Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Θα μοιράσουν επίδομα φέτος και θα το... βαφτίσουν για τις εκλογές «13η σύνταξη»



Η «ανακοίνωση» του Φλαμπουράρη με το βλέμμα στη λαϊκή ετυμηγορία
Κλιμακώνεται η προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη να ανακοινώνει ουσιαστικά ότι θα δοθεί η 13η σύνταξη, και μάλιστα ότι θα πρόκειται για ένα από τα «μόνιμα και θετικά μέτρα»,
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News», ο Αλέκος Φλαμπουράρης «βάφτισε» ως «13η σύνταξη» το σχεδιαζόμενο επίδομα για τους απομάχους της εργασίας και ανέφερε τα εξής: «Καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς, μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη». Ο υπουργός Επικρατείας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το αν θα δοθεί η 13η σύνταξη μέσα στο προεκλογικό έτος 2019 ή το 2020, όπως ανέφερε προ ολίγων ημερών ο Τάσος Πετρόπουλος.

Οπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», μετά την Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει στον προεκλογικό αγώνα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012 και την καθιέρωση επιδόματος τύπου «13ης σύνταξης». Ζωντανό παραμένει και το σενάριο της σταδιακής επαναφοράς των «δώρων» για τους περίπου 600.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Το «πακέτο»
Σε αυτή τη φάση, η «13η σύνταξη» και η καταβολή -ενός μικρού μέρους- των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να μπουν στο «πακέτο» των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση εξετάζει να «κλείσει» το θέμα των αναδρομικών με την επιστροφή «κουρεμένων» ποσών, για το χρονικό διάστημα από την έκδοση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 έως την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16), δηλαδή έως τις 13 Μαΐου 2016.

Εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου, με την καταβολή αναδρομικών για 10 μήνες, τότε στον καθέναν από τους περίπου 2.600.000 συνταξιούχους θα επιστραφούν, σταδιακά, 800 ευρώ για τα «δώρα» της υπό εξέτασης περιόδου και περίπου 700 ευρώ, κατά μέσον όρο, για τα ποσά που αναλογούν στις παράνομες περικοπές (1.500 ευρώ, κατά μέσον όρο, ανά απόμαχο της εργασίας). Εγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι η επιστροφή ακόμη και αυτών των «κουρεμένων» αναδρομικών θα γίνει σε δόσεις, σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό κόστος για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου υπολογίζεται ότι φτάνει στο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, όπως έγραψε η «δημοκρατία» στις 25/04/2019, εξετάζει και άλλες παροχές μόνιμου χαρακτήρα, όπως:
• Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν έως τότε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, προτού καταργηθεί. Η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις. 
Για την πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν αντίθετη άποψη.
• Μειώσεις ΦΠΑ, είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%.
• Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.
• Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.