Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους: - Διπλή ανάσα και διπλός "κόφτης" στις συντάξεις!!


 Διπλή ανάσα ειδικά στους συνταξιούχους αναμένεται να δώσει το νέο πακέτο ρυθμίσεων το οποίο σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας να φέρει στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο λόγος αφενός για την αύξηση του ορίου χρεών για να μπορεί να βγει κάποιος οφειλέτης στη σύνταξη και αφετέρου για την κατάργηση της περικοπής του 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών ρυθμίσεων θα οφελήσει ιδιαίτερα εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει μεν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και 6.000 ευρώ αντίστοιχα και παράλληλα επιθυμούν και μπορούν να εργαστούν μετά τη συνταξιοδότηση τους.

Και αυτό γιατί η σχεδιαζόμενη αύξηση των ορίων χρεών από τη μια μεριά θα διευκολύνει τη λήψη σύνταξης από τους οφειλέτες ενώ από την άλλη η κατάργηση της περικοπής του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους θα αφήσει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από τη σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr oι δύο ρυθμίσεις τις οποίες προετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας θα έχουν ως εξής:

1. Συνταξιοδότηση με οφειλές έως 30.000 ευρώ

Για τους επαγγελματίες και τους αγρότες οι οποίοι έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα (έχοντας κλείσει τα 67 έτη και πληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης) θα προβλέπεται:

- Αύξηση των ορίων χρεών για τους επαγγελματίες στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) και για τους αγρότες στα 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ).

- Ρύθμιση των χρεών αυτών σε έως 60 δόσεις - παρακρατήσεις χρεών

- Προϋπόθεση για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση θα είναι οι καταθέσεις του να μην ξεπερνάνε τα παραπάνω όρια χρεών και η αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως σενάρια που προέβλεπαν τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών με συντάξεις ή "κούρεμα” οφειλών με αντίστοιχο "κούρεμα” ασφαλιστικού χρόνου δεν υιοθετούνται εν τέλει από την κυβέρνηση.

2. Κατάργηση περικοπής στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Θα καταργηθεί το "κούρεμα” 30% στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων και θα αντικατασταθεί από μία εισφορά 10% επί του εισοδήματος της απασχόλησης των συνταξιούχων. Ωστόσο, αυτή  η εισφορά θα έχει, πιθανότατα, δύο "κόφτες”:

- Ο πρώτος "κόφτης” μπορεί να αφορά το μέγιστο ποσό το οποίο θα προκύπτει από την εισφορά. Συγκεκριμένα, το ποσό το οποίο θα προκύπτει από την εισφορά 10% επί του εισοδήματος της απασχόλησης των συνταξιούχων δεν θα ξεπερνά -ως ποσό - το 30% της σύνταξης

- Ο δεύτερος "κόφτης” θα αφορά το ύψος του εισοδήματος απασχόλησης επί του οποίου θα επιβάλλεται αυτή η εισφορά. Αναλυτικά, η εισφορά του 10% θα αφορά μόνο το εισόδημα το οποίο ξεπερνά τα 4.956 ευρώ ετησίως (413 ευρώ/μήνα) δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης.





πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3728374/oles-oi-nees-ruthmiseis-gia-tous-suntaxiouxous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου