Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Πανδημία COVID-19: Θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν προγραμματίσει την τρίτη δόση - Όλες οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης


 

Από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 ετών που συμπληρώνουν επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Θα χάνουν τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

  • Δεν θα μπορούν δηλαδή να εισέρχονται σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.
  • Παράλληλα θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για την προσέλευση στη δουλειά τους, καθώς για την είσοδο σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια.
  • Πρόσβαση χωρίς έλεγχο θα έχουν μόνο στα supermarkets, στα καταστήματα αγοράς τροφίμων και στα φαρμακεία.

Αλλάζει επίσης η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο πλέον θα διαρκεί για 90 ημέρες (τρεις μήνες) και όχι για 6 μήνες. Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα για τους ανεμβολίαστους. Αναλυτικότερα:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
  • Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι 11.12.202.
  • Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου