ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει ανησυχία από οικογένειες για στρατιώτες που υπηρετούν αυτήν την περίοδο την θητεία τους, αλλά και συνολικά υπάρχει μια ανησυχία για όσους υπηρετούν. Τι μέτρα προστασίας έχετε λάβει απέναντι στον κορονοϊό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνω την ανησυχία ιδίως των γονέων για τα παιδιά που υπηρετούν, από εκεί και πέρα όμως, από τα μέτρα που έχουμε λάβει και κυρίως από τα αποτελέσματα που εξήχθησαν απ’ αυτά, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα εν ενεργεία κρούσματα κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ένα σύνολο 110.000 χιλιάδων Στελεχών -στρατευσίμων και μονίμων βέβαια-, είναι εικοσιένα τον αριθμό. Συνολικά έχουν νοσήσει περίπου τριάντα, επομένως αυτοί οι αριθμοί νομίζω ότι δημιουργούν αίσθηση ότι κάτι πάει καλά, ότι αποδίδουν αυτά τα μέτρα.
Ήδη από τις 11 Μαρτίου λάβαμε μετά από αρκετή προεργασία μαζί με Στρατιωτική Ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των Επιτελείων, φυσικά τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, δέσμη μέτρων η οποία είχε να κάνει περισσότερο με αναστολή δημοσίων εκδηλώσεων, αγημάτων, εορτασμών, αλλά και κάποια πρώτα μέτρα που αφορούσαν στον περιορισμό των αδειών, την αποφυγή του συνωστισμού στα στρατόπεδα, την αραίωση του τρόπου που διαβιούν μέσα στα στρατόπεδα οι στρατεύσιμοι και κάποιες διαθέσεις Υγειονομικού Προσωπικού στα νοσοκομεία του συστήματος υγείας της χώρας.
Από τότε, κάθε τρεις - τέσσερις μέρες ξαναβρισκόμαστε, κάνουμε επισκόπηση και επαναξιολόγηση των μέτρων, προκειμένου να δούμε πού βρισκόμαστε και τι άλλο πρέπει να κάνουμε.
Πήραμε την απόφαση να περιορίσουμε τους μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών μέσα σε αυτές, καθ’ όλη αυτή την περίοδο -δύσκολη απόφαση και καταλαβαίνω και την δυσαρέσκεια που μπορεί να προκληθεί σε κάποιους μαθητές ή ακόμα σε κάποιους γονείς που θα ήθελαν τα παιδιά τους κοντά, ιδίως αυτή την εορταστική περίοδο. Είπαμε όμως και με το δεδομένο ότι μέσα σε αυτές τις Στρατιωτικές Σχολές έχουμε μηδενικά κρούσματα -ούτε ένα κρούσμα- ότι το σύστημα αποδίδει και τελικά οι μαθητές είναι προστατευμένοι.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ είναι σαφές και από τα νούμερα τα οποία μας μεταφέρετε ότι προφανώς τα μέτρα αποδίδουν. Σας είδαμε προχθές να επισκέπτεσθε μονάδα του Στρατού για την παραγωγή αντισηπτικών και θα ήθελα να μας μεταφέρετε πόσο βοηθά ο Στρατός εν μέσω πανδημίας…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Στρατός βοηθά πάντα σε κάθε δοκιμασία και για το κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο της δοκιμασίας που τώρα υφίσταται η ελληνική κοινωνία αλλά και ο όλος κόσμος, δύο παραγωγικές μονάδες του Ελληνικού Στρατού το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο στην Δραπετσώνα που παράγει υλικά ένδυσης και υπόδησης, αλλά τώρα παράγει και μάσκες που διατίθενται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά και στο Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και όπου αλλού χρειαστεί, και η 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στην Αθήνα που παράγει αντισηπτικά κυρίως. Έχουν μπει σε πλήρη φάση παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου να παράξουν μάσκες και αντισηπτικά.
Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρώτη ύλη, το κατάλληλο ύφασμα για τις μάσκες και το οινόπνευμα για το αντισηπτικό. Αυτά όσο τα βρίσκουμε, τόσο εντείνουμε τους ρυθμούς παραγωγής μας. Ο στόχος αυτή τη στιγμή να παραχθούν εντός των ημερών 50 χιλιάδες μάσκες για το προσωπικό μας και στην πορεία άλλες εκατό χιλιάδες. Επίσης να παραχθούν τόνοι αντισηπτικού το οποίο διανέμεται σε διάφορες συσκευασίες (μεγάλη, μεσαία, μικρή και ατομική ακόμα), σε όλα τα Στελέχη.
Έχουμε βγάλει ατομική συσκευασία αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η οποία θα διανεμηθεί στους νεοσύλλεκτους που θα καταταγούν τον Ιούνιο αλλά ει δυνατόν και στα Στελέχη που υπηρετούν σε διάφορες Μονάδες. Θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα Στελέχη που υπηρετούν στα Φυλάκια των νησιών.
Οι ατομικές συσκευασίες περιέχουν γάντια, μάσκες, αντισηπτικό κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες. Θεωρώ ότι παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και σε διατροφικό επίπεδο. Οι Διοικητές των Μονάδων ψάχνουν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη διατροφή αυτών που στρατωνίζονται στις Μονάδες.
Επομένως λαμβάνονται όλα τα μέτρα κι ήδη αυτά έχουν αποδώσει. Όπως σας είπα, δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές. Είναι αποφάσεις για το καλό των Στελεχών. Στους δε μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι και θα παραμείνουν κι αυτές τις μέρες, θα ήθελα να πω ότι πρόθεση μας είναι μετά τις 27 Απριλίου -δηλαδή τη Δευτέρα του Θωμά- οπότε έχουμε προσδιορίσει ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση αυτή του εγκλεισμού, θα τους δοθούν κάποιες άδειες για να βγουν από τη Σχολή και να πάνε να δουν τους δικούς τους.
Θα ήταν πραγματικά κρίμα, δεδομένης της προσπάθειας που έχει γίνει μέχρι τώρα, να αφήσουμε να βγουν τώρα κι έστω ένας να επιστρέψει ως φορέας του ιού. Τότε θα διακινδυνεύονταν, όχι μόνο η υγεία όλων των μαθητών, αλλά και η σχολική χρονιά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ προσπαθεί εκ νέου ο Ερντογάν να στήσει ένα σκηνικό Έβρου στα νησιά μας με μετανάστες που μάλιστα νοσούν από “Covid-19”;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεδομένο είναι ότι κατά τις εκτιμήσεις μας, η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια πεπατημένη. Μπορεί η απόπειρα στον Έβρο να μην απέδωσε διότι ήμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, όμως θεωρούμε ότι η πίεση θα συνεχίσει να ασκείται. Και φυσικά θα μπορούσε να μεταφερθεί και στο μέτωπο των θαλάσσιων συνόρων, δηλαδή στα νησιά.
Είχαμε κάποιες πληροφορίες που έκαναν λόγο για συγκέντρωση μεταναστών από την ενδοχώρα στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τα νησιά μας και προετοιμαζόμαστε για αυτές κατάλληλα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζουμε ότι είχαν νοσήσει από “Covid-19”;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζουμε αλλά το πιθανολογούμε. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό της Τουρκίας λόγω του κορωνοϊού, πιθανολογούμε ότι ούτως ή άλλως κάποιοι εξ αυτών που θα ήθελαν να περάσουν και συγκεντρώθηκαν στα παράλια απέναντι, θα είναι και φορείς του ιού ή νοσούντες. Επομένως ετοιμαζόμαστε και για αυτό το ενδεχόμενο.
Δεν θα κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή να ενισχύσουμε τα μέτρα αποτροπής.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε και σήμερα την Ελλάδα ότι κάνει «λόμπι» εναντίον της Τουρκίας ζητώντας παράλληλα διάλογο στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Θέλω ένα σχόλιο σας!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Λόμπι» Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας για να κάνει τι; Αυτό που είδαμε και ζήσαμε στον Έβρο έχει συμβεί. Δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα αυτή η οργανωμένη και υποβοηθουμένη από την Τουρκία απόπειρα να παραβιαστούν τα σύνορα μας από χιλιάδες μετανάστες, οι όποιοι ήθελαν να μεταβληθούν σε εισβολείς παραβιάζοντας ένα κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας, που είναι το απαραβίαστο των συνόρων της, λοιπόν, έχει συμβεί στην πράξη. Επομένως δεν πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα.
Το θέμα έχει αναδειχθεί από μόνο του κι έχει προβληματίσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιες από αυτές επέλεξαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις που φυλάσσουν τα σύνορα στον Έβρο, είτε έχουν να κάνουν με Ένοπλες Δυνάμεις, είτε με την Ελληνική Αστυνομία, είτε με το Λιμενικό στα θαλάσσια σύνορά μας. Επομένως αυτό έχει συμβεί.
Ό,τι και να λέει ο κ. Τσαβούσογλου το δεδομένο παραμένει ότι απόπειρα παραβίασης των συνόρων -οργανωμένα κατά τον τρόπο που σας είπα- έχει συμβεί. Ας μην αναζητεί ο κ. Τσαβούσογλου ένοχους ή υποκινητές αλλού. Ας ασχοληθεί περισσότερο με την συμπεριφορά τις γείτονος.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς σας προβληματίζουν οι διαρκείς καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο; Σήμερα είχαμε 46 παραβιάσεις και τέσσερις αερομαχίες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Είναι κάτι στο όποιο απαντούμε πάντα όπως πρέπει με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μας.
Έχω πει στο παρελθόν ότι για κάθε μία παραβίαση, αντιπαρατάσσουμε μία αναχαίτιση αλλά ποτέ δεν γίνεται λόγος για τις αναχαιτίσεις, μόνο για τις παραβιάσεις. Όποτε λοιπόν τουρκικά αεροσκάφη επιλέγουν να εισέλθουν στο εναέριο χώρο μας αναχαιτίζονται. Τώρα τελευταία βεβαίως έχουν αυξηθεί και οι υπερπτήσεις. Ίσως είναι ένα ακόμα δείγμα του εκνευρισμού των γειτόνων, ιδίως με δεδομένο ότι η θέση τους δεν είναι και η καλύτερη αυτή την στιγμή λόγω πολλαπλών προβλημάτων.
Ίσως να μην περίμεναν και την αποφασιστική αντίδραση μας στον Έβρο ή αυτή την αποφασιστικότητα να μεταφέρεται και στον τρόπο που αποτρέπουμε στα νησιά. Δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτά κατά το παρελθόν, αλλά τώρα πρέπει να συνηθίσουν.
Η αποτρεπτική μας ικανότητα είναι μεγάλη και κάθε ημέρα θα έλεγα αναδεικνύεται χάρη στην προσπάθεια των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Αεροπόρους μας, το Ναυτικό μας και φυσικά το Στρατό Ξηράς στα χερσαία σύνορά μας.