Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την πρόσκτηση δύο φρεγατών ψηφιακής τεχνολογίας με την κωδική επωνυμία «Belh@rra»







Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την πρόσκτηση δύο φρεγατών ψηφιακής τεχνολογίας με την κωδική επωνυμία «Belh@rra».

 Έπειτα από αρκετούς κύκλους διαπραγματεύσεων σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, φαίνεται πως Αθήνα και Παρίσι κατέληξαν στη διαμόρφωση (24 κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων, οκτώ πύραυλοι SCALP Navale, αλλά και σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM), σε τιμή που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων Αθήνα και Παρίσι θα μπορούν να προχωρήσουν και σε ανακοινώσεις. Βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ήταν η υψηλή τιμή για τις τρέχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, ωστόσο φαίνεται ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να αναβαθμίσουν τη στρατηγική συνεργασία τους σε ένα αρκετά ευρύτερο φάσμα.

Το θέμα της αμυντικής συνεργασίας ετέθη και στις πρόσφατες επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα, όπου βασικό και ζέον αντικείμενο συζήτησης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο Αθήνα και Παρίσι έχουν συγκλίνουσες απόψεις. Σημειώνεται ότι για την εκκρεμότητα ενίσχυσης του στόλου με μεγάλες μονάδες επιφανείας υπάρχει και αμερικανικό ενδιαφέρον. 

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική δραστηριοποίηση για τη διεθνοποίηση των ελληνικών θέσεων σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την άποψη της Αθήνας για το παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Ελλάδα συμμετείχε μέσω του κ. Δένδια σε τηλεδιάσκεψη υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, όπου συμμετείχαν επίσης τα κράτη-μέλη της Διαδικασίας Βερολίνου, καθώς επίσης το Κατάρ, το Μαρόκο και η Ε.Ε. με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Δένδιας εστίασε την παρέμβασή του στην ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Λιβύη, με άμεσο πρώτο βήμα την εκεχειρία και σταθερό στόχο την ειρήνευση στη Λιβύη και την εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των εξωτερικών παρεμβάσεων και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την πιστή τήρηση του εμπάργκο όπλων. Επ’ αυτού ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων.

Πάντως χθες, λίγα 24ωρα μετά τα αεροπορικά χτυπήματα κατά της βάσης Αλ Γουατίγια, καταγράφηκαν πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών από την Τουρκία προς την Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, η Αγκυρα πραγματοποίησε αεροναυτικές ασκήσεις από τα νότια της Κρήτης μέχρι τα ανοιχτά της Λιβύης.




πηγή:https://www.kathimerini.gr/1086689/article/epikairothta/politikh/tria-dis-gia-tis-fregates