Η Ρωσία άνοιξε εκ νέου τις δημοσιονομικές "κάνουλες” μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη θέση του προέδρου, εκτινάσσοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας παρά την αύξηση των εσόδων από τον ενεργειακό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας διευρύνθηκε σχεδόν κατά 2,5 φορές λόγω της ισχυρής αύξησης των δαπανών τον Απρίλιο και ανήλθε στο 1,48 τρισ. ρούβλια (16,2 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα.
Έτσι, το έλλειμμα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ανήλθε στο 0,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σημαντικά αυξημένο από τα 607 δισ. ρούβλια ή 0,3% του ΑΕΠ που ήταν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Παρ’ όλα αυτά, το δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου δεν ανέρχεται ούτε στο ήμισυ του ελλείμματος που καταγράφηκε το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όταν είχε σκαρφαλώσει στα 3,05 τρισ. ρούβλια ή στο 1,8% του ρωσικού ΑΕΠ.
Η βελτίωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση κατά 50,1% που εμφάνισαν τα έσοδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η οποία υπερκάλυψε την αύξηση των δαπανών κατά 21,5%, σε ετήσια βάση, στα 13,2 τρισ. ρούβλια.
Η ισχυρή αύξηση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγω στην εκτίναξη των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 82,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, και δευτερευόντως στην αύξηση κατά 36,8% που εμφάνισαν τα έσοδα του Κρεμλίνου εξαιρουμένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ως απόρροια των υψηλότερων φορολογικών εισπράξεων.
Με βάση τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 21,3% έναντι του Μαρτίου και κατά 25,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023.
Η Μόσχα προβλέπει πάντως σημαντική αύξηση τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών του προϋπολογισμό το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 36,7 τρισ. ρουβλίου στο σύνολο του έτους και έσοδα 35,1 τρισ. ρουβλίου, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να διαμορφώνεται για το σύνολο του 2024 στο 1,6 τρισ. ρούβλια ή στο 0,9% του ΑΕΠ.
Άλλωστε η Ρωσία συνεχίζει να διοχετεύει όλο και περισσότερος πόρους στην ενίσχυση του στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας της προκειμένου να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, με τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια φέτος να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου στο 40% των συνολικών δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3807607/rosia-to-dimosionomiko-elleimma-sto-4mino-ektinaxthike-sto-1-48-tris-roublia/