Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Εθνικά Θέματα: Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ στην ερώτηση: - "Η Άγκυρα κλέβει Κάρπαθο και θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης;"


 


Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 1205/15-11-2021) με θέμα: «Η Άγκυρα κλέβει Κάρπαθο και θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης»


ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Αθήνα, 14/11/2021 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: 1) Υπουργό Εξωτερικών 

2) Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

ΘΕΜΑ: «Η Άγκυρα κλέβει Κάρπαθο και θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης » 

Αξιότιμοι Υπουργοί, 

 Η Τουρκία συνεχίζει να διεκδικεί ελληνικά νησιά και θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στη χώρα μας, εξακολουθώντας να τηρεί την πλήρη εχθρική της στάση ενάντια στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φέρεται να εξέδωσε «NAVTEX» για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά ανατολικά της Κρήτης και η Τουρκία απάντησε άμεσα με παράνομη NAVTEX με την αιτιολογία ότι η δεσμευόμενη περιοχή νότια της Καρπάθου είναι στην «δική της δικαιοδοσία». 

Στην προσπάθεια της να στηρίξει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και να γκριζάρει το Αιγαίο, αναφέρει πλέον σε διεθνή έγγραφα ότι ελληνικά νησιά (όπως η Κάρπαθος) ή ελληνικά χωρικά ύδατα ανήκουν στη δική της δικαιοδοσία. 

Παράλληλα, μετά την από 11/12/2021 συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ Ερντογάν και του Ούγγρου Πρωθυπουργού Β. Ορμπάν, η Ουγγαρία αν και μέλος της Ε.Ε από το 2004, δείχνει πως στηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα. Με αφορμή το μεταναστευτικό ο Ούγγρος Πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους Τούρκους φίλους μας 2 στο μεταναστευτικό. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερο». 

Συνεπώς, η παθητική στάση της ελληνικής Κυβέρνησης στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο δεν έχουν συζητηθεί ουσιαστικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά σιγά σιγά αφήνουν το περιθώριο ακόμα και κράτη-μέλη της Ε.Ε να αλλάζουν στάση, στηρίζοντας τα τουρκικά συμφέροντα ενάντια στα ελληνικά, πράγμα το οποίο δεν θα αργήσει να εφαρμοσθεί και σε θέματα επικράτειας και εδαφικής ακεραιότητας. 

Βάσει των ανωτέρω: 

Ερωτώνται οι Υπουργοί: 

1) Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για την παραβατική και εχθρική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο; 

2) Σε τι ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να απαλειφθούν οποιεσδήποτε δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας, που εποφθαλμιά ελληνικά νησιά και ελληνικά χωρικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο; 

3) Για ποιο λόγο δεν έχει ανακηρύξει η ελληνική Κυβέρνηση ελληνικές αλιευτικές ζώνες με την Τουρκία; 

 Ο ερωτών Βουλευτής 

 Αντώνιος Μυλωνάκης




Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 1205/15-11-2021) με θέμα: «Η Άγκυρα κλέβει Κάρπαθο και θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης»



ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 1205/15-11-2021 της Βουλής των Ελλήνων 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Η Άγκυρα κλέβει Κάρπαθο και θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα: 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ), προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ασφάλειας και επιτήρησης του χερσαίου, θαλάσσιου και εναερίου χώρου της Πατρίδας, συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε μορφής απειλής κατά των εθνικών συμφερόντων. 

Στο ανωτέρω πλαίσιο της αποστολής τους, διαθέτουν την κατάλληλη επιχειρησιακή σχεδίαση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, ωστόσο, λόγω διαβάθμισης “ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ” και άνω, οι ειδικότερες ενέργειες στις οποίες θα προβούν δε δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ενιαίου συντονισμού, το ΥΠΕΘΑ συνεργάζεται με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη αντιμετώπιση των προκλήσεων της γείτονος. 

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εξωτερικών. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου