Από τον
Μανώλη Κοττάκη
Μανώλη Κοττάκη
Μια ξεχασμένη από πολλού χρόνου αρετή της πολιτικής επανέφερε στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας στη Λευκωσία και την Αθήνα ο μόλις παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνάς Νικολάου: την αρετή της ευθιξίας. Την ποιότητα εκείνη που χαρακτηρίζει τους δημόσιους άνδρες, οι οποίοι, ενώ δεν έχουν ευθύνη για την τροπή που λαμβάνει μια δημόσια υπόθεση, νιώθουν το χρέος απέναντι στο εκλογικό σώμα να αναλάβουν εκείνοι τις ευθύνες, παραιτούμενοι για λογαριασμό της δοτής διοίκησης.
Έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες: Οι εκλεγμένοι λογοδοτούν στον λαό, όχι οι γραφειοκράτες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στενός συνεργάτης του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη -με έξι χρόνια θητείας στο αξίωμα, ένδειξη επιτυχίας-, δεν άντεξε την κρίση συνειδήσεως για την αποτυχία της Κυπριακής Αστυνομίας να συλλάβει τον περιώνυμο πλέον serial killer που αφαιρούσε επί μακρόν ζωές ανενόχλητος. Δεν άντεξε να παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για την τραγική ολιγωρία, την έλλειψη επαγγελματισμού και ενδιαφέροντος της Κυπριακής Αστυνομίας για την τύχη αγνοούμενων θυμάτων του μακελάρη. Και, μολονότι δεν είναι αρμοδιότης του να παριστάνει τον αστυνόμο και τον ντετέκτιβ ασχολούμενος με εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου -άλλη είναι η δουλειά ενός επιτελικού υπουργού Δημόσιας Τάξης σε μια ευρωπαϊκή χώρα-, εντούτοις δεν δίστασε. Υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο. Αποφασιστικά. Οχι εικονικά. Και η παραίτηση έγινε δεκτή.
Δεν μπορεί να μη μελαγχολεί κανείς διαπιστώνοντας τη διαφορά ποιότητας μεταξύ των μελών της κυπριακής και της ελλαδικής κυβέρνησης. Ο Ιωνάς Νικολάου δεν διαχειρίστηκε ποτέ πλημμύρες, κατά τη διάρκεια των οποίων χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Ο Ιωνάς Νικολάου δεν διαχειρίστηκε ποτέ πυρκαγιές για να δηλώσει ανερυθρίαστα μπροστά σε κάμερες πως «σκέπτομαι τι κάναμε και δεν μπορώ να βρω πού είναι το λάθος», όπως έπραξε ο Ελλην συνάδελφός του στην πυρκαγιά στο Μάτι, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι.
Ο Ιωνάς Νικολάου δεν δήλωσε ποτέ πως οι νεκροί που άφησε πίσω του ο serial killer θολώνουν το έργο του Νίκου Αναστασιάδη στον τομέα της ασφάλειας, όπως έπραξε Ελλην υπουργός στο Μάτι. Ο Ιωνάς Νικολάου δεν έλαβε προνομιακώς καταναλωτικό δάνειο από τράπεζα, ούτε καθύβρισε άτομο με ειδικές δεξιότητες. Τίποτε από όλα αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα και παρέμειναν πολιτικά ατιμώρητα. Ο Ιωνάς Νικολάου παραιτήθηκε επειδή η Αστυνομία, την πολιτική ευθύνη της οποίας έχει, δεν κατάφερε να συλλάβει εγκαίρως έναν παρανοϊκό δολοφόνο.
Τελικώς, υπάρχει και φιλότιμο. Δεν υπάρχει στην Αθήνα, όπου μέχρι σήμερα, στα σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα, μόνο δύο υπουργοί έχουν παραιτηθεί - ο ένας με δική του απόφαση (Νίκος Κοτζιάς) και ο άλλος κατόπιν συνεννοήσεως με τον Αλέξη Τσίπρα (Κώστας Ζουράρις). Υπάρχει, όμως, στη Λευκωσία.
Το κοντράστ μεταξύ της θεσμικής εικόνας Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας και υπουργού Δικαιοσύνης - Δημόσιας Τάξης, και της εικόνας χαλαρής παρέας που επικρατεί μεταξύ πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα Σφακιά Κρήτης, είναι απόλυτο. Οι μεν φορούν τα παντελόνια των ευθυνών, οι δε τα κοντά παντελόνια της ανευθυνότητας.
πηγή:https://www.dimokratianews.gr/content/99228/i-glykia-karekla