Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Με την πρωτοφανή Πρόκληση η Τουρκία βοηθά και τους τελευταίους αφελείς να αντιληφθούν…




Το μισό Αιγαίο δέσμευσαν οι Τούρκοι για ασκήσεις




ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Το μισό Αιγαίο δέσμευσαν οι Τούρκοι για ασκήσεις

Με μία νέα προκλητική κίνηση η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και επιχειρεί να δοκιμάσει τις αντοχές της νέας ελληνικής κυβέρνησης.


Οι όποιες ψευδαισθήσεις περί ειρηνικής συνύπαρξης με τον απροσάρμοστο γείτονα λαμβάνουν τέλος με τον πιο βίαιο τρόπο, καθώς η Άγκυρα φρόντισε εμπράκτως να διαμηνύσει στους εν Ελλάδι αφελείς για το πώς «δουλεύουν» οι διεθνείς σχέσεις, όπου υπεράνω των χαμόγελων και των ευγενικών χειρονομιών των διπλωματών, ή τις πεποιθήσεις ορισμένων εκ των πολιτικών που θέλουν την «καλή διάθεση» και τις διαπραγματεύσεις να μπορούν να φέρουν την ειρήνη στο Αιγαίο, υπάρχει ο ανταγωνισμός για τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, η νομή των οποίων γίνεται πάντα με το «δίκαιο» του ισχυρού.
Όπως έγινε γνωστό από το αποκλειστικό δημοσίευμα του Νίκου Μελέτη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 27/2, δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο, για 10 ολόκληρους μήνες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Στην ουσία η Άγκυρα επιδιώκει με την ενέργεια αυτή να «κόψει στη μέση» το Αιγαίο, ενώ η «χάραξη» που επιθυμεί να περάσει, δεν παραβιάζει μόνο τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά ακόμη και ελληνικό έδαφος! Δικαίως λοιπόν, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούσαν την τουρκική ενέργεια ως καταφανή κλιμάκωση και ως μια από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις της Τουρκίας.


Το μισό Αιγαίο δέσμευσαν οι Τούρκοι για ασκήσεις

Η κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργό Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ. Το βράδυ, χθες, επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:
>Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
>Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
>Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
>Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
>Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
>Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από απαίτηση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου