Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΜΟΥ, ΤΗ ΜΑΧΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ, ΟΠΟΙΟΣ…




o-ektoras-h-andromaxh-o-baroyfakhs-kai-o-hellip-strathgos-soyn-tsoy



Γράφει ο Τάκης Χατζής 
 Όταν πηγαίνεις για πόλεμο, δεν σκέφτεσαι την ήττα. Σωστό, σωστότατο. Το έχει άλλωστε περιγράψει γλαφυρά ο Ιάκωβος Καμπανέλλης όταν έγραψε το τραγούδι «ο Έκτορας και η Ανδρομάχη» που μελοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκις
«Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,
όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει.
Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,
στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει…
Όποιος το γυρισμό του όρκο δεν κάνει,
στρατιώτη μου, τον πόλεμο το χάνει»
 
Για τον πόλεμο, υπάρχουν πολλές θεωρίες. Μια από αυτές, που προσφάτως έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς είναι του έμπειρου στρατηγού Σουν Τσου. «Η τέχνη του πολέμου», αν και πρέπει να γράφτηκε στα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ, διαβάζεται με φανατισμό στις μέρες μας και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, από ανθρώπους που συχνά χαρακτηρίζονται «γιάπηδες». Δηλαδή από ανθρώπους που όπως (εικάζουμε) ότι πρέπει να έχουν διαβάσει το βιβλίο. Θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Σουν Τσου, σαν συνεισφορά στην εθνική μας υπόθεση.  
Σημειώνουμε ότι ο Σουν Τσου δεν επικροτεί τον πόλεμο. «Ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό και πρέπει να αποφεύγεται. Εφόσον όμως αυτό είναι αδύνατο, καλύτερα να ξέρεις πώς να τον κερδίσεις», υπογραμμίζει.
Και παραθέτουμε τη σταχυολόγηση των αποσπασμάτων:
«Αν γνωρίζεις τον εχθρό και γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι το αποτέλεσμα χιλίων μαχών. Αν γνωρίζεις τον εαυτό σου, αλλά όχι τον εχθρό, για κάθε νίκη που κερδίζεις θα υφίστασαι και μια ήττα. Αν δεν γνωρίζεις τον εχθρό ούτε τον εαυτό σου, θα υποκύπτεις σε κάθε μάχη.» 
«Αν εμπλακείς σε πραγματική μάχη και η νίκη αργεί να έρθει, τα όπλα των ανδρών θα χάσουν την κόψη τους και ορμή τους θα σιγάσει.. Ποτέ μη ξεχνάς: όταν τα όπλα των ανδρών θα χάσουν την κόψη τους και ορμή τους θα σιγάσει και ο θησαυρός σου ξοδευτεί, άλλοι αρχηγοί θα ξεπηδήσουν για να εκμεταλλευτούν την εξαθλίωσή σου». 
« Δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας που να επωφελήθηκε από ένα πόλεμο που τραβάει σε μάκρος» 
« Σκεφτείτε καλά και προσεκτικά πριν κάνετε μία κίνηση» 
« Το να μην κάνεις λάθη είναι εκείνο που θεμελιώνει τη βεβαιότητα της νίκης» 
« Το να αρχίσετε με κομπασμούς αλλά μετά να τρομάξετε από την δύναμη του εχθρού, αυτό δείχνει μεγάλη έλλειψη πληροφοριών» 
« Η άριστη ενέργεια στον πόλεμο είναι να υποταχτεί ο εχθρός χωρίς μάχη» 
« Ο Σκοπός του πολέμου είναι η ειρήνη»
πηγή.newpost.gr, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου