Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Υπουργός Οικονομικών:Επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για πρώτη φορά και των "πράσινων" δανειοληπτών - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα υψηλά ποσοστά επιδότησης



Της Μαρίας Νταλιάνη
Τη νομοθετική διάταξη βάσει την οποίας θα γίνει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για πρώτη φορά και των "πράσινων" δανειοληπτών ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
"Για πρώτη φορά το κράτος έρχεται και στέκεται δίπλα στους πολίτες ακόμα και σε όσους είναι συνεπείς, αλλά πλήττονται  από το κορονοϊό", υπογράμμισε ο υπουργός. Όπως είπε για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τέλος Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου με την χρήση κωδικών taxis.  Η νομοθετική ρύθμιση  για το πρόγραμμα-γέφυρα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων θα έρθει σήμερα στην Βουλή.
"Ανακοινώνω σήμερα ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά υλοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας. "Σήμερα έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα που επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη στην 1η κατοικία. Εντάσσονται φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα μείωση σημαντική στον μηνιαίο μισθό, μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%, εργαζόμενοι στο Συν-εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο".
Οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 
α) δανειολήπτες με δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (ως τέτοια θεωρούνται τα δάνεια που δεν έχουν καθυστέρηση 90 ημερών και άνω), 
β) δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα και 
γ) δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Για καθεμία κατηγορία θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ως προς την επιλεξιμότητα σε ότι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας, το εισόδημα, το ανεξόφλητο δανείου, ενώ διαφορετικό θα είναι και το ύψος της επιδότησης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

* Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους
* Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους
* Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους (μειωμένος ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το 2ο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019)
* Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
* Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Αναλυτικά τα κριτήρια 

* Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: Επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο. Το κράτος έρχεται αρωγός στους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι:
- η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ (έναντι 250.000 ευρώ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ)
- το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα (έναντι 130.000 ευρώ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) 
- το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ (έναντι 36.000 ευρώ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ)
- οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ (έναντι 15.000 ευρώ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ)
- η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ (έναντι 280.000 ευρώ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ). 
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.
 
* Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα:  επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 70% το 2ο τρίμηνο και κατά 60% το 3ο τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι διευρυμένα έναντι του προγράμματος της προηγούμενης Κυβέρνησης:
- η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (όπως ήταν και στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης)
- το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (έναντι 130.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης)
- το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ (έναντι 36.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης)
- οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ (έναντι 15.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης)
- η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ (έναντι 280.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης)
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.
 
* Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί και οδηγούνται σε πλειστηριασμό, με σκοπό να αποτραπεί αυτός: επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 50% το 2ο τρίμηνο και κατά 30% το 3ο τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις:
- η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ 
- το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ
- το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ 
-  οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ
- η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ. 
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

59 μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας

Ο υπουργός, απαντώντας στην επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε αναλυτικά στα 59 μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 24 δις που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, ενώ σημείωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα  ανέρχονται στα 31 δις.
"Άκουσα με προσοχή τους συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ αλλά δεν άκουσα πόσο κοστολογούνται τα μέτρα που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. Αυτή την κρίση μπορεί να την ξεπεράσει κανείς με γενναίες αποφάσεις , με κρατική παρέμβαση , με αλληλεγγύη. Το ΥΠΟΙΚ σχεδίασε ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο που φυσικά εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση σε κάθε φάση" τόνισε.