Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Τι Δωράκια παίρνουν οι πολιτικοί μας; - Γιατί η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, καθυστερεί δημοσιεύσει τους καταλόγους των δώρων;


 Στην εκπνοή της προθεσμίας, η ανεξάρτητη Αρχή απαντά στην προσφυγή μας με υπόσχεση της Γ.Γ. για δημοσίευση της λίστας δώρων.

Θυμίζουμε ότι, σε συνέχεια των -αναπάντητων αιτήσεών μας περί χορήγησης των καταλόγων των δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς για τα έτη 2022 και 2023, καταθέσαμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Την Τετάρτη, 10 Απριλίου, λάβαμε την απόφαση της ΕΑΔ η οποία δικαιώνει το αίτημά μας και μας ενημερώνει ότι τα ζητούμενα έγγραφα θα μας χορηγηθούν με έναν κάπως παράξενο τρόπο.


Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην υπ'αριθμόν 16460/10.04.2024 απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «αποφασίζουμε την αποδοχή της ενδικοφανούς προσφυγής της [...] «Vouliwatch» και τη χορήγηση των ζητούμενων καταλόγων δώρων της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 4829/2021 προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούςδια της δημοσίευσης και ανάρτησής τους στον διαδικτυακό τόπο της Προεδρίας της Κυβέρνησηςόπως αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Απριλίου 2024, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2310/10.04.2024 και με Αριθμ. Πρωτ. Ε.Α.Δ. 16447 ΕΙ 2024 ΕΜΠ/10.04.2024 έγγραφο απόψεων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.[...]».

Μια σημαντική δικαίωση (;) στον αγώνα για διαφάνεια και λογοδοσία σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η πολιτική δώρων, με κάποια ερωτηματικά. 

Κατ' αρχάς, να επισημάνουμε ότι αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τις επόμενες ημέρες (μέσα στον μήνα Απρίλιο) την ανάρτηση - μετά από 3 χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου - των πολυπόθητων καταλόγων.

Γιατί η απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μοιάζει λίγο με πύρρειο νίκη: 

1. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η διοίκηση, εν προκειμένω η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, αφού αγνόησε επιδεικτικά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας σχετικά με τη νόμιμη υποχρέωσή της για δημοσίευση της λίστας με τα δώρα που λαμβάνουν τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί, έπρεπε να λάβει ειδοποίηση από την ανεξάρτητη αρχή για να μπει στον κόπο να απαντήσει. Ακόμα περισσότερο που, αντί να προβεί αμεσότατα στην χορήγηση των σχετικών καταλόγων και την ανάρτησή τους, ανέφερε ότι ΘΑ τους δημοσιεύσει κάποια στιγμή εντός του μήνα. 

2. Δεν θεωρούμε ότι είναι τυχαίο ότι το έγγραφο των απόψεων της Γενικής Γραμματείας που επικαλείται η ΕΑΔ στην απόφασή της έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου (ή φαίνεται να εκδόθηκε) την ίδια ημέρα με την απόφαση της ΕΑΔ, η οποία ήταν και η τελευταία ημέρα της νόμιμης προθεσμίας για την απάντηση επί της προσφυγής μας. 

3. Το γεγονός ότι, σχεδόν ένα μήνα μετά, από την προσφυγή μας, η οποία σημειώνουμε είχε υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία - άρα είχε λάβει γνώση ότι προτιθέμεθα να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για ικανοποίηση του αιτήματός μας - οι κατάλογοι δεν ήταν έτοιμοι προς ανάρτηση, αποκαλύπτει ξανά την επιδεικτική αδιαφορία / παραδειγματική αμέλεια της Γενικής Γραμματείας για τη συγκεκριμένη δέσμευση. Με λίγα λόγια, αναδεικνύεται ότι δεν αποτελεί επουδενί προτεραιότητά της η τήρηση της νομοθεσίας που προωθεί τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Τουναντίον, πρέπει να εμφανιστεί η δαμόκλειος σπάθη της προσφυγής στις ανεξάρτητες αρχές - και περαιτέρω στη Δικαιοσύνη - για να υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε την -έστω και κατόπιν πιέσεως και ύστερη- δέσμευση της Γενικής Γραμματείας να αναρτήσει τους καταλόγους με τα δώρα των μελών της Κυβέρνησης και των Υπουργών και αναμένουμε με ανυπομονησία και αγωνία την για πρώτη φορά ανάρτηση των καταλόγων δώρων, 3 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. 

Δείτε όλο το χρονογράφημα των δράσεών μας εδώ. 

Δείτε την απόφαση της ΕΑΔ εδώ:




πηγή:https://vouliwatch.gr/actions/article/dora-kyvernisis-prosfygi-ead

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου