Αν τα μάτια όλων διαστέλλονται από τον τρόμο κάθε φορά που τίθεται το ερώτημα «τι θα γινόταν αν βρισκόταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πανδημία ή κατά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο», η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία σίγουρα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο πανικό.
Αν το 2015 και το 2016 ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη – αν και ο πόλεμος στη Συρία βρισκόταν σε ύφεση και ο ISIS είχε κατανικηθεί – μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα συνέβαινε και τι θα μπορούσε να συμβεί στο άμεσο μέλλον αν στο τιμόνι της χώρας δεν βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν δεν αποτελούσε κεντρική απόφαση η διαρκής επαγρύπνηση και φύλαξη των συνόρων μας.
Ο κίνδυνος είναι παρών και σε εξέλιξη: Οι Ταλιμπάν από την μία πλευρά και ο Λουκασένκο από την άλλη, απειλούν για άλλη μια φορά την Ευρώπη, ακολουθώντας τα αχνάρια του Ερντογάν στην εργαλειοποίηση των προσφύγων. Ο εφιάλτης επιστρέφει καθώς αυτή τη στιγμή πέντε χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και μία, η Λιθουανία, που συνορεύει με τη Λευκορωσία, ζουν στιγμές Έβρου!
Οι πληροφορίες από το Αφγανιστάν έρχονται καταιγιστικές: Μετά από είκοσι χρόνια οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη χώρα στο έλεος των Ταλιμπάν και μέχρι τις 31 Αυγούστου στη χώρα δεν θα υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ «πέτυχαν τους στόχους τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πλην όμως η πραγματικότητα είναι πως στο Αφγανιστάν η τρομοκρατία έχει επικρατήσει.
Η μία μετά την άλλη οι περιφέρειες πέφτουν στα χέρια των Ταλιμπάν, καθώς αυτοί προελαύνουν σε όλη τη χώρα.
Χιλιάδες συνωστίζονται στα σύνορα
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν συνοριακά περάσματα και περιοχές που συνορεύουν με πέντε χώρες (Ιράν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Κίνα και Πακιστάν) και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι περνούν τα σύνορα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις σφαγές.
Από εκεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσουν στην Τουρκία – μέσω του Πακιστάν σίγουρα – και θα επιχειρήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη.
Την Δευτέρα, 5 Ιουλίου, χίλιοι Αφγανοί στρατιωτικοί κατέφυγαν στο Τατζικιστάν, καθώς οι μάχες μαίνονται σε όλη τη χώρα. Πριν από μία εβδομάδα οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει πάνω από 200 περιφέρειες σε 34 επαρχίες, δηλαδή πάνω από την μισή έκταση της χώρας. Την Παρασκευή, 9 Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το 85% της χώρας.
Το Τατζικιστάν έχει επιβεβαιώσει ότι παρατηρείται μεγάλη έξοδος, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων και ήδη έχει ζητήσει την βοήθεια της Ρωσίας και άλλων γειτονικών χωρών, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, καθώς, όπως αναφέρθηκε, αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση στα σύνορά του, ειδικά λόγω της ορεινής μορφολογίας του εδάφους.
Δυο ώρες διορία για να φύγουν από τα σπίτια τους
Ήδη από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οι Ταλιμπάν λεηλάτησαν και πυρπόλησαν πόλεις στον βορρά, καταστρέφοντας κατοικίες και ξεριζώνοντας ανθρώπους, σε μια επιχείρηση αντιποίνων, καθώς οι πολίτες εκεί είχαν ταχθεί υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης. Οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους έδιναν δύο ώρες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στο στόχαστρό τους βρίσκονται κυρίως οι γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν τη χώρα. ΗΠΑ και Βρετανία σκέπτονται τώρα να εκδώσουν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα για γυναίκες που έχουν αναμιχθεί στον δημόσιο βίο και ακτιβίστριες ή κορίτσια που επέμειναν να πηγαίνουν στο σχολείο παρά τις επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών.
Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τις δυτικές χώρες να διασώσουν εκείνους που δούλεψαν στο πλευρό τους και αψήφησαν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι εντάσσουν τα δικαιώματα των γυναικών στις δυτικές αξίες που μισούν.
Οι δολοφονίες γυναικών που έδωσαν τη μάχη – ανάμεσά τους πολλές δημοσιογράφοι – αποτέλεσαν καθημερινή υπόθεση το τελευταίο διάστημα. Ήδη, πολλές πρεσβείες δέχονται αιτήματα του ντόπιου προσωπικού τους, μεταξύ των οποίων διερμηνείς, πάνω στους οποίους αναμένεται να ξεσπάσει η εκδικητική μανία των Ταλιμπάν, καθώς τους θεωρούν «συνεργάτες του εχθρού».
Εδώ και μέρες, χιλιάδες πολίτες που αισθάνονται ότι απειλούνται σχηματίζουν ουρές έξω από το γραφείο διαβατηρίων της πρωτεύουσας Καμπούλ.
Κύματα προσφύγων στον δρόμο για την Τουρκία
Επιπλέον, η φτώχεια, η ανομβρία και η αναρχία επιδεινώνουν την κατάσταση και θεωρείται βέβαιο ότι νέα κύματα προσφύγων θα κατευθυνθούν εκτός χώρας.
Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θέλουν να φθάσουν στην Τουρκία, την οποία θεωρούν – και σωστά – πύλη προς την Ευρώπη, προσθέτοντας πως αν δεν μπορέσουν να φθάσουν ως εκεί νόμιμα θα το κάνουν παράνομα.
Στα τελευταία σαράντα χρόνια πολέμου και ταραχών, εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Μόνο στους τελευταίους έξι μήνες από τη χώρα έχουν φύγει 500.000 άνθρωποι.
Στο Πακιστάν βρίσκονται ήδη 3 εκατομμύρια Αφγανοί, από τους οποίους οι μισοί έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες. Στο Ιράν βρίσκονται επισήμως 1 εκατ. Αφγανοί πρόσφυγες, ενώ υπολογίζεται πως άλλα 2,5 εκατ. παραμένουν εκεί παράνομα και με ληγμένα τα αφγανικά τους διαβατήρια.
Και μέσα σ’ όλα, η Τουρκία επιδιώκει να αναλάβει την φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, με το γραφείο του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να ανακοινώνει στις 8 Ιουλίου πως ο Ακάρ και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν είχαν «εποικοδομητική και θετική» συζήτηση επί του θέματος.
Air… Λουκασένκο με μετανάστες από την Τουρκία
Σα να μην έφθανε δε αυτή η κρίση, έχουμε και τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο, ο οποίος απειλεί ευθέως να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.
«Η Γερμανία χρειάζεται εργάτες», είπε με νόημα στις 6 Ιουλίου, απειλώντας με μαζική έξοδο Αφγανών, Σύρων και Πακιστανών που στο μεταξύ είχε φροντίσει να φθάσουν στη χώρα του.
«Δεν θα σταματήσουμε κανέναν», δήλωσε ως άλλος Ερντογάν στον Έβρο, ήδη από τις 26 Μαΐου. «Οι άνθρωποι έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και θέλουν να πάνε στη ζεστή και άνετη Ευρώπη», πρόσθεσε ειρωνικά.
Και προσπαθεί να πραγματοποιήσει την απειλή του, στέλνοντας κόσμο στην γειτονική Λιθουανία, η οποία στις 2 Ιουλίου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά της, καθώς στο λιθουανικό έδαφος έφθαναν 150 άτομα, κυρίως Ιρακινοί, την ημέρα μέσω της δασώδους συνοριακής περιοχής μήκους 420 μιλίων – κάτι που καταδίκασε η ΕΕ, καθώς στη Λιθουανία βρίσκονται 680 χιλιόμετρα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.
Τα «κοπάδια» ως πολιτικό εργαλείο
Ο Λιθουανός Πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα κατήγγειλε ότι ο Λουκασένκο στέλνει τους μετανάστες σκόπιμα, χρησιμοποιώντας τους ως πολιτικό εργαλείο.
«Πιάναμε κοπάδια μετανάστες εδώ – τώρα, ξεχάστε το, θα τους πιάνετε εσείς», ήταν η απάντηση του Αλεξάντρ Λουκάσενκο, ο οποίος κατηγορεί την Λιθουανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Λευκορώσους αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και στην αρχηγό της αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια.
Ήδη η λιθουανική κυβέρνηση κατασκευάζει χώρο για υποδοχή, καλώντας όλους τους δήμους να προτείνουν χώρους για καταυλισμούς.
Σύμφωνα με τον λιθουανικό Τύπο, ο Λουκασένκο οργανώνει την μεταφορά Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών που ζουν σε καταυλισμούς στην Τουρκία, όπου έχουν μεταβεί Λευκορώσοι πράκτορες που τους… στρατολογούν, προσφέροντάς τους ένα αεροπορικό εισιτήριο ως το Μινσκ και την υπόσχεση να περάσουν εύκολα σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω Λιθουανίας, με την βοήθεια των λευκορωσικών συνοριακών υπηρεσιών.
Ποιοι κινούν τα νήματα
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους στο Βίλνιους, μια τέτοια επιχείρηση αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν θα μπορούσε να οργανωθεί μόνο από τη Λευκορωσία – αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα νήματα κινούν Ρωσία, Ιράν και Τουρκία.
Πιστεύεται επίσης ότι με τον τρόπο αυτό φουσκώνει ο τραπεζικός λογαριασμός του ίδιου του Λουκασένκο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρίας που εκτελεί πτήσεις τσάρτερ από την Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη. Κάθε πρόσφυγας πληρώνει 1.500 ευρώ για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο αεροπορικό εισιτήριο.
Την Παρασκευή, 9 Ιουλίου, η Λιθουανία ξεκίνησε να κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα, παρόμοιο με αυτόν που κατασκευάστηκε το 2017 στα σύνορα με την Ρωσία, στο Καλίνινγκραντ. Εκεί από όπου τις προάλλες απογειώθηκε ένα ρωσικό αεροσκάφος χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Λιθουανού Προέδρου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, στην λιθουανική αεροπορική βάση Σιαουλιάι.
Το πρώτο τμήμα του φράχτη θα έχει μήκος 500 μ. και ύψος 1,8 μ. και κατασκευάζεται από κονσερτίνα (λεπιδοφόρο σύρμα) και αγκαθωτό συρματόπλεγμα.
Γεμάτα μετανάστες τα τουρκικά αεροπλάνα
Από την πλευρά της, η Λιθουανή πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε αποκάλυψε ότι λειτουργεί ολόκληρο σύστημα με ταξιδιωτικά πρακτορεία και απευθείας πτήσεις που συνδέουν το Μινσκ με τη Βαγδάτη.
Δημοσιοποιήθηκαν μάλιστα κάρτες επιβίβασης και από την Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία αποφεύγει να σχολιάσει, αλλά ο Λιθουανός υπουργός των Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογο του, την συνδρομή της χώρας του για να ταυτοποιήσει τους μετανάστες που φθάνουν στην Λιθουανία από την Λευκορωσία.
«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων φθάνουν στη Λευκορωσία από την Τουρκία, με τις τουρκικές αερογραμμές. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία γνωρίζει την ταυτότητα τους», δήλωσε.
Στις 8 Ιουλίου η Άγκυρα δήλωσε… πρόθυμη να συνδράμει την Λιθουανία, με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοινώνει πως κατά τις προσεχείς εβδομάδες λιθουανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητηθεί το θέμα.
Η γενική δοκιμή έγινε στον Έβρο. Σήμερα, παρακολουθούμε τα επόμενα κεφάλαια του δράματος, δηλαδή της αναγκαστικής μεταφοράς ανθρώπων για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων…
πηγή:https://www.liberal.gr/world/i-megali-exodos-apo-afganistan-kai-leukorosia-me-upografi-erntogan/390025