Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: - Ο καταναλωτής να ελέγχει όλα τα σούπερ μάρκετ,.. πριν ξεκινήσει τις αγορές. - Εμείς προσπαθούμε να βελτιώνουμε το εισόδημα των πολιτών


 Καλό μεσημέρι,

 

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία καταχώρησης αιτήσεων από εκλογείς που διαμένουν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.

 

Ο τελικός αριθμός εγγεγραμμένων είναι 202.556 από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 180% σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

 

Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες εκλογείς που κατοικούν σε αυτές τις χώρες, αν δεν είχε θεσμοθετηθεί η δυνατότητα της επιστολική ψήφου δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αν δεν ταξίδευαν για να έρθουν στην Ελλάδα.

 

Οι χώρες που σημείωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών είναι η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

 

Μια μεγάλη αλλαγή έγινε πράξη και ήρθε για να μείνει. Με την επιστολική ψήφο, δίνουμε περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής στους πολίτες και ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία.

 

—-

 

Σήμερα, στις 18:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι με την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη.

Ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες και πλέον θα υπάρχουν 2100 πρωτοδίκες, που θα συμβάλουν καταλυτικά στην ταχύτητα έκδοσης των πρωτοβάθμιων  αποφάσεων.

Η συνδυασμένη απόδοση όλων πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών (ειρηνοδικών  και πρωτοδικών) εκτιμάται ότι μετά την ενοποίηση μπορεί ν’ αυξηθεί μέχρι και 17%. Επίσης το ποσοστό εκκαθάρισης των νέων πρωτοδικείων αναμένεται ν’ αυξηθεί μέχρι και 24% μετά την ενοποίηση.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση και κατανομή των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων: ως απόρροια της ενοποίησης παύουν να υπάρχουν ειρηνοδικεία. Αυτό οδηγεί συνολικά σε μια ορθολογική μείωση του αριθμού των πρωτοβάθμιων δικαστικών σχηματισμών από 217 σε 111.

Βασικός κανόνας της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων είναι ότι κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου στην οποία υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών.

Προβλέπονται επίσης, παράλληλη και περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου,  σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες.

 

 

—-

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ως αρμόδιος Συντονιστής της Κυβέρνησης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους».

 

Βασική επιδίωξη της Εθνικής Στρατηγικής είναι  η αύξηση της ορατότητας των ΑμεΑ και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γι’ αυτήν την πολυάριθμη ομάδα συμπολιτών μας που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 άτομα.

Η Εθνική Στρατηγική θέτει τις βασικές αρχές και εξειδικεύει 170 οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, με παρεμβάσεις σε 6 άξονες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της  αποϊδρυματοποίησης και της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία.

 

Η υλοποίηση τους αφορά το σύνολο των Υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους άνω των 600 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις αυτές συνδέονται με συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης, για την εξασφάλιση αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός, υπερκομματικός και συλλογικός -διπλός- στόχος: Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας και τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

 

Η Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής δουλειάς που ξεκίνησε από το 2019 με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου και την υλοποίηση εμβληματικών δράσεων και στην εξέλιξή του στο Σχέδιο Στρατηγικής κατόπιν εκτενούς συνεργασίας με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος.

Η κυβερνητική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία «Μια Ελλάδα με όλους για όλους» υπηρετεί τον στόχο μιας κοινωνίας πιο συμπεριληπτικής και συνεκτικής που δεν αφήνει κανέναν και καμία συμπολίτη μας πίσω.

 

Η  Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 τέθηκε από χθες σε διαβούλευση έως τις 19 Μαΐου και θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μετά το Πάσχα.

—–

 

Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη το νομοσχέδιο για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο, απόλυτα συνδεδεμένο με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης και τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων.
  • Προβλέπεται πεδίο εφαρμογής για το μπόνους παραγωγικότητας που περιλαμβάνει όλους τους φορείς που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση.
  • Ορίζεται σαφής μεθοδολογία προσδιορισμού των επιλέξιμων στόχων και ενιαία μεθοδολογία απονομής της ανταμοιβής.
  • Συστήνεται Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών και Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής για την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας.
  • Παράλληλα, εισάγονται και μη χρηματικές ανταμοιβές.

 

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με μόνο κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

 

Έτσι, επιβραβεύονται οι άξιοι και αποτελεσματικοί δημόσιοι υπάλληλοι, εισάγονται υγιή κίνητρα στο Δημόσιο, ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Τομέα και η συνεργατικότητα μεταξύ των υπηρεσιών.

 

Το σύστημα κινήτρων για τα bonus παραγωγικότητας έρχεται σε συνέχεια των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των επιδομάτων που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Με τις αυξήσεις και τα bonus παραγωγικότητας στο Δημόσιο Τομέα, την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συνακόλουθες αυξήσεις των επιδομάτων, την αύξηση του μέσου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών, εντείνουμε την προσπάθειά μας για συνεχή αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών.

—–

Από χθες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ποσά ενισχύσεων τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και τα οποία αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενους αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση για το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

 

Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη.

 

Η προσπάθεια για την εξυγίανση και σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Στόχος μας, η εξυπηρέτηση των παραγωγών μέσα από ένα δίκαιο, διαφανές και σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών.

 

Αυτές οι κινήσεις γίνονται σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για αλλαγές και απλοποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική προκειμένου οι αγρότες να επωμίζονται το λιγότερο δυνατό διοικητικό βάρος, την λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία ώστε οι οικολογικοί στόχοι που θέτει η ΚΑΠ να συνάδουν με την αγροτική ανάπτυξη.

 

—-

Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από χθες διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του Διαδικτύου. Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο ώστε να μπορούν όλοι να συγκρίνουν τιμές, να δημιουργήσουν το δικό τους καλάθι με τα προϊόντα που επιθυμούν και να κάνουν τις αγορές τους, με το χαμηλότερο κόστος, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που τα προσφέρει.

Η πλατφόρμα παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών -επί του παρόντος- σε 3.000 βασικά καταναλωτικά αγαθά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα ανεύρεσης του φθηνότερου καλαθιού με κριτήριο τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να ελέγξει όλα τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται πλησίον του τόπου διαμονής του, πριν ξεκινήσει τις αγορές.

Η πηγή άντλησης των τιμών των προϊόντων είναι το κεντρικό e-shop κάθε αλυσίδας και ενδεχομένως να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σε σχέση με το φυσικό κατάστημα. Οι τιμές ενημερώνονται καθημερινά στις 10:00. Μέσα σε λίγα 24ωρα θα είναι ολοκληρωμένες και οι εκδόσεις για κινητά και tablets.

Στοχεύουμε στην διευκόλυνση των καταναλωτών με κάθε πρόσφορο εργαλείο απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, στην ενίσχυση της διαφάνειας και την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας στην αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

——

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας».

Οι ρυθμίσεις που αφορούν το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» προβλέπουν αύξηση του προϋπολογισμού στα 15 εκ. ευρώ και αύξηση των δικαιούχων.

Συνολικά για την στεγαστική πολιτική, διατίθεται ποσό ύψους 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια σειρά από προγράμματα ενώ για το επίδομα στέγασης στους ευάλωτους το ποσό ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Σήμερα Μ. Τρίτη, μέσω του ΟΠΕΚΑ θα καταβληθεί ποσό περίπου 187 εκ. ευρώ σε 679 χιλιάδες δικαιούχους ενώ παράλληλα θα καταβληθούν σε περίπου 59.000 μητέρες, 36 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του επιδόματος γέννας για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023. Τονίζεται ότι οι καταβολές για το 2024 θα γίνουν με το αυξημένο ποσό.

Η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε συνολικά στις κοινωνικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί και συγκεκριμένα τόνισε πως:

Για το έτος 2023-2024, καλύψαμε 177.000 vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία, δηλαδή σχεδόν 8.000 vouchers περισσότερα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και 55.000 περισσότερα σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2019.

Διατέθηκε κονδύλι 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να δημιουργήσουν νέους σταθμούς ή να επεκτείνουν τους υπάρχοντες.

Με το νέο ΤΕΒΑ: 400 εκ. ευρώ δίνονται στις 13 Περιφέρειες για τη σταθερή στήριξη 303.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κλπ.

Παρέχονται περισσότερα σχολικά γεύματα και συγκεκριμένα σε 231 χιλιάδες παιδιά δημοτικού από 153 Δήμους – Έχει γίνει ειδική μέριμνα και προσθήκη 10 Δήμων στην πληγείσα Θεσσαλία, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τον Οκτώβριο.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η στήριξη της οικογένειας, των ευάλωτων, των ατόμων με αναπηρία, των αστέγων και η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικής φροντίδας δεν είναι προνόμιο ενός μόνο πολιτικού χώρου.  Δυστυχώς όμως, η αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων μην ψηφίζοντας σημαντικές διατάξεις που συμβάλουν στη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

 

Την τελευταία εβδομάδα, και μια ανάσα πριν τη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 192 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Προχθές, Κυριακή, με τους ανέμους να πνέουν θυελλώδεις, μέσα σε μόλις 2,5 ώρες εκδηλώθηκαν 16 ενάρξεις πυρκαγιών εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν στον Ασπρόπυργο.

 

Από την προηγούμενη Δευτέρα έως και χθες πραγματοποιήθηκαν 13 συλλήψεις, σχηματίστηκαν δικογραφίες και ορισμένοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Πλέον με το νέο Ποινικό Κώδικα οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και οι εμπρησμοί -ακόμα και οι εξ αμελείας- επισύρουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ, ενώ ο εμπρησμός που έχει ως αποτέλεσμα θάνατο τιμωρείται με ισόβια. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, και όπως επαναλαμβάνει και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Κικίλιας, «η αντιπυρική περίοδος- η οποία ξεκινά αύριο- θα είναι πολύ δύσκολη και πρέπει όλοι να δείξουμε ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα. Δεν μπορεί ο ένας που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του ή που αποφασίζει να κάψει κλαδέματα και υπολείμματα καλλιεργειών με ανέμους 7 ή και 8 μποφόρ να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολλών, τις περιουσίες τους και τον δασικό πλούτο της χώρας μας».

 

—–

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ  για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού προσωπικού, πλην νοσηλευτικού, από τις οποίες οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας.

 

Το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ. Η ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και για αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης: «Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές ανά την χώρα».

—-

 

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε καλησπέρα σας. Θέλω να σας πάω στην πρόταση του κ. Κασσελάκη για τον 13ο και 14ο μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τι άποψη έχει η κυβέρνηση γι’ αυτό και αν το αντέχει ο προϋπολογισμός, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να παρουσιάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση της διαφοράς μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Η Κυβέρνηση απευθύνθηκε στους πολίτες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023 με ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν κατατεθειμένο και εγκεκριμένο στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Κόστιζε περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ για όλη την τετραετία και όλο αυτό ήταν πλήρως εγκεκριμένο και εξασφαλισμένο ότι θα εφαρμοστεί με όλες τις προβλέψεις σχετικά με τα πλεονάσματα και όλους τους στόχους όπως και εσείς τους αναφέρατε.

 Έρχεται, λοιπόν, ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μία μόνο του συνέντευξη – προσέξτε, όχι όλα τα υπόλοιπα που έχει πει – κοστίζει δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους Έλληνες πολίτες. Δεν είναι μόνο ο 13ος και ο 14ος μισθός ο οποίος κοστίζει δυόμιση με τρία δις ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η παραδοχή του ίσως για να διορθώσει ένα δικό του λάθος ότι θα έχει επιπλέον χρηματοδότηση 5% για την Υγεία. Άρα, έντεκα και τρία, δεκατέσσερα μεταξύ άλλων που είπε στη συνέντευξή του. Δεν είναι λοιπόν λογικό ενώ το πρόγραμμα της κυβέρνησης κοστίζει εννέα δις, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σε μία του συνέντευξη να τάζει δεκατέσσερα με δεκαπέντε δισεκατομμύρια το χρόνο, άρα περίπου εξήντα σε βάθος τετραετίας μόνο για δύο αλλαγές, γιατί έχει πει και άλλα, μηδενισμό ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώνουμε το εισόδημα των πολιτών. Δώσαμε μετά από δεκατέσσερα χρόνια, στην πραγματικότητα, έναν επιπλέον μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους από 01/01/2024 βασισμένο στο πρόγραμμά μας, στις εξαγγελίες μας και στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ μη υποθηκεύοντας τις επόμενες γενιές. Ο κ. Κασσελάκης στέκεται κάτω από λεφτόδεντρα και μοιράζει στους πάντες τα πάντα, προφανώς μόνο στα λόγια. Είναι η ίδια λογική την οποία ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς βλέπουμε να επανέρχεται στην χειρότερη δυνατή εκδοχή της.

 

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, επικρατεί οργή όχι μόνο στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας για τη χθεσινή δικαστική απόφαση, πρωτόδικη, σε ό,τι αφορά την τραγωδία στο Μάτι. Εσείς χθες προβήκατε σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλω το σχόλιο γενικότερα της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη απόφαση και διαβάζω, προ ολίγου, και μία ανακοίνωση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Μιλάει για λαϊκά δικαστήρια σε βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης και για δηλώσεις πολιτικών που πυροδοτούν άκρατο λαϊκισμό.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα, οι τελευταίοι που μπορούμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό σχετικά με δηλώσεις ή υποδείξεις ή δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με δικαστικές αποφάσεις ή κινήσεις της δικαιοσύνης είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και γι’ αυτό ακριβώς και στη χθεσινή μου ανάρτηση τόνισα και το τονίζω και σήμερα, ότι απαγορεύεται κατ’ εμέ – τέλος πάντων είναι απολύτως εξωθεσμικό και ανεπίτρεπτο – ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας ή και της νομοθετικής εξουσίας να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Στη χώρα μας υπάρχει, το τονίζω, διάκριση των εξουσιών. Είναι επιβεβλημένο να γίνεται σεβαστή από όλες και όλους εμάς, όποιος και να είναι από μας, σε όποιο κόμμα και να ανήκει. Άρα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη γι’ αυτές και από κει και πέρα εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να τις αξιολογούμε ή να διατυπώνουμε δημόσιες κρίσεις γι’ αυτές. Αυτό είναι το πρώτο, πρέπει να το κάνουμε σαφές και επειδή ευτυχώς πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργεί στο Μαξίμου παρα- υπουργείο δικαιοσύνης, αυτό οφείλουμε να το αφήσουμε πίσω μας, αυτό το οποίο συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, σε ανθρώπινο επίπεδο καταλαβαίνω τις αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας, τη στενοχώρια, την οργή, την αγανάκτηση. Είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα ασχέτως εάν κάποιος θεωρεί το οτιδήποτε για μία δικαστική απόφαση. Αυτό που μπορεί να κάνει η εκάστοτε Κυβέρνηση είναι δύο πράγματα, αν παίρνει σοβαρά τον πολύ σοβαρό ρόλο που έχει. Το πρώτο είναι, να κάνει ό,τι μπορεί για να μην ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιες τραγωδίες. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην ξαναζήσουμε μία τέτοια τραγωδία και γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή από το 2019 και μετά μία από τις πρώτες προτεραιότητες -και μάλιστα υλοποιήθηκε σε λίγους μήνες μία προσωρινή λύση και λίγο μετά με μία μόνιμη λύση- ήταν το 112, ένας συνολικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης που σώζει ζωές. Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος ειρωνεύεται το μηχανισμό αυτόν και την ευρύτερη στόχευση της Κυβέρνησης στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, εμείς απαντάμε ότι αυτό για μας ήταν, είναι και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα, γιατί πολύ απλά απαγορεύεται να επιτρέψουμε, κατά το ανθρωπίνως δυνατό πάντοτε, να ξαναζήσουμε μία τέτοια τραγωδία. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η κλιματική κρίση είναι εδώ και είναι και πολύ απειλητικά παρούσα. Το δεύτερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να ψηφίζει νόμους. Εισηγείται η εκτελεστική εξουσία, ψηφίζει η νομοθετική εξουσία. Και επειδή αντιληφθήκαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ήταν δίκαιο, σπεύσαμε να το αλλάξουμε και το 2021 και το 2024 και πράγματι το αυστηροποιήσαμε. Και προς όλα τα αδικήματα που σχετίζονται με τον εμπρησμό, εξ αμελείας, εκ δόλου. Ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αμελείας όταν γίνονται κάποιες κινήσεις σε περιόδους που υπάρχει ειδοποίηση ακραίου κινδύνου από το κράτος και εκεί αυτό ακόμα και αν είναι από αμέλεια έγινε κακούργημα. Αλλάξαμε τον τρόπο έκτισης της ποινής στα πλημμελήματα ούτως ώστε να μην ακούμε ποινές που όλες μετατρέπονται και όλες αναστέλλονται. Δυστυχώς όμως, για την υπόθεση αυτή όπως και για όλες τις υποθέσεις αυτό είναι μία πρόβλεψη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη η αντίστοιχη πρόβλεψη, πάντοτε το δικαστήριο υποχρεούται να εφαρμόσει την επιεικέστερη νομοθεσία που ίσχυσε από την τέλεση της πράξης μέχρι την αμετάκλητη απόφαση. Άρα, οι αλλαγές που κάναμε δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Και εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες ενδεχομένως προγενέστερες διατάξεις. Ακούμε τώρα μία ανταπάντηση, ότι, μα δεν αυστηροποίησε, δεν έκανε επιεικέστερες τις διατάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι συμφωνούν ότι η δική μας Κυβέρνηση τις έκανε αυστηρότερες. Θα σας πω μόνο μία περίπτωση, την οποία την έχω καταγεγραμμένη: Η απλή ανθρωποκτονία ως πλημμέλημα ετιμωρείτο ανέκαθεν με φυλάκιση ως  5 χρόνια , ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η κατά συρροή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δηλαδή οι περισσότερες της μιας ανθρωποκτονίες που τελεί ένας δράστης, τιμωρούνταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα με φυλάκιση μέχρι 10 έτη. Είναι συγκεκριμένα εδώ το άρθρο 94, παράγραφος 2, εδάφιο Β, για όσους θέλουν να το δουν. Με τον νόμο 4619/19, ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός, που ίσχυσε από 1/7/2019 και εφαρμόστηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταργήθηκε το ανωτέρω εδάφιο, η ανθρωποκτονία κατά συρροή ετιμωρείτο ως 5 έτη συνολικά, από έως 10 πήγε έως 5.  Ο κ. Φλωρίδης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον νόμο 5090/2024 αύξησε το όριο στις περιπτώσεις αυτές ξανά κατά 10 έτη, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή υπήρχε η προηγούμενη αλλαγή, εφαρμόστηκε η προηγούμενη αλλαγή. Εδώ είναι και άλλες περιπτώσεις, οι οποίες συνολικά σε αυτό τον Ποινικό Κώδικα έριξαν στα «μαλακά» δράστες, ακόμα και ανθρωποκτονιών και βιασμών, τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Δυστυχώς, αυτά όλα τα κατέγραψε η ιστορία και δεν σβήνουν, γιατί υπάρχουν ως επιεικέστερες διατάξεις για τις πράξεις που τελέστηκαν μέχρι σήμερα, μέχρι τις τελευταίες αλλαγές που κάναμε. Αλλά, για να το μαζέψουμε λίγο, τις αποφάσεις δεν τις εκδίδει κανένα κόμμα και καμία Κυβέρνηση. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν τα δικαστήρια, γιατί κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκαν. Έχει η Δικαιοσύνη όλα τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία ένδικων μέσων για να τα ασκήσει, εφόσον το επιθυμεί. Δεν θα υποδείξουμε εμείς στη Δικαιοσύνη τι θα κάνει. Ήδη, σήμερα είχαμε μια ανακοίνωση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Αλλά να επισημάνω και ενώπιόν σας ότι, επειδή χαρακτηρίστηκαν και λόγω των διατάξεων που υποχρεωτικά εφαρμόστηκαν ως πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτές οι πράξεις, τα πλημμελήματα παραγράφονται στα 8 χρόνια, άρα Ιούλιος του 2018 και 8 χρόνια Ιούλιος του 2026. Άρα όλα πρέπει να γίνουν πλέον γρήγορα και σωστά προφανώς, για να μην υπάρχει το ζήτημα της παραγραφής. Συνοψίζουμε και λέμε, για να κάνουμε και ένα πολιτικό σχόλιο: Εμείς δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κρύβω τα λόγια μου. Εμείς δεν θα βγάλουμε πανό με ονόματα νεκρών. Εμείς δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσουμε καμία δικαστική απόφαση. Εμείς δεν πρόκειται να κουνήσουμε το δάχτυλο για κάτι το οποίο μπορεί, δικαιολογημένα να προκαλεί λαϊκή οργή. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί νεκροί. Αλλά μου προκαλεί εντύπωση – το επαναλαμβάνω και ενώπιόν σας – πώς αυτοί οι οποίοι έκαναν όλα αυτά, έφτιαξαν πανό, έκαναν ολόκληρες καμπάνιες στα ονόματα νεκρών σε άλλες επίσης τραγικές περιπτώσεις, δεν βρήκαν να πουν μισή λέξη και να μας εξηγήσουν. Γιατί εγώ θα πω και κάτι τελευταίο. Έγινε ό,τι έγινε το 2018. Το 2019 δεν αυστηροποίησαν τις ποινές για τους εμπρησμούς, δεν έκαναν κάτι για να λειτουργήσει γρήγορα το 112. Το 2021 δεν ψήφισαν τις αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα, το 2024 δεν ψήφισαν τις αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα. Με λίγα λόγια, αυτό το τραγικό που συνέβη στο Μάτι, που η Δικαιοσύνη αξιολογεί ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει και κανένας άλλος, δεν έδωσε τουλάχιστον ένα μάθημα στην τότε Κυβέρνηση και τώρα Αξιωματική Αντιπολίτευση να συστρατευτεί με τις σωστές και λογικές αλλαγές που έκανε το Κράτος και να μην ειρωνεύεται τις εκκενώσεις και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 

Επισυνάπτεται η υπόμνηση του Υφυπουργού:

Η απλή ανθρωποκτονία ως πλημμέλημα τιμωρείτο ανέκαθεν με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια. Η ανθρωποκτονία κατά συρροή (δηλαδή περισσότερες της μιας ανθρωποκτονίες που τελεί ένας δράστης) τιμωρούνταν με τον παλιό ΠΚ άρθρο 94 παρ 2 εδ. β (όπως προστ.  με άρθρο 23 παρ. 2  ν. 3346/2005) με φυλάκιση μέχρι 10 έτη σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις. Με το νόμο 4619 του 2019 (νέος ΠΚ που άρχισε να ισχύει από 1.7 2019 και μεταξύ άλλων κατήργησε το πιο πάνω εδάφιο) η ανθρωποκτονία κατά συρροή τιμωρείτο έως 5 έτη συνολικά. Ο κ. Φλωρίδης πρόσφατα με τον ν. 5090/2024 αύξησε το όριο στις περιπτώσεις αυτές ξανά στα 10 έτη.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση, το αρσενικό επιτίθεται, το θηλυκό τίκτει», τάδε έφη Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Είναι δυνατόν Υφυπουργός Υγείας και μάλιστα με αρμοδιότητα την ψυχική υγεία να κάνει τέτοια δήλωση και να μένει στη θέση του;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Βαρτζόπουλος έκανε μία συζήτηση και μία ανάλυση με την επιστημονική του ιδιότητα, είναι ψυχίατρος. Μετά τις αντιδράσεις – εγώ θα πω είναι και δικαιολογημένες σε ένα βαθμό – έσπευσε να εξηγήσει ακριβώς τι είπε και με ποια ιδιότητα είπε ό,τι είπε. Είναι προφανές ότι δεν είχε καμία διάθεση –και προκύπτει από την εξήγηση που έκανε– να υποτιμήσει τις γυναίκες. Έκανε μία επιστημονική ανάλυση συγκεκριμένη γιατί πρέπει να προβλέπεται ο όρος γυναικοκτονία. Είναι αλήθεια, και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου, ότι όσοι έχουμε το οποιοδήποτε αξίωμα και απευθυνόμαστε δημοσίως στους πολίτες, έχουμε δηλαδή ένα δημόσιο βήμα, πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί, να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις, για να μην παρερμηνεύονται και δημιουργούνται οι αντιδράσεις αυτές. Αλλά να σας πω κάτι; Ο κ. Βαρτζόπουλος έσπευσε να ανασκευάσει, να εξηγήσει και να μην υπάρχει και κανένα ζήτημα. Αλλά τώρα πώς σας φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, ο κύριος Κασσελάκης, ζητάει την αποπομπή ενός Υπουργού για μία τέτοια επιστημονική τοποθέτηση που έπρεπε να επεξηγηθεί, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση όταν ψήφιζε ο ίδιος νομοθετήματα, ψήφιζε Ποινικούς Κώδικες για την ανθρωποκτονία, εκεί που ήταν μόνο ισόβια, έβαλε ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, πόσο υποκριτές μπορεί να είναι αυτοί, που όταν μπορούσαν, τουλάχιστον να μην μειώσουν μία ποινή, έδωσαν τη δυνατότητα σε έναν δικαστή να βάζει μέχρι 15 χρόνια και όχι ισόβια, όπως είναι σήμερα που το αποκαταστήσαμε εμείς. Και πιάνονται από μία τοποθέτηση για να παραστήσουν δήθεν τους περισσότερο ευαίσθητους. Γιατί έχει σημασία και ποιος σε κατηγορεί για κάτι τέτοιο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εάν αυτές, πάντως, είναι οι απόψεις στην Κυβέρνησή σας, γιατί δεν κατοχυρώνετε τη νομική αναγνώριση της γυναικτονίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η άποψη της Κυβέρνησής μας είναι ότι ο όρος αυτός είναι ορθότατος κοινωνικά και ως προς την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών και σε επίπεδο προστασίας των θυμάτων, το έχουμε υιοθετήσει, το έχει υιοθετήσει ο Πρωθυπουργός, έχει γράψει σχετικό άρθρο με τεκμηρίωση. Αλλά, το να το προτείνει κάποιος σε επίπεδο Ποινικού Κώδικα, τη στιγμή που η ανθρωποκτονία προβλέπει πλέον με τις δικές μας αλλαγές ξανά, όπως συνέβαινε μέχρι το 2019, ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια, είναι ουτοπικό. Το έχω ξαναπεί πάρα πολλές φορές: Ο μόνος τρόπος να έχει αυστηρότερη ποινή η ανθρωποκτονία είναι να επανέλθει η θανατική ποινή – που νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι- ότι αυτά τα έχουμε λύσει δεκαετίες τώρα και τα έχουμε αφήσει πίσω μας, δεν τα πιστεύει κανείς. Ή αν το θύμα είναι άντρας να μην έχει ισόβια ποινή, να έχει 20 ή 15 χρόνια, που επίσης δεν συμφωνεί κανένας. Άρα, εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχει ο όρος αυτός, δεν λέμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιμέλεια από το Κράτος, για την αυστηρή τιμωρία των δραστών, οι γυναικοκτονίες. Αλλά το να πετάς ένα «πυροτέχνημα» και να λες νομική αναγνώριση του όρου, σε επίπεδο Ποινικού Κώδικα, δεν κερδίζεις τίποτα, μόνο εντυπώσεις δημιουργείς.  Ο κ. Βαρτζόπουλος προσπάθησε -εγώ θα πω με έναν τρόπο που έπρεπε να εξηγηθεί περισσότερο και παρερμηνεύτηκε- να μιλήσει περισσότερο για μία άλλη διάσταση και να μιλήσει ως ψυχίατρος. Οι απόψεις της Κυβέρνησης αποτυπώνονται στην πολιτική της Κυβέρνησης, στην αυστηροποίηση των ποινών, στη δημιουργία ειδικών κέντρων καταγγελιών στην Αστυνομία και διαχείριση αυτών των περιστατικών που αυξάνονται ακόμα περισσότερο -ενώ δεν υπήρχε κανένα, τώρα είναι ήδη 18- στην ίδρυση όλο και περισσότερων κέντρων και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, στο panic button που καθημερινά σώζει ζωές και σώζει γυναίκες από τέτοια φρικιαστικά περιστατικά, προλαβαίνει περιστατικά. Σίγουρα κάποιες φορές θα έχουμε και τραγικές καταλήξεις, γι’ αυτό και εργαζόμαστε να περιορίσουμε αυτά τα φαινόμενα όσο γίνεται περισσότερο. Η πολιτική μας, όμως, είναι δεδομένη και προφανώς θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και έχει αποτυπωθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφέρομαι στην απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι, είπατε ότι ο δικός σας Ποινικός Κώδικας έχει περισσότερες και  πιο αυστηρές ποινές.  