Εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
Στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 12 μειώσεις φόρων και 12 μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών καθώς και διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας και του διοικητικού μοντέλου που διέπει την ΑΑΔΕ με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον, περιλαμβάνονται προβλέψεις για:
⦁ την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενίσχυση της καινοτομίας και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων,
⦁ την επέκταση των φορολογικών κινήτρων για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και την θέσπιση νέων ορίων δαπανών που εκπίπτουν για την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων και των επενδυτών,
⦁ τον εκσυγχρονισμό του,
⦁ τη θέσπιση αφορολόγητου για ποσά έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα και απαλλαγή –στο σύνολο τους- από ασφαλιστικές εισφορές,
⦁ την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, οι πρόσθετες διατάξεις που εντάχθηκαν αφορούν σε:
⦁ Παράταση αναστολής ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως τις 31.12.2025.
⦁ Μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των διατηρητέων κτιρίων αξίας έως 400.000 ευρώ.
⦁ Αύξηση των μισθολογικών απολαβών των σπουδαστών των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να εξισωθούν με τις αντίστοιχες αποδοχές των σπουδαστών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.
⦁ Απαλλαγή υπόχρεων νομικών προσώπων ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από την καταβολή του ανάλογου φόρου εισοδήματος για εκείνες τις οφειλές που διεγράφησαν μερικώς ή ολικώς στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
⦁ Δίνεται η δυνατότητα σε αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα (πχ μέλη ενός νομικού προσώπου με οφειλές) να εξυπηρετήσουν ρύθμιση οφειλής του νομικού προσώπου στο οποίο συμμετέχουν η οποία χάθηκε.
—-
Η κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών δεν θα γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα συνεχίσουν με συνέπεια τους ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα όπου ορίζει ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις.
—.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Θέλω να σας ρωτήσω, με αφορμή την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και στον Χατζηνικολάου, όπου εκεί ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία και θα είναι επικεφαλής της Ν.Δ. και το 2027, ακούσαμε κάποιες δηλώσεις από τον κ. Δουδωνή, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι θεωρεί τον εαυτό του πιο σημαντικό από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, η αλήθεια είναι ότι είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η συνέχεια της συνέντευξης αυτής, όταν έκανε ο δημοσιογράφος, ο κ. Οικονόμου, το αυτονόητο ερώτημα αν ήταν κακό που το ίδιο πράγμα έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που διεκδίκησε και πήρε από τους πολίτες, κέρδισε, από την εμπιστοσύνη των πολιτών, τρίτη θητεία. Έχει έτσι ενδιαφέρον να δει ο κόσμος το βίντεο, την αμήχανη απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το αστείο σκέλος αυτής της συζήτησης. Υπάρχει, όμως, και το σοβαρό. Εδώ έχουμε έναν βουλευτή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έστω και με τον τρόπο που έγινε το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, που, ουσιαστικά, κάνει υποδείξεις σε ένα άλλο κόμμα, στο κυβερνών κόμμα και, μάλιστα, είναι και μια έμμεση παρέμβαση θα πω εγώ, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας μετά την ψήφο των πολιτών και ο Πρόεδρος της Ν.Δ.. Τι θέλει, δηλαδή, ο κ. Δουδωνής και το ΠΑΣΟΚ; Να κατέβει με άλλον Πρόεδρο η Ν.Δ. στις εκλογές; Έχει άποψη το ΠΑΣΟΚ για το ποιος πρέπει να είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός, ενώ υπάρχει εν ενεργεία Πρωθυπουργός και εν ενεργεία Πρόεδρος της Ν.Δ.; Τον πειράζει η άποψη των πολιτών; Των μελών της Ν.Δ.; Η ετυμηγορία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Εκείνοι δεν έλεγαν και σωστά να μην παρεμβαίνουμε στα εσωκομματικά τους; Εδώ που δεν υπάρχει και εσωκομματικό ζήτημα -είναι αυτονόητο- εκείνοι κάνουν μια έμμεση παρέμβαση. Και ας το πούμε λίγο πιο απλά: Λέει το ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε μια κακή Κυβέρνηση -έτσι λέει το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κακός Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ. Άρα, αφού είναι τόσο κακή η Κυβέρνηση και τόσο κακός ο Πρωθυπουργός, όπως θεωρεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί δεν θέλει να αναμετρηθούν με έναν κακό, σύμφωνα με εκείνους, Πρωθυπουργό και με μία κακή, για εκείνους, Κυβέρνηση; Για να δικαιωθούν από τους πολίτες!
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι λίγο νωρίς να μιλάμε για εκλογές, από την στιγμή που η νέα Κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ούτε τα δύο πρώτα χρόνια; Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή συζητάμε και με αφορμή τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, μιλάει σήμερα για πρόθεση συνεργασίας με άλλα κόμματα, σε περίπτωση που προκύψει, αλλά αυτή την στιγμή για εσάς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανή Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο, τα κόμματα στα δεξιά το ίδιο. Με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί η Ν.Δ.;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές, αλλά, όπως ξέρετε, είστε δημοσιογράφος και με μεγάλη εμπειρία, οφείλουμε να απαντάμε στις ερωτήσεις που μας κάνετε. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και απάντησε. Συμφωνώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικές οι συζητήσεις για τα νομοσχέδια που ψηφίζονται, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που ακόμα υπάρχουν στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν φταίμε που απαντάμε σε αυτά τα οποία μας ρωτάτε και καλύτερα που δίνονται οι απαντήσεις, ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνονται οι ερωτήσεις. Τώρα, ως προς τις συνεργασίες, νομίζω ότι αυτό και αν είναι πρόωρο να το συζητήσουμε. Έχουμε την πεποίθηση, οι πολίτες θα κρίνουν στο τέλος της ημέρας, ότι εφόσον εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμά μας, στις επόμενες εκλογές το 2027, θα αξιολογηθεί αυτό από τους Έλληνες πολίτες θετικά, όπως αξιολογήθηκε και το 2023. Αλλά ας μην προεξοφλούμε. Έχουμε μπροστά μας δυόμισι χρόνια με σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε να κάνουμε. Στο τέλος της ημέρας, θα κριθούμε εμείς για τον απολογισμό του έργου μας και η Αντιπολίτευση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για το πρόγραμμά τους που, πλέον, εδώ θα είναι και μια νέα προσθήκη, θα κοστολογηθεί επισήμως, οπότε δεν θα μπορούν να κοροϊδεύουν σε πανελλήνια μετάδοση τους πολίτες. Θα υπάρχει δίπλα ο λογαριασμός και θα μπορούμε να κάνουμε και τις συγκρίσεις, όχι επί των φαντασιακών, αλλά επί των πραγματικών δεδομένων.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης να δοθούν Patriot και S-300 στην Ουκρανία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απολύτως καμία περίπτωση. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Κατά καιρούς βλέπουμε τέτοια fake news να διακινούνται ξανά και ξανά, είναι όλα ψέματα, μεγάλα ψέματα.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Ο Πρωθυπουργός, την περασμένη εβδομάδα, σε δύο συνεντεύξεις του, είπε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε μία, πάντως, είπε ότι δεν θα το έκανε τουλάχιστον με δική του πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, σε περίπτωση που κάποιο άλλο κόμμα, π.χ. το ΠΑΣΟΚ, μιας και έχει και τη συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη, έθετε το ζήτημα, θα το εξέταζε η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα υποθετικό ερώτημα, το οποίο δεν έχει νόημα νομίζω να το συζητήσουμε. Η δική μας η πρόθεση είναι ξεκάθαρη. Δεν θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, ειδικά ενόψει του γεγονότος ότι είμαστε στη μέση σχεδόν μιας κυβερνητικής θητείας. Το είπε και το έκανε και το 2023 ο Πρωθυπουργός. Νομίζω ότι -και αυτό είναι ένα μέρος αυτής της συζήτησης που κάνουμε περί εμπιστοσύνης, ο σεβασμός στους θεσμούς, στους κανόνες του παιχνιδιού- όταν έρθει η ώρα των εκλογών, οι πολίτες θα αποφασίσουν με τους κανόνες που έχουμε αυτή τη στιγμή. Τώρα, να απαντήσω σε μια υποθετική ερώτηση για κάτι το οποίο δεν έχει υποβληθεί καν από την Αντιπολίτευση, δεν έχει κανένα νόημα. Ας τοποθετηθεί η Αντιπολίτευση να δούμε τι έχει να πει, η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε και εξέφρασε την ξεκάθαρη πρόθεση και βούλησή της, η οποία είναι αυτή και δεν θα αλλάξει.
Ευχαριστώ πολύ.