Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ζήτημα χρόνου η στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας




arkouda



Η σχέση της Τουρκίας με την Ρωσία αλλάζει σημαντικά και προς το χειρότερο , εκτιμά ένα από τα μεγαλύτερα γεωστρατηγικά ινστιτούτα του κόσμου, το  Stratfor .
Η αλλαγή αυτή σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οδηγεί κατευθείαν σε μία αντιπαράθεση των δύο χωρών στην Μαύρη Θάλασσα , κάτι το οποίο έλαβε χώρα και στο παρελθόν 12 φορές . Πώς να το κάνουμε δεν μπορεί η « Αρκούδα να γίνει φίλος με τον Λύκο».
Η εσωτερική οικονομική κρίση, οι χαμηλές τιμές ενέργειας και οι αντι-ευρωπαϊκές προσπάθειες της ενεργειακής διαφοροποίησης έχουν αποδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό την Ρωσία.

Η Μόσχα συμμετέχει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, σε σχέση με την Τουρκία , η οποία δεν συμμετέχει, αλλά βρίσκεται ακριβώς απέναντι της στην Μαύρη Θάλασσα .
Η αποδυναμωμένη θέση της Ρωσίας και το πρόβλημα στην Ουκρανία έχουν «εξιτάρει» την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ώστε να δραστηριοποιηθεί ακόμη πιο πολύ στην περιοχή, με τρόπο «διαφορετικό» σε σχέση με τους Ρώσους ομολόγους της.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την Τουρκία να είναι πιο κυριαρχική έναντι των ρωσικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας.
Η Τουρκία μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στην αναδυόμενη συμμαχία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, υπο την κηδεμονία των ΗΠΑ.
Οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται στις απέναντι ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Γεωγραφικά, αυτό το γεγονός τις έχει καταστήσει ανταγωνιστές εδώ και 400 χρόνια.

Η Ρωσική Αυτοκρατορία και ο προκάτοχός της Τουρκίας, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο και την επιρροή κατά μήκος των ακτών της θάλασσας στην Κριμαία και τον Καύκασο, με την διενέργεια συνολικά 12 πολέμων κατά την διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων αιώνων.
Το 1952, η Τουρκία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ και, λόγω του ελέγχου του Βοσπόρου, έγινε ένα κρίσιμο μέρος της Δυτικής συμμαχίας, μιας και είχε και έχει το προνόμιο να «κλείνει» κατά το δοκούν , εάν απαιτηθεί την Σοβιετική και τώρα ρωσική «πρόσβαση» στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η αυξημένη πολιτική και οικονομική δύναμη της Τουρκίας τις επέτρεψε να καθορίσει μια περιφερειακή πολιτική εντελώς ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να αμφισβητήσει ευθέως την Ρωσία.

Η Τουρκία όμως εξακολουθεί να στηρίζεται στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που την αποτρέπει από την λήψη ενός πιο δυναμικού ρόλου στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας κατά την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων έχουν γίνει πιο έντονες ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατά το παρελθόν έτος, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέμειναν σε στενή επαφή σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις δημόσιες διαφωνίες τους .
Αλλά αυτό άλλαξε στις αρχές Απριλίου, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε δημοσίως την Ρωσία.
πηγή:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου