Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Τι απάντησε ο ΥΦΕΘΑ για την χορήγηση προκαταβολών έναντι του εφάπαξ βοηθήματος από τον ΕΛΟΑΣ

 




Απάντηση ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3284/16-02-2024) με θέμα:«Επαναφορά σε ισχύ της πρακτικής χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ βοηθήματος από τον ΕΛΟΑΣ»

 

Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3284/16-02-2024) με θέμα:«Επαναφορά σε ισχύ της πρακτικής χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ βοηθήματος από τον ΕΛΟΑΣ»



ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 3284/16-02-2024 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης, σας γνωρίζω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ) μπορεί να αποφασίζει την αναστολή προκαταβολής του χορηγούμενου εφάπαξ βοηθήματος, όταν το κρίνει απαραίτητο σε περιπτώσεις προσωρινών οικονομικών δυσχερειών και μέχρι την άρση τους. 

Η απόφαση του 2023 για την εν λόγω αναστολή ελήφθη με γνώμονα την εκπλήρωση της κύριας αποστολής του ΕΛΟΑΣ για την απρόσκοπτη χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων. Η άρση της θα επανεξετασθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, μόλις εκλείψουν οι βραχυπρόθεσμες δυσχέρειες που έχουν αποτυπωθεί σε σχετική αναλογιστική μελέτη και το επιτρέψουν οι ταμειακές του δυνατότητες.

 Οι διατάξεις που αφορούν στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, στον προληπτικό και καταστατικό έλεγχο των πράξεων τους και στην εποπτεία του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια των οικείων Γενικών Επιτελείων τηρούνται απαρέγκλιτα. Παράλληλα, διενεργούνται οι αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασής τους και την εξέταση κάθε προσφερόμενης λύσης για την εξασφάλιση της επάρκειας των πόρων τους, της βιωσιμότητάς τους και της ανταποδοτικότητας των εισφορών των μελών τους. 

Τέλος, η ιστοσελίδα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (mts.army.gr) παρέχει κάθε σχετική πληροφορία αναφορικά με τους προϋπολογισμούς, την εκτέλεσή τους καθώς και όλες τις οικονομικές καταστάσεις του ίδιου του νομικού προσώπου και των ειδικών λογαριασμών του (π.χ. ΕΛΟΑΣ).

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου