεία του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη και αφετέρου για να συνδιαμορφώσουμε, και εμείς με τον τρόπο μας, τις σημαντικές εξελίξεις οι οποίες θα διαμορφωθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.
 
Ξέρετε, φίλες και φίλοι, όταν εμείς στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε για την Ευρώπη, προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση έχοντας ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα: εμείς είμαστε το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της ευρωπαϊκής Ελλάδος.
 
Εμείς είμαστε το κόμμα που, το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν κάποιοι πειραματίστηκαν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.
 
Και εμείς είμαστε το κόμμα το οποίο αγωνίζεται κάθε μέρα να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Αυτό έχουμε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με σημαντικά αποτελέσματα.
 
Γιατί, το πώς θα γίνουμε Ευρώπη και στην ποιότητα ζωής, το είπε ο Δήμαρχος, έχει σημασία. Από τα μικρά, από το πώς θα ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας -και θέλω εδώ να συγχαρώ τον άξιο Δήμαρχό σας, τον φίλο μου τον Γιάννη, για την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει, συνεχίζοντας βέβαια το έργο ενός άλλου παλαιότερου Δημάρχου.
 
Αλλά έχουν σημασία αυτά τα οποία γίνονται, και σε μικρό επίπεδο, διότι για να γίνουμε Ευρώπη παντού, πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε και να προσεγγίσουμε την Ευρώπη και στις καθημερινές μας συμπεριφορές.
 
Η Ευρώπη όμως, φίλες και φίλοι, θα καθορίσει και το μέλλον μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως το καθόρισε εν πολλοίς και την προηγούμενη πενταετία.
 
Όμως, σήμερα, το 2024, τα πράγματα στον κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι ήταν το 2019, όταν ξαναείχαμε ευρωεκλογές. Αναλογιστείτε μόνο πόσα μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα: μια πανδημία, ένας πόλεμος στην Ουκρανία, μια ενεργειακή κρίση, μια κρίση ακρίβειας, μια μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή.
 
Αναλογιστείτε, λοιπόν, πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα σήμερα, το 2024. Και σε αυτή την Ευρώπη η οποία αγωνίζεται να βρει το βηματισμό της σε έναν κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια, όπως ήμασταν πρωταγωνιστές και τα πέντε χρόνια από το 2019 μέχρι σήμερα.
 
Διότι αν κάτι έχει αλλάξει, φίλες και φίλοι, σήμερα στην Ευρώπη, είναι το πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν πια την Ελλάδα. Όχι πια ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά ως μία χώρα με αυτοπεποίθηση, που έβαλε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, που αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία, που η φωνή της ακούγεται και στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρώπη για το δικό της μέλλον.
 
Διαπραγματευτήκαμε στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2020 το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έφερε στην πατρίδα μας 36 δισεκατομμύρια ευρώ -πρόσθετοι πόροι- τα οποία ήδη διοχετεύονται σε επενδύσεις, ψηφιακές, περιβαλλοντικές, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, στα οποία αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία.
 
Προληπτικά προγράμματα εξετάσεων. Για τις γυναίκες που είναι μαζί μας, ξέρετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, 20.000 γυναίκες έχουμε εντοπίσει, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, που είχαν καρκίνο του μαστού και δεν το γνώριζαν.
 
Όταν θα πάρετε το μήνυμα για τις προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου, του καρκίνου του παχέος εντέρου -δεν αφορά αυτό μόνο τις γυναίκες, αφορά και τους άνδρες-, του καρκίνου του πνεύμονα, μην τα αγνοήσετε αυτά τα μηνύματα. Διότι όσο μεγάλη σημασία έχει να επενδύουμε στα νοσοκομεία μας, και το κάνουμε, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναβαθμίζουμε, παραδείγματος χάρη, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία μας, ανακαινίζουμε 156 κέντρα υγείας, προσλαμβάνουμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές παρά τις καθυστερήσεις. Όσο σημασία έχουν όμως όλα αυτά, άλλο τόσο σημασία έχουν και οι προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες και αυτές χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη.
 
Όπως από την Ευρώπη χρηματοδοτούνται δράσεις που έχουν να κάνουν με την παιδεία. Διαδραστικοί πίνακες σε 36.000 σχολεία μέχρι το τέλος του έτους. Χρηματοδοτούνται και αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Βλέπετε, λοιπόν, πώς οι αποφάσεις που πήραμε στην Ευρώπη πριν από τρία χρόνια επηρεάζουν την καθημερινότητα μας σήμερα. Για να μην πω πολλά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική σταθερότητα της χώρας μας.
 
Για σκεφτείτε λίγο, φίλες και φίλοι, πού ήμασταν το 2019 σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η Ελλάδα ήταν «ξέφραγο αμπέλι». Όποιος ήθελε, έμπαινε. Τα νησιά μας «βούλιαζαν» από μετανάστες και πρόσφυγες. Οι δομές στη Βόρεια Ελλάδα είχαν «πλημμυρίσει» και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το μεταναστευτικό δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, γιατί το λύσαμε. Και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που καταφέραμε να ελέγξουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα, το οποίο τροφοδοτεί και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
 
Η θέση μας σε σχέση με την Τουρκία, με τους βόρειους γείτονές μας, έχει ενισχυθεί, γιατί η Ελλάδα σήμερα έχει άλλο κύρος, έχει άλλη φωνή πια στην Ευρώπη.
 
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και γι’ αυτά τα οποία θα γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια, όπου θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Για το αν θα έχουμε ένα καινούργιο Ταμείο Ανάκαμψης, για το αν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο, που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις, όπως αυτή την οποία εισηγούμαι, σε μία αντιπυραυλική ευρωπαϊκή άμυνα, για να μην επιβαρύνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο πέραν αυτού που αντέχει ο Προϋπολογισμός. Για το πώς θα συνεχίσουμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
 
Υπάρχει, λοιπόν, ένα ερώτημα απλό προς τους Έλληνες πολίτες: για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα, ποιο κόμμα, ποιοι ευρωβουλευτές, ποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλετε να σας εκπροσωπούν στην Ευρώπη; Την απάντηση την ξέρετε ήδη: μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της ελληνικής πολιτικής παρουσίας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα.
 
Γι’ αυτό και έχει σημασία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μεγάλη σημασία έχει για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό μην αντιμετωπίσετε, παρακαλώ, αυτές τις ευρωεκλογές με αδιαφορία ή αισθανόμενοι ενδεχομένως ότι «δεν κρίνεται και κάτι σημαντικό επειδή ψηφίσαμε για κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο».
 
Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές και θα σας ζητήσω και πάλι να κινητοποιηθούμε όλες και όλοι, για να στείλουμε στις 9 Ιουνίου ένα ισχυρό μήνυμα, να ξαναβάψουμε την Ελλάδα γαλάζια, να πετύχουμε το «τρίποντο» των εκλογικών επιτυχιών, μετά τις δύο μεγάλες νίκες του Μαΐου και του Ιουνίου.
 
Και κάτι ακόμα το οποίο έχει σημασία: να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, ως της μόνης μεγάλης μεταρρυθμιστικής πολιτικής δύναμης στον τόπο μας. Διότι είναι απορίας άξιο, φίλες και φίλοι, ότι σήμερα για την Ευρώπη μιλάει μόνο η Νέα Δημοκρατία.
 
Όλοι οι άλλοι θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Μας κατηγορούν για αλαζονεία. Έχουμε, λέει, αλαζονεία επειδή πήραμε 41%. Μα το 41% εσείς μας το δώσατε, εσείς είστε το 41%. Όταν μας κατηγορούν για αλαζονεία, εσάς κατηγορούν.
 
Και μου κάνει εντύπωση, ξέρετε, δεν σχολιάζω σχεδόν ποτέ αυτά τα οποία λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τον άκουγα σε μία συνέντευξη τώρα ερχόμενος να σας μιλήσω, ο οποίος κατηγορεί εμάς για αλαζονεία, προσέξτε, και είπε: «είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσω, θα είμαι αυτοδύναμος». Και έχει ήδη αρχίζει και μοιράζει και Υπουργεία δεξιά και αριστερά. Και κατηγορούν αυτοί εμάς για αλαζονεία.
 
Αλλά εδώ υπάρχει κάτι σημαντικό όμως, φίλες και φίλοι. Υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο θα βγει από αυτές τις ευρωεκλογές. Το λέω διότι κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στις χειρότερες εποχές του παρελθόντος.
 
Ξέρετε, επειδή αφήσαμε πίσω την κρίση και τα πράγματα πηγαίνουν, παρά τις δυσκολίες, καλύτερα στη χώρα, δεν έχουμε ξεχάσει πώς φλερτάραμε με την καταστροφή το 2015.
 
Και αυτοί οι οποίοι έρχονται σήμερα και τάζουν ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν ή γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν εφάρμοζαν έστω και ένα μικρό ποσοστό αυτού του προγράμματος, θα οδηγούσαν τη χώρα πίσω στη χρεοκοπία.
 
Ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2015. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο πρέπει να τους στείλετε. Διότι δεν έχουν αλλάξει. Το περιτύλιγμα μπορεί να άλλαξε, αλλά το ψέμα, η τοξικότητα και τα «λεφτόδεντρα» παραμένουν το ίδιο χαρακτηριστικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχαστούμε. Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι επειδή τα έχουμε αφήσει όλα αυτά πίσω μας, δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτές τις εποχές. Θα μπορούσαμε να κυλήσουμε πίσω. Βεβαίως, θα μπορούσαμε να κυλήσουμε πίσω εάν δεν ακολουθούσαμε συνετές οικονομικές πολιτικές.
 
Από εμένα, φίλες και φίλοι, το ξέρετε καλά, δεν θα ακούσετε ποτέ δεσμεύσεις και υποσχέσεις για πράγματα τα οποία δεν μπορώ να κάνω. Αυτά τα οποία λέω, τα κάνω και αυτά τα οποία δεν μπορώ να κάνω, δεν σας τα υπόσχομαι. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από αυτούς που σήμερα τάζουν τα πάντα στους πάντες ανερυθρίαστα.
 
Και αυτό το μήνυμα των εκλογών, το εσωτερικό πολιτικό μήνυμα, πρέπει να το ακούσουν όλες και όλοι εντός Ελλάδας. Δώστε μας -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό- τη δύναμη σε αυτές τις ευρωεκλογές όχι μόνο να σας εκπροσωπήσουμε επάξια στην Ευρώπη όπως ξέρουμε να το κάνουμε, και το ξέρετε ότι το ξέρουμε, το έχουμε αποδείξει. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε τον μεταρρυθμιστικό μας δρόμο, να οδηγούμε την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης, να αυξάνουμε τους μισθούς, να αντιμετωπίσουμε, όπως εμείς ξέρουμε, με πραγματική κατανόηση για τα προβλήματα των πολιτών, το ζήτημα της ακρίβειας.
 
Γιατί και στο ζήτημα της ακρίβειας, φίλες και φίλοι, το παλεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Βάζουμε πρόστιμα, κάνουμε ελέγχους, έχουμε κάνει παρεμβάσεις στην αγορά, έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις.
 
Και επιστολή στείλαμε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να καταγγείλουμε τι; Τις πρακτικές κάποιων πολυεθνικών, που πιστεύουν ότι μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους στην Ελλάδα ή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε τιμές υψηλότερες απ’ ό,τι κάνουν στις μεγάλες αγορές.
 
Και είπαμε «όχι», θα τα βάλουμε και με τις πολυεθνικές αν χρειάζεται, δεν τις φοβόμαστε. Γιατί αυτό πρέπει να γίνει, προς όφελος τελικά του Έλληνα καταναλωτή.
 
Δώστε μας, λοιπόν, τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για τα επόμενα τρία χρόνια. Γι’ αυτούς που βιάζονται, τους ενημερώνω ότι εθνικές εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027. Έχουν χρόνο μπροστά τους και εμείς έχουμε χρόνο να δουλέψουμε για να φέρνουμε σταθερά την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη.
 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή δύναμη, καλό αγώνα. Νωρίς-νωρίς στην κάλπη παρακαλώ, να μη λείψει καμία ψήφος από τη Νέα Δημοκρατία στις 9 Ιουνίου. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά, ευχαριστώ.