Και ρωτώ, μπορεί ένας ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής να αρνηθεί να αναλάβει θέση ευθύνης χωρίς επιπτώσεις; Και δεύτερον, αν η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει νομική κάλυψη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, γιατί κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αργότερα μπορεί να έχουμε ένα νέο Μάτι. Και με δεδομένο τα κριτήρια και το κακούργημα θα έχει συνέπειες τις οποίες  δεν ξέρω αν μπορεί να τις σηκώσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εσείς τι λέτε δηλαδή; Κάποιος από πριν να είναι άμοιρος ποινικών ευθυνών; Όποιοι έχουν μία θέση και ασκούν τα καθήκοντά τους, ελέγχονται από τον νόμο όπως οποιοσδήποτε άλλος. Εμείς αυστηροποιήσαμε τη νομοθεσία συνολικά για όλους τους πολίτες, δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών. Δίνουμε αμέριστη και ουσιαστική στήριξη στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό και ενισχύουμε όσο περισσότερο μπορούμε, από τη μία στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, το προσωπικό. Προσπαθούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη οργάνωση, περισσότερα μέσα. Έχουμε κάνει αναλυτική παρουσίαση όλων αυτών, την έκανε και ο αρμόδιος Υπουργός και σε εκδήλωση, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Από εκεί και πέρα, η νομοθεσία είναι νομοθεσία, είναι ο νόμος που ισχύει για όλους. Και ναι, η Κυβέρνηση αυτή αυστηροποίησε τη νομοθεσία, κυρίως γι’ αυτούς οι οποίοι από – εντός ή εκτός εισαγωγικών- αμέλεια προκαλούν τέτοιες μεγάλες καταστροφές. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα του εμπρησμού από αμέλεια, είναι και πολλά άλλα αδικήματα τα οποία αυστηροποιήθηκαν, είναι και πλημμελήματα που μέχρι πρότινος είχαν ποινές μόνο κατ’ όνομα και πλέον έχουν ουσιαστική έκτιση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο κρίνεται από τη Δικαιοσύνη, κάθε φορά, κατά περίπτωση. Κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή a priori αθώος. Αλλά τι να κάνουμε; Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Είστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των πολιτών στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο; Πώς σχολιάζετε ότι ακόμα κι εκείνοι που καταψήφισαν στη Βουλή, ζήτησαν από τους ομογενείς να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου; Και επίσης, επειδή στην εισαγωγή σας είπατε «μια μεγάλη αλλαγή έγινε πράξη και ήρθε η ώρα για να μείνει» θα επαναφέρετε σχετική τροπολογία και για τις εθνικές εκλογές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Βεβαίως θα επαναφέρουμε.  Ως προς τους εκλογείς του εξωτερικού, αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη έχουμε κάνει και θα το επαναφέρουμε ελπίζοντας και στη στήριξη, αυτή τη φορά, της Αντιπολίτευσης. Και ως προς τους εκλογείς εντός Ελλάδος, πρέπει να είμαστε βέβαιοι για τη νομική διατύπωση, να είναι ορθό αυτό το νομοθέτημα συνταγματικώς, ούτως ώστε να μπορέσουμε να το θεσπίσουμε και για τις βουλευτικές εκλογές. Τώρα, ως προς τη συμμετοχή, υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση για τον αριθμό αυτόν, που ξεπέρασε τις 200.000. Και ως προς τον αριθμό αυτόν καθαυτό, γιατί σημαίνει ότι 200.000 συμπολίτες μας, είτε εντός είτε εκτός συνόρων, θα μπορέσουν να ψηφίσουν -γιατί κάποιον λόγο είχαν που αιτήθηκαν αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο ψηφοφορίας, είτε γιατί αυτοί που ήταν στο εξωτερικό ήταν ο μοναδικός τρόπος και ήθελαν να συμμετέχουν είτε αυτοί που είναι στο εσωτερικό έχουν το οποιοδήποτε ζήτημα, είτε εργασίας, είτε σπουδών, είτε κάποιο πρόβλημα υγείας. Άρα, ο αριθμός αυτός μιλάει από μόνος του. Και μιλάμε και για τις ευρωεκλογές που παραδοσιακά έχουν ένα μειωμένο ενδιαφέρον σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Αλλά και γι’ αυτό τη φέραμε την επιστολική ψήφο και τη στηρίξαμε και την ψηφίσαμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διαχρονική μεγαλύτερη αποχή των ευρωεκλογών. Άρα, το εγχείρημα ως προς το σκέλος των ευρωεκλογών ήδη έχει πετύχει, είναι μια πολύ καλή αρχή. Ο δεύτερος λόγος που φαίνεται ότι είναι μια καλή αρχή είναι ότι ακόμα και αυτοί που το καταψήφισαν, με ένα δριμύ «κατηγορώ» στη Βουλή, για να μην ξεχνιόμαστε, ήρθαν στη συνέχεια να το υπερασπιστούν. Είδαμε, δηλαδή, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει καμπάνια στο εξωτερικό, απευθυνόμενος σε πολίτες που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, είδαμε τη νεολαία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κάνει αναρτήσεις υπέρ της επιστολικής ψήφου, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων να κάνουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιστολική ψήφο, τον κ. Κουτσούμπα να πηγαίνει στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ, στον Καναδά για την επιστολική ψήφο. Αυτό πραγματικά το χαιρετίζουμε. Είναι μια δικαίωση της δικής μας πολιτικής, της δικής μας νομοθέτησης, της δικής μας επιλογής ψήφου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένας καλός οιωνός για τη στιγμή που θα έρθει η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά τις βουλευτικές εκλογές και να έχουμε μια υπερψήφιση από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σ.ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την προσθήκη στη γαλάζια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ενός πρώην εκπροσώπου της ΝΔ και υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Αυτές είναι επιλογές του κάθε κόμματος ξεχωριστά και δεν αφορούν ούτε την Κυβέρνηση ούτε συνολικά την παράταξη στην οποία ανήκω.

Β.ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε εκπρόσωπε είστε δηλαδή ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι  λιγότερο από το  25% των αιτήσεων για επιστολική ψήφο προέρχονται από το εξωτερικό, τη στιγμή που υποτίθεται ότι για τους απόδημους είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, θεωρείτε ότι κόστισε η υπόθεση με τα e-mails της κ. Ασημακοπούλου; Και σχετικά σε αυτό το δεύτερο υποερώτημα, ο πρώην γραμματέας αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος υπέδειξε κομματικό στέλεχος ως πηγή των e-mails που μεταβίβασε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε αντίθεση με ό,τι έχει πει η ίδια. Τι έχει συμβεί τελικά; Έχει κάποια εμπλοκή η ΝΔ σε αυτό;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάμε από το πρώτο. Διαβάζω τον αριθμό ψηφισάντων στις βουλευτικές εκλογές εκτός Ελλάδος. Δηλαδή απόδημοι Έλληνες είχαν ψηφίσει 17.365. Γράφτηκαν περίπου όπως είπατε, 45.000. Δηλαδή 180% αύξηση μέσα σε ένα χρόνο και από βουλευτικές εκλογές σε ευρωεκλογές, που συνήθως το ενδιαφέρον στις βουλευτικές εκλογές είναι αυξημένο. Άρα, αυτό από μόνο του λέει ότι ήταν αναγκαία η επιστολική ψήφος. Γιατί; Γιατί όπως είπα και σε προηγούμενη μου απάντηση, σε πάνω από 90 χώρες δεν είχε στηθεί κάλπη στις βουλευτικές εκλογές. Σε πάνω από 90 χώρες στις οποίες είχαμε δηλώσεις εκλογέων. Γιατί για να είχε στηθεί κάλπη το 2023, απαιτείτο ένας ελάχιστος αριθμός εκλογέων. Άρα, οι εκλογείς από αυτές τις 90 χώρες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, εάν δεν υπήρχε η επιστολική ψήφος. Αυτοί είναι αριθμοί οι οποίοι νομίζω αποδεικνύουν το ορθό της νομοθέτησης. Και είναι και μια πρώτη απάντηση, στο αν έπιασε η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης η οποία προσπάθησε για να ‘’πυροβολήσει’’ ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη δημοκρατία μας, να το συνδέσει με μια υπόθεση, που φαινόταν από την αρχή ότι δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο. Τώρα, ως προς το ζήτημα της διαρροής των e-mails, έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Η ΝΔ ελέγχθηκε και ελέγχθηκε εξονυχιστικώς και όπως τυχαίνει να γνωρίζω ουδέν ευρέθη, αλλά αυτό μένει να το δούμε και επισήμως από τις αποφάσεις της αρμόδιας Αρχής και εκείνη τη στιγμή που θα το δούμε οριστικώς και αμετακλήτως. Τότε είναι καλό να ζητήσουν και μία συγγνώμη όσοι χρησιμοποίησαν ονόματα είτε κυβερνητικών είτε κομματικών στελεχών και πέταξαν λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτά όλα είναι καταγεγραμμένα. Γιατί όταν μιλάμε δημοσίως και κατηγορούμε ανθρώπους πρέπει να έχουμε αποδείξεις γι΄ αυτά που λέμε. Αλλά αυτό θα έρθει η ώρα εκείνη, η αρχή θα αποφασίσει. Τώρα, εμείς από την πρώτη στιγμή, είπαμε αυτά τα οποία γνωρίζαμε. Και φαίνεται ότι αποδεικνύονται, δηλαδή ότι υπήρξε μια διαρροή κάποιων e-mails μεταξύ των δύο εκλογών του 2023 από κάποιον από το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό θα το υποδείξει η έρευνα, τα ακριβή πρόσωπα. Άρα τα όσα λέγονται για προγενέστερους ή μεταγενέστερους υπουργούς, δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Και στη συνέχεια, κάποιους μήνες μετά, μέσω του προσώπου αυτού, του άλλου προσώπου, εστάλησαν στην κ. Ασημακοπούλου. Αυτά τα έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Φαίνεται ότι η έρευνα αποδεικνύει αυτές τις ημερομηνίες και βέβαια η έρευνα θα βρει και τα πρόσωπα τα οποία έκαναν αυτές τις αποστολές εν πάση περιπτώσει. Θα αποδώσει ευθύνες, θα επιβάλλει φαντάζομαι τα πρόστιμα που προβλέπονται όπου πιστεύει ότι πρέπει να επιβληθούν, δεν μπορούμε εμείς να βγάλουμε δικαστικές κρίσεις από πριν, και θα προχωρήσουμε παρακάτω. Και εν πάση περιπτώσει θα δείξουμε για άλλη μια φορά, ότι από την αρχή, όταν γνωρίζουμε το οτιδήποτε, αναλαμβάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες. Αλλά, όσοι προσπάθησαν να συνδέσουν το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο από την αρχή καταδικάσαμε ως προς το ζήτημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, όσοι προσπάθησαν να το συνδέσουν με την εκλογική διαδικασία, με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, φαίνεται ότι οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό. Ας περιμένουμε και τις τελικές αποφάσεις της αρμόδιας Αρχής και της Δικαιοσύνης προφανώς, για να κάνουμε και τα τελικά μας σχόλια. Βέβαια, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας -γιατί τώρα έρχονται και εκλογές ξανά, σε λίγο παραπάνω από 1 μήνα- το ζήτημα του βομβαρδισμού των ψηφοφόρων, είτε με μηνύματα είτε με mails, είναι ένα ζήτημα το οποίο το έχουμε πει πάρα πολλές  φορές, είναι ένα ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρό. Δεν σημαίνει ότι κάθε αποστολή πρέπει να ελέγχεται. Υπάρχουν αποστολές που γίνονται με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να έχουν τις λίστες των κομμάτων τους, των μελών τους, με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αλλά από κει και πέρα, όλοι αυτοί οι οποίοι φωνάζουν, να δουν το πρόβλημα συνολικά. Το συγκεκριμένο, αντιμετωπίζεται από την αρμόδια Αρχή, από την δικαιοσύνη, και προφανώς, θα επιβληθούν τα όσα προβλέπει ο νόμος, εφόσον κριθεί η εμπλοκή του οποιουδήποτε προσώπου.

Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κ. Εκπρόσωπε για την υπόθεση Καλλιάνου. Ο βουλευτής σας επιτίθεται σε γιατρούς και δηλώνει  δημόσια πως έδωσε φακελάκι.

Ο Υπουργός Υγείας λέει πως δέχεται εκατοντάδες αιτήματα για ρουσφέτια καθημερινά και πως ο βουλευτής σας του ζήτησε ένα τέτοιο. Τι έχει συμβεί εκεί;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πω και με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα να εκφράσω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και στον ίδιο τον βουλευτή της ΝΔ στον κ. Καλλιάνο και στην οικογένειά του για την απώλεια του πατέρα του. Από κει και πέρα, ως προς το σκέλος της ενδεχόμενης δικαστικής υπόθεσης που θα το κρίνει η οικογένεια, είναι ένα απόλυτο δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης να κινηθεί δικαστικά κατά κάποιου ή κάποιων προσώπων. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, είναι μια απόφαση δική τους, που εφόσον ληφθεί, θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη είτε για μια αγωγή είτε για μια μήνυση και δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το Υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή και θέλω να τονίσω, και προσωπικά αλλά και συνολικά, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ότι είναι ανάγκη να στηρίξουμε τη μάχη των γιατρών, ειδικά του ΕΣΥ. Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία ένας συγγενής, ένας ασθενής, θεωρεί ότι πρέπει να τα ελέγξει η Δικαιοσύνη, πάντα με το τεκμήριο της αθωότητας, θα τα ελέγξει η Δικαιοσύνη. Αλλά προς Θεού, να μη βάλουμε απέναντι τους ανθρώπους αυτούς. Οι άνθρωποι αυτοί, και επί πανδημίας και προγενεστέρως και μετά την πανδημία, έχουν  υπερβάλλει εαυτούς. Και το κάνουν καθημερινά. Ναι, με λίγο καλύτερους μισθούς που πρέπει να αυξηθούν κι άλλο, ναι, με λίγο καλύτερες αποζημιώσεις εφημεριών που χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση, πολλές φορές σε κλινικές, που παρά τις προσλήψεις, χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, σε δύσκολες συνθήκες, με υπερβολικές απαιτήσεις. Είναι ανάγκη συνολικά να σταθούμε δίπλα στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων μας σε όλη τη χώρα. Δεν μπορούμε να τους βάζουμε απέναντι συνολικά. Αυτό το λέω με αφορμή την ερώτηση που μου κάνατε και επειδή κάποια πράγματα πολλές φορές τα θεωρούμε δεδομένα, ίσως τα νοιώσαμε λίγο παραπάνω ζητούμενα στην πανδημία, τα ξεχνάμε. Χρειάζεται να στηριχθεί κι άλλο το ΕΣΥ και προφανώς αυτό κάνουμε. Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που το έχει ανάγκη το ΕΣΥ, το έχει ανάγκη η χώρα μας, το είπαμε και το 2023. Είναι πολλά τα κενά και συνεχώς προσπαθούμε να τα καλύψουμε, αλλά και συνολικά η κοινωνία πρέπει να είναι δίπλα στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και σε όλο το προσωπικό.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το νέο εργαλείο που ρίχνετε στη μάχη της ακρίβειας, το e-katanalotis, όντως η κυβέρνηση  συνεχίζει τις παρεμβάσεις όπως με  «το καλάθι του νονού», «το καλάθι του νοικοκυριού». Σκέφτομαι ότι με το e-katanalotis, μετατρέπεται ο καταναλωτής πρέπει να κάνει ένα σαφάρι ελέγχου ο ίδιος και γενικότερα, επειδή έχετε παραδεχτεί και εσείς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός  ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια για τους πολίτες. Μήπως κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει και λόγω των γιορτών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε, πολλές φορές το έχουμε πει, ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό, κάθε συμπολίτης μας. Η ακρίβεια αυτή, η οποία είναι εισαγόμενη, αλλά είναι και επίμονη και έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά και πολλές φορές ακόμα περισσότερα από όσα κάνουμε, με βάση και τις αντοχές της οικονομία μας. Έχω πει δεκάδες, εκατοντάδες φορές ότι η πολιτική μας εδράζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι η σταθερή και διαρκής, όπως προβλέπει το πρόγραμμά μας, ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών με μόνιμες παρεμβάσεις, ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι ήταν άγνωστη λέξη μέχρι και το 2019 και τώρα υφίστανται και δίνουν, νομίζω και αυτοί, μία ώθηση στη μάχη κατά της ακρίβειας και ο τρίτος πυλώνας είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, οι πρωτοβουλίες. Είτε αυτό είναι «το καλάθι του νοικοκυριού», είτε αυτό είναι οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου που εφαρμόστηκαν από την 1η Μαρτίου για το βρεφικό γάλα, για τις μειωμένες τιμές στο ράφι, που φαίνεται ότι αποδίδουν. Ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή είναι και το e-katanalotis, μια πλατφόρμα που δεν ξεκίνησε τώρα, απλά τώρα απέκτησε μία πολύ πιο λειτουργική μορφή και γιατί αυξήθηκαν τα προϊόντα που υπάρχουν και θ’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αυτός είναι ο στόχος, εργαζόμαστε γι’ αυτό, το Υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για να τ’ αυξήσει κι άλλο. Δηλαδή, αυτά τα 3.000 προϊόντα που είναι τώρα στο e-katanalotis, για να καταλάβουν οι πολίτες που μας ακούν, είναι περίπου το 70 με 80% των προϊόντων που αγοράζονται από τα super markets. Ποια είναι, όμως, η διαφορά, ποια είναι η καινοτομία; Μπορεί, πλέον, ένας καταναλωτής να μπαίνει, να επιλέγει τα 30 – 40 προϊόντα, τα οποία επιθυμεί ν’ αγοράσει και στη συνέχεια, με βάση και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, να του βγάζει από το φθηνότερο μέχρι το ακριβότερο «το καλάθι του» στα πέντε κοντινότερα super markets. Με κάποιες πρώτες δοκιμές που κάναμε, είδαμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η φθηνότερη από την ακριβότερη τιμή απέχουν 30%. Είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτό. Πέραν όλων των υπολοίπων, τα οποία εφαρμόζουμε και βάζουμε, τέλος πάντων, σε αυτήν τη μάχη, γιατί μπορεί να ξέρει κάποιος ότι μπορεί να δώσει 20 – 30 -40 και 50 ευρώ λιγότερα, αναλόγως τι θέλει ν’ αγοράσει, από το ένα super market στο άλλο, που είναι κοντά στο σπίτι του. Έχει αξία μεγάλη και σίγουρα, πέραν του ότι ενδυναμώνει τον καταναλωτή, τον οδηγεί να πάρει τα ίδια ακριβώς προϊόντα, το ίδιο ακριβώς «καλάθι», μέχρι και 30%, μπορώ να πω εγώ φθηνότερες τιμές, αναλόγως το τι θα επιλέξει ν’ αγοράσει, αυξάνει και τον ανταγωνισμό. Γιατί θα γνωρίζουν, πλέον, όλες οι αλυσίδες super markets ότι αυτό είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί και να ελεγχθεί από τους καταναλωτές.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει τελευταία να έχει μία δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν το πιστεύει, μάλιστα, γιατί δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ως μια δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με την τροπολογία που πέρασε να μειώσει τα κόστη στα pos, για να (δεν ακούγεται λόγω τεχνικού ζητήματος) ευρώ. Και η ερώτηση ποια είναι; Ο επιχειρηματίας γνωρίζει, είναι σε μία ελεύθερη αγορά; Γνωρίζει ότι δεν ξέρει τι του ξημερώνει την επόμενη ημέρα; Η κυβέρνηση πιστεύει στον ελεύθερο ανταγωνισμό; Κι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, γιατί δεν ενεργοποιείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Για να διαπιστώσει καρτέλ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει διαπιστευτήρια για το αν στηρίζει τις επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ιδιωτική οικονομία, με το ότι έχει μειώσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές, σε αντίθεση, βασικά, με την προηγούμενη από εμάς κυβέρνηση που έβαζε ή αύξανε μόνο φόρους. Περίπου 30 στον αριθμό. Και μια σειρά από πρωτοβουλίες, όλο αυτό το οποίο συνέβη στο ψηφιακό κράτος και συνεχίζει να συντελείται ως μία ψηφιακή επανάσταση στη χώρα, όλο αυτό εξυπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και οι αριθμοί τα επιβεβαιώνουν όλα αυτά. Σε μια πολύ δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, σε μια συγκυρία η οποία δεν μιλάει για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης. Ναι, γιατί έχει, βέβαια, να διανύσει και πολύ μεγάλη απόσταση από τις άλλες χώρες. Αλλά σκεφτείτε τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη κινείτο σε πολύ μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης και η Ελλάδα κρατούσε «ομπρέλα» και ήταν στο όριο της ύφεσης. Αυτό μεταφράζεται και σε οικονομικούς όρους. Και δεν θεωρώ ότι είναι κατά των επιχειρήσεων όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και για τα pos και συνολικά όλα τα νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό είναι κατά της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρέπει να κρατηθεί μια απόλυτη ισορροπία προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, συνολικά των πολιτών και να μη διαταραχθεί αυτή η πορεία επιστροφής της Ελλάδας και σε επίπεδο ΑΕΠ, που έχουμε καταφέρει και είμαστε πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα και σε επίπεδο ανεργίας να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, άρα δημιουργία θέσεων εργασίας και όλα όσα συντελούνται και έχουν ακόμα βήματα να γίνουν, έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε, αλλά φαίνεται ότι τα κάνουμε και προχωράμε. Άρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι κατά των επιχειρήσεων, το αντίθετο θα έλεγα. Σίγουρα, όμως, είναι υπέρ της ισορροπίας μιας σωστής λειτουργίας της οικονομίας και της προστασίας του συνόλου των πολιτών.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε σε νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή, τώρα, ν’ αφαιρεί τη δυνατότητα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα να παίρνει απολογία από κατηγορούμενους για πλημμελήματα, μεταξύ αυτών και η παράβαση καθήκοντος υπουργών. Στο θέμα αναφέρεται και η Έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Περιορίζετε τη δράση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας και γιατί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρεστε στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου; Γιατί έχω μια ενημέρωση. Ναι, αν αναφέρεστε σε αυτό, έχω μια ενημέρωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Τροποποιεί τη διαδικασία επί πλημμελημάτων αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, προκειμένου να ευρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τον Κανονισμό και αποτελεί νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προς υποβοήθηση του έργου, με την οποία άμεσα έκανε αμέσως αποδεκτή το υπουργείο Δικαιοσύνης (διακόπτεται).

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τη ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία; (διακόπτεται).

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπενθυμίζεται ―προφανώς αναφέρεστε σε αυτό, γιατί έχει βγει δημοσίευμα― και η άλλη διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, σχετικά με το αντικείμενο της Ευρωεισαγγελίας, είναι η διάταξη του άρθρου 51 που τροποποιεί το άρθρο 24 του νόμου 4689/2020 και προβλέπει πως για κάθε έγκλημα που στρέφεται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιστροφή του εγκληματικού προϊόντος από το δράστη ―αυτό είναι μία άλλη παρέμβαση― δεν θα οδηγεί σε καμία περίπτωση στην πλήρη απαλλαγή. Και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, που αυστηροποιεί την ποινική αντιμετώπιση των οικονομικών εγκλημάτων αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τυγχάνει της γνώσης και της πλήρους αποδοχής και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας». Αυτά είναι η ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο, αν είναι κάτι παραπάνω, θα σας ενημερώσουμε παραπάνω. Νομίζω ότι αναφέρεστε σε αυτά τα δύο άρθρα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι έχει συμβεί με την διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών; Έχουν δημιουργηθεί και κάποιες αμφιβολίες, σενάρια, φήμες για την ασφάλεια της διαδικασίας της εκλογικής.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το Υπουργείο προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ενεργοποιώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε επίπεδο δικτύων και ηλεκτρονικών μέσων. Σε έλεγχο που πραγματοποίησε το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας δεν εντόπισε κάποιο στοιχείο και προφανώς της υπόθεσης έχει επιληφθεί η Ασφάλεια Αθηνών με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, κοινώς, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι. Αλλά, προφανώς, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, θα περιμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες το κύμα διαδηλώσεων και καταλήψεων σε πανεπιστήμια, σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Αντιπολεμικά μηνύματα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και στην Ευρώπη. Πώς βλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να έχουμε τέτοιες ενδείξεις αλληλεγγύης και στην Ελλάδα, στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές, έχουμε μια πολύ σταθερή, στέρεη, ισχυρή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η δυνατότητα κάθε πολίτη να διαδηλώσει, όπως εκείνος επιθυμεί, στο πλαίσιο του νόμου. Υπάρχει νόμος για τις πορείες, υπάρχει νόμος για τις διαδηλώσεις, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι κάνουν κατάχρηση κάποιες φορές αυτών των διατάξεων. Δεν ποινικοποιείται η αιτία για την οποία κάποιος, αλίμονο σε μια Δημοκρατία αν γινόταν αυτό, κάνει μια διαδήλωση, αλλά κάποιες φορές, αν ο τρόπος που αποφασίζει κάποιος, το μέσο που αποφασίζει κάποιος να χρησιμοποιήσει είναι ενάντια στο νόμου, τότε πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Αυτό δεν χρειάζεται να σας το πει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος οποιασδήποτε κυβέρνησης, είναι αυτονόητο. Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται και νομίζω κάποιες φορές δικαιολογημένα έχει ασκηθεί η αντίθετη κριτική, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί. Έχουμε αποφασίσει σε αυτό να μην κάνουμε εκπτώσεις. Τώρα, αναφερθήκατε σε καταλήψεις, μην κάνουμε πάλι την ίδια κουβέντα, δεν υπάρχει νόμιμη κατάληψη. Η κατάληψη είναι μια παράνομη πράξη, δεν το λέω εγώ, το λέει ο νομοθέτης, το λέει η νομοθεσία μας και δεν χρειάζεται νομίζω περαιτέρω ανάλυση. Όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν, να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κάτι, την αντίδρασή τους, τη συμπαράστασή τους, μπορούν να το κάνουν με πολύ καλύτερους τρόπους και σίγουρα με νόμιμους τρόπους. Τώρα, στο ζήτημα αυτό έχουμε εκφράσει τη θέση μας, έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο Πρωθυπουργού για την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού, κατάπαυσης του πυρός, έχουμε πει ότι δεν πρέπει να την «πληρώνουν» άμαχοι, έχουμε διαχωρίσει την Παλαιστίνη από την τρομοκρατική Χαμάς. Αυτά νομίζω είναι σαφή και η θέση της χώρας μας πάντοτε μαζί με τους συμμάχους της, πάντοτε με τη σταθερή της στάση, σχετικά με τις συμμαχικές δυνάμεις, είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη και νομίζω δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου