Μικρό καλάθι πρέπει να κρατήσουν όσοι περιμένουν να δοθούν όλες οι παροχές.
Η βόμβα των αναδρομικών μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Ποιες παροχές μπορεί να δώσει η κυβέρνηση και σε ποιους.
Η κυβέρνηση ανεβάζει ψηλά τον πήχη των παροχών που ετοιμάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που ωστόσο είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί σε όλο του το εύρος για τον απλούστατο λόγο ότι … «το λεφτόδεντρο κάηκε από τον πάγο». Σε όλα αυτά θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και το γεγονός ότι εκκρεμεί η κινούμενη βόμβα των αναδρομικών που απειλεί να τινάξει στον αέρα την δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας που με τόσο κόπο χτίστηκε.
Από την κυβέρνηση αφήνεται να εννοηθεί ότι έρχονται μειώσεις στους συντελεστές φόρου, στον ΦΠΑ, θα δοθεί 13η σύνταξη και 13ος μισθός, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, θα συνεχίσουν να έχουν ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ τα πέντε τελευταία νησιά, δεν θα κοπεί το αφορολόγητο κλπ.
Όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομολόγοι, αυτό είναι θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο να συμβεί, αφού απλά η ελληνική οικονομία δεν το αντέχει, όχι μόνο με την σημερινή εικόνα, αλλά και στην περίοδο της ευμάρειας δεν θα μπορούσε να συμβεί.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση αφήνει να δημιουργηθεί ένα σκηνικό που ελάχιστη σχέση θα έχει με αυτό που τελικά θα συμβεί.
Ποιες παροχές μπορεί να έχουν τύχη
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τρία είναι τα πράγματα που έχουν τύχη από το σύνολο το πακέτου. Η διατήρηση του ευνοϊκού καθεστώτος στον ΦΠΑ για τα πέντε τελευταία νησιά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παρέμβαση στους φορολογικούς συντελεστές, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο αέρα και μάλλον όνειρα θερινής νυκτός. Εκτός και αν πάμε στις εκλογές με … μελλοντικές υποσχέσεις και όχι με έργα.
Το πρώτο crash test είναι σήμερα στο Euro Working Group όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης καλείται να εξηγήσει στους ομολόγους του, την ανακάλυψη του έξτρα πλεονάσματος ύψους 1,1 δις καθώς επίσης και το σκεπτικό της κυβέρνησης για παροχές έκτακτες και μη. Ο αναπληρωτής υπουργός θέλει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων.
Είναι σίγουρο ότι δεν θα βρει πολλούς υποστηρικτές, αλλά σίγουρα θα είναι το πρώτο βήμα θα γίνει με αβέβαιο αποτέλεσμα. Οι νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεβάζουν αρκετά τον πήχη των θετικών προβλέψεων για υπερπλεόνασμα.
Οι προβλέψεις που αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ για φέτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού του προγράμματος (4,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat), όταν η επίσημη μέχρι πρότινος πρόβλεψη του προϋπολογισμού αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, και η κυβέρνηση ήδη έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις εντός των ημερών τόσο για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα όσο και για εφάπαξ και μάλιστα γίνεται λόγο ακόμη και για διανομή πριν τις ευρωεκλογές.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για μείωση της φορολογίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία αριστερή κυβέρνηση έχουμε την έγνοια να μειωθεί η φορολογία αλλά και την έγνοια για την αναδιανομή του εισοδήματος». Για τα υπέρ πλεονάσματα είπε πως δεν ήταν στόχος της κυβέρνησης και «τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου μπορούμε να σχεδιάζουμε με πολιτικές που δεν περιμένουμε το τέλος του χρόνου γιατί εμείς κάνουμε καλούς υπολογισμούς, ξέρουμε πως πάει η οικονομία και έχουμε δείξει ότι κάνουμε πολύ καλύτερους υπολογισμούς από τους υπολογισμούς που κάνουν οι θεσμοί».
Ας δούμε πόσο κοστίζει συνολικά το πακέτο που εν δυνάμει θα μπορούσε να ισχύσει:
– Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δις ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021
– Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. Ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021.
– Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά
- Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ
- Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ
- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. Ευρώ.
- Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ.
- Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον Προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δις λόγω μείωσης κατανάλωσης .
Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με ένα ποσό των 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπέρ πλεόνασμα.