Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για 1 εκατ. συνταξιούχους - Πότε θα γίνουν οι προσαρμογές


 Νέος γύρος αυξήσεων έρχεται για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους την ερχόμενη άνοιξη με το ψαλίδισμα των κρατήσεων στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε μικτές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Το κέρδος από τη μείωση της ΕΑΣ, ή αλλιώς της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ, μπορεί να φτάσει στα 25 ευρώ το μήνα για συντάξεις ως τα 1.500 με 1.600 ευρώ και πάνω από 120 ευρώ το μήνα για υψηλές συντάξεις των 2.500 ευρώ.

Η μείωση της ΕΑΣ είναι επιβεβλημένη, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, ο μηχανισμός με τον οποίο υπολογίζεται καταλήγει όχι μόνον στο να περιορίζει ή και να μηδενίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις (εν προκειμένω το 3% της αύξησης για το 2024 να γίνεται 0%), αλλά προκαλεί ακόμη και πραγματική μείωση της σύνταξης, σε σημείο που οι συνταξιούχοι να παίρνουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν πριν την αύξηση!

Το σχέδιο των αλλαγών έχει ένα βασικό σενάριο, που είναι η ΕΑΣ να επιβάλλεται στη διαφορά της κάθε κλίμακας και όχι σε όλη τη σύνταξη.

Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι που πήραν αύξηση 3% βρέθηκαν είτε με τα ίδια χρήματα στην τσέπη επειδή η αύξηση μηδενίστηκε από την ΕΑΣ είτε και με μικρότερη σύνταξη στο χέρι επειδή με την αύξηση άλλαξαν κλίμακα και πλήρωσαν μεγαλύτερη ΕΑΣ, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματική μείωση στη σύνταξή τους. 

Η ΕΑΣ επιβάλλεται σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους του Δημοσίου του ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, του ΕΤΑΑ και ΝΑΤ με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Οι 600.000 είναι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το 2016, με επανυπολογισμένες συντάξεις.

Η ΕΑΣ επιβάλλεται στην εθνική και στην ανταποδοτική σύνταξη. Η προσωπική διαφορά μένει εκτός ΕΑΣ.

Αν μειωθεί η ΕΑΣ, οι παλαιοί συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση στην αρχική τους σύνταξη και η αύξηση αυτή θα περάσει στην τσέπη τους ως μεγαλύτερη προσωπική διαφορά.

Παράδειγμα:

Παλιός συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 1.730 ευρώ έχει κράτηση ΕΑΣ 103,8 ευρώ και τελικό ποσό παλιάς σύνταξης (μετά από όλες τις μειώσεις-κρατήσεις) 1.280 ευρώ προ φόρου. Σήμερα παίρνει εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1 .200 ευρώ προ φόρου και έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ (σύνολο 1.280 ευρώ).

Αν η ΕΑΣ αντί για 103,8 ευρώ μειωθεί στα 60 ευρώ, τότε η σύνταξη προ φόρου θα είναι 1.305 ευρώ (αντί 1.280 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά της επανυπολογισμένης σύνταξης θα αυξηθεί κατά 25 ευρώ, από τα 80 ευρώ στα 105 ευρώ, και ο συνταξιούχος θα παίρνει 1.200 ευρώ εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και 105 ευρώ προσωπική διαφορά, δηλαδή 1.305 ευρώ, όσο και η παλιά σύνταξη προ φόρου.


ΠΗΓΗ: workenter.gr