Της Νίκης Ζορμπά
"Είναι εμφανές ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά", δηλώνει στο "Κ" συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφενός δεν εμφανίζεται σίγουρος ότι έχει "καεί" λόγω των επιδημιολογικών εξελίξεων με τη μετάλλαξη Δέλτα το ενδεχόμενο φθινοπωρινών εκλογών, αφετέρου, αντιθέτως, εκτιμά ότι, εάν δεν υπήρχαν δραματικές προβλέψεις για την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας με το πέρας του θέρους, οι κάλπες θα είχαν αρχίσει ήδη να ξεσκονίζονται.
Αυτή είναι η κεντρική εκτίμηση στην Κουμουνδούρου, παρότι –ως συμβαίνει εδώ και μήνες οπότε και φιγουράρει ψηλά η πιθανότητα πρόωρων− δεν τη συμμερίζονται όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, χωρίς να παίρνουν κι όρκο βέβαια ότι δεν υπάρχει προεκλογικός σχεδιασμός στο Μαξίμου. Η μετάλλαξη Δέλτα απλώς είναι η μεταβλητή στην εξίσωση που λειτουργεί "καθησυχαστικά" στο ενδεχόμενο να τρέχουν και να μη φτάνουν λόγω εκλογικού αιφνιδιασμού.
Ένταση
Ο εκλογικός συναγερμός, πάντως, εξακολουθεί να ηχεί δυνατά στα "κεντρικά", με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδίδεται σε μπαράζ περιοδειών, συνεντεύξεων, παρεμβάσεων στη Βουλή, σε κινητικότητα εν γένει, απολύτως κόντρα σε εποχές αλλοτινές θερινής ραστώνης. Μετά τη Μύκονο, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί και τη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των θερινών εξορμήσεών του, όπου "ξανασυστήνει" τον ΣΥΡΙΖΑ και επενδύει προδήλως στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Το κόμμα, άλλωστε –σύσσωμο ανεξαρτήτως εσωκομματικής προέλευσης−, διαβλέπει επερχόμενη κοινωνική ένταση, την οποία ασφαλώς και χρεώνει στην κυβέρνηση, ενώ ασφαλέστατα θα επιδιώξει να καρπωθεί οφέλη της. Ήδη προετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για "πόλεμο" απέναντι σε συγχωνεύσεις ή λουκέτα σε νοσοκομεία, ενώ ποντάρουν απερίφραστα στη "διάγνωσή" τους πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε "απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα", σύμφωνα με την έκφραση που διατύπωσε στο "Κ" κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.
Τα αντιπολιτευτικά μποφόρ θα είναι δυνατά, χωρίς αμφιβολία: Πανδημία και οικονομία θα παραμείνουν στο πρώτο πλάνο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η βεντάλια ανοίγει εξ αντικειμένου, με επιμέρους συγκρούσεις: παιδεία, ασφαλιστικό, εργασιακά και... υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Εμβολιασμός
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, εν αρχή εργαζομένων σε δομές υγείας και μονάδες ηλικιωμένων, αποτυπώθηκε διά της ψήφου του στη Βουλή στην εν λόγω τροπολογία: Όχι. Παράλληλα, το κόμμα στέκεται εξαιρετικά καχύποπτα απέναντι στην πρόβλεψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ ευθέως εγκαλεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις προκειμένου τελικώς ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού.
Τις επιφυλάξεις του το κόμμα, παρά τη συμφωνία στη γενική κατεύθυνση πως ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για ομάδες εργαζομένων, τις δικαιολογεί με τις ποινές σε "εργασιακές συνθήκες": αναστολή μισθού κ.λπ. Είναι καταστατικά απέναντι και βλέπουν πρόθεση της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις. Πώς γίνεται υποχρεωτικότητα αν αυτή δεν συνοδεύεται από συνέπειες μη συμμόρφωσης; Εκεί, στον ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν τα αντικίνητρα. "Είναι διαφορετικό κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί να υποχρεώνεται να προσέρχεται νωρίτερα στην εργασία του για να κάνει τεστ και να μπαίνει μόνο αν είναι αρνητικός και διαφορετικό να χάνει τη δουλειά του", είναι η θέση που διατυπώνει το κόμμα επισήμως, διά του εκπροσώπου του, Νάσου Ηλιόπουλου.
Κοινώς, να μη χάνει ο εργαζόμενος που αρνείται να συμμορφωθεί τον μισθό ή τη δουλειά του, αλλά να του γίνεται διαδικαστικά η ζωή δύσκολη, ώστε να πειθαναγκάζεται τελικώς να εμβολιαστεί.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ευλόγως προκαλεί καχυποψία περί "ψαρέματος" σε κοινό αντιεμβολιαστών και λοιπών αρνητών.
Ο Πολάκης
"Ενώ είναι πλήρης η θέση μας σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, δεν έχει περάσει ως τέτοια. Κι αυτό γιατί έχει προηγηθεί ο... Πολάκης", σχολιάζει στο "Κ" κορυφαίο στέλεχος της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", το οποίο ευθαρσώς αναγνώρισε πως τα ευτράπελα της γραμμής Πολάκη δίνουν "πάτημα" στην κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες, κλείνοντας το μάτι και στο ποικιλώνυμο πλήθος των αντιεμβολιαστών.
Ενστάσεις, πάντως, εσωκομματικές επί της θέσης που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο το "άγος" που σέρνουν πολλοί λόγω όσων προηγήθηκαν με τον Χανιώτη βουλευτή και την ανοιχτή ενθάρρυνσή του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
πηγή:https://www.capital.gr/politiki/3572054/suriza-ekloges-upoxreotikos-emboliasmos-kai-to-agos-polaki