Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Θεία Δίκη για τον Ερντογάν: Παρακαλά τις ΗΠΑ για δανεικά!




Πανικόβλητος μας στέλνει μετανάστες με κορωνοϊό και κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο
ΑΠΟ την μία η οικονομική κατάρρευσις. Από την άλλη οι συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες και προκλήσεις. Στις οποίες προστίθενται και οι «μοντέρνας» υφής υβριδικές απειλές. Η Τουρκία είναι μια χώρα ταραξίας. Είτε είναι σε κατάσταση ευημερίας, είτε αντιμετωπίζει προβλήματα, η πολιτικής της είναι να δημιουργεί προβλήματα στους άλλους. Πρόκειται για επεκτατισμό. Δια του οποίου νομίζει η Άγκυρα ότι μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά της. Όπως τότε που οι ορδές των γενιτσάρων και των ακιντζήδων έφερναν λάφυρα για να γεμίζει το ταμείο του «πατισάχ».
Μπορεί η Τουρκία να βουλιάζει, αλλά τα μαχητικά της πετούν κάθε μέρα στο Αιγαίο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Τώρα πετούν και πάνω από νησίδες, από τις Οινούσσες μέχρι το Καστελλόριζο, χωρίς να σταματούν ούτε τα Σαββατοκύριακα ούτε τις αργίες, όπως κάποτε συνέβαινε. Και μαζί με τα μαχητικά, οι εγκληματικές συμμορίες που προωθούν μετανάστες στην Ελλάδα. Και πλέον όχι απλούς μετανάστες, αλλά μολυσμένους με κορωνοϊό. Η υβριδική επιχείρησις σε άλλη διάσταση. Ευτυχώς που δεν υπάρχουν πλέον στην Κυβέρνηση πρόσωπα που νομίζουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα. Ευτυχώς που και στην θάλασσα οι ελληνικές αρχές ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και απωθούν τους μετανάστες.
Στον 21ο αιώνα όμως, η επιθετικότης δεν αποδίδει. Η Τουρκία εξακολουθεί να καταρρέει και, για δεύτερη φορά την τελευταία 20ετία οδηγείται ικέτις να κρούει την θύρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και όχι μόνον. Ζητεί δανεικά από κάθε δυνητικό πιστωτή στην Δύση, ελπίζοντας πως η μέχρι χθες αλαζονική συμπεριφορά της θα έχει λησμονηθεί.
Ένας απλός λογιστής δεν χρειάζεται περισσότερο από μία ματιά για να δει την πραγματικότητα: Με ταχύτητα μειώνονται συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τραπέζης της Αγκύρας. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα από το τέλος του Φεβρουαρίου έως τώρα μειώθηκαν κατά 19,1 δισ. δολλάρια, ενώ αυξήθηκαν κατά 896 εκατ. δολλάρια τα αποθέματα χρυσού. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τραπέζης που στις 28/2 ήταν 77,5 δισ. δολλάρια, στις 3 Απριλίου είχαν υποχωρήσει στα 58,2 δισ. δολλάρια. Η πτώσις στα συναλλαγματικά αποθέματα, επιταχύνθηκε λόγω της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού και της αυξανομένης ζητήσεως για συνάλλαγμα. Ο χρυσός και τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι σε επίπεδα που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε το άνοιγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ούτε την εξυπηρέτηση του -ύψους 174 δισ.- εξωτερικού χρέους. Ήδη το πρακτορείο Reuters έχοντας μιλήσει με ενημερωμένους Τούρκους αξιωματούχους, μετέδωσε πως η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανάγκες της κατά την διάρκεια της πανδημίας, αναζητεί επιλογές δανεισμού και πέρα από το δάνειο που ζήτησε από το ΔΝΤ, δεδομένου μάλιστα ότι είναι πολύ αρνητικές οι εγχώριες αντιλήψεις για κάτι τέτοιο και θα πλήξουν την εικόνα του Προέδρου Ταγίπ Ενρντογάν.
Συμφώνω ςπρος το Reuters, η Άγκυρα διεξήγαγε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και άλλους εμπορικούς εταίρους των G20, σχετικώς με την δυνατότητα εξασφαλίσεως μιας γραμμής swap από τις κεντρικές τους τράπεζες, που θα επέτρεπε στην τουρκική κεντρική τράπεζα να αποκτήσει ρευστότητα σε ξένο νόμισμα και να βοηθήσει έτσι στην ρύθμιση του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει 12% της αξίας της εφέτος υπερβαίνοντας ακόμη και τις απώλειες 11% που είχε πέρυσι. Το νόμισμα έφθασε να διαπραγματεύεται στα 6,99 έναντι του δολλαρίου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση του Αυγούστου 2018. Οι τούρκικες κρατικές τράπεζες αντιμετώπισαν την εφετινή ζήτηση δανεισμού από καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής Τραπέζης μειώθηκαν απότομα, προκαλώντας ανησυχία για περαιτέρω αποδυνάμωση της λίρας.
Φαίνεται, όμως, ότι ενώ τα ζητήματα της οικονομικής καταρρεύσεως η Τουρκία τα αντιμετωπίζει με νοοτροπία γυρολόγου-επαίτη στις τράπεζες της Δύσεως, την υβριδική της απειλή την ξεδιπλώνει με μεθοδικότητα που προδίδει ιδιαιτέρως μελετημένο σχέδιο. Έχει εξακριβωθεί ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών στα παράλια της Μικράς Ασίας αυξάνονται με ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι μετεφέρθησαν από δομές του εσωτερικού με λεωφορεία. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη μολυσμένους μετανάστες. Η στρατοχωροφυλακή και η τουρκική αστυνομία παίζει τον ίδιο ρόλο που έπαιζε και στον Έβρο, δηλαδή τους κατευθύνει και τους οδηγεί, εκτελώντας ουσιαστικά τις εντολές του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σοϊλου που είχε προαναγγείλει τις προθέσεις τους. Οι Τούρκοι ποτέ δεν είναι απρόβλεπτοι. Πάντα δίδουν ενδείξεις των σχεδίων τους. Και η συγκεκριμένη περίπτωσις έχει μιαν ακόμη διάσταση: Ότι η Τουρκία βρήκε τον τρόπο να μειώνει τα κρούσματα στο έδαφός της. Δεν καταγράφει ούτε περιθάλπει τους ασθενείς. Τους στέλνει αλλού…