Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Η προβοσκίδα του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιος είναι ο ελέφαντας;

 


Το ανέκδοτο παλιό μεν, κλασικό δε. Είναι για εκείνον τον μαθητή που ήξερε μόνον για το σκουλήκι κι όταν του ζήτησαν να τους πει τι ξέρει για τον ελέφαντα εκείνος απάντησε ότι έχει μια προβοσκίδα σαν σκουλήκι κι άρχισε να μιλάει για το σκουλήκι. 

Ποιος είναι ο ελέφαντας για τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι η αναζήτηση των πολιτικών αιτίων της ανόδου του και της πτώσης του. Μάθημα πρώτου έτους στην Ανωτάτη Λενινιστική. Πώς ένα μικρό κόμμα κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ο κυρίαρχος της δημοκρατίας μας και πώς σε επίσης σύντομο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης. Το χρωστάει στον χαρισματικό του αρχηγό που έχασε τη γοητεία του; 

Eκμεταλλεύθηκε τις συνθήκες της συγκυρίας και τώρα που οι συνθήκες άλλαξαν δυσκολεύεται να προσαρμοσθεί; Ποιες είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν και σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις μπορεί να απευθυνθεί τώρα; Στο κάτω κάτω η επιλογή του νέου αρχηγού θα έπρεπε να εξαρτηθεί από τον τρόπο που εκτιμούν οι υποψήφιοι την άνοδο και την πτώση. Αντ’ αυτού επί δύο ημέρες αναλώθηκαν στο αγαπημένο σπορ της Αριστεράς, τη συζήτηση για τα διαδικαστικά, σαν ερωτικός διάλογος σε ταινία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. 

Οφείλεται η ήττα τους στην πλάνη του εκλογικού σώματος το οποίο δεν τους κατάλαβε; Και επειδή το εκλογικό σώμα είναι το ίδιο με αυτό που τους ανέδειξε σε κυρίαρχους μήπως πλανήθηκε και τότε; Μήπως ούτε τότε τους κατάλαβε; Φοβούνται τον πολιτικό διάλογο; 



Σίγουρα δεν είναι το δυνατό τους σημείο. Ή μήπως δεν ξέρουν τίποτε για τον ελέφαντα και το γυρίζουν τεχνηέντως μέσω της προβοσκίδας του στο σκουλήκι που το ξέρουν απέξω κι ανακατωτά. Τον φόβο τον ξεπερνάς. Την άγνοια όμως για να την ξεπεράσεις πρέπει να την αναγνωρίσεις ως άγνοια.

Ποιος νοιάζεται αν το συνέδριο θα γίνει Σεπτέμβριο ή Δεκαπενταύγουστο; 

Ποιος νοιάζεται αν ο νέος αρχηγός θα εκλεγεί πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές; 

Είναι δυνατόν οι συμμαχίες για την εκλογή του νέου αρχηγού να σχηματίζονται ανάλογα με τη θέση που παίρνουν για την ημερομηνία της εκλογής του; Δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στους ψηφοφόρους τους, αυτούς που τους έχουν απομείνει. Κυρίως δεν αντιλαμβάνονται ότι η ήττα τους δεν ήταν τακτική, κατά συνέπεια δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τακτικούς ελιγμούς. 

Η ήττα τους ήταν στρατηγική και τους φέρνει αντιμέτωπους με υπαρξιακά προβλήματα. Το σοβαρότερο όλων είναι η σημασία της λέξης «Αριστερά». Τι σημαίνει «αριστερή πολιτική» στην Ελλάδα του 2023; Τι σημαίνει «αριστερή πολιτική» στην Ευρώπη του 2023; Θα μου πείτε υπάρχει και ο Τζουμάκας. Και μόνον η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δείχνει ότι δεν κατάλαβαν ούτε γιατί κέρδισαν, ούτε γιατί έχασαν.



πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/562525804/i-provoskida-toy-syriza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου