Προσπάθεια κινητοποίησης της κάθε άλλο παρά πρόθυμης για περιπέτειες μουσουλμανικής μειονότητας εκδηλώνονται από ακραίους κύκλους και με την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων που δεν επιτρέπουν τη χρήση του όρου «τουρκικός» από τη λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
Η διοίκηση της «ΤΕΞ», η οποία, βεβαίως, παρά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων λειτουργεί κανονικά όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει εκδηλώσεις, έχει διεθνή δραστηριότητα προσκαλεί επισήμους από την Τουρκία κ.α., έχει καλέσει για το πρωί του Σαββάτου σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της και πορεία στην πλατεία της Ξάνθης και καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Φτάνει πια», την οποία έσπευσαν να στηρίξουν και η «Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» και οι ψευδομουφτήδες και άλλοι σύλλογοι, ενώ υπήρξε και χθες κάλεσμα από τα τζαμιά της Ξάνθης για συμμετοχή στη διαμαρτυρία.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι έχει επιλεγεί για την εκδήλωση πρωινή ώρα (11:30) που λόγω του παζαριού υπάρχει συνήθως πυκνή κίνηση στην περιοχή αυτή, δίνοντας την ευκαιρία στους οργανωτές να εμφανίσουν τους περαστικούς ως συμμετοχή στη διαμαρτυρία.
Η υπόθεση της αναφοράς της λέξης «τουρκικός» στον τίτλο οργανώσεων και Συλλόγων στη Θράκη έχει αναχθεί σε μείζον θέμα από συγκεκριμένους κύκλους αλλά και την Άγκυρα, θεωρώντας ότι είναι η αιχμή του δόρατος για την κατοχύρωση της «τουρκικής ταυτότητας» της μειονότητας η οποία έχει θρησκευτικό χαρακτήρα από τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Η εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Άγκυρα που έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια έχει δυσχεράνει τα κανάλια συνεννόησης με τη μειονότητα και έχει υπονομεύσει όποιες καλόπιστες προσπάθειες έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για εξεύρεση λύσης είτε στο θέμα των μουφτήδων, είτε των διαχειριστικών επιτροπών.
Για το θέμα των Συλλόγων η Αθήνα σταθερά παραπέμπει στην ελληνική Δικαιοσύνη η οποία έχει αποφανθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η λέξη «τουρκικός» και το πλαίσιο δραστηριοτήτων των Συλλόγων αποτελεί «απειλή για την εθνική ασφάλεια», κάτι που δεν έχει συμμεριστεί το ΕΔΑΔ στο οποίο έχει προσφύγει η «ΤΕΞ» που θεώρησε ότι ακόμη και η ανάδειξη «εθνικής μειονότητας δεν συνιστά απειλή». Επίσης, το ΕΔΑΔ είχε υποστηρίξει ότι πέραν της παραβίασης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δεν είχε προηγηθεί δίκαιη δίκη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με τροπολογία του Υπ. Δικαιοσύνης έδινε την ευκαιρία στις οργανώσεις όπως η «ΤΕΞ» να προσφύγουν εκ νέου στην ελληνική δικαιοσύνη διεκδικώντας την εγγραφή της στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Η νέα αυτή προσφυγή τελεσιδίκησε εκ νέου στον Άρειο Πάγο οδηγώντας σε απόρριψη του αιτήματος για επίσημη χρήση του όρου «τουρκικός». Απόφαση η οποία ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή στο σκεπτικό της, αλλά ήδη από την επόμενη της έκδοσης της έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης από την Άγκυρα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκδίδει μακροσκελή ανακοίνωση.
Πάντως, στο θέμα των Συλλόγων είναι προφανές ότι με πρωτοβουλία της Άγκυρας επιχειρείται απλώς η διατήρηση της εκκρεμότητας, καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τη νόμιμη λειτουργία των Συλλόγων, όπως π.χ. οι Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες οι οποίες απλώς καταγράφονται στο Μητρώο του ΓΕ.ΜΗ..
Και φυσικά η Πολιτεία θα πρέπει να ακυρώσει την επιχειρηματολογία της τουρκικής προπαγάνδας και να στραφεί στα πραγματικά προβλήματα, που αφορούν τη χειραγώγηση της μειονότητας από το τουρκικό προξενείο και τους μηχανισμούς του, τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών της μειονότητας και φυσικά την προάσπιση των δικαιωμάτων των νέων μουσουλμανόπαιδων που εγκαταλείπονται στην αναχρονιστική «μειονοτική εκπαίδευση» που τους παραδίδει με ελλιπή εφόδια στην ελληνική κοινωνία δυσκολεύοντας την ενσωμάτωση τους, ή τους στρέφει υποχρεωτικά στο «φιλόξενο» τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, με τα γνωστά αποτελέσματα...
πηγή:https://www.liberal.gr/politics/spithes-stin-thraki-prospathoun-na-anapsoun-oi-akraioi-tis-meionotitas/389944