Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο προεδρικό θέρετρο Mabeyn, συζητήθηκαν θέματα, όπως οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι τομείς συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο.
Μαζί με την εφαρμογή του Στρατηγικού Μηχανισμού, εκφράστηκε η προσδοκία να αυξηθούν οι τομείς συνεργασίας με βάση τα κοινά συμφέροντα
Επίσης, τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σημειώθηκε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη κατά των κοινών κινδύνων για την ασφάλεια και όλων των τρομοκρατικών απειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και δήλωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτες.
Από την πλευρά του, ο Τζέικ Σάλιβαν, επισήμανε τη «σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πλευρές συζήτησαν το ζήτημα της προόδου για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της παράνομης προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.
Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία.
Πάντως, αν και οι συζητήσεις για το πρόγραμμα προμήθειας αμερικανικών F-16 από την Τουρκία συνεχίζονται, έχει καταστεί σαφές πως η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει "τροπάρι" έναντι της Ελλάδας εάν επιθυμεί να έχει ελπίδες για νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ
ΠΗΓΉ:https://www.cnn.gr/politiki/story/330931/synantisi-salivan-kalin-stin-konstantinoypoli-sto-epikentro-kai-oi-ellinotourkikes-sxeseis