Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Oι θάνατοι Τούρκων στρατιωτών θα δημιουργήσουν ευκαιρίες νέων επιθέσεων, στους εχθρού της. - Αναπτύσσει στρατεύματα σε όλο και περισσότερα πεδία μαχών




Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων Τούρκων στρατιωτικών τους τελευταίους μήνες ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση της ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και των εχθρών της στα μέτωπα που πολεμά, σύμφωνα με ανάλυση του ειδησεογραφικού δικτύου Rudaw την Κυριακή.
Από τις αρχές αυτού του έτους, η Τουρκία έχει δείξει σημαντική αύξηση στον αριθμό των στρατευμάτων που διαθέτει στα πεδία των μαχών, αλλά και στον αριθμό των στρατευμάτων που σκοτώθηκαν στην Συρία, την Λιβύη και το Ιρακινό Κουρδιστάν. Σε αυτά τα τρία μέτωπα έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό οι τουρκικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πολ Ίντιον.
”Δεδομένης της αποτροπιάζουσας αποστροφής της Τουρκίας να καταπολεμήσει τις απώλειες, ο φόρος αίματος ενδέχεται να οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη εγχώρια αντιπαράθεση στα ολοένα και πιο επικίνδυνα ένοπλα μέτωπα της Άγκυρας”, δήλωσε ο Ίντον.
Σε διάρκεια λίγων εβδομάδων, η Τουρκία έχασε περισσότερους από 60 στρατιώτες στην Συρία, μεταξύ των οποίων 34 σε μία αεροπορική επίθεση που συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου.
Ως προς απάντηση, ο  Τουρκικός στρατός  ξεκίνησε μία στρατιωτική επιχείρηση, εν ονόματι Ασπίδα Άνοιξης, έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, προκαλώντας τους σοβαρές ζημιές. Στις 5 Μαρτίου υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην πόλη Ινλτίμπ.
Ωστόσο η επίθεση στις 27 Φεβρουαρίου η αεροπορική επίθεση έδειξε πως τα τουρκικά στρατεύματα στην Ιντλίμπ βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη θέση, δήλωσε ο Ίντον. ”Επιπρόσθετα , παρά την Τουρκική στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη στα στρατεύματα που μάχονταν εναντίον της συριακής κυβέρνησης, οι χιλιάδες μισθοφόροι που μάχονται για λογαριασμό της Τουρκίας κρίθηκαν ανεπαρκής στα πεδία των μαχών”, ανέφερε.
Αυτοί οι Σύροι αντικαθεστωτικοί έχασαν την στρατηγικής σημασίας πόλης Saraqeb, από την Συριακή Κυβέρνηση. 
Η στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στην Λιβύη αυξήθηκε στις αρχές του 2020. Η Άγκυρα ανέπτυξε στρατεύματα για να βοηθήσει τον σύμμαχό της, την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας GNA, στον αγώνα κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA του στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος ξεκίνησε μία σειρά επιθέσεων κατά της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2020.
Αν και τα Τουρκικά στρατεύματα δεν φαίνεται να εμφανίζονται σε άμεσες μάχες στην Λιβύη, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τα πρώτα θύματα στην Λιβύη στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Τουρκία έχασε ”τους δύο πρώτους μάρτυρες” στην Λιβύη.
Ο LNA δήλωσε πως οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 16 Τούρκους στρατιώτες.
Σε περίπτωση που ξεσπάσουν ξανά συγκρούσεις, η Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί να αναπτύξει επιπρόσθετα στρατεύματα στην Λιβύη, δήλωσε ο Ίντον. ”Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί η Τουρκία ακόμα περισσότερο στον Λιβυκό πόλεμο και να θέσει τα στρατεύματά της σε περαιτέρω κίνδυνο”.
Από το 2018, Τουρκικός στρατός έχει επεκτείνει τις δυνάμεις και τις επιθέσεις του εναντίον του επικηρυγμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η Επιχείρηση Claw, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Μαϊού του 2019, έχει αποτελέσει την μεγαλύτερη συνεχή εκστρατεία του τουρκικού στρατού ενάντια στο ΡΚΚ μέχρι σήμερα.
Από την έναρξη της επιχείρησης Claw, η Τουρκία έχει χάσει τουλάχιστον 16 στρατιώτες. Τον Μάρτιο επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο Τούρκων στρατιωτικών από πυρά όλμων του ΡΚΚ.
Ο Ίντον ανέφερε πως η Τουρκία αναπτύσσει στρατεύματα σε όλο και περισσότερα πεδία μαχών, γεγονός που θα προξενήσει περαιτέρω απώλειες στον Τουρκικό στρατό.
”Συνεπώς η Άγκυρα ενδέχεται να δυσκολευτεί όλο και περισσότερο να διατηρήσει την στήριξη του τουρκικού λαού για αυτές τις ξένες εκστρατείες-έχοντας κατά νου τον αυξανόμενο αριθμό φερέτρων με σημαίες που καταφθάνουν στην πατρίδα” δήλωσε ο Ίντον.
Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου