Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: - Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση έκτασης 150 στρεμμάτων του Στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α΄"


 Καλό μεσημέρι,

Οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η Ουκρανία, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας κυριαρχούν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αναφορικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν και επεσήμανε ότι την καταδίκη αυτή συνοδεύει «η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Λίβανο η οποία επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο την υποστήριξη που τόσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας η νέα αυτή προσπάθεια η οποία γίνεται, υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».


—-

Μένουν 11 μέρες μέχρι τις 29 Απριλίου, οπότε και κλείνει το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την επιστολική ψήφο. Ήδη 95.000 Έλληνες από 115 διαφορετικές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν επιστολικά.

—–

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση έκτασης 150 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α΄» με σκοπό την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με τη σημερινή σύμβαση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η κυβερνητική εξαγγελία για κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικού χαρακτήρα, με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, με το οποίο γίνεται πράξη ακόμη μια προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης με την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια».


Απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών με μόνιμα μέτρα, κάτι που καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο εξ’ αιτίας της επίμονης εισαγόμενης ακρίβειας.


Εισάγεται προς ψήφιση σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, ο αναµορφωµένος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Αποτελεί µια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους µε την φορολογική διοίκηση. Στόχος δεν είναι µόνο η µείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η σηµαντική βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας της ΑΑΔΕ µε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κάτι που ευνοεί και τις δυο πλευρές.

Βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

1. Η αυτοµατοποίηση σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης για 1 εκατομμύριο πολίτες. Η φορολογική δήλωση συντάσσεται αυτόµατα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόµατα, αν ο φορολογούµενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσµίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

2. Η κατάργηση υποχρέωσης προσκόµισης βιβλίων (κυρίως για επιτηδευµατίες και µικρές επιχειρήσεις)

3. Η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας των πολιτών µε την ΑΑΔΕ και η συνακόλουθη κατάργηση παραδοσιακής αλληλογραφίας

4. Η ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενηµερότητας, µέσω διαλειτουργικότητας µεταξύ των φορέων του Δηµοσίου.

5. Προβλέπεται συγκεκριµένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους.

6. Καθίσταται απαραίτητη η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισµού φόρου µέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή.

—–

Στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για έλεγχο με τη μέθοδο των sweep σε όλες τις πλατφόρμες των social media για τον εντοπισμό «influencers» που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, προωθούν και διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες επώνυμων εταιρειών, συμμετείχε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά σε 576 «influencers» από όλη την Ευρώπη ενώ οι 20 εξ αυτών προέρχονται από τη χώρα μας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα λάβουν επιστολή από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα ενημερώνονται επισταμένως και θα καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι δραστηριότητές τους να είναι προσαρμοσμένες σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή καταναλωτική νομοθεσία.

Από τον έλεγχο στους Έλληνες influencers, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% – και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο – γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό.

Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Όλα τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν θα διαβιβαστούν και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για εντοπισμό πιθανών φορολογικών παραβάσεων.


Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις αντιδράσεις που υπήρξαν χτες από τη μεριά της Τουρκίας για την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει ξανά ότι αυτό έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς καθαρά σκοπούς. Είναι δεδομένες οι θέσεις μας. Είναι δεδομένη η διάθεσή μας για συνέχιση του διαλόγου. Είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και είναι, επίσης, αυτονόητο και το έχουμε αποδείξει σε όλη την ιστορία ότι η χώρα μας πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφορών, της μίας διαφοράς εν προκειμένω: καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας -έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας- με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι ενέργειες, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν καθαρά στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα ευρύτερα όλες οι κινήσεις της χώρας και, βέβαια, η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και σε σχέση με την γείτονα χώρα συνεχίζουμε και πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου.

Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Καλησπέρα σας, κ. Εκπρόσωπε, και καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη. Στα Σκόπια θα σας πάω όπου σε λίγες ημέρες έχουν εκλογές, έχουν τόσο προεδρικές εκλογές, όσο και εθνικές. Οι εθνικές εκλογές είναι με τον Β’ γύρο των προεδρικών. Από ό,τι φαίνεται ο νούμερο 1 πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Επικεφαλής του VMRO, ο οποίος έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, είπε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν υπάρχει για αυτόν Βόρεια Μακεδονία. Το όνομα της χώρας του είναι Μακεδονία και σκοπεύει να την καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, τώρα κατά πόσο είστε ενημερωμένοι ως Ελληνική Κυβέρνηση, ακριβώς – ακριβώς για μία τέτοια εξέλιξη και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε εφόσον πράγματι ο Μίτσκοσκι προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, που θα προχωρήσει, διότι το έχει πει, το ίδιο πράγμα λέει από τότε που υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα γίνει κιόλας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι τη θέση της Ν.Δ. ως Αντιπολίτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών την είχαμε εκφράσει με σαφήνεια. Παράλληλα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως, τότε, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επειδή δεν είναι από τους πολιτικούς αρχηγούς που λαϊκίζουν -απεχθάνεται στην πράξη τον λαϊκισμό- είχε καταστήσει σαφές και, μάλιστα, υπάρχει και γραπτώς και σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή θα ψηφιστεί, οφείλουν να την τηρήσουν και αποτελεί συμφωνία του ελληνικού κράτους. Είχαμε κάνει σαφείς τις διαφορές μας, τις διαφοροποιήσεις μας, την εναντίωσή μας. Αν θυμάστε είχε γίνει και μια πολύ έντονη συζήτηση τότε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την πρόταση που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.. Υπεγράφη και αποτελεί πλέον μια συμφωνία που δεσμεύει και τα δύο μέρη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, λοιπόν. Να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών στη γείτονα χώρα. Από εκεί και πέρα, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να εκφράζει την όποια θέση θεωρεί αυτή ότι είναι η σωστή για την ίδια, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο δεν υποχωρεί καθόλου στις εθνικές της θέσεις και, προφανώς, όλα αυτά δεν σημαίνει ότι αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη επειδή κάποιος το επιθυμεί, όπως έχει δείξει και η ίδια η ιστορία. Ας δούμε, λοιπόν, τις εξελίξεις, να δούμε τις εκλογές στην γείτονα χώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα μας έχει μια Κυβέρνηση, που δεν πρόκειται -σε καμία περίπτωση- να υποχωρήσει, ούτε σε κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί και σε κάθε περίπτωση ούτε στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτό το οποίο μου θίξατε.


ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το πολιτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι όχι. Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ότι οι βουλευτικές εκλογές οι επόμενες θα γίνουν το 2027. Από κει και πέρα, βέβαια -το έχω πει αρκετές φορές, το επαναλαμβάνω και τώρα- είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη σταθερότητα της χώρας οι προσεχείς ευρωεκλογές. Αλλά, το έχουμε ξεκαθαρίσει, δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εθνικών εκλογών.


Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